in

Ποιος ορίζει ποιες είναι ”γυναικείες” δουλειές και ποιες όχι;

Για τις υδραυλικίνες και τις νταλικιέρισσες

Για τις υδραυλικίνες και τις νταλικιέρισσες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

81449aa1dee7396ae646e3305625f259

Πολλές φορές ένα κορίτσι επιθυμεί να γίνει γιατρός. Μόλις αποτυγχάνει, όλοι στρέφονται να την παρηγορήσουν λέγοντας της πως δεν πειράζει που δεν έγινες γιατρός, άλλωστε η ιατρική είναι ένα ανδρικό επάγγελμα.

Κι όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο εξοργιστικό από την φράση αυτή, ιδίως άμα την ακούς και από γυναίκα.

Γιατί μια γυναίκα να μην μπορεί να γίνει γιατρός; Γιατί μια γυναίκα να μην μπορεί να σπουδάσει στο πολυτεχνείο ή να γίνει επιστήμονας;

Και γιατί μια γυναίκα να μην μπορεί να γίνει μια άριστη υδραυλικός, τεχνικός ακόμα και νταλικέρης.

Τα παραδείγματα των γυναικών που διαπρέπουν σε ”ασυνήθιστους”, για τα κοινά ανθρωπάκια, τομείς είναι πολλά και αναμφισβήτητα. Γι’αυτόν τον λόγο, οι μόνοι που διατηρούμε τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα αυτά, είμαστε εμείς οι οπισθοδρομικοί.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

18 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Tropique
Tropique
3 χρόνια πριν

Εντάξει, αυτά ήταν στον καιρό που η μαμάδες μας ήταν φοιτήτριες στα 60ς. Τα Πολυτεχνεία είναι τίγκα στις γυναίκες πλέον, οι ιατρικές επίσης, και πραγματικά δεν ξέρω κανέναν που να απέτρεψε κορίτσι να δώσει για ιατρική ή πολυτεχνείο επειδή είναι κορίτσι.
Αυτό με τις υδραυλικίνες έχεις δίκιο, δεν ξέρω γιατί δεν υπάρχουν, εμένα πάντως που μ’ αρέσουν τα μαστορέματα, αρκετές φορές δεν έχω καταφέρει να ξεβιδώσω (ούτε με πένσα ούτε με κάβουρα) λόγω έλλειψης αρκετής δύναμης, ίσως φταίει αυτό.

Το χρυσό ΠΠ
Το χρυσό ΠΠ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Ισχυει αυτο που λες για το πολυτεχνειο και τις ιατρικες σχολες, ΑΛΛΑ:
Μετα το πτυχιο ο κατασκευαστικος κλαδος, το R&D και πολλοι αλλοι κλαδοι παραμενουν και θεωρουνται αυτονοητα ανδροκρατουμενοι για τις πολυτεχνιτισσες, οπως αντιστοιχα φανταζομαι ισχυει στην ιατρικη ερευνα, τα χειρουργεια και διαφορες απαιτητικες ή καλοπληρωμενες ειδικότητες για τις γιατρινες.

no-no
no-no
3 χρόνια πριν

Δεν έχω ακούσει ότι η ιατρική είναι ανδρικό επάγγελμα, αλλά κάποιες παραλλαγές σίγουρα:
«Για γυναίκα είναι δύσκολο, μέχρι να τελειώσει με σπουδές, αγροτικό και ειδικότητα θα είναι πάνω από 30 και πότε θα κάνει οικογένεια;» Ή, «καλές ειδικότητες για γυναίκες είναι δερματολόγος ή οφθαλμίατρος γιατί έχουν συγκεκριμένο ωράριο και έχουν χρόνο για τα παιδιά» ή παιδίατρος γιατί είναι στη φύση τους βρε παιδί μου (νοτ).

