Γιατί λέω ψέματα;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Στην καθημερινότητα μου είμαι πολύ ειλικρινής , μοιράζομαι πράγματα για μένα και λέω πράγματα που κάνω και σε φιλες και στη σχέση μου , ακόμα κι αν δεν με κολακεύουν ιδιαίτερα . Όμως έχω πει λίγα και μεγάλα ψεματα στη ζωή μου τα οποία αφορούν μεν εμένα και κανέναν άλλο, από την άλλη όμως όταν τα σκέφτομαι εκ των υστέρων τρομάζω που τα χω πει. Για παράδειγμα είπα στη σχέση μου ότι με έχουν βιάσει χωρίς να ισχύει. Επινόησα μια ολόκληρη ιστορία . Και παλιότερα εβγαινα με κάποιον και του είχα πει ότι δήθεν με είχαν παρενοχλησει σεξουαλικα στο παρελθόν. Αυτό το δεύτερο το είπα πιο συνειδητά : εκείνος ήταν αντιφεμινιστης (επρόκειτο για fuck buddy ) και ήθελα να τον κάνω να καταλάβει τη βαρύτητα της σεξουαλικής παρενόχλησης μιμούμενη ένα θύμα , καθώς πιστεύω ότι η πρωτοπροσωπη αφήγηση λειτουργεί ιδιαίτερα αφυπνιστικα σε τέτοιες περιπτώσεις . Όμως για την τωρινή μου σχέση δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Το είπα γιατί βαριομουν και ήθελα να επινοησω μια δραματική ιστορία; ήθελα την συμπόνοια του; ήθελα να δείξω ότι έχω περάσει πολλά ; Νομίζω ότι μαζί με όλα αυτά έχω ασχοληθεί πολύ με το πρόβλημα της σεξουαλικης παρενόχλησης στην κοινωνία και έχω αποκτήσει τόση ενσυναισθηση σε αυτό το θέμα που είναι σαν να έχω ζήσει κάτι παρόμοιο. Θα μπορούσε να στέκει κάτι τετοιο; Και τέλος πάντων είμαι τρελή ; Συμβαίνει σε κάποια άλλη κάτι παρομοιο;

Ζω ανάμεσα σας

 

Κανείς δεν είναι τρελός και όλοι είμαστε, οπότε μπορείς να ησυχάσεις από αυτό. Συμβαίνει σε αρκετούς να λένε πολλά αναίτια ψέματα, εγώ σίγουρα έχω γνωρίσει κάποιους. Ειδικότερα σε νεαρή ηλικία το έβρισκα πάντοτε τρομερά διασκεδαστικό να κάνω παρέα με τέτοιους ανθρώπους, γιατί πάντοτε είχαν να σου πουν κάτι εξωφρενικό ή υπερβολικό που θα σου έφτιαχνε το κέφι. Τώρα βέβαια, που η αναισθησία της πρώτης νιότης έχει παρέλθει, δεν ξέρω αν θα με διασκέδαζε το ίδιο να έχω κοντά μου κάποιον που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία.

Εσύ βέβαια αναφέρεις ότι δεν ψεύδεσαι συνεχώς, αλλά είναι κάποια μεμονωμένα περιστατικά, των οποίων ωστόσο το μέγεθος του ψέματος που περιλαμβάνουν σε αναστατώνει όταν τα σκέφτεσαι. Σίγουρα τηλεδιάγνωση δεν μπορώ να κάνω. Υποθέτω ωστόσο, στο παράδειγμα που αναφέρεις τουλάχιστον, πως δεν ήθελες απλά να τον αφυπνίσεις για τη σεξουαλική βία, ωστόσο το τι ακριβώς ήθελες το ξέρεις περισσότερο εσύ, από όλους μας. Η ενσυναίσθηση πάντως σε συγκεκριμένα περιστατικά, με αποτέλεσμα να είναι σαν να τα έχουμε ζήσει, δεν συνηγορεί στο να συμπεριφερόμαστε όντως σαν να τα έχουμε ζήσει. Ίσα ίσα το γεγονός ενός βιασμού είναι τόσο επώδυνο για κάποιον που το έχει βιώσει, που όταν κάποιος προσποιείται το θύμα, ενώ δεν έχει υπάρξει, μου φαίνεται ότι περισσότερο προσβάλει παρά συναισθάνεται τους ανθρώπους που έχουν υπάρξει θύματα.

