Σεξουαλικές αιρέσεις και κακοποίηση γυναικών: Η περίπτωση NXIVM

O Keith Raniere

Η λέξη αίρεση είναι συνυφασμένη με εναν κοινωνιοπαθή νάρκισσο αρχηγό, επαναπρογραμματισμό των σκέψεων των μελών της, απομόνωση τους και απόλυτη υπακοή τους στον αρχηγό και, πολύ συχνά, υποταγή στις σεξουαλικές του ορέξεις. Νέες σεξουαλικές αιρέσεις εμφανίζονται σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, όπως η αίρεση NXIVM που δημιούργησε ο Keith Raniere το 1988 στη Νέα Υόρκη.

Η σεξουαλική αίρεση NXIVM με αρχηγό τον Keith Raniere έκανε γυναίκες να πιστέψουν ότι με το να γίνουν μέλη της οργάνωσης του, θα μπορούσαν να εστιάσουν στον ακτιβισμό, τον φεμινισμό και την αυτοβελτίωση, υπό την καθοδήγηση του. Το μήνυμα που προωθούσε ήταν πως όσες ασπάζονταν την οργάνωση θα μπορούσαν να γίνουν πιο δυναμικές και πιο ΄ζόρικες’ (badass). Παρά τα πομπώδη μηνύματα του, ο σκοπός του Raniere αποκαλύφθηκε πως δεν ήταν καθόλου ιδεαλιστικός, αλλά ήταν τελικά η σεξουαλική του συνεύρεση με όσες περισσότερες γυναίκες μπορούσε.

Οι γυναίκες της οργάνωσης έμεναν σε διάφορα σπίτια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Σε αυτά ήταν φαινομενικά ελεύθερες, αλλά ουσιαστικά ήταν υποχείρια του Raniere, και υπό συνεχή παρακολούθηση. Για τον έλεγχο του βάρους τους, τις ανάγκαζε να κάνουν γυμναστική (όπως μεταμεσονύκτιο βόλεϊ, που ήταν το αγαπημένο του σπορ), αλλά και να προσέχουν πόσες θερμίδες παίρνουν την ημέρα, τοποθετώντας κάμερες μπροστά από το ψυγείο κάθε σπιτιού.  Όπως έλεγε, ‘μόνο εκείνος ήξερε τι ήταν σωστό και ηθικό΄. Επίσης, συνευρισκόταν με κάθε μία απο τις γυναίκες και τις έπειθε ότι πρέπει να τον αποπλανούν για να καταφέρουν να συνευρεθούν μαζί του.

Όταν άρχισε να φοβάται ότι οι γυναίκες της αίρεσης μπορεί να τον εγκαταλείψουν, τις ανάγκασε να πάρουν αιώνιο όρκο ότι θα είναι για πάντα οι ‘σκλάβες’ του, και αυτός θα είναι πάντα ο ‘αφέντης’ τους. Μετέπειτα, τις έπεισε ότι πρέπει να του παραχωρήσουν υλικό με το οποίο θα μπορεί να τις εκβιάσει στο μέλλον, και παρουσίασε την κίνηση αυτή ως μια πράξη που θα τις κάνει να νιώσουν δυνατές, εφόσον κάνουν κάτι τόσο ‘πρωτόγνωρο και επικίνδυνο’. Στη συνέχεια, ο Raniere άρχισε να σχεδιάζει μια πυραμίδα ρόλων στην σεξουαλική του αίρεση, όπου γυναίκες θα προσηλύτιζαν άλλες ‘σκλάβες΄ και θα ανέβαιναν στην ιεραρχία. Οι αποκαλύψεις για την αίρεση έφεραν στο φως πως τα υποψήφια μέλη αναγκάζονταν να γδυθούν, να φωτογραφηθούν γυμνές για τον Raniere και τελικά να μαρκαριστούν με σιδερένιο σήμα – το οποίο και αποκαλύφθηκε ότι ήταν τα αρχικά του…

