in

Το CERN καταδίκασε τα σεξιστικά σχόλια του επιστήμονα και τον έθεσε σε διαθεσιμότητα

H Dr. Fabiola Gianotti, γενική διευθύντρια του CERN, μου ήταν παντελώς άγνωστη όταν διάβασα πως το CERN έθεσε σε διαθεσιμότητα τον καθηγητή Alessandro Strumia για τα απαράδεκτα σεξιστικά σχόλιά του  στη διάρκεια σεμιναρίου για θέματα έμφυλων διακρίσεων στην επιστήμη. Λίγο πολύ ο Strumia είπε, σε ένα ακροατήριο κυρίως γυναικών επιστημόνων, ότι ο μόνος λόγος που βρίσκονται στο επιστημονικό συνέδριο είναι επειδή είναι γυναίκες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2018 10 04

H Dr. Fabiola Gianotti, γενική διευθύντρια του CERN, μου ήταν παντελώς άγνωστη όταν διάβασα πως το CERN έθεσε σε διαθεσιμότητα τον καθηγητή Alessandro Strumia για τα απαράδεκτα σεξιστικά σχόλιά του  στη διάρκεια σεμιναρίου για θέματα έμφυλων διακρίσεων στην επιστήμη. Λίγο πολύ ο Strumia είπε, σε ένα ακροατήριο κυρίως γυναικών επιστημόνων, ότι ο μόνος λόγος που βρίσκονται στο επιστημονικό συνέδριο είναι επειδή είναι γυναίκες, και απολαμβάνουν προνόμια όπως την πρόσληψή τους σε θέσεις έρευνας βάσει του φύλου τους, και όχι βάσει της επιστημονικής συμβολής στο πεδίο τους. Ο Strumia εξεπλάγη (!) από την αρνητική αντίδραση που προκάλεσε, δήλωσε ότι το κοινό “δεν ήταν έτοιμο για αλήθειες βασισμένες σε πραγματικά στοιχεία”, και επίσης ότι ο ίδιος έχει στερηθεί προαγωγή προς όφελος γυναίκας συναδέλφου του.

Το CERN ανακοίνωσε ότι βρήκε την παρουσίαση προσβλητική, μιας και αντιτίθεται “στην προσπάθεια να εκπληρώνει την επιστημονική του αποστολή σε ειρηνικό και ποικιλόμορφο περιβάλλον”. Κατέβασε άμεσα από το website την παρουσίαση που ανέφερε τις απαράδεκτες θέσεις του καθηγητή. Βέβαια υπήρξαν και αυτοί που ρώτησαν γιατί στο καλό άφησαν τον Strumia να μιλήσει στο σεμινάριο, ενώ οι απόψεις του είναι ευρέως γνωστές!

4000

Στο άρθρο του Guardian αναφέρεται πως επικεφαλής του οργανισμού είναι η Dr. Giannoti, καταξιωμένη επιστήμων και ηγέτις με αναγνωρισμένη επιρροή (Forbes-The World’s 100 Most Powerful Women, Time, Guardian). Αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον για το αν και κατά πόσον η πολιτική του οργανισμού ενάντια στις διακρίσεις, καθώς και το διεθνές κύρος του ως εργοδότης που προωθεί την ένταξη ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών, οφείλεται έστω εν μέρει στο γεγονός ότι διευθύνεται από ένα άτομο πιθανόν ευαίσθητο στις διακρίσεις και την ανάγκη για ποικιλομορφία. Στο CERN οι θέσεις επιστημόνων και μηχανικών καταλαμβάνονται κατά 50% από γυναίκες, έναντι 29% κατά μέσο όρο (Forbes). Διάβασα τα ακόλουθα στη συνέντευξή της στο Humans of Science:

“Οι θεμελιώδεις επιστήμες ελέγχονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από άνδρες. Η τυπική συμμετοχή γυναικών κυμαίνεται στο 20-25%. Πρέπει να πω ότι εγώ προσωπικά δεν ένιωσα να γίνεται διάκριση εναντίον μου. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν υπήρχε καμία προκατάληψη, ή εάν υπήρχαν διακρίσεις, απλά δεν υπέπεσαν στη δική μου αντίληψη. Οι θέσεις για τις οποίες προτάθηκα και ανέλαβα στο CERN (ATLAS Project Leader, Director General) σίγουρα δείχνουν ότι δεν υπήρξε προκατάληψη εναντίον των γυναικών σε αυτές τις θέσεις, αλλά πρέπει επίσης να αναφέρω πως κάποιες γυναίκες συνάδελφοι αντιμετώπισαν πολύ περισσότερες δυσκολίες από ό,τι εγώ.”

Πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά ώστε όλοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα και την πολιτιστική ταυτότητα του καθενός. Αυτό είναι το αληθινό νόημα της ισότητας. Ένα ανοιχτό περιβάλλον αποδοχής είναι απαραίτητο για να υποστηρίξει την ποικιλομορφία.

“Το CERN έχει ένα ρόλο πέρα από τη θεμελιώδη φυσική. Είναι ένα πολιτισμικά πλούσιο περιβάλλον, όπου άνθρωποι από όλον τον κόσμο δουλεύουν σε ήρεμες συνθήκες και σέβονται ο ένας τον άλλον. […] Μόλις μπεις στο εργαστήριο βλέπεις ανθρώπους κάθε εθνικότητας, καταγωγής και πολιτιστικής ταυτότητας να συνυπάρχουν ειρηνικά. Με εμπνέει αυτή η καινοτόμα ατμόσφαιρα! Ο καθένας και η καθεμία από εμάς διατηρεί τις ρίζες και τις παραδόσεις του/της, αλλά ταυτόχρονα ζούμε ως πολίτες του κόσμου”.

Χάρηκα πολύ με την κουλτούρα που προωθείται στο CERN, και θεωρώ ότι μπορούμε να την πιστώσουμε (και) στην διευθύντριά του.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News