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να μοιραστείς σε μια θεραπεία τους προβληματισμούς σου για τα ψέματα που έχεις πει. Να έχεις στο μυαλό σου πως θα βοηθήσεις κυρίως τον εαυτό σου, γιατί είσαι η πρώτη που βλάπτεσαι από την τάση σου να λες ψέματα.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

17 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
κ@λυψωΑυτό είναι ψευδώνυμοβλαχάκι(το)ΕντελβάιςLavredis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Είπες ψέματα ότι σε έχουν βιάσει και παρενοχλήσει σεξουαλικά;;; Έχω πάθει σοκ!

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Το ψέμα που είπες είναι φρικτό, πιο πολύ για attention seeker (μη πω την άλλη λέξη και με κόψουν) μου κάνεις. Αν συνεχίσεις, κάποια στιγμή θα αποκαλυφτείς και απλά θα μείνεις μόνη. (true story πρωην φίλης).

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Πραγματικά της χρειάζεται να την ανακαλύψει.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Η πρώην φίλη μου είχε πει απαίσια ψέματα σχετικά με θέματα υγείας δικά της και κοντινών της προσώπων για να τραβήξει την προσοχή ώσπου μια μέρα την πάτησε και την πήραμε χαμπάρι. Και μόνο που θυμάμαι πόσες φορές παράτησα τις δουλειές μου για να τρέξω να της συμπαθασταθώ θέλω να τη φτύσω και ας έχουν περάσει πόσα χρόνια.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Νομίζεις στ’αληθεια πως αν σε είχαν κακοποιησει σεξουαλικα, θα μπορούσες να το αφηγηθεις με άνεση; Αν δεν έχεις βιώσει την παραβίαση του σώματός σου με οποιοδήποτε τρόπο, η φαντασία σου δεν πλησιάζει καν σ’ αυτό που θα ένιωθες πραγματικά. Πρώτη φορά θυμώνω τόσο με ερώτηση. Υπάρχουν πολλά ψέματα, αλλά το να θυματοποιεις τον εαυτό σου με τέτοιο τρόπο δεν είναι ωραίο και ειλικρινά προσβάλλει ανθρώπους που ζουν με το βάρος ενός τέτοιου βιωματος. Αν δηλαδή έχω βαθιά ενσυναισθηση στο θέμα των προσφύγων, θεωρείς ότι είναι πρέπον να πλάθω ιστορίες πολέμου;

Open S
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δεν κάνεις κακό μόνο στον εαυτό σου, κάνεις κακό 1. Σε όλες τις γυναίκες που τους έχει πράγματι συμβεί κάποιο τόσο τραυματικό γεγονός και μπορεί να αντιμετωπιστούν με πρόσθετη δυσπιστία επειδή κάποιες που λένε ότι έχουν βιαστεί το είπαν “έτσι”. 2. Στον φίλο σου που θα προσπαθεί να προσαρμόσει την συμπεριφορά του απέναντι σε κάποιον που είχε μια τέτοια τραυματική εμπειρία έχοντας όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει κάποιον που τελικά τον εξαπατά ζητώντας “ειδική μεταχείρηση”. 3. Σε όποιον συνεργαζόμενό σου (νυν ή πρώην) μπορεί να φανεί ύποπτος για παρενόχληση στα μάτια του συνομιλητή σου (αν ευχηθούμε ότι δεν έδωσες… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

“Η ενσυναίσθηση πάντως σε συγκεκριμένα περιστατικά, με αποτέλεσμα να είναι σαν να τα έχουμε ζήσει, δεν συνηγορεί στο να συμπεριφερόμαστε όντως σαν να τα έχουμε ζήσει. Ίσα ίσα το γεγονός ενός βιασμού είναι τόσο επώδυνο για κάποιον που το έχει βιώσει, που όταν κάποιος προσποιείται το θύμα, ενώ δεν έχει υπάρξει, μου φαίνεται ότι περισσότερο προσβάλει παρά συναισθάνεται τους ανθρώπους που έχουν υπάρξει θύματα.” Πολύ σωστά και πέραν αυτού είναι, κατά μία έννοια, άνευ ηθικής να έχεις βάλει τον φίλο σου να κινείται με βαση αυτήν την συνθήκη, μοιάζει χειριστικό. Δεν ξέρω ποια είναι τα υπόλοιπα ψεύδη, αλλά μου φαίνεται… Διαβάστε περισσότερα »

Lavredis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θύμωσα τόσο πολύ μ’αυτή την ερώτηση!
Μου έχουν συμβει και τα δύο που έχεις ισχυριστεί κατα καιρούς στις σχέσεις σου.
Δεν ξέρω τι σου συμβαίνει, αλλά ψάξτο.
Έχω μείνει άφωνη!