Ο Raniere δίδασκε στα μέλη της αίρεσης τη θεωρία του ότι τα δύο φύλα διαφέρουν βιολογικά ως προς τις σεξουαλικές τους επιθυμίες. Υποστήριζε ότι οι άντρες είναι από τη φύση τους πολυγαμικοί, ενώ οι γυναίκες από τη φύση τους μονογαμικές. Η θεωρία του αυτή ήταν φυσικά μια πρόφαση, έτσι ώστε να μπορεί να συνευρίσκεται με όλες τις γυναίκες της αίρεσης, ενώ οι τελευταίες να μην επιτρέπεται να θέλουν κανέναν άλλον άνδρα πέρα από αυτόν. Επίσης, έπειθε τα μέλη ότι θα μπορούσε να τις θεραπεύσει από συναισθηματικά τραύματα, να τις απελευθερώσει από τους φόβους τους αλλά και να τις θεραπεύσει σεξουαλικά.

Άτομα που βρίσκονται σε μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση, μπορούν να πιστέψουν ότι δύσκολα προβλήματα μπορούν να λυθούν με απλοϊκές λύσεις. Ειδικότερα, ο κύκλος εξάρτησης σε αυτές τις σκέψεις μοιάζει να υποδεικνύει ότι εάν ο αρχηγός της αίρεσης γνωρίζει πώς να λύσει αυτά τα προβλήματα, και είναι ο μοναδικός που μπορεί να το κάνει, τότε το άτομο πρέπει να εξαρτηθεί από αυτή τη σκέψη και να βεβαιωθεί ότι πρέπει να τον ακολουθεί πιστά έως ότου τα προβλήματα αυτά λυθούν. Φυσικά, ο αρχηγός δεν ενδιαφέρεται να λύσει κανένα από τα προβλήματα των μελών, επιδεικνύοντας αποτρόπαιη κατάχρηση εξουσίας με απώτερο σκοπό τη χειραγώγηση των ατόμων που τον ακολουθούν και τη χρησιμοποίηση τους ως λατρευτική κοινότητα. Η ελεύθερη βούληση παύει να υπάρχει αφότου το μέλος της αίρεσης έχει ‘προγραμματιστεί’ από τον αρχηγό, και η επιστήμη αποδεικνύει ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό και άκρως επικίνδυνο.

Στην περίπτωση των σεξουαλικών αιρέσεων αναδεικνύεται η έλλειψη επαρκούς συναίνεσης στη σεξουαλική εκμετάλλευση σε τρία βασικά στοιχεία: ανισότητα εξουσίας, εκμετάλλευση της ανισότητας εξουσίας και συμμετοχή σε σεξουαλικές συνευρέσεις. Σε καταστάσεις εγκληματικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ο νόμος αποδίδει ένα θεμελιώδες ελάττωμα στη συναίνεση που έχει αποκτηθεί, ακόμη και αν η ελεύθερη βούληση και η ελευθερία επιλογής του ατόμου που συναινεί δεν αμφισβητήθηκαν αρχικά. Η νομική ακύρωση της συναίνεσης που αποκτήθηκε σε περιπτώσεις εγκληματικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης προϋποθέτει ότι η σεξουαλική αυτονομία του ατόμου είναι υπό αμφισβήτηση και ότι η συγκατάθεσή δόθηκε μόνο επιφανειακά, αποκρύπτοντας έτσι τον βαθύτερο εξαναγκασμό του ατόμου

Οι ερευνητές των σεξουαλικών αιρέσεων επικεντρώνονται επίσης στην υποβάθμιση των γυναικών σε αιρέσεις με πατριαρχικά πρότυπα εξουσίας. Το γεγονός ότι γυναίκες πέφτουν θύματα μιας τέτοιας αίρεσης οφείλεται και σε πατριαρχικά πρότυπα κατά τα οποία ο άνδρας έχει την εξουσία, και η γυναίκα έναν υποτακτικό ρόλο. Οι εκφάνσεις αυτού του μοντέλου εξουσίας άλλωστε είναι εμφανείς στην κοινωνία, την πολιτική αλλά και στην σεξουαλικότητα των φύλων. Υποστηρίζεται ακόμα από ερευνητές ότι οι πατριαρχικές αντιλήψεις των μεγαλύτερων θρησκειών προωθούν την υποτακτικότητα των γυναικών, η οποία και εγκαθιδρύεται σε μια αίρεση από έναν χαρισματικό ηγέτη.

