in

Tα ‘ψυχολογικά προβλήματα’ του δράστη και ο Φρόυντ της γειτονιάς σας

Γράφει η ψυχίατρος, Άρτεμις Παπαναστασίου

Γράφει η ψυχίατρος, Άρτεμις Παπαναστασίου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

fakurian design 58Z17lnVS4U unsplash

Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, αν το θύμα είναι άντρας, περιγράφεται στα αστυνομικά ρεπορτάζ με 2-3 ξύλινα, δραματικά κλισέ, όπως ‘στυγερό έγκλημα’, ‘εν ψυχρώ δολοφονία’, ‘αποτρόπαια πράξη’. Τα αδικήματα κατά της περιουσίας θεωρούνται και αυτά αποτέλεσμα καλής οργάνωσης από ‘δράστες που είχαν μελετήσει προσεκτικά το σχέδιο τους’.

Με λίγα λόγια, οι θύτες παρουσιάζονται ως αδίστακτα και πλήρως υπεύθυνα για τις πράξεις τους άτομα.

Αν μιλάμε για σεξουαλική βία ή γυναικοκτονία, η διαλεκτική κάνει στροφή 180 μοιρών, και η δολοφονία μετατρέπεται σε ένα σχεδόν ρομαντικοποιημένο ‘έγκλημα πάθους’, μια ‘κακιά στιγμή, που έγινε ‘εν βρασμώ ψυχής’. Το πάθος δηλαδή είναι υπεύθυνο, όχι κάποιος άνθρωπος με επίγνωση των πράξεων του.

Ο συζυγοκτόνος της Λάρισας, που είχε την ψυχραιμία να ηχογραφήσει το φόνο, επικαλέστηκε το ‘εν βρασμώ ψυχής’, ακολουθώντας το τηλεοπτικό tip του Μπαλάσκα. Πήρε περίπου 20 γυναικοκτονίες για να πάρουμε χαμπάρι ως κοινωνία τι συμβαίνει. Και πάλι, φαίνεται να μας δυσκολεύει λίγο στη χώνεψη ο όρος, οπότε βάζουμε στο προφίλ του θύτη λίγο πρότερο έντιμο βίο και καταγωγή από ‘καλή οικογένεια’. Για το κλείσιμο, ο Φρόυντ της γειτονιάς σας θα γνωματεύσει από μακριά με μια δημιουργική-not- ασάφεια, ότι ο δράστης αντιμετώπιζε διάφορα ‘ψυχολογικά προβλήματα’. Κάπου εκεί, η συζήτηση εκτρέπεται, το τοπίο θολώνει και ο καταλογισμός της πράξης αμφισβητείται.

Δε θα σχολιάσω την κατ’ επίκληση αναφορά σε ψυχική νόσο σε περιπτώσεις έμφυλης βίας, γιατί είναι θλιβερά προφανής ο σκοπός της (σε αυτήν τη σελίδα τουλάχιστον). Αδικούνται και τα θύματα και οι άνθρωποι με πρόβλημα με ψυχικής υγείας, δηλαδή ακριβώς αυτοί που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες θέσεις. Θέλω όμως να παρουσιάσω κάποια στοιχεία Ψυχοιατροδικαστικής, γιατί δε γίνεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα να διαμορφώνεται αποκλειστικά από καρικατούρες ψυχικά νοσούντων που θολώνει το μάτι τους μόλις δουν γυναίκα.

1) Η ‘ψυχική νόσος’ είναι μια τεράστια ομπρέλα, που χωράει πολλά πολύ διαφορετικά πράγματα από κάτω. Ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων θα εμφανίσει ή έχει ήδη μια τέτοια ασθένεια στη διάρκεια της ζωής του (θα έλεγα μάλιστα οι περισσότεροι από εμάς), χωρίς ποτέ να διαπράξει κάποιο έγκλημα.

2) Οι άνθρωποι που πάσχουν από μία ψυχική νόσο δεν είναι ούτε άγιοι, ούτε τέρατα. Είναι άνθρωποι, και ως τέτοιοι μπορούν να κάνουν και κοινές εγκληματικές ενέργειες που ΔΕ σχετίζονται με την ασθένεια.

3) Για να θεωρηθεί ότι κάποιος έχει αυτό που λέμε ‘μειωμένο καταλογισμό’, δεν αρκεί να έχει μία διάγνωση ψυχικής νόσου. Πρέπει να τεκμηριωθεί ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάμεσα σε συγκεκριμένο σύμπτωμα και στην εγκληματική πράξη. Για παράδειγμα, ο δράκος της Θάσου είχε δολοφονήσει συγγενείς του γιατί άκουγε φωνές που του υπαγόρευαν ότι είναι τέρατα που τον απειλούν. Δε θα θεωρούνταν μειωμένου καταλογισμού αν πχ έκλεβε τσιγάρα από το περίπτερο.