Το χρυσό ΠΠ
Το χρυσό ΠΠ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no-no

Εχω ακουσει το ανεκδιηγητο οταν ημουν εγκυος: “μηπως να το ξανασκεφτεις που διαλεξες γυναικα γυναικολογο? Ειναι ο ανθρωπος που θα σε ξεγεννησει, μεγαλη ευθυνη, σκεψου να παει κατι στραβα”
Ακουσον ακουσον, γυναικα γυναικολογος!!

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το χρυσό ΠΠ

😲

Tattie scone
Tattie scone
3 χρόνια πριν

Γενικά όσα επαγγέλματα συνδυάζονται με την φροντίδα (δάσκαλοι, νοσοκομοι κλπ) έχουν εσκεμμένα συνδυαστεί με τις γυναίκες, η οποιες όπως όλοι ξέρουμε έχουν τη φροντίδα (παιδιών σπιτιού κλπ) στο dna τους, αρα οταν τα κάνουν καλά, δεν έχει να κάνει με γνώση, ικανότητα, εμπειρία ή προσπάθεια. Είναι στη φύση τους, δεν χρειάζεται αναγνώριση η ανάλογη ανταμοιβή! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη οικιακή σφαίρα. Σαν έναν γειτονα μου που μου είπε πέρσι “Ah, yes women seem to make Christmas happen” Ναι βρε , π@π@ρ@ μπαίνουμε στο δωματιο και φυτρώνουν γκι, δεν είναι που μας βγαίνει ο κω!

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
3 χρόνια πριν

Δεν υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία επαγγέλματα, μόνο επαγγέλματα.
Ο διαχωρισμός επαγγελμάτων σε ανδρικά/γυναικεία και τα ανάλογα κλισέ, υποτίμούν τη “γυναικεία” δουλειά και είναι δικαιολογία για εργασιακές διακρίσεις εις βάρους γυναικών.
Εμένα, οι γονείς μου είχαν δηλώσει ότι έστω και σπούδασα μηχανική, μετα την αποφοίτηση καλό θα ήταν να βρώ μια δουλειά “καλή για γυναίκα.” Η μήτερα μου είχε όνειρα να γίνω μεσίτης ακινήτων για να ντύνομαι σικ, και να έχω λίγες ώρες απασχόλησεις για να έχω χρόνο για παιδιά/οικογένεια. Λες και δεν με ήξερε καν (προσωπικότητα νοτ μεσίτης).

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κόκκινο αυγό

Αχ, το όνειρό μου να γίνω μεσίτης. Φοράς ωραία ρούχα, δείχνεις σπίτια, καβατζώνεις το καλύτερο για τον εαυτό σου και εισπράττεις ενοίκια για σπίτια που δεν είναι δικά σου!

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν

Το ορίζουν τα στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα σε συντηρητικά, πατριαρχικά μυαλά. Αλλά δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Να την κάνω στις γιατρούς μου; Στην σύντροφο μου που ασχολείτε με το τεχνικό κομμάτι της δουλειάς μου; Στις δυο Ελληνίδες συνεργάτες που έχουν εταιρεία και μοιράζουν χοστινγκ απο την Ελβετία. Στις συναδέλφους της εταιρείας επικοινωνίας που συνεργάζομαι και είναι όλες γυναίκες; Στην κόρη μου που ειναι στο πρώτο μεταπτυχιακό στα οικονομικά; Στην ελληνίδα πιλότο της πολεμικής αεροπορίας που κυβερνάει f4; Στην πρόεδρο της δημοκρατίας; Σε δικαστικό; Στην εφορία που πήγα και δεν είχε άντρα μέσα; Στις σπουδές μου πριν 35 χρόνια που ήμασταν… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
mongrel
3 χρόνια πριν

Σοβαρά τώρα; έχεις ακούσει να λένε ότι γιατρός και μηχανικός είναι ανδρικά επαγγέλματα;
Υδραυλικινες δεν ξέρω είναι η αλήθεια.

