Τι εννοούμε όταν μιλάμε για σεξ στην πανδημία

και μήπως ήρθε η ώρα να διευρύνουμε τον σεξουαλικό ορισμό ;

Illustration: Señora Milton on Behance

Δεν ξέρουμε ακριβώς για τί πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για σεξ. Η βαθιά επηρεασμένη από πατριαρχικά πρότυπα κουλτούρα μας το νοηματοδοτεί περισσότερο οριοθετώντας παρά ορίζοντάς το όταν λέει ότι σεξ είναι μόνο η διείσδυση και οποιοσδήποτε άλλος τρόπος σεξουαλικής ευχαρίστησης δεν μπορεί να είναι αυθεντικός.

Έτσι, το λεσβιακό σεξ είναι ένα φθηνό κακέκτυπο του ιερού πρωτοτύπου και το τί συνιστά βιασμός ή σεξουαλική κακοποίηση προβληματίζει πολλές έννομες τάξεις. Ο φεμινισμός αγωνίζεται να διευρύνει τον ορισμό του βιασμού, διευρύνοντας ταυτόχρονα τον ορισμό της σεξουαλικής πράξης και για όσους δεν είναι ετεροφυλοφιλικών γούστων, το αίτημα να γίνει ορατή η σεξουαλικότητά τους είναι πιο ηχηρό από ποτέ.

Η πανδημία έχει επαναπροσδιορίσει τις ανθρώπινες σχέσεις σε τόσα διαφορετικά και πολλαπλά επίπεδα, που είναι πιθανό μετά το τέλος του κινδύνου πολύ μεγάλο μέρος της συλλογικής ανθρώπινης αντίληψης να έχει αλλάξει. Γιατί πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, το ταυτόχρονο συνυφαίνεται με το ταυτότοπο, έστω και εικονικά. Σε όλον τον κόσμο, σχεδόν όλοι ξυπνάμε και κοιμόμαστε με τις ίδιες σκέψεις, ακούμε άλλες γλώσσες μα παρόμοιες ειδήσεις και επανακαλωδιώνουμε σχεδόν ασυνείδητα τις αντιληπτικές μας απολήξεις.

Πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, η τεχνολογία επιτρέπει στην ανθρώπινη διανόηση να λειτουργήσει πράγματι συλλογικά. Η έλλειψη ανθρώπινης επαφής, η νέα τάση για φλερτ μέσω εφαρμογών, εικονικά ραντεβού και εικονικό σεξ είναι μια συλλογική ανθρώπινη ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τον ορισμό της γενετήσιας πράξης.

Νέες έρευνες σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις των εφαρμογών για dating αποκαλύπτουν καινούριες ανθρώπινες ερωτικές τάσεις, όπως την εναλλαγή από την περιστασιακή χρήση στη συνειδητή απόφαση για εξ αποστάσεως σχέσεις, την αναζήτηση της οικειότητας και την υποχώρηση του απρόσωπου. Πολλοί χρήστες βλέπουν πλέον το online dating ως ευκαιρία να γνωρίσουν πιθανούς συντρόφους, συζητούν και χωρίζουν για διαφορές πολιτικής και περνούν πολύ χρόνο μιλώντας και χτίζοντας δεσμούς με τους εαυτούς τους αλλά και με τους άλλους.

Έρευνες σχετικά με το εικονικό σεξ αποδεικνύουν ότι, έστω και εξ αποστάσεως, το cyber sex μπορεί να εντείνει τη σεξουαλική φαντασία και δημιουργικότητα, να υποβοηθήσει την σεξουαλική ικανοποίηση στην πραγματική ζωή και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή μας μέσω της αίσθησης ότι είμαστε παρόντες και επιθυμητοί, ενώ ερευνητές βρίσκουν ότι ο ενθουσιασμός και η ερεθιστική αγωνία ενός sexting, λίγες διαφορές έχουν από όσα αντίστοιχα βιώνουμε στην πραγματική ζωή. Με την τεχνολογία να έρχεται να βοηθήσει, εξαλείφοντας την απόσταση με τηλεκινητικά ερωτικά παιχνίδια και την συναίνεση να είναι λέξη-κλειδί, το σεξ που δεν συμβαίνει λόγω πανδημίας, τελικά συμβαίνει με τρόπους που ούτε φανταζόμασταν.

