O κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: Σεξιστική Χριστουγεννιάτικη παράσταση

Σε νηπιαγωγείο

Πριν μερικές μέρες πήγα στην χριστουγεννιάτικη γιορτή του νηπιαγωγείου του γιου μου. Τα παιδιά παίξανε μια παράσταση που είχε γράψει, σκηνοθετήσει, χορογραφήσει η δασκάλα τους. Εκτιμώ πραγματικά την προσπάθεια της και τον κόπο της και το θεωρώ πολύ ωραία εμπειρία για τα παιδιά.  Στην παράσταση λόγω Χριστουγέννων ως ρόλοι υπήρχαν αστέρια, άγγελοι, χιονονιφάδες, άγιος βασίλης κτλ. Τα παιδιά ανάλογα με το φύλο τους είχαν αναλάβει και από έναν ρόλο. Δηλαδή, τα αστέρια ήταν μόνο αγόρια, ο αγιος βασίλης αγόρι, τα αγγελούδια μόνο κορίτσια, οι χιονονιφάδες μόνο κορίτσια.

Καταρχήν, δεν μπορώ να καταλάβω τον διαχωρισμό, γιατί τα αστέρια να είναι μόνο αγόρια;

Γιατί να μην είναι ανάμεικτα; Ομοίως, για τα αγγελούδια και τις χιονονιφάδες. Άντε για τον Άγιο Βασιλη να το καταλάβω, αν και πολύ θα μου άρεσε να ήταν κορίτσι (ήταν και από τους βασικούς ρόλους). Δύο κοριτσάκια στην τάξη του γιου μου ήταν καταπληκτικά, είχαν απίστευτη χάρη, ήξεραν τα λόγια τους απέξω, θυμόταν τα βήματα της χορογραφίας (μιλάμε για υπερπαραγωγή). Θα τους άξιζε να έχουν τον βασικό ρόλο που ήταν ένα από τα αστέρια αλλά, όχι, τον βασικό ρόλο, φυσικά, τον έπαιζε αγόρι. Αλλά, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω γιατί να πρέπει να είναι αγόρι το αστέρι; Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι επειδή τα παιδιά ήταν χωρισμένα ανάλογα με το φύλο τους, οι χορογραφίες ήταν διαφορετικές. Τα κορίτσια χόρευαν σε κύκλο γύρω από τον πρωταγωνιστή-αστέρι, ενω τα αγόρια όχι, και σε κάποια στιγμή κουνούσαν τον πωπό τους.

Δεν είναι ότι η κίνηση με σόκαρε ή κάτι τέτοιο αλλά με ενοχλεί που η κίνηση αυτή υπήρχε μόνο στην χορογραφία των κοριτσιών (και, όχι, δεν δικαιολογούνταν από το σενάριο). Για να καταλήξω, ένα από τα συναισθήματα που μου άφησε η παράσταση (γιατί μου άφησε και πολλά θετικά) ήταν μια αδιόρατη αδικία, σαν να συμβόλιζε την θέση της γυναίκας ως βοηθητική και ως διακοσμητική άσχετα αν έχει περισσότερες ικανότητες. Και ότι τα κορίτσια από τόσο μικρά εκπαιδεύονται να αποδέχονται αυτόν τον ρόλο. Και άντε τώρα να προσπαθήσω να το εξηγήσω αυτό στην δασκάλα τους.

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

5 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
Μαύρος ΓάτοςΦούστα ΚλαρωτήcyoraAnna Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Παρατραβηγμένη από τα μαλλιά ανάλυση για μια παράσταση νηπιαγωγείου.

fantasmataki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Χρειάζεται όμως. Κάπως έτσι μεγαλώνουν μετά τα “αστεράκια” και παίρνουν τους πρώτους ρόλους παντού, χωρίς πάντα να το αξίζουν. Έχουν μάθει ότι αυτό είναι οκ. Από το νηπιαγωγείο.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Vasilis, διαφωνώ. Το ότι τα παιδιά ήταν χωρισμένα σε αγόρια – κορίτσια όσον αφορά τις χορογραφίες και τους ρόλους δεν είναι λεπτομέρεια για να χρειάζετα μια “πρατραβηγμένη από τα μαλλιά ανάλυση” για να την εντοπίσεις. Και στην τελική, τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου είναι πολύ σημαντικά γιατί ο χαρακτήρας τους είναι εύπλαστος, γι’αυτό ας κάνουμε και λεπτομερείς αναλύσεις προκειμένου να διαμορφώνουμε σωστούς χαρακτήρες στα παιδιά. Επίσης, εμένα όχι απλά δεν μου αρέσει, αλλά μου φαίνεται σοκαριστικό να βάζεις κορίτσια νηπιαγωγείου να κουνάνε τον ποπό τους. Και αν πει κάποιος ότι αυτή η κίνηση στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι “αθώα”,… Διαβάστε περισσότερα »

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Ή και όχι

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Όταν γίνει μια αντίστοιχη παρασταση με τα αγοράκια όλα σε βοηθητικούς ρόλους να κουνάνε τους ποπούς τους, αν το θεωρείς υπερβολικό, να μην αντιδράσεις.

