Εργασία: Γυναίκα τοπογράφος

Στο τοπογραφικό γραφείο που δούλευα, όλοι οι υπάλληλοι όταν πήγα μου είπαν ότι αυτά δεν είναι για γυναίκες. Ήθελα να βγαίνω έξω για μετρήσεις. Το αφεντικό μου δέχτηκε με χαρά. Την πρώτη μέρα που ήταν να πάω, με φώναξαν κάτω οι καλοί μου συνάδερφοι και μου είπαν ότι δεν θα αντέξω τη σκληρή δουλειά, γιατί είμαι γυναίκα και κοντή. Θα εξαντληθώ πολύ γρήγορα και θα με μαζεύουν με το κουταλάκι. Είχα θυμώσει τόσο πολύ εκείνη τη μέρα, που την επόμενη δεν επέτρεψα στο συνάδερφο να κάνει ούτε διάλειμμα. Τελειώσαμε τη δουλειά 3 ώρες πιο νωρίς από το κανονικό. Στο τέλος με παρακαλούσε να πάμε να πιούμε έναν καφέ, να ξεκουραστούμε. Έτσι τέλειωσαν αυτά τα ηλίθια σχόλια τη μέρα που άρχισαν. Οι συνάδελφοι το πήραν απόφαση και προσαρμόστηκαν.

Στα διάφορα εργοτάξια που δούλευα, οι άντρες σταματούσαν και με κοιτούσαν, με σχολίαζαν για να το ακούσω, τον κώλο μου, τα χείλια μου, τα μαλλιά μου, την καταγωγή μου. Σαχλοί κι αηδιαστικοί πάρα πολλοί από αυτούς. Μια μέρα είχαν μαζευτεί πίσω μου την ώρα που μετρούσα, σαν κοπάδι και με παρατηρούσαν. Σταμάτησα τις μετρήσεις και τους κοιτούσα κι εγώ με σταυρωμένα χέρια μέχρι που έφυγαν. Μια μέρα ένας πήγε να με πατήσει με μια φαγάνα για πλάκα. Ναι, ξεκαρδιστήκαμε. Σε ένα εργοτάξιο που μετρούσα όλη μέρα, μου είπαν ότι πρώτη φορά έχουν δει τόσο ικανή γυναίκα (σιγά την πυρηνική φυσική, απλά δεν είχαν δει ποτέ γυναίκα να μετράει). Όλες τις φορές που ήμουν με άντρα για μετρήσεις, όλοι πήγαιναν να ρωτήσουν αυτόν και καμία φορά κανένας σε μένα. Με ρωτούσαν αν κάνω πρακτική ή εκπαίδευση. Έλεγχαν τα παπούτσια μου, να δουν αν είναι ασφαλείας, με τη δικαιολογία ότι φαίνονται σαν παιδικά. Φοβόμουν να χαμογελάσω ή να κάνω πλάκα με κάποιον πάρα πολλές φορές, μην ξεκινήσει μετά η παρενόχληση. Καμιά φορά έχω την αίσθηση ότι είναι σαν ζούγκλα κι αν δείξεις αδυναμία, σε έχουν φάει.

Για να βρω τουαλέτα, έπρεπε πολλές φορές να περπατήσω 20 λεπτά. Οπότε δεν έπινα ούτε σταγόνα νερό πολλές φορές, απλά και μόνο για να μην χρειαστεί να πάω.

Στη Γερμανία αναρωτιούνται γιατί οι γυναίκες δεν θέλουν να βγαίνουν έξω για μετρήσεις. Έλα μου ντε.

Αν θέλεις να δουλέψεις έξω στις μετρήσεις, πρέπει να αναπτύξεις μηχανισμούς που δεν χρειάζεται ένας άντρας. Παρόλα αυτά, αν κάποια θέλει να το κάνει, δεν πρέπει να πτοείται. Μπορούμε να τα κάνουμε όλα! Μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει για το αντίθετο! Κλείστε τα αφτιά και γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

82 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
7 Συντάκτες σχολίων
Tawn TawnSally SpectraMariaMaestromongrel Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Maria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γυναίκα Μηχανικός… Μπορώ να γράψω τόμο για το μισογυνισμό που καλείσαι να αντιμετωπίσεις με το πτυχίο του Πολυτεχνείου. Πραγματικά είναι εμπόλεμη η κατάσταση στα εργοτάξια και στις ελληνικές εταιρίες. Και ξέρετε πιο είναι το χειρότερο… Ότι μετά από 14 χρόνια που δουλεύω σαν μηχανολόγος μηχανικός στις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, και έχοντας αποδείξει ότι είμαι καλή, (πολλή καλή) σε αυτό που κάνω, ακόμη και τώρα δε μπορώ να χαλαρώσω ούτε λεπτό. Ένας άνδρας μηχανικός μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αποφύγει δύσκολη και επίπονη δουλειά χωρίς να χρειάζεται να απολογηθεί. Εμείς οι γυναίκες δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Εμείς πρέπει να είμαστε… Διαβάστε περισσότερα »

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Μου θύμισες την πρώτη μου φορά σε εργοτάξιο που όλοι με αγνοούσαν επιδεικτικά. Μόνο ένας μου μίλησε για να μου την πέσει κιόλας. Επιβιωσα όμως κι επιβλήθηκα και κέρδισα και το σεβασμό πολλών, θέλει επιμονή και γερό στομάχι

Papia Setsouan
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Ομοιοπαθουσα!! Βάστα γερά 💪💪💪

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Θα εξαντληθείς επειδή είσαι κοντή; Wtf?

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Όσο πιο χαμηλά είναι το κέντρο βάρους τόσο πιο εύκολα κουράζεσαι, δεν το ξέρεις;;;; Τς τς τς τς….

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Τιμή και δόξα στις μάχιμες Τοπογράφους Μηχανικούς!

Maestro
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η ιστορία είναι πραγματική; Είναι της Lauren Holland που εικονίζεται στη φωτογραφία;;;;