 

 

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που καθιστά το σεξ στην πανδημία άξιο συζήτησης: δεν έχει κανέναν αναπαραγωγικό σκοπό. Το σεξ που αποσυνδέεται από τις δυνατότητες τεκνοποίησης μπορεί να έχει τρομερές επιπτώσεις για το σύνολο μιας κοινωνίας. Αν έχουμε φτάσει εκείνο το επίπεδο πολιτισμού, στο οποίο το σεξ συμβαίνει βασικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς, τότε αυτό γίνεται μια ψυχοσωματική διαδικασία άμεσα συνδεδεμένη με την αίσθησή του είναι μας.

 

Μια κουλτούρα που παύει να είναι σεξοφοβική είναι μια κουλτούρα δημοκρατικής ηδονής, στην οποία το σεξ είναι επιλογή ατομικά για καθέναν και κάθε μια από εμάς, στην οποία μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αναζητήσουμε ερωτικούς συντρόφους την ώρα που θέλουμε και από τη χώρα που θέλουμε, χωρίς να χρειάζεται να ευαγγελιστούμε όρους δέσμευσης.

 

Άνθρωποι που συνδέονται ερωτικά σε όλη τη γη, σε όλες τις ηλικίες και με όλους τους δημιουργικούς τρόπους μπορεί να μη μοιράζονται ανθρώπινη επαφή, αλλά μοιράζονται μια κοινή επίγνωση απενοχοποιημένης ευχαρίστησης που καθιστά το σεξ πιο συνειδητή επιλογή από ποτέ.

 

 

Το ανθρώπινο άγγιγμα είναι βαθιά μας ανάγκη. Η κατάργησή του δεν θα ήταν απλά πράξη αδύνατη, θα ήταν πράξη απάνθρωπη και θα μας έφερνε πολύ πιο κοντά στην αγριότητα από ό,τι φανταζόμαστε. Το ζήτημα δεν είναι να καταργήσουμε την ανθρώπινη επαφή, αλλά να δώσουμε στο σεξ έναν ορισμό που να ταιριάζει στο τωρινό επίπεδο πολιτισμού, που-αφού κατάφερε να συγχρονίσει ηγέτες, κόσμους και γλώσσες για να σώσει ζωές- μοιάζει προς το παρόν να είναι υψηλό.

 

Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε τις άπειρες δυνατότητες της σεξουαλικής μας ευχαρίστησης ως είδους και να επαναπροσδιορίσουμε για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για σεξ. Μια τόσο διευρυμένη δυνατότητα σεξουαλικής σύνδεσης όσο αυτή που προσφέρει η σύγχρονή μας πανδημία μπορεί να καταστήσει τη συναίνεση σεξουαλικό όρο και να θρέψει μια κοινωνία τόσο συμπεριλητπική, αντιρατσιστική, αντισεξιστική και αντιγηροφοβική που τελικά είναι πιθανό αυτό που θεωρούμε λιγότερο ανθρώπινο να γίνει το περισσότερο πολιτισμένο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-6 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
The other MoominggrafanosDina voudouristernimougnosiΔιάφανο Σελοφάν Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Σόρρυ αλλά μου έβγαλε μια δυστοπία όλο αυτό…

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν την ήξερα την λέξη δυστοπία. Γκούγκλαρα και έμαθα. Συμφωνώ μαζι σου. Από την άλλη σκέφτομαι και τις αποκλεισμένες και τους αποκλεισμένους που είναι μόνοι τους σε αυτές τις συνθήκες, οτιδήποτε τους κάνει να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους είναι σούπερ. Εύχομαι να τελειώσουν όλα γρήγορα και να βγουν όλοι και όλες έξω και να βγάλουνε τα μάτια τους χωρίς τελειωμό. Τίποτα καλύτερο και πιό κατευναστικό από την ανθρώπινη μυρωδιά.

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εμένα πάλι μια ευτοπία, παρόλο που ίσως φαντάζει ουτοπικό “μια τόσο διευρυμένη δυνατότητα σεξουαλικής σύνδεσης” να μη θεωρείται από τον κόσμο μας “λιγότερο ανθρώπινη”, ακόμη και στο μέλλον.

