ndΓεια παιδια!
Εγω δε θελω να πω την ιστορια μου, αλλα θα χαιρομουν πολυ αν ανοιγε μια συζητηση περι αυτου!
Ο λογος για τα trends. Old money, quiet luxury, cottagecore, η λίστα δεν τελειωνει. Δεν ειναι απλως τρεντς όπως καποτε, που λεγαμε να ειναι στη μόδα το μήνυμα΄ξερωγω ή ενα συγκεκριμενο μπλουζακι ή ενα χρωμα.
Ειναι ενα ολοκληρο aesthetic, που αλλαζει καθε 1.5-3 μηνες. Δε προλαβαινω καν να αντιληφθω καποια.
Ένα καλοκαιρι ήταν το coast grandma aesthetic της μοδας, καπως ετσι. Δηλαδη μιλαμε για ολοκληρο στυλ, ολοκληρη ντουλαπα που πρεπει να αλλαξεις για να εισαι “trendy”, 2 διαφορετικες αισθητικες για καθε εποχη θα ελεγε κανεις. Δεν υπάρχει πλεον αυτο που ονομαζαμε διαχρονικο, κλασικο. Τα εχουν μετατρεψει ολα σε aesthetic.
Αυτο βεβαια απο τη μια σου δινει την ελευθερια να είσαι ό,τι θες. Αλλα δεν ειναι παραξενο? εκτος του ότι δεν ειναι καθολου βιωσιμο, και κατι τετοιο θα επρεπε να μας απασχολει περισσοτερο αυτη την εποχη…βλεπω συνεχως ατομα γυρω μου (22-24 ετων), που ενω λενε συνεχως δεν εχω λεφτα για αυτο ή για εκεινο, ως δια μαγειας βρισκουν για να ακολουθουν καποια τρεντς.
Και οχι μονο αυτο, τους φαινεται παραξενο που καποιος μπορει να μην το κανει και μαλιστα απο επιλογη. Ολα αυτα τα εσθετικ εντωμεταξυ πανε και αγκαζε με αλλα: χόμπι, ίσως επαγγελμα, τρόπο ομιλιας, αλλα και συμπεριφορας πολλές φορές. Που να μας οδηγεί αραγε αυτό?
ΑΠΟ ΤΗΝ – Ζωρζέττα
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Όλες οι fast fashion εταιρείες έχουν κομμάτια για να δημιουργήσει κανείς τις τάσεις που αναφέρεις. Επίσης, οι περισσότερες από αυτές τις τάσεις έχουν αναφορές στο παρελθόν. Έτσι είναι πολύ εύκολο για ένα νεαρό άτομο να ακολουθήσει τις τάσεις, δίνοντας λίγα χρήματα σε fast fashion και συμπληρώνοντας με κομμάτια από την ντουλάπα της μαμάς και της γιαγιάς. Και φυσικά από καταστήματα vintage ή/και second hand.
Τώρα πού μας οδηγεί αυτό; Στην απόλυτη φαντασίωση του καπιταλισμού: να δουλεύουμε σαν τα σκυλιά όλη μέρα για να ψωνίζουμε μανιωδώς όλα αυτά τα χαζοπραγματα. Παραγωγή και κατανάλωση στο φουλ για να κινείται το χρήμα.
Εγώ το έχω απλοποιήσει αρκετά στο μυαλό μου. Θα σε βοηθήσει κι εσένα αν συνδυάσεις τη μόδα με το κοινωνικοοικονομικό τοπίο. Λοιπόν, θα καταθέσω αυτά που έχω παρατηρήσει ως millenial. Αυτό που διανύαμε την δεκαετία των 10s ήταν μια αναβίωση της δεκαετίας των 90s. Η γενικευμένη κρίση στην παγκόσμια αγορά οδήγησε τα άτομα να αναζητούν λιτό ντύσιμο με grunge επιρροές. Τα χρόνια 2010-2020, το βλέπω και στον εαυτό μου δηλαδή αυτό, ήμουν μια μίξη basic bitch (δεν το εννοώ υβριστικά/σεξιστικά) και tumblr girl. Η τάση που ενυπήρχε εκείνα τα χρόνια, ήταν λιτά μεν ρούχα, τα στολίδια τόσο όσο, αλλά και… Διαβάστε περισσότερα »
Να προσθέσω κάτι πολύ σημαντικό που μου διέφυγε: Οι μεγάλες πλατφόρμες hbo και netflix διαμορφώνουν καθοριστικά τη μόδα. Αν κάτι έδωσε μεγάλο πουσάρισμα στην αναβίωση των τάσεων του ’80, ήταν το stranger things του οποιου η χρονική αφετηρία ήταν το 1984. Επίσης, οι γκλίτερ και πολύχρωμες σκιές που βλέπουμε παντού (έχω κι εγώ, σε όλα τα χρώματα) φωνάζουν euphoria. Τα καρέ που έκαναν όλες μια περίοδο ουρλιάζουν Τόκυο από la casa de papel. Βλέπουμε επίσης και ηθοποιούς να επηρεάζουν τους “κοινούς θνητούς”. Πόσα αγόρια κοπιάρουν τα μαλλιά του Chalamet και πόσα λευκά κορίτσια σταμάτησαν το solarium για να μοιάζουν περισσότερο… Διαβάστε περισσότερα »
ε είσαι φοβερή
💜💜💜💜💜💜
Οι υποκουλτουρες με τη μοδα της η καθεμια παντα υπηρχαν, απλα τωρα διαδιονται πιο ευρεως! Βλεπε emo, rock/metal (με χιλιαδες παραλλαγες κιολας, πχ punk, grunge, goth, trash metal, glam metal, black metal κλπ), preppy (ναι ειμαι γιαγια!) κλπ κλπ κλπ.
