in ,

Αυτός ο οργανισμός στην Ινδία εκπαιδεύει νέα αγόρια να σέβονται τις γυναίκες

Ο Οmkar έμαθε να κάνει δουλειές και να μιλάει καλύτερα στην αδερφή του

Ο Οmkar έμαθε να κάνει δουλειές και να μιλάει καλύτερα στην αδερφή του ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

pexels parij borgohain 3070333
Φωτογραφία από τον χρήστη Parij Borgohain στο Pexels

Ο Ινδός δεκαοχτάχρονος Omkar ζει στο Πούνε, μια ιδιαίτερα φτωχή συνοικία της Ινδίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς τα στερεότυπα των φύλων. Ο ίδιος συνήθιζε να θυμίζει τη μικρότερη αδερφή του τη θέση της, πολλές φορές ασκώντας της βία. Ωστόσο, κάτι στην πορεία της εφηβείας του άλλαξε.

Τώρα, λέει η μητέρα του, της μιλά με σεβασμό και ηρεμία ενώ βοηθά επίσης πολύ περισσότερο στο σπίτι. Κάνει τις δουλειές, προσφέρει τσάι αν κάποιος έρθει στο σπίτι και συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από τα άλλα αγόρια. Η αλλαγή της συμπεριφοράς του οφείλεται στο ότι πήρε μέρος σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό να μάθει πώς να σέβεται τις γυναίκες και τα κορίτσια.

pexels clickr sharad patil spdv 2450253

Ο Omkar είναι ένα από τα 5.000 αγόρια στο Πούνε της Ινδίας που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Action for Equality» (AFE), που ξεκίνησε από το Ίδρυμα Ίσων Κοινοτήτων (ECF) το 2011 και επιδιώκει την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών εκπαιδεύοντας νέα αγόρια και έφηβους.

Στο πρόγραμμα, αγόρια ηλικίας 13 έως 17 περνούν 43 εβδομάδες μελετώντας εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να τους διδάξουν την έμφυλη βία, προκειμένου να κάνουν τις κοινότητές τους πιο δίκαιες και ασφαλείς για γυναίκες και κορίτσια.

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, έως και το 70% των γυναικών έχουν βιώσει έστω μια φορά στη ζωή τους κακοποίηση από έναν οικείο σύντροφο, είτε σωματική είτε σεξουαλική και, παγκοσμίως, 137 γυναίκες δολοφονούνται από έναν οικείο σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειας τους κάθε μέρα.

Στην Ινδία, η βία κατά των γυναικών ήρθε στο προσκήνιο με την ιστορία της 23χρονης φοιτήτριας που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού σε αστικό λεωφορείο στο Δελχί της Ινδίας το 2012. Αυτό που ακολούθησε το περιστατικό ήταν ένας κατακλυσμός ιστοριών σεξουαλικής επίθεσης, δημιουργώντας ένα είδος MeToo στην χώρα.

69160 xqayjxxhkt 1506100808 580x305 1

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος είναι άνθρωποι-πρότυπα για τους ίδιους τους έφηβους- για να μπορούν τα παιδιά να ταυτιστούν και να θέλουν να τους μοιάσουν- δηλαδή νεαροί άνδρες στα 20 τους. Το πρόγραμμα απαιτεί από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν το 60% των συνεδριών και να ολοκληρώσουν ένα «έργο δράσης», μια κοινοτική λύση που στη συνέχεια εφαρμόζουν. Περίπου το 80% των συμμετεχόντων αποφοιτούν με επιτυχία από το πρόγραμμα.

Στη γειτονιά του Omkar, πολλά αγόρια αρχίζουν να πίνουν αλκοόλ σε ηλικία 14 ή 15 ετών. Μερικά εθίζονται πριν καλά καλά φτάσουν στην ενηλικίωση. Ο αλκοολισμός είναι ευρέως διαδεδομένος σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος σε ολόκληρη την Ινδία και οι άνδρες που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ είναι πιο πιθανό να κακοποιήσουν τις γυναίκες τους και να παρενοχλήσουν κορίτσια, τα οποία φοβούνται να καλέσουν την αστυνομία ή να αντιμετωπίσουν τους μεθυσμένους δράστες απευθείας επειδή πιστεύουν ότι οι αρχές είτε θα κατηγορήσουν τις ίδιες είτε δεν θα τους πιστέψουν.