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Η τεχνολογία έχει το μερίδιο της στις σεξουαλικές πρακτικές εδώ και χρόνια. Κάτι καινούριο ήταν το 2000. Νωρίτερα σε άλλες χώρες με καλύτερες ψηφιακές υποδομές. Η εμπειρία μου δεν είναι κριτήριο ούτε δίνει επαρκή στοιχεία για την πρόοδο ή μη στις ανθρώπινες σχέσεις. Ξέρω όμως, ότι είναι ένα εργαλείο. Κι όπως συμβαίνει με όλα τα εργαλεία, πίσω από αυτά υπάρχει ένας χρήστης. Ένας χρήστης που μπορεί να είναι το ίδιο ή και απίστευτα πιο ελεεινός από ό,τι θα ήταν σε συνθήκες μη φυσικής απόστασης. Αν βρεις το κατάλληλο πρόσωπο κι αν είσαι ο τύπος ανθρώπου, που λειτουργεί σε τέτοιες διαδικασίες,… Διαβάστε περισσότερα »

sternimougnosi
Μέλος
Συμμετέχων

👏👏👏 Μπράβο για το τόσο εύστοχο σχόλιο!!!

sternimougnosi
Μέλος
Συμμετέχων

“Θα κάνω έρωτα μαζί σου με τηλεπάθεια” 🎵🎵🎵 Παιδιά συγγνώμη που ρίχνω το επίπεδο στα Τάρταρα, αλλά με έπιασε μια στεναχώρια και είπα να ευθυμήσω κάπως. Μάλλον είμαι πιο παραδοσιακή, θεωρώ ότι το σεξ προϋποθέτει άγγιγμα, μυρωδιά, θέρμη, σαρκική επαφή, (αυτό το να κυλιέσαι στα πατώματα ρε παιδί μου ή έστω στα κρεββάτια ή όπου) προϋποθέτει έναν άλλον άνθρωπο με σάρκα και οστά. Το “τηλε-σεξ” είναι ένα αποστειρωμένο υποκατάστατο αυτού που θεωρώ εγώ πραγματικό σεξ. Αυτό που περιγράφεται στο άρθρο, μου κάνει πιο πολύ web αυτοϊκανοποίηση με παρέα. Πάντως, μέσα στην απομόνωση που ζούμε, για κάποιους ανθρώπους σίγουρα είναι μια… Διαβάστε περισσότερα »

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Νομίζω το άρθρο ήθελε να πει και αυτό, αν κάτι δεν ταιριάζει σε σένα/σε μένα δε σημαίνει πρώτον οτι δεν υπάρχει και δεύτερον ότι είναι λιγότερο “κανονικό”, “ανθρώπινο”. Οι συνθήκες φέρνουν νέα δεδομένα. Εδώ η μοναξιά των ανθρώπων έφερε λύσεις όπως το dating μέσω social. Τώρα αν οι λύσεις, ας πούμε, που προσφέρονται για online γνωριμίες ή σεξ είναι καλύτερες ή χειρότερες…μάλλον υπάρχουν τόσες απόψεις όσες τουλάχιστον και τα υποκείμενα.

sternimougnosi
Μέλος
Συμμετέχων

Όπως το λες, εγώ εξέφρασα την προσωπική μου στάση.
Το άρθρο είναι εξαιρετικό.

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Σαν το κανονικό δεν έχει τι να λέμε τώρα.

Dina voudouri
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Να μοιραστώ αρκετά πρόχειρα το δικό μου βίωμα: το sexting έχει λειτουργήσει ενδυναμωτικά για μένα τις περισσότερες φορές που το δοκίμασα τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια. Ως ένα βαθμό, μέσα από το εργαλείο του γραπτού λόγου έμαθα να επικοινωνώ κάπως καλύτερα τις επιθυμίες μου, δοκιμάζοντας βήμα βήμα να τις βάζω σε λέξεις που πιο πριν δύσκολα φανταζόμουν ότι υπήρχαν μέσα μου. Εξασκήθηκα επίσης στο πως να κάνω ορατά πιο αποτελεσματικά τα προσωπικά μου όρια- πράγματα που προσπαθώ πια να μεταφέρω όσο μπορώ και στις ‘εκτός διαδικτύου’ επαφές. Νιώθω πως έχω πολλά να μάθω ακόμη. Επίσης, συνοπτικά να πω πως… Διαβάστε περισσότερα »

ggrafanos
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ στο 100% μαζί σου!!!! Αν το sexting γίνεται με ωραίο τρόπο, γουστάρουν και οι δύο τότε είναι απόλαυση…!!!

dreammaker
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

και που το παμε ; συναινεση για να σταλει dickpic; Ναι. Να θεωρηθει το dickpic βιασμος; Οχι . Βαστα λιγο. . .

The other Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το απροσκλητο dick pick ειναι σεξουαλικη παρενοχληση.