Στις 19 Ιουνίου 2019, ο Keith Raniere βρέθηκε ένοχος για ομοσπονδιακά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού εμπορίου, της συνωμοσίας και της συνωμοσίας για τη διάπραξη καταναγκαστικής εργασίας, όλα σχετιζόμενα με την σεξουαλική αίρεση NXIVM. Ο Raniere αναμένεται να καταδικαστεί το 2020. Αντιμετωπίζει υποχρεωτική ελάχιστη φυλάκιση 15 ετών και πιθανή ποινή ισόβιας κάθειρξης.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

34 points
Upvote Downvote

18
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
14 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
xrusaChainReactionOh no!Ένας-ένας! Ολοι θα βαρέσετε!Neverlander Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Παρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Πάντα μου έκανε εντύπωση πώς πέφτουν θύματα αιρέσεων τόσοι άνθρωποι, αλλά τελικά η πλύση εγκεφάλου και ο διακαής πόθος να ανηκεις κάπου σε κάνουν φοβερά ευάλωτο. Όταν προσθέτεις και την σεξουαλικη εκμετάλλευση, τότε γίνεται αποτρόπαιο. Χαίρομαι που θα τιμωρηθεί.

Blackcat
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Άτομα που βρίσκονται σε μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση, μπορούν να πιστέψουν ότι δύσκολα προβλήματα μπορούν να λυθούν με απλοϊκές λύσεις.

xrusa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η οποία συναισθηματική κατάσταση, σημαίνει ότι αδυνατώ να στηρίξω μόνος μου τον εαυτό μου και να αντιμετωπίσω τη ζωή και τις δυσκολίες της. Γι’ αυτό, διαλέγω την απλοϊκή λύση την οποία – και αυτή είναι η δικιά μου απορία – για να την αντέξω, θα χρειαστώ υπερπολλαπλάσιο ψυχικό σθένος.

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Το ότι υπάρχουν ακόμα αιρέσεις με τόση πληροφόρηση με θλίβει. Το ανατριχιαστικό εδώ είναι ότι ο Raniere εστίασε σε ακτιβισμό, φεμινισμό και γενικότερο δυναμισμό. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.

Oh no!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Στο Νετφλιξ, στη σειρά “εξηγήσεις” υπάρχει επεισόδιο αφιερωμένο στις αιρέσεις με μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να φύγουν αλλά και επιστήμονες για το πως λειτουργούν. Αναφέρονται και στην αίρεση του άρθρου μεταξύ άλλων.

Ένας-ένας! Ολοι θα βαρέσετε!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ενδιαφέρουσα περίπτωση του πώς ένα αίτημα χειραφέτησης (εδώ, των γυναικών) μπορεί να διαστρεβλωθεί για να χρησιμεύσει σε αυτούς στους οποίους εναντιωνόταν, ως μέσο διαιώνισης του ρόλου τους, και μάλιστα στην πιο ακραία μορφή του. Για να απελευθερωθείτε, τους έλεγε λίγο-πολύ, πρέπει να γίνετε πιο «ζόρικες» (αντί να τους πει να επιλέγουν ελεύθερα αν θα είναι ζόρικες ή όχι, πότε και πού και κυρίως, για τους δικούς τους λόγους) και για να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι έχετε ξεπεράσει τους φραγμούς που σας καθήλωναν πρέπει… να κάνετε σεξ μαζί μου! (αντί, ας πούμε, να τις υποστηρίζει στις καθημερινές μικρές και μεγάλες… Διαβάστε περισσότερα »

cyora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Μετάνιωσα που πάτησα like γιατί συμφωνούσα με όσα έγραψες μέχρι την τελευταία ερώτηση. Αν τυχόν εννοείς ότι είμαστε σε αίρεση με αρχηγό την Λένα τότε με προσβάλεις και δεν έχεις καταλάβει, δεν μπορείς να καταλάβεις τίποτα για την ζωή των γυναικών και το site.