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν πιστεύω ότι η προσβολή και η συναίσθηση είναι τα δύο άκρα μιας τραμπάλας που πρέπει να ισχύει ή το ένα ή το άλλο. Δεν πιστεύω ότι η κοπέλα έχει πρόθεση να προσβάλει τα θύματα, δεν μου βγάζει κάτι τέτοιο το κείμενό της. Ίσα ίσα που νοιώθει άσχημα για το ψέμα της και γι’ αυτό το εξομολογείται εδώ. Η συναίσθηση είναι ακριβώς αυτό, να αισθάνεσαι σαν να έχεις βιώσει κάτι που δεν έχεις βιώσει εσύ, αλλά κάποιος άλλος. Οτιδήποτε έχουμε ακόμα και θετικό αν το έχουμε σε ακραίο βαθμό μπορεί να έχει αρνητικές προεκτάσεις. Ναι, μου φαίνεται λογικό αν έχει… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Δεν γίνεται να λες τέτοια ψέματα με τέτοια άνεση. Είναι απίστευτη προσβολή προς τα θύματα και άνθρωποι σαν εσένα είναι που τα κάνουν να αισθάνονται ακόμα πιο άβολα για την αποκάλυψη, γιατί νομίζουν ότι δεν θα τα πιστέψει κανείς. Καταλαβαίνεις τι κάνεις; Άιντε με τον κάθε attention seeker.

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ με την κα. Ξανθοπουλίδου. 👍 Καταρχήν ξεκινας ή πηγαινεις σε έναν ψυχολόγο για να σε βοηθήσει με όλο αυτο, γιατί πολύ φοβάμαι οτι θα χειροτερεύσει. Πως? Γραφεις οτι το είπες παλιά και το ξαναειπες παλι υπο αλλη μορφή βέβαια στην τωρινή σου σχέση. Αρα? Το επανελαβες κι αυτο μου δείχνει οτι ίσως το ξανακανεις, μπορεί και σε χειρότερη μορφή. Αρα χρειαζεσαι ψυχολόγο για να σε βοηθήσει να το θέσεις υπο έλεγχο γιατί ειναι κάτι που επηρεάζει κι εσένα την ιδια αρνητικά. Όλο αυτο μου θύμισε την ιστορία του βαρώνου Μινχάουζεν, του 19ου αιώνα, γνωστου για τις ψεύτικες διηγήσεις του… Διαβάστε περισσότερα »

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ σε αυτό το θέμα βλέπω μόνο έναν άνθρωπο που εξομολογείται ότι έχει πλάσει ένα ακραίο ψέμα, το αναγνωρίζει και ζητάει βοήθεια, και μια κατά τη γνώμη μου εντελώς αντιεπαγγελματική απάντηση της ψυχολόγου ότι προσβάλλει αυτούς που το έχουν ζήσει στην πραγματικότητα. Η οποία πυροδοτεί μια ομαδική επίθεση, με αντιδράσεις που ξεκινούν από την αρνητική έκπληξη και καταλήγουν στην έκφραση επιθυμίας να τιμωρηθεί για το λάθος της, τις οποίες δεν καταλαβαίνω καθόλου. Σε όσους έχουν πέσει πραγματικά θύματα, από μένα μια αγκαλιά και μια υπενθύμιση ότι η εξομολογούμενη έχει δικό της πρόβλημα, κάνει ήδη κακό στον εαυτό της, και δεν… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Πράγματι, δεν πιστεύω ότι το να ισχυριστεί κανείς βιασμό, προκύπτει απλώς από ένα κακομαθημένο καπρίτσιο Αλλά η κοπέλα πρέπει να αντιληφθεί από που πηγάζει αυτό που κάνει. Αν έχει, όντως, πάθει τέτοια ταύτηση με τα θύματα και θεωρεί εαυτόν ένα από αυτά, είναι πρόβλημα. Αν ενδόμυχα θέλει να πάθει κάτι τέτοιο ή θα ήθελε να πάθει κάτι τέτοιο είναι πρόβλημα. Αν θέλει να της συμπεριφέρονται σαν “έθραυστο” και “τραυματισμένο” άτομο, είναι πρόβλημα. Αν αισθάνεται μοναδική και ιδιαίτερη, μέσω αυτού και πάλι είναι πρόβλημα. Και, κακά τα ψέματα, όντως αν αποκαλυφθεί η αλήθεια με τρόπο άσχημο ή ανευ ικανοποιητικής εξήγησης, τότε… Διαβάστε περισσότερα »