Σταματήστε να λέτε στα μικρά κορίτσια πόσο όμορφα είναι

Μια έκκληση για το καλό όλων των κοριτσιών και των γυναικών του κόσμου:

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τη φράση «είσαι όμορφη» ως ένα περιεκτικό, πλήρες σχόλιο. Η εξωτερική ομορφιά δεν είναι τίποτα περισσότερο από καθαρή τύχη. Δεν είναι ένα επίτευγμα ή μια αρετή, είναι απλά ένα γεγονός. Όταν ήμουν στο δημοτικό, κάθε εβδομάδα ανακηρύσσαμε τον καλύτερο μαθητή της τάξης. Όλοι έπρεπε να γράψουμε κάτι για τον μαθητή που μας άρεσε. Η δασκάλα είχε θέσει έναν κανόνα: Δεν επιτρεπόταν να γράψουμε οτιδήποτε για την εμφάνιση κάποιου. Η φιλοφρόνηση έπρεπε να είναι ειλικρινής και να αναφέρεται σε πράγματα πέρα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου και την εμφάνιση.

Σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να λέτε στις γυναίκες ή τα κορίτσια ότι είναι όμορφες;

Φυσικά και όχι. Κάθε άλλο. Στους ανθρώπους αρέσει να ακούν κοπλιμέντα για την εμφάνιση τους.

Αυτό που σημαίνει είναι ότι δεν είναι η μόνη φιλοφρόνηση που πρέπει να κάνουμε στα κορίτσια. Όταν το μόνο που λέτε σε κάποιον είναι «Πώπω είσαι πανέμορφη» στέλνετε ένα πολύ σαφές μήνυμα. Και το μήνυμα αυτό λέει «η εμφάνιση σου είναι αυτό που μετράει». Σκεφτείτε πώς μιλάμε οι περισσότεροι από εμάς στα μικρά κοριτσάκια. Είναι μικρές πριγκίπισσες, είναι όμορφες, είναι χαριτωμένες. Μας αρέσει που κυκλοφορούν με τα μικρά χαριτωμένα φορέματα τους. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε όλα αυτά, εκτός αν αυτοί είναι οι μόνοι λόγοι που θα ακούσουν ποτέ συγχαρητήρια. Εκτός όλων των άλλων με το να τους λέμε διαρκώς ότι είναι πριγκίπισσες, στέλνουμε ένα υποσυνείδητο μήνυμα και για τη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους: ότι ως γυναίκες η προσδοκία από τους γύρω είναι να δείχνουν όμορφες και τίποτα παραπάνω.

Και το πρόβλημα είναι ότι αυτό το μήνυμα στέλνεται και σε όσους βρίσκονται γύρω από την «όμορφη πριγκίπισσα». Τα αγόρια που βρίσκονται στη ζωή της συνήθως ακούν πως είναι ισχυρά, δυνατά, πως μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, σε αντίθεση με την χαριτωμένη απαίτηση για τα κορίτσια να «κάνουν μια στροφή για τους μεγάλους». Μπορείτε να δείτε γιατί είναι τόσο εύκολο για τα αγόρια να υποθέσουν ότι πρέπει να είναι καλύτερα, δυνατότερα, εξυπνότερα. Και αργότερα αν κάποια από αυτές τις ωραίες πριγκίπισσες αποφασίσει να εκφράσει μια αντίθετη άποψη, γίνεται συναισθηματική και ευαίσθητη. Η απλά μια θυμωμένη φεμινίστρια.

Βεβαίως πείτε στα κορίτσια ότι είναι όμορφα. Εφόσον όμως οι φιλοφρονήσεις και τα σχόλια δεν αφορούν μόνο την εμφάνιση. «Είσαι ευγενική», «είσαι καλή φίλη», «είσαι έξυπνη, βαθιά σκεπτόμενη». Πείτε στα μικρά κοριτσάκια ότι πάντα βρίσκουν τα πιο έξυπνα και ενδιαφέροντα  ερωτήματα να θέσουν. Ότι φροντίζουν υπεύθυνα τα αδέρφια τους και τα κατοικίδια τους, ότι έχουν ενσυναίσθηση και βοηθούν τους γύρω τους, ότι είναι κοινωνικές και συνυπάρχουν αρμονικά με τους άλλους. Ότι είναι γενναίες, σκληρές και ικανές.

Δώστε στα κορίτσια το μήνυμα ότι είναι σημαντικές για αυτό που είναι ως άνθρωποι, ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Ως εκείνες που σκέφτονται, αισθάνονται, έχουν απόψεις και ιδέες. Όχι μόνο ένα ωραίο πρόσωπο.

Από την Masha Shollar

in

Αξιολογήστε το άρθρο

106 points
Upvote Downvote

4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
ΛιλούκοΝαυαρχούκοCocker Spaniel Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Νομίζω πώς άλλο σημαντικό ζήτημα είναι τα παιχνίδια που έχει ένα παιδί. Πχ. εγώ (που η μητέρα μου είναι μαθηματικός) είχα από πολύ μικρή ένα αριθμητήριο. Για να το πω κάπως απλουστευτικά, το να αγοράζεις στο κορίτσι μόνο κούκλες και κουζινικά, είναι σαν να αγοράζεις στο αγόρι μόνο μπάλες ποδοσφαίρου και αυτοκινητάκια. Δυστυχώς, αυτό που γίνεται, ακόμα, είναι ότι στο αγόρι αγοράζουν μπάλες και αυτοκινητάκια, αλλά αγοράζουν επίσης και παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό. Στο κορίτσι αγοράζουν μόνο κούκλες και κουζινικά.

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ αν και αυτό είναι αρκετά γενικευμένο. Η αδερφή μου έπαιζε μόνο με αγορίστικα παιχνίδια, είχε πιστόλια (ψεύτικα) και μανία με τους καουμπόηδες. Εγώ απο την άλλη, ηθελα μόνο Μπάρμπι και τα πάντα να είναι ροζ. Είχα εξοπλισμό νοικοκυριού Μπάρμπι για ολόκληρη πολυκατοικία! Σήμερα είμαστε και οι δύο πάνω κάτω στην ίδια φάση όμως. Δεν μας ενδιαφέρει το να είμαστε νοικοκυρές και κυνηγάμε και οι δύο τις καριέρες μας. Δεν εξαρτάται στην τελική ο χαρακτήρας και η μετέπειτα εξέλιξη ενός παιδιού απο τα παιχνίδια του.

ΛιλούκοΝαυαρχούκο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επίσης καμιά φορά λέω και στα αγοράκια φίλων, “τί όμορφος που είσαι” ή “τι ωραίο το κασκόλ σου” ξερωγω, έτσι για να ισιώνει λίγο το πράγμα!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ εγώ το ανέφερα αυτό το κείμενο σε ένα σχόλιο προ ημερών. Πόσο χαίρομαι που μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε εδώ! 🙂