Βάλε απλά αυτά που σου αρέσουν/σε κάνουν να αισθάνεσαι ωραία ή άνετα/ σου πηγαίνουν. Κι αν ενδιαφέρεσαι και για το αντρικό βλέμμα, να σου πω ότι η πλειοψηφία των αντρών δεν ενδιαφέρεται διόλου για το εάν κάποια φοράει ρούχα της μόδας, trendy, κλπ. Τους ενδιαφέρει απλά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, ή το κατά πόσο προβάλλεται σέξυ εικόνα, ή ο συνδυασμός των δύο. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες τρόποι για να ξοδέψεις τα χρήματά σου (οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε περιορισμένους οικονομικούς πόρους) από τα μπεις στο ατελείωτο κυνήγι της μόδας το οποίο, εκτός από καταστροφικό για τις τσέπες, είναι απείρως καταστροφικότερο και… Διαβάστε περισσότερα »
Ως παθούσα θα συμφωνήσω άπειρα. Το shopping είναι εθισμός. Έχω 3 ντουλάπες ρούχα και φοράω το 20%. Τόσα πράγματα έχω που τα έχω φορέσει 1 (ΜΙΑ) φορά. Λες και θα πάθαινα κάτι να βαλω το ίδιο συνολάκι σε 2 διαφορετικούς γάμους. Ή άλλα που δεν τα έχω βάλει καμία φορά γιατί τελικα κατι δε μου καθόταν. Πλεον τα χω κοψει αυτά από πέρσυ. Αγοράζω μόνο ό,τι χρειάζομαι και επενδύω σε καλά και ποιοτικά ρουχα/παπούτσια που θα τα φοράω για χρόνια. Ειλικρινά εκατσα και υπολόγισα τι ξόδεψα πέρσυ σε ρούχα και έμεινα. Κι είπα ακριβώς το ίδιο, ας πήγαινα ένα ταξίδι… Διαβάστε περισσότερα »
Ενδιαφερον το ερώτημα σου αλλά σίγουρα δε νομίζω οτι χρειάζεται να καίγεσαι κ πολύ για την εκάστοτε μοδα όσο για το τι είναι chick για σενα. Και chick για το καθένα ειναι αυτό που φοραει και αισθάνεται 1000/100 άνετα. Ασχέτως αντικειμενικών αναφορών. Στη μοδα υπάρχουν τόσες διαφορετικές επιλογές πλέον ακριβώς για να καλύπτουν όλα τα γούστα και τις προσωπικες προτιμήσεις. Πέραν του Demna Gvasalia (Balenciaga και Vetements) και του Martin Margiela (Hermés και Maison Martin Margiela) δεν ξερω αν μου διαφεύγει καποι@ αλλ@ σχεδιαστ@ είναι οι μόνοι για μένα που έφεραν στη μοδα το hot topic του Ανθρωπόκενου (Anthropocene) και… Διαβάστε περισσότερα »
Η fast fashion ειναι δυστυχώς η ταση της εποχής. Εμενα με αφήνει αδιάφορη η μόδα γενικα, η συγκεκριμένη τάση ομως με ανησυχεί πολύ καθώς έχει σοβαρες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην ψυχολογία και τα οικονομικά των καταναλωτών. Επειδή εδώ δε μπορω να γράψω ολόκληρα κατεβατά μπορείς αφού έχεις τους προβληματισμούς να ψάξεις έρευνες για τις επιπτώσεις.