4) Για να αποδειχθεί η παραπάνω σχέση, χρειάζεται να γίνει έκθεση πραγματογνωμοσύνης από ειδικό ψυχίατρο. Σε αυτήν, ο ψυχίατρος απαντά στο ερώτημα ‘Αν κατά τη διάρκεια της τέλεσης της άνομης πράξης, ήταν σε θέση να αντιληφθεί το άδικο αυτής ή να ενεργήσει σύμφωνα με την αντίληψη του για αυτό, ή τελούσε υπό το κράτος νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών ή διαταραχή της συνείδησης, οπότε η πράξη δεν μπορεί να του καταλογιστεί’ (Άρθρο 34 ΠΚ). Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, και εδώ που τα λέμε, χωρίς απόλυτο συμπέρασμα. Δε φτάνει μόνο η κλινική εξέταση, αλλά και η μελέτη προηγούμενου ψυχιατρικού ιστορικού, δικογραφία, κλπ κλπ. Αν ο θύτης είχε επίγνωση ότι η πράξη του ήταν παράνομη, ή αν δεν υπήρχαν άλλα συμπτώματα ψυχικής νόσου την περίοδο που τελέστηκε το έγκλημα, ΠΡΟΦΑΝΩΣ δε μιλάμε για μειωμένο καταλογισμό, μιλάμε για κανονική δολοφονία.

5) Όσον αφορά την τέλεση εγκλήματος υπό κατάσταση μέθης, ο άνθρωπος θεωρείται ότι έχει κανονικά καταλογισμό αν έχει περιέλθει επίτηδες στην κατάσταση μέθης ώστε να τελέσει το έγκλημα (ηθηλημένη τοξίκωση).

6)Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό: στα έμφυλα εγκλήματα ακούμε συχνά τον όρο ‘διαταραχή προσωπικότητας’ (κυρίως αντικοινωνικού και ναρκισσιστικού τύπου, όπως στην περίπτωση του πιλότου). Αν και αυτός ο όρος συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ταξινόμηση των Ψυχιατρικών Διαταραχών, ΔΕΝ είναι ψυχική ασθένεια και ΔΕ συνεπάγεται έλλειψη καταλογισμού. Δεν είναι δηλαδή κάτι που συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη και διορθώνεται με φαρμακευτική αγωγή και στηρικτικές παρεμβάσεις. Τι είναι λοιπόν; Είναι ένα σύνολο χαρακτηριστικών προσωπικότητας, που εμφανίζονται ήδη από την εφηβεία, και συμπεριλαμβάνουν: μεγαλειώδη αίσθηση εαυτού, περιφρόνηση και καταπάτηση των δικαιωμάτων των άλλων, αξίωση για προνόμια και ειδική μεταχείριση, έλλειψη τύψεων και μεταμέλειας, τάση για εκμετάλλευση και χειριστική συμπεριφορά, δολιότητα, επιφανειακά γοητευτική συμπεριφορά και έλλειψη ηθικών αναστολών. Παρουσιάζονται κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε άντρες.

Σας αφήνω να μαντέψετε το γιατί, και όχι, δε φταίει το DNA.

Άρτεμις Παπαναστασίου, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, MSc Ψυχοσωματικής Ιατρικής, Επικουρική Επιμελήτρια Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΘ Σωτηρία.

Στοιχεία επικοινωνίας:papanastasiou_artemis@yahoo.com

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν

Επιτέλους!!! Έπρεπε να γίνει ένα ξεκαθάρισμα. Χειροκροτώ όρθια!

Λαίδη Μάριαν
Λαίδη Μάριαν
2 χρόνια πριν

Νομίζω ότι η 6η διευκρίνηση έλυσε πολλές απορίες! Εγώ έχω μια ακόμα απορία που γεννήθηκε παρακολουθώντας μια ψυχολόγο στις ειδήσεις. Υποστήριξε πως οι γυναικοκτόνοι έχουν θέμα με το γυναικείο φύλο από τα γεννοφάσκια τους. Η μητέρα τους δεν τους έκανε να αισθανθούν άξιοι και επιτίθενται στη γυναίκα τους, που είναι προέκταση της μητέρας τους, γιατί εκείνη θα πληρώσει την οφειλή που είχε η μητέρα τους προς εκείνους. (Θα το δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=B_TLw_jGTOY ) Πόσο βάσιμο είναι αυτό; Τι άραγε έκανε η μάνα του γυναικοκτόνου λάθος και δεν τον έκανε να αισθάνεται άξιος; Ακούγεται σαν μια φροϋδική ανάλυση από εκείνες που… Διαβάστε περισσότερα »

Catnip
Catnip
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Λαίδη Μάριαν

Κοιτα, δεν ειναι μονο το κανακεμα που καταστρεφει τα παιδια, υπαρχουν δεκαδες χιλιαδες γονεις που ειναι κακοποιητικοι, χειριστικοι, βιαιοι, καταπιεστικοι, αδιαφοροι. Η γνωμη μου ειναι (χωρις να εχω καμια γνωση ψυχολογιας-ψυχιατρικης) οτι οι δυο βασικοι λογοι π ολοι επικεντρωνονται στς μητερες ειναι: 1) οι μητερες ειναι οι κυριοι nurturers των παιδιων διοτι ο εκαστοτε λακαμας ειτε την εχει κοπανησει και εμφανιζεται οποτε και αν, ειτε απλως λουφαρει 2) η αγιοποιηση των μητερων απο την κοινωνια, συμφωνα με την οποια αν ο πατερας πινει/βριζει/χτυπαει/τζογαρει/πηγαινει με πολλες/απουσιαζει ειναι απλως ενας οχι καλος πατερας, ενω η μανα μολις ξεφυγει λιγο απ το δρομο… Διαβάστε περισσότερα »