«Συνήθιζα να πιστεύω ότι τα κορίτσια φοβούνται να βγουν έξω επειδή είναι αδύναμα. Αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι φοβόντουσαν λόγω της πατριαρχίας άρχισα να τις σέβομαι», λέει ο Akshay, ένα άλλο αγόρι που πήρε μέρος στο πρόγραμμα.

39106812 101
Getty Images

Ο Omkar μεταδίδει ήδη τις γνώσεις του στη νεότερη γενιά. Με έναν άνδρα φίλο, καθοδηγεί τώρα στην ενηλικίωσή του 10 αγόρια μικρότερα των 13 ετών, που δεν μπορούν λόγω ηλικίας να συμμετάσχουν AFE, και τους μαθαίνουν τις έννοιες της ισότητας, του σεβασμού καθώς και να μιλούν αν βλέπουν κακοποιημένες γυναίκες.

Ωστόσο, καθώς τα αγόρια μαθαίνουν πώς να βοηθούν κορίτσια που παρενοχλούνται, “μερικές φορές παίρνουν αυτό το μάθημα πολύ σοβαρά”, λέει ο Pravin Katke, συντονιστής προγράμματος στο ECF. «Θα πουν στις αδερφές τους τι να μην φορούν ή θα τις κάνουν να φοβούνται να βγουν μόνες τους έξω. Μολονότι είναι καλοπροαίρετα, αυτή η υπερπροστατευτικότητα μπορεί να οδηγήσει τα αγόρια σε ένα άλλο είδος κυριαρχίας – και ακριβώς αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ECF.»

Στα αρχικά στάδια του προγράμματος, οι μέντορες τονίζουν ότι τα αγόρια πρέπει να προσφέρουν βοήθεια μόνο όταν τα κορίτσια το ζητούν ή όταν είναι προφανώς σε κίνδυνο. Τους λένε επίσης να καλέσουν τις αρχές σε ακραίες καταστάσεις και να μην προσπαθήσουν να επιλύσουν μόνοι τους την κατάσταση.

pexels kavya kodiya 3381571
Φωτογραφία από τον χρήστη kavya kodiya στο Pexels

Για παράδειγμα, ο Akshay άκουσε ότι οι γείτονές του οργανώνουν γάμο για την ανήλικη κόρη τους. Αντί να τους αντιμετωπίσει μόνος του, ειδοποίησε τις νομικές αρχές και τις οργανώσεις δικαιωμάτων των γυναικών να πείσουν τους γονείς να ακυρώσουν το γάμο της ανήλικης.

Εκτός από το EFC, υπάρχουν και άλλα προγράμματα που εκπαιδεύουν όχι μόνο αγόρια αλλά και άντρες στο σεβασμό των γυναικών και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το Promundo, για παράδειγμα, είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε στη Βραζιλία το 1997 και τώρα εδρεύει στην Ουάσινγκτον και ο οποίος παρέχει ένα παρόμοιο μοντέλο εκπαίδευσης, σε παγκόσμια κλίμακα, σε άνδρες και αγόρια σε περισσότερες από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, Ινδίας, ΗΠΑ και Βαλκανίων.

Πληροφορίες: BBC

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

2 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
all things must pass
all things must pass
3 χρόνια πριν

Πόσο ελπιδοφόρο και ενθαρυντικό!
Τυχαίνει να γνωρίζω τη χώρα, οι Ινδές δίνουν τεράστιο αγώνα για τη ανατροπή στερεότυπων αιώνων. Μορφώνονται,αγωνίζονται,διεκδικούν με πάθος.
Τις σέβομαι,τις αγαπώ.ॐ❤

Semiramis
Semiramis
2 χρόνια πριν

Μόλις βρήκα αυτό το άρθρο και μου έδωσε ελπίδα ❤️