Ένας-ένας! Ολοι θα βαρέσετε!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όχι, δεν εννοούσα αυτό. Ευχαριστώ για το lke.

Ένας-ένας! Ολοι θα βαρέσετε!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το σκεπτικό σου μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και έξυπνο. Δεν το είχα σκεφτεί αλλά φαίνεται πως όντως ένα χαρακτηριστικό της αίρεσης (είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά όπως το έθεσα στην ερώτησή μου) πρέπει να είναι ότι αρνείται την ύπαρξή της ως κλειστή καταπιεστική και εκμεταλλευτική δομή (ασφαλώς αναγνωρίζει την ύπαρξή της ως κάτι το “εκλεκτό” όπου τα μέλη προσήλθαν με τη θέλησή τους). Τότε, στην πιο τέλεια μορφή της η αίρεση θα είναι ένα σύστημα από το οποίο είναι αδύνατο να αποδράσει κανείς από μόνος του με τη δύναμη, δηλαδή, του συλλογισμού και της ανάλυσης της κατάστασης αφού η σκέψη του… Διαβάστε περισσότερα »

Ένας-ένας! Ολοι θα βαρέσετε!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επίσης, ChainReaction, θα ήθελα να σε συγχαρώ για την τεκμηρίωση του άρθρου σου με λινκς προς διάφορες πηγές. Διαβάζοντας στα πεταχτά κάποιες από αυτές, βλέπω δύο ενδιαφέροντα στοιχεία: 1) Υποταγή μέσω συνενοχής (δλδ υπήρχαν γυναίκες με ενδιάμεση θέση στην ιεραρχία που είχαν δικές τους “σκλάβες”) 2) Η κλασσική μέθοδος του εκβιασμού μέσω προσωπικών δεδομένων (παραχώρηση στον αρχηγό προσωπικών μυστικών που θα προτιμούσα να αυτοκτονήσω παρά να μαθευτούν) Πρόκειται για έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό με πολλές αλυσίδες που έδεναν τα μέλη του. Μία μικρή παρατήρηση: το λινκ σχετικά με τον προγραμματισμό των μελών παραπέμπει σε επιστημονική εργασία για την διάδοση των memes.… Διαβάστε περισσότερα »

Ένας-ένας! Ολοι θα βαρέσετε!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά! Θα το ψάξω και για τα memes (πέραν του ότι τον όρο είχε επινοήσει ο Dawkins και καταχρηστικά έχει υιοθετηθεί από την ιντερνετικη γλώσσα, δεν γνωρίζω και πολλά). Προσωπικά τείνω να βλέπω κάποια σύνδεση (κάποια κοινά σχήματα ή τρόπους σκέψης και λειτουργίας γενικότερα) ανάμεσα σε σέχτες, συνωμοσιολογικούς κύκλους και ψευδοεπιστήμη, χωρίς να ταυτίζω αυτά τα τρία, μάλλον σαν αλληλοτροφοδοτούμενες “δεξαμενές” τα βλέπω. Δεν υπάρχει θέμα με το σχόλιο της cyora, δόθηκε η διευκρίνιση, όλα καλά 🙂 Τώρα που το σκέφτομαι, το κλείσιμο που έκανα με την ερώτηση, έτσι διατυπωμένη, ήταν κάπως εξυπνακίστικο. Με μια δεύτερη προσπάθεια,… Διαβάστε περισσότερα »

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Πέρυσι τον Μάιο έβλεπα την εκπομπή Cults and Extreme Beliefs και το πρώτο επεισόδιο αναφερόταν στη Νέξιουμ, από τη σκοπιά ενός πρώην μέλους της σέχτας, μιας Καναδής ηθοποιού (Sarah Edmondson).

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πολύ ενδιαφέρον!