Συνέδρια Φυσικών και το Έμφυλο χάσμα

Θέλω να μοιραστώ ένα ελπιδοφόρο κατά την γνώμη μου γεγονός

Δουλεύω στο CERN εδώ και ένα χρόνο και είμαι μηχανικός με μεταπτυχιακό στο Computer Science. Σε όλο τον οργανισμό (περίπου 15000 άτομα) οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 20% στα πεδία των φυσικών-μηχανικών-τεχνικών κλπ. Στο δικό μου κλάδο είμαστε ακόμα πιο λίγες, περίπου 10-15%. Και όλα αυτά παρά τις συνειδητές προσπάθειες που γίνονται για να αλλάξει αυτό (ποσόστωση στις γυναίκες κλπ)

Αυτή τη βδομάδα βρίσκομαι σε συνέδριο για High Energy Physics. Συμμετέχουμε περίπου 200 άτομα όπου φυσικά οι γυναίκες είμαστε με το ζόρι 30. Χθες λοιπόν υπήρξε παρουσίαση με τίτλο “The STEM paradox: Factors affecting diversity in STEM fields”  και καθώς έτυχε να κάθομαι πίσω και μπορούσα να βλέπω το ακροατήριο, η συντριπτικη πλειοψηφία είχε αφήσει κάτω τα λαπτοπς και παρακολουθούσε. Μετά λόγω των πολλών ερωτήσεων υπήρξε και round table για συζήτηση και ερωτήσεις. Έχω παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια και workshops και είναι η πρώτη φορά που ανοίγεται αυτό το θέμα σε επίσημη ομιλία, με αριθμούς και αναφέροντας τόσο συγκεκριμένα πράγματα.

Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό όχι μόνο το ότι ξεκινάμε να συζητάμε  για το θέμα, αλλά και ότι αναφέρθηκαν καθημερινές συνήθειες που δημιουργούν αυτόν τον διαχωρισμό όπως για παράδειγμα ότι όταν στο δημοτικό ο δάσκαλος μπαίνει μέσα και λέει “Hi boys and girls”, αυτόματα δημιουργεί έναν διαχωρισμό από πολύ μικρή ηλικία. Μπορεί σε εμάς να φαίνεται κάτι οικείο, ωστόσο από συζητήσεις που έκανα μετά υπήρξαν αρκετοί γονείς που το σκέφτηκαν και που ήταν πολύ ανοιχτοί στο να συζητήσουν. Επίσης ήταν πολύ σημαντικό θεωρώ το ότι έκανε μεγάλη εντύπωση. Τόσο στο διάλειμμα για φαγητό μετά όσο και στο βραδινό δείπνο, η συγκεκριμένη παρουσίαση συζητιόταν πολύ.

Επισυνάπτω το link από την παρουσίαση για όποιον ενδιαφέρεται . Δεν λέει κάτι τόσο φοβερό μέσα ή τόσο ιδιαίτερο, θα έλεγα ότι κατά βάση αναφέρει τα πλέον στάνταρ και γνωστά πράγματα, αλλά για το περιβάλλον που βρίσκομαι, είναι τεράστιο βήμα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

53 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
idril Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Πραγματικά είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι συζητήθηκε σε αυτή τη βάση σε συνέδριο Φυσικών, και πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση στο λινκ. Συμμετείχα παλιότερα (κι ελπίζω να το ξαναπιάσω) στην οργάνωση προσέλκυσης κοριτσιών σε STEM καριέρες, όπου ενεργοποιείται ο ιδιωτικός τομέας στο ΗΒ. Ειδικά εταιρείες σαν αυτή που δουλεύω εγώ, είναι μεγάλοι εργοδότες για ειδικευμένους σε STEM τομείς και χρειάζονται να προσελκύουν νέους εργαζόμενους διαρκώς. Η απάντηση είναι πως ο έρωτας με τις θετικές επιστήμες πρέπει να αρχίζει νωρίς. Η ένωση οργανώνει ομιλίες και ημερίδες με διαδραστικές ασκήσεις, ομαδική δουλειά και πρωτότυπα προβλήματα σε ομάδες κοριτσιών στα σχολεία που συνεργάζονται. Επίσης φέρνουν… Διαβάστε περισσότερα »