Όταν οι γυναίκες επιστήμονες δεν αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα

Γυναίκες από όλους του επαγγελματικούς κλάδους, δημοσιεύουν στο διαδίκτυο τις εμπειρίες τους, απαντάνε σε όσους αμφισβητούν την τεχνογνωσία τους και ασκούν πιέσεις ώστε να αναγνωριστούν οι γνώσεις τους.

Η ιστορικός Louise Raw, η οποία συμμετέχει στην ραδιοφωνική εκπομπή του BBC στο Λονδίνο, ξεκίνησε μια σειρά από αναρτήσεις στο Τwitter, επισημαίνοντας την ενόχληση που βιώνουν γυναίκες που βρίσκονται στο χώρο της επιστήμης.

Οι ιστορίες ποικίλλουν: από γυναίκες που αγωνίζονται να αναγνωριστεί η θέση, οι σπουδές, οι γνώσεις τους στην αγορά εργασίας και στην επιστημονική κοινότητα, μέχρι τους επαίνους που πολλές φορές δίνονται «καταλάθως» στους άντρες, αδικώντας το δικό τους έργο.

Από τον ακαδημαϊκό χώρο μέχρι το χώρο της μουσικής και του Djing, γυναίκες μιλάνε για τον σεξισμό που υφίσταντο στην εργασία.

Μία από τις πολλές γυναίκες με διδακτορικά, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του BBC, ήταν η Δρ Penny Pullan. Στο πρώτο συνέδριο που παρευρέθηκε για να συζητήσει το θέμα της υπεραγωγιμότητας, οι γύρω της θεώρησαν ότι μάλλον ήταν σύζυγος κάποιου μαθηματικού.

«Έκανα το διδακτορικό μου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο εργαστήριο του Cavendish εκείνη την περίοδο» δήλωσε η επιστήμων. «Όταν είπα στους γύρω μου πως είμαι φυσικός, εξεπλάγησαν και με προσπέρασαν για να μιλήσουν με κάποιον άλλο. Αυτό συνέβη πολλές φορές, οπότε κατέληξα να μιλάω με τον άντρα μου όλο το βράδυ».

Η Δρ Pullan έφυγε από την ακαδημαϊκή κοινότητα μετά το διδακτορικό της για να μπει στη βιομηχανία. «Τα πράγματα ήταν πολύ πιο συλλογικά. Δεν εννοώ ότι δεν μου άρεσε το Πανεπιστήμιο, οι προϊστάμενοι και οι συνεργάτες μου ήταν φανταστικοί, αλλά εκείνοι δεν με αναγνώριζαν ως ισάξια, αυτομάτως έβγαζαν το συμπέρασμα πως δεν είμαι επιστήμονας. Ήταν ενοχλητικό και έκανε την όλη κατάσταση πιο δύσκολη».

Σήμερα η Pullan είναι βασική ομιλήτρια και διοργανώτρια επιστημονικών συνεδρίων. «Δώστε μου εκατοντάδες προτζεκτ να οργανώσω. Θα το κάνω χωρίς καθόλου νεύρα και με τεράστια απόλαυση» πρόσθεσε.

«Αυτό επηρεάζει τη ζωή μας»

Η Lady Love, ιδρύτρια του Female Djs στούντιο στο Λονδίνο, απάντησε επίσης στο κάλεσμα. Μέσα από την ανάρτηση της υπογράμμισε πως οι γυναίκες Dj αντιμετωπίζουν παρόμοιες σεξιστικές και εκνευριστικές καταστάσεις. Πολύ συχνά το πλήθος αλλά και οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών που έρχεται σε επαφή, εκπλήσσονται όταν τους λέει ότι είναι Dj. «Υπήρχαν φορές που μερικές Dj έπαιζαν μουσική και ο κόσμος ρωτούσε που είναι ο Dj» ανέφερε.

Η Lady Love υποστηρίζει ότι τα πράγματα είναι χειρότερα τώρα από ότι 20 χρόνια πριν, «ενώ μας λένε ότι είναι καλύτερα».

«Η δεκαετία του ’90 ήταν πιο απελευθερωμένη, δεν υπήρχε τόση κακομεταχείρηση. Αν κοιτάξεις το τοπ 100 των κορυφαίων Dj εκείνη την εποχή, υπήρχαν περισσότερες γυναίκες από ό,τι σήμερα. Καθώς όμως η βιομηχανία άρχισε να μεγαλώνει, έγινε πιο «λευκή», πιο ετερογενής, πιο αρσενική» συνέχισε. «Πρέπει να αγωνιστούμε για το χώρο μας, δεν γινόμαστε εύκολα αποδεκτές. Έχω ιδρύσει εδώ και 10 χρόνια την Female Djs στο Λονδίνο, την μεγαλύτερη εταιρία με γυναίκες μουσικούς, αλλά η βιομηχανία εξακολουθεί να μας αγνοεί».

Τα μουσικά φεστιβάλ, επίσης, δίνουν στις γυναίκες περιορισμένο χρόνο και τις πληρώνουν χειρότερα, σύμφωνα με την Lady Love. «Οι πιο ακριβοπληρωμένοι Dj είναι άντρες, οι γυναίκες δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, οι άντρες κλείνουν την μια συναυλία μετά την άλλη».

«Είναι ειλικρινά σιχαμερό, από μια βιομηχανία που δήθεν προάγει την αγάπη και την ισότητα. Κοιτάξτε απλά τα line-up, δεν υπάρχουν γυναίκες, όλο αυτό επηρεάζει τις ζωές μας».

 

πηγή

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

20 points
Upvote Downvote

4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
Lady ChatterleyMarilyn Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Lady Chatterley
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Σε περίπτωση που το site ή οι αναγνώστες δεν το γνωρίζουν ήδη, θα ήθελα να ενημερώσω για την οργάνωση 500 Women Scientists (https://500womenscientists.org/), που σκοπό έχει την προώθηση και στήριξη γυναίκων επιστημών.

Μπορείτε να γίνεται μέλη (δωρεάν).

Lady Chatterley
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Εμμ… Γυναικών επιστημόνων ήθελα να πω!

Marilyn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επίσης μπορούμε όλοι μας να ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές γυναίκες επιστήμονες, έξυπνες γυναίκες, δημιουργικές γυναίκες, γυναίκες που τα κατάφεραν με το μυαλό τους και μόνο όταν όλος ο κόσμος ήταν εναντίον τους!!!

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Καθώς όμως η βιομηχανία άρχισε να μεγαλώνει, έγινε πιο «λευκή», πιο ετερογενής, πιο αρσενική» Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει: όταν σε ένα επαγγελματικό χώρο δεν υπάρχουν πολλά χρήματα, και να υπάρχουν πολλές φορές επαγγελματίες δεν τρέχει τίποτα. Όταν όμως ο χώρος αρχίζει να αποφέρει πολλά χρήματα, οι γυναίκες πρέπει να απομακρυνθούν για να πάνε τα χοντρά λεφτά σε αντρικά χέρια.