in ,

Μια βιωματική εμπειρία κρυοσυντήρησης ωαρίων

Μια αναγνώστρια μας περιγράφει πώς εκείνη βιώνει την διαδικασία αυτής της τεχνικής για την διατήρηση των ωαρίων για μελλοντική εγκυμοσύνη

Ας μιλήσουμε λίγο για την κρυοσυντήρηση και τις ψυχολογικές/σωματικές επιπτώσεις στην γυναίκα. Γεια σου Ρένα, Θα ήθελα να μεταφέρω την εμπειρία μου μέχρι τώρα με το θέμα της κρυοσυντήρησης. Έχω ξεκινήσει να το ψάχνω ένα χρόνο πρίν περίπου (στα 36 μου) και πλέον έχοντας επιλέξει γιατρό και κλινική έχω αποφασίσει να προχωρήσω. Είναι μια διαδικασία […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ovum

Ας μιλήσουμε λίγο για την κρυοσυντήρηση και τις ψυχολογικές/σωματικές επιπτώσεις στην γυναίκα.

Γεια σου Ρένα,

Θα ήθελα να μεταφέρω την εμπειρία μου μέχρι τώρα με το θέμα της κρυοσυντήρησης. Έχω ξεκινήσει να το ψάχνω ένα χρόνο πρίν περίπου (στα 36 μου) και πλέον έχοντας επιλέξει γιατρό και κλινική έχω αποφασίσει να προχωρήσω.

Είναι μια διαδικασία που διαφημίζεται γενικά πολύ και ακούς καρμπόν εκφράσεις ‘παγώνεις τον χρόνο’, βλέπεις σε ενημερωτικά φυλλάδια κατι ρολόγια, διαβάζεις οτι είναι απλή διαδικασία και διάφορα άλλα.

Η όλη μου εμπειρία μέχρι τώρα είναι ότι πρόκειται για business και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι ατάκες για πάγωμα χρόνου θεωρώ ότι είναι τραγικές. Παγώνεις τα ωάρια σου, τα οποία ελπίζεις και με βάση την επιστήμη είναι σε πιο καλή κατάσταση από αυτά που θα έχεις στα 40 σου. Αυτό ισχύει. Επίσης είναι γεγονός ότι αποτελεί μία λύση για γυναίκες που φαίνεται ότι θα μπουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η διαδικασία είναι απλή σε σχέση με άλλες ιατρικές πράξεις που κάνουν αυτοί οι γιατροί. Ωστόσο δεν είναι τόσο απλή όσο παρουσιαζέται και καλό είναι να το ξέρει αυτό μια γυναίκα.

Πρεπει να κάνεις πρώτα ένα κύκλο εξετάσεων, να ανοίξεις φάκελο στην κλινική που θα το κάνεις, να κάνεις συμβολαιογραφική πράξη, να προμηθευτείς τις ενέσεις – οι οποίες μπορεί να θέλουν παραγγελία στο φαρμακείο, να μάθεις να κανεις τις ενέσεις. Μετά πρέπει να είσαι σε επιφυλακή και μόλις σου έρθει η περίοδος (2η η 3η μέρα) να πας να κανεις νωρίς το πρωί εξετασεις για να έχεις το μεσημερι τα αποτελέσματα. Θα πρέπει να ξεκινήσεις ενέσεις τις οποίες θα κάνεις κάθε μέρα σε σταθερή ώρα μετα το απόγευμα. Οι ενέσεις διαρκούν για 10 μέρες περίπου και σε αυτο το διάστημα θα πρέπει να πας κάποιες φορές ( 3 κατά μέσο όρο) για υπέρηχο. Την μέρα που θα γίνει η λήψη θα πρέπει να κάνεις καρδιογράφημα (η 1-2 μέρες πριν) και να κάνεις μέθη.

Τα έξοδα επίσης είναι πάρα πολλά.

Ολες αυτές οι ορμόνες που βάζουμε στο σώμα μας αποκλείεται να μην έχουν κανένα side effect αλλά και η όλη διαδικασία δημιουργεί άγχος και διάφορα συναισθήματα στην γυναίκα που το κάνει.

Τα έγραψα όλα αυτά γιατί θα ήθελα την άποψη σου Ρένα για το τι μπορόυμε να κάνουμε για τα side effects (παθολογικα και ψυχολογικα – κανένας γιατρός δεν σου λέει ξεκάθαρα) και επίσης για να πω την εμπειρία μου στους υπόλοιπους αναγνώστες.

ΑΠΟ ΤHΝ – Beyond the eggs

Το σχόλιο της Ρένας

Θα ήθελα να ακούσουμε εμπειρίες από αναγνώστριες είτε από την πλευρά των υποβοηθούμενων στην κρυοσυντήρηση είτε από την πλευρά του ιατρικού και εργαστηριακού προσωπικού, ώστε να έχουμε ένα συνολικότερο πλαίσιο. Γράψτε μας στα σχόλια.