Άφαντη
Άφαντη
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Λαίδη Μάριαν

Πάλι η μάνα να φταίει; Πατέρα δεν έχει κανένας από αυτούς τους γυναικοκτόνους;

Άρτεμις Παπαναστασίου
Άρτεμις Παπαναστασίου
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Λαίδη Μάριαν

Είμαι υπέρμαχος της σχολής:’μην πυροβολείτε τις μανάδες!’. Φυσικά έχει λογική αυτό που λες, ωστόσο μια τέτοια μάνα είναι θύμα εσωτερικευμένης πατριαρχίας και η ίδια. Ο πατέρας δίνει φακελάκια στη μαία αν είναι αγόρι, αλλά δεν του καταλογίζει κανείς τίποτα. Πώς περιμένουμε να λογοδοτήσει ένας μόνο άνθρωπος, που είναι και ο ίδιος θύμα, για τις ευθύνες ενός ολόκληρου τέτοιου συστήματος; Και άραγε πόσο διαφορετικά και κόντρα σε όλη την κοινωνία μπορεί να το αναθρέψει στην πραγματικότητα; Νομίζω ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις έχουν ρίζες στον προηγούμενο αιώνα, που η ψυχιατρική ήταν ακόμα πιο πατριαρχική από σήμερα. Χωράει πολύ μεγάλη σύγχρονη αμφισβήτηση. Ίσως… Διαβάστε περισσότερα »

Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν

Καλημέρα σε όλες.Επειδή το συγκεκριμένο θέμα σηκώνει τεράστια κουβέντα, και επειδή σαν λαός δεν είμαστε αρκετά ενημερωμένοι ως προς την διαφορά διαταραχών διάθεσης και διαταραχών προσωπικότητας, νομίζω ότι αρκεί για την ώρα να εστιάσουμε καθαρά στην διευκρίνηση της ψυχιάτρου, η οποία ήταν και εξαιρετικά σαφής.Τέτοιου τύπου προσωπικότητες δεν νοσούν ψυχικά και έχουν πλήρη επίγνωση των πράξεών τους.Αντιλαμβάνομαι την πολύ καλή πρόθεση απο πίσω, αλλά φοβάμαι ότι θα χαθούμε στην μετάφραση και μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα άλλοθι για δράστες. Τα εξήγησε τόσο απλά και όμορφα η κα Παπαναστασίου που νομίζω ότι αρκεί ο διαχωρισμός ως προς την ενημέρωση.

Tinuviel
Tinuviel
2 χρόνια πριν

Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο, ευχαριστούμε πολύ! Εγώ πρακτικά ξέρω ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις το δικαστήριο δέχεται ότι μια ανθρωποκτονία πχ δεν είναι καταλογιστη στο δράστη λόγω ψυχικής νόσου ή οτιδήποτε άλλο. Πραγματικά ελάχιστες περιπτώσεις, ακόμα και αν ο δράστης έχει διαγνωσμένο ψυχιατρικό πρόβλημα. Το άρθρο μας εξηγεί το γιατί. Άλλο έχω ψυχιατρικό πρόβλημα, και άλλο δε καταλαβαίνω καθόλου τι κάνω. Πχ και ο γυναικοκτονος στο Πήλιο ήταν ψυχικά διαταραγμένος και είναι επιβεβαιωμένο (είχε διαταχθεί ακούσια νοσηλεία νομίζω) αλλά πήρε ένα μαχαίρι, μπήκε στο αμάξι, ξεκίνησε απ’ το σπίτι του και ταξιδεψε ώρα, βρήκε τη γυναίκα του και την έσφαξε. Προμελετημένο,… Διαβάστε περισσότερα »

Tsikaki
Tsikaki
2 χρόνια πριν

Εάν το πεί αυτό Φωτεινή, μιλάμε για έναν ακόμα αδαή που το παίζει όπως ειπώθηκε και στο άρθρο, ” ο Φρόυντ της γειτονιάς “.Η ψυχιατρική και η εγκληματολογία μπορούν να του απαντήσουν καταλλήλως.Το άρθρο είναι υπογεγραμμένο απο ψυχίατρο, κι αν ξανακούσουμε ημιμαθή σχόλια που μόνο σκοπό έχουν να ξεπλένουν γυναικοκτόνους,του το κάνουμε paste και του κλείνουμε το στοματάκι. Τώρα, αν κάποιος αμφισβητεί επίσημα και την ψυχιατρική κοινότητα εεε χέρια ψηλά.