Είναι προβληματικό να αναλύω τα προβλήματα μου στους γύρω μου;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Αμπά ή Φαίνια, έχω ένα θέμα που θα το συζητήσω με ψυχολόγο, αν και δεν είμαι σίγουρη ότι είναι πρόβλημα. Αυτό είναι η ανάγκη μου να έχω ευήκοα ώτα τριγύρω μου. Δηλαδή όταν έχω κάποιο θέμα, μου είναι αδύνατον να καθήσω μόνη μου να σκεφτώ με τον εαυτό μου, να αποφασίσω μόνη μου τι θα κάνω και πώς θα το αντιμετωπίσω. Μιλάω στους φίλους, το βάζω κάτω το αναλύω, στους συγγενείς, ακόμα και σε κάποιους συναδέλφους. Δεν είναι ότι θα συνθέσω απόψεις και θα βγάλω τη δική μου, όμως μου λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά να με ακούνε και να λένε ο καθένας την αποψη του. Δεν μπορώ να κρατάω μέσα μου τα πράγματα, πρωτίστως δε όταν αφορούν θέματα σχέσεων – θέλω να τα μοιράζομαι. Πόσο προβληματικό είναι αυτό;

 

Μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να είναι κουραστικό για τους γύρω σου να ακούνε αναλύσεις για πράγματα που δεν τους αφορούν, ειδικά αν αυτό συμβαίνει συχνά. Όσον αφορά δε την περίπτωση των συναδέλφων, θα έλεγα πως θα έπρεπε καλύτερα να προστατέψεις την προσωπική σου ζωή, όσο κοντά και να είστε. Εκθέτοντας τις ιστορίες σου στον καθένα, δημιουργείς εντυπώσεις που συχνά μπορεί να είναι εσφαλμένες, καθώς κάποιος ακούει μία ιστορία και βγάζει συμπεράσματα τα οποία μπορεί να μην ισχύουν. Όταν μοιραζόμαστε προβληματισμούς μας για την προσωπική μας ζωή, μοιραζόμαστε ταυτόχρονα την ευαλωτότητα μας για τη διαχείριση αυτών των προβληματισμών, οπότε νομίζω εκ των πραγμάτων δεν χωρούν τέτοιες εξομολογήσεις και αναλύσεις στο επαγγελματικό μας περιβάλλον. Στη θέση σου θα έβρισκα συγκεκριμένους ανθρώπους που θα τους εμπιστευόμουν, και θα μοιραζόμουν μόνο με αυτούς τα προσωπικά μου. Φυσικά δεν βρίσκω καθόλου κακή ιδέα το να επισκεφτείς και έναν επαγγελματία, ειδικά αν έχεις συχνά προβλήματα σχέσεων ή άλλης φύσεως. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

21 points
Upvote Downvote

5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
5 Συντάκτες σχολίων
JJτα γιασεμιά στα αυτιάScotland for HolidaysSleepy yet busyMitsi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Το κάνει μια φίλη μου αυτό. Σε όποιον γνωρίζει. Πέρα από το ότι είναι πολύ κουραστικό, την έχει οδηγήσει σε μεγάλες απογοητεύσεις καθώς μοιράζεται πολύ προσωπικές πληροφορίες με ανθρώπους που δεν ξέρει καλά οι οποίοι στη συνέχεια μπορεί να της φερθούν άσχημα και να το πάρει κατάκαρδα γιατί επειδή η ίδια μοιράστηκε όσα μοιράστηκε θεώρησε αυτόματα ότι κάτι τους συνδέει. Για χρόνια προσπαθουσα να της πω να προσέχει τι λέει και σε ποιον, να μην ανοίγεται με το καλησπέρα σας, να διαλέγει σε ποιον μιλάει. Δεν με άκουσε ποτέ, η ανάγκη της απλα να μιλήσει ήταν πάντα πολύ μεγαλύτερη. Και… Διαβάστε περισσότερα »

JJ
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Mitsi σ’ ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Δεν είμαι η γράφουσα, αλλά έχω πολλά κοινά με τη φίλη σου. Έχω πάει σε ψυχολόγους, αλλά οι επιλογές ήταν κακές κι εγώ ανέτοιμη να το καταλάβω. Το τελευταίο εξάμηνο πήγα σε μια ψυχολόγο κι έναν ψυχίατρο και χάρη σε εσάς εδώ στο Α,μπα κατανόησα πόσο ακατάλληλη ήταν η μια κι επικίνδυνος ο άλλος (και χάρη στις εμπειρίες μου τις οποίες μέχρι να βρω το Α,μπα δε μπορούσα ούτε κατά διάνοια να αξιολογήσω σωστά). Εγώ δεν θεωρώ ότι με συνδέει κάτι με τον κάθε άσχετο που μοιράζομαι προσωπικές πληροφορίες… Είναι (1) αυτή η… Διαβάστε περισσότερα »

Sleepy yet busy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σκέψου το αλλιώς… δίνεις δύναμη σε ανθρώπους που δεν ξέρεις πως/αν θα τη χρησιμοποιήσουν εναντίον σου!

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν θεωρώ προβληματικό το να θες να αναλύεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με παρέα. Καμία φορά η διαδικασία βοηθάει στο να μπουν αυτά που σκέφτεσαι σε μια τάξη. Με τη συζήτηση ξεδιπλώνονται και πτυχές ενός θέματος που δεν είχαμε σκεφτεί, ή δεν τολμούσαμε να παραδεχτούμε. Αρκεί να μην ψάχνεις απόψεις, θεωρίες, εκτιμήσεις που επιβεβαιώνουν αυτό που σκέφτεσαι ή αυτό που θέλεις ν’ ακούσεις. Γιατί εκεί είναι πιθανό να μην μιλάμε για γόνιμη συζήτηση αλλά για ανάγκη επικύρωσης. Αυτό που έχει σημασία νομίζω είναι να μην επιβαρύνεις φίλους συγγενείς και συναδέλφους κατ’ εξακολουθηση. Όλοι έχουν τα δικά τους προβλήματα… Διαβάστε περισσότερα »

τα γιασεμιά στα αυτιά
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

ένα ”τσιρότο” για μένα, που θέλω να μοιραστώ κάποιες φορές πράγματα πολύ προσωπικά, είναι και αυτή η στήλη