Το χρυσό ΠΠ
Το χρυσό ΠΠ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Ναι παιδια, ειμαι μηχανικος και μου το εχουν πει καταμουτρα. Οχι που τελειωσα πολυτεχνειο, αλλα που κανω 100% δουλεια μηχανικου (εχω θεση ευθυνης, παω εργοταξιο, βριζομαι με εργολαβους και ολα αυτα τα ωραια :P). Το εχω ακουσει ευθεως: “Τι δουλεια εχεις μεσα στη βρωμια και με τοσους αντρες” Το εχω εισπραξει εμμεσα, με το να μη μου απευθυνουν το λογο, να μην εμπιστευονται τη γνωμη/γνωση μου ενω οταν ακουν τα ιδια απο αντρα συναδελφο να συμφωνουν, να μην πιστευουν οτι ειμαι μηχανικος! Το εχω ακουσει σαν κομπλιμεντο τυπου “Μπραβο σου που αντεχεις τετοιο επαγγελμα” (που για μενα αυτο ειναι και… Διαβάστε περισσότερα »

Μῆτις / Mêtis
Μῆτις / Mêtis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το χρυσό ΠΠ

Έτσι ακριβώς όπως τα λέει το Χρυσό ΠΠ! Συμφωνώ και επαυξάνω. Βασικά, όλα τα επαγγέλματα αντρικά είναι. Οι γυναίκες απασχολούνται μόνο για υποστήριξη των αντρικών επαγγελμάτων.

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Ναι, για μηχανικούς πολύ συχνά. Εξαρτάται και απο την εξειδίκευση… για ηλεκτρολόγους μηχανικούς έχω ακούσει ότι τα κυκλώματα είναι δύσκολα να τα καταλάβουν γυναίκες (σιγά βρε). Επίσης γνωστοί είχαν εκπληχτεί όταν τους είπα οτι αλλάζω ηλεκτρικές πρίζες και three-way διακόπτες. Είμαι και λίγο καλύτερη σε αυτά απο τον σύζυγο μου, οπότε γελάω/κλαίω όταν ακούω τέτοια.

makova_panenka
makova_panenka
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Καλέ ναι, μια και δυο φορές; Πριν μπω “καλά τι μηχανικός, δε γίνεσαι δασκάλα καλύτερα, να τελειώνεις νωρίς και να πηγαίνεις να παίρνεις τα παιδιά σου απ’ το σχολειο;”. Μέσα στη σχολή “πωπω, πολύ έξυπνη ιδέα, που το σκέφτηκες και είσαι και κοπέλα;”. Και τώρα που δουλεύω, πέφτουν από τα σύννεφα διάφοροι όταν το λέω

Manouri marmelada
Manouri marmelada
3 χρόνια πριν

Τα ελληνικά ταχυδρομεία είναι τραγικά. Παρέδωσαν στο site επιστολή που ταχυδρομήθηκε το 1968. Δεν υπάρχουν αντρικά και γυναικεία επαγγέλματα ευτυχως. Ειδικά όταν μιλάμε για επαγγέλματα που απαιτούν πανεπιστημιακές σπουδές. Η πλειοψηφία των νέων γιατρών είναι γυναίκες. Τσέκαρε τους ειδικευόμενους όταν πας σε νοσοκομείο.

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
3 χρόνια πριν

Ειναι και γεγονός όταν μια δουλειά αλλάζει από “ανδρική” σε “γυναικεία” οι οικονομικές παροχές μειώνονται. Και το αντίθετο συμβαίνει όταν “γυναικείες” δουλειές γίνονται “ανδρικές”, π.χ. προγραμμαστιστές υπολογιστών που στο παρελθόν ήταν γυναικεία δουλειά.

Lola_Lou
Lola_Lou
3 χρόνια πριν

Τι εννοείς ποιος αποφασίζει; Η πατριαρχεία.