Για την ώρα εμείς θέλουμε να λέμε στα κοριτσάκια, ειδικά στο νηπιαγωγείο, ότι είναι ίσα με τα αγοράκια. Ότι δε χρειάζεται να κουνάνε τους ποπούς τους. Ότι μπορούν να γίνουν αστεράκια και Άγιοι Βασίλιδες και CEO και πρωθυπουργοί και αστροναύτες.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί σε δουλεύουν στα σχόλια δε καταλαβαίνω. Δε θα έπρεπε να γίνονται τέτοιες παραστάσεις με αυτό το τρόπο. Δεν είναι μόνο σεξιστικές, είναι βασικά αυτό το ελαφρολούμπεν στοιχείο που με ενοχλεί ειδικότερα, που κουβαλάει λαϊκά στερεότυπα παλαιάς κοπής. Είναι σαν εκείνες τις ελληνικές διαφημίσεις τίγκα στα κλισέ προ 20ετίας που σε κάνουν να λες “μια πιο σύγχρονη ιδέα δε μπορούν να υλοποιήσουν εκεί στο τμήμα μάρκετινγκ”.

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι όμως, θα έπρεπε να προσπαθήσεις στην δασκάλα, με απόλυτα ήρεμο ύφος, κρύβοντας τον δικαιολογημένο εκνευρισμό σου, γιατί κάτι τέτοια πράγματα θεωρούνται από πολλούς “λεπτομέρειες”. Πόσο μάλλον που πολλοί δεν τα συνειδητοποιούν καν, τόσο πολύ έχουν διαποτιστεί από τα στερεότυπα. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σε μια παρέα, συνάντησα έναν εξαιρετικό καθηγητή, ψυχή της θεατρικής ομάδας του σχολείου του, ο οποίος δήλωσε όλο καμάρι ότι θα ανεβάσουν τη Θεία από το Σικάγο”. Αν και φρίκαρα, προσπάθησα να του εξηγήσω ήρεμα ότι, 50 χρόνια αργότερα, αυτό το έργο είναι φορέας απίστευτων σεξιστικών στερεότυπων και αποτελεί το χειρότερο δυνατό μάθημα που μπορεί να δώσει… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

κρατάω το σχόλιό σου φυλαχτό για να κλείσει ωραία το 2019. Καλή χρονιά σε όλους!

eris
Επισκέπτης
Συμμετέχων
eris

Πανικός στα μπακ στεηντζια και στις μαρκίζες!!! Εγώ θα κάνω τον καλικάντζαρο στην όλη φάση…έτσι για να κάνω ζαβολιά. ” Άντε για τον Άγιο Βασίλη να το καταλάβω, αν και πολύ θα μου άρεσε να ήταν κορίτσι (ήταν και από τους βασικούς ρόλους).” Ο Άγιος Βασίλης…στον φανταστικό κόσμο του Δεκέμβρη είναι άντρας μεγάλης ηλικίας με μούσια, γιαυτό και τον είχε αγοράκι τον ρόλο. Αν τον είχε κοριτσάκι δεν θα ήταν ο Άγιος Βασίλης…δεν έχει άντε να το καταπιούμε εδώ, γιατί διαφορετικά θα είχαμε και άλλη παιδική παράσταση. “Τα κορίτσια χόρευαν σε κύκλο γύρω από τον πρωταγωνιστή-αστέρι, ενώ τα αγόρια όχι,… Διαβάστε περισσότερα »

fantasmataki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ μια χαρά τον έκανα τον Άγιο Βασίλη στον παιδικό πάντως. Και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Με κλήρωση είχαμε πάρει τους ρόλους και κανείς δεν αδικήθηκε, όλοι είχαμε πάνω κάτω τα ίδια λόγια. Επίσης δε νομίζω ότι θα ανέφερε καν η cyora το χορό αν όλα τα παιδιά συμμετείχαν. Το να επιλέξει η νηπιαγωγός να βάλει μόνο τα κοριτσάκια να κουνιούνται έτσι είναι τουλάχιστον creepy.

Πιτσοκο
Μέλος
Συμμετέχων

Α λα Ντένη Μαρκορα στους δύο ξένους οι συνειρμοί ε;