Θα πρότεινα στην αναγνώστριά μας να συμβουλευτεί ψυχοθεραπευτή για τις ψυχολογικές επιπτώσεις που τυχόν την βασανίζουν και αυτό το link για τις σωματικές παρενέργειες της διαδικασίας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
calamity jane
calamity jane
4 μήνες πριν

Εγώ μπήκα σε αυτή τη διαδικασία, 4 φορές , όχι για κρυοσυντήρηση αλλά για εξωσωματική. Μέχρι και την ωοληψία όμως θεωρώ πως είναι η ίδια διακασία. Όπως την έζησα εγώ , μόνο ” απλή ” δεν ήταν, σε κόστος ψυχικό σωματικό και οικονομικό. Θα μιλήσω για την δική μου εμπειρία. Αρχικά να μιλήσουμε για το κόστος των φαρμάκων, το οποίο δεν ξέρω αν για κρυοσυντήρηση το καλύπτει το ταμείο σου , εγώ είχα περάσει από επιτροπή και πήρα τα φάρμακα από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Είχα την ατυχία όμως να χρειαστώ επιπλέον φάρμακα κατά την διάρκεια του προγράμματος , δεν θυμαμαι… Διαβάστε περισσότερα »

Mariaki
Mariaki
4 μήνες πριν

Θα ήθελα να σημειώσω ότι το νοσοκομείο Έλενα έχει εξαιρετική ομάδα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με σημαντικά πιο χαμηλό κόστος.

Μαρία
Μαρία
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Mariaki

Σωστά, εκεί είχε καταλήξει γνωστη μου γιατρός μάλιστα στο επάγγελμα μετά απο πολύ ψάξιμο.

Kloklo
Kloklo
4 μήνες πριν

Έκανα την διαδικασία πέντε φορές, σε δύο διαφορετικές κλινικές στην περιοχή της Στουτγάρδης. Έχω ενδομητρίωση και δυστυχώς η “απόδοση” μου σε αριθμό ωαρίων δεν ήταν τόσο καλή. Χρειάζεται γύρω στα 30 αυγά για να γεννηθεί υγιές παιδί με πιθανότητα 80% (έτσι μου είπαν, έτσι λέω). Εξετάσεις αίματος, 3 υπέρηχοι την φορά, τουλάχιστον δύο ενέσεις την μέρα για δέκα περίπου μέρες και τέσσερις ενέσεις δύο μέρες πριν την ωοληψία. Τα φάρμακα τα παρήγγειλα από Γαλλία γιατί ήταν πολύ πιο φθηνά από ό,τι στην Γερμανία (γύρω στα 1500€ την φορά κόστισαν στην δική μου περίπτωση). Για κάποιον που δεν έχει πρόβλημα με… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
4 μήνες πριν

Όπως στα περιγράφουν είναι (έκανα εξωσωματικές). Καθημερινή παρακολούθηση με υπέρηχο, εξετάσεις, οδηγίες δοσολογίων, ενέσεις. Για το κόστος άστο, κλείνεις τα μάτια. Γενικά για 15 μέρες μπαίνεις στον αυτόματο πιλότο χωρίς ιδιαίτερα περιθώρια ευελιξίας. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρείς το κέντρο που θα αισθάνεσαι άνετα. Να νιώθεις πως βλέπουν άνθρωπο πως σε ακούν. Εγώ είχα ζητήσει ήπιο σχήμα κι οσα βγουν. Δεν με πίεσαν ‘μα είναι καλύτερα αλλιώς’ Σου προτείνω να κάνεις ένα διερευνητικό ραντεβού μεταξύ αξιόπιστων κέντρων και να επιλέξεις όποιο σου κάνει κλικ στην ψυχοσύνθεση σου. Αν θες να αποφύγεις τα πολλά φάρμακα μπορείς να επιλέξεις την… Διαβάστε περισσότερα »

Mariaki
Mariaki
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαρία

…και ψυχοφθόρο,θα πρόσθετα.

Μαρία
Μαρία
4 μήνες πριν
Απάντηση σε  Mariaki

Για μένα ναί, με την καμία να τρέχω κάθε μήνα (έκανα και ένα φυσικό κύκλο). Αν είναι όμως πιο ανακουφιστικό απο το να βαράς δυο ενέσεις την ημέρα, οκ υπάρχει κι αυτή η επιλογή.

Madrugada
Madrugada
4 μήνες πριν

Εγώ ενα πράγμα θα πω: οσες μπορείτε κάντε το! Ειμαι πλέον 40, και τα τελευταία 4+ χρόνια προσπαθούσαμε με το σύζυγό μου για παιδί. Ειμαστε μαζί 15 χρονια και πάντα θεωρούσα δεδομένο ότι θα μπορούσα να μείνω εγκυος αλλά εν τελει (και μετά από 8!!! κύκλους εξωσωματικής και κάμποσες επεμβάσεις) σας λεω αμ δε! Τελος πάντων, στο δια ταύτα: Πριν κάποια κοπέλα μπει σε τέτοια διαδικασία, καλο θα ήταν να κάνει μια αιματολογική να δει και που βρίσκεται, ανεξαρτήτως εάν θα προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση ή οχι. ΑΜΗ, FSH, LH είναι βασικές ορμόνες, για εμένα μετά τα 30 μια τετοια εξεταση… Διαβάστε περισσότερα »

Santy
Santy
4 μήνες πριν

Δεν ξέρω για την κρυοσυντήρησης, δεν μπορώ να πω ότι θα μπω ή όχι σε αυτή τη διαδικασία. Είναι λεπτό και ευαίσθητο θέμα..

Στην Κύπρο έχει αυξηθεί το όριο ηλικίας που μπορεί μια γυναίκα να γίνει μητέρα μέσω εξωσωματικής, ανέβηκε στα 50, αν θυμάμαι καλά. Οποια ξερειαςδιορθωσει..