Αγαπητή «Α, μπα»: Υποστηρίζουν το δικαίωμα στην έκτρωση αλλά εκείνες «δεν θα το έκαναν ποτέ»

Αυτή η διατύπωση δεν βάλλει στην ουσία κατά του δικαιώματος;

Αγαπητή Αμπα, η ερώτησή μου αφορά μια ιδιότυπη θέση πάρα πολλών γυναικών απέναντι στην έκτρωση. ‘Υποστηρίζω το δικαίωμα στην έκτρωση αλλά εγώ δε θα το έκανα ποτέ, δε μπορώ να το διανοηθώ’. Και ρωτώ.. Αυτή η διατύπωση δεν βάλλει στην ουσία κατά του δικαιώματος; Φαίνεται δηλαδή ότι αυτός που το λέει θεωρεί ότι πρόκειται για φόνο. Αλλιώς γιατί να μην το έκανε με τίποτα;
-Ελπίδα

Για κάποιες μπορεί να ισχύει, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος για να δηλώνεις κάτι τέτοιο. Μπορεί ας πούμε να θέλεις οπωσδήποτε παιδί, και αυτή η επιθυμία να είναι πάνω από τις σωστές περιστάσεις.
Βέβαια, άλλο τι δεν μπορείς να διανοηθείς κι άλλο τι αποφασίζεις τελικά όταν τίθεται το ερώτημα στην πραγματικότητα. Θα έλεγα ότι είναι προτιμότερο να ρωτάς αυτές που το λένε, αν σε ενδιαφέρει η απάντηση, δηλαδή, όμως θα έλεγα επίσης ότι αν κάποια υποστηρίζει το δικαίωμα, όντως το υποστηρίζει, δεν ενδιαφέρει και πολύ τι θα έκανε ο ίδια αν της τύχαινε. Το δικαίωμα θέλουμε, όχι την πλήρη συμφωνία όλων των απόψεων.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

40 points
Upvote Downvote

22
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
20 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
Natali!Betty Boopverbascum acaule Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Όχι. Εγώ δε έκανα ποτέ έκτρωση είναι διαφορετικό από το καμία ποτέ δε θα έπρεπε να κάνει έκτρωση. Εγώ δε θα έκανα για τους δικούς μου λόγους αλλά μπορεί να σέβομαι απεριόριστα το δικαίωμά σου εσύ να έχεις άλλους τόσους να κάνεις έκτρωση.
Εκτός κι αν διαισθάνεσαι μία διάθεση να δείξουν ανωτερότητα σε σχέση με τις “άλλες”

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Είναι τελείως διαφορετικό να υποστηρίζεις το δικαίωμα στην επιλογή με το να κάνεις εσύ ο ίδιος την ίδια επιλογή. Για τον εαυτό σου μπορείς να μη το διανοηθείς για χίλιους λόγους, το θέμα είναι κατά πόσο προσπαθεις να επιβάλλεις τη δική σου πεποίθηση ή όχι. Στηρίζω το δικαίωμα στην επιλογή σημαίνει ότι σε στηρίζω είτε αποφασίσεις να κάνεις έκτρωση είτε αποφασίσεις να το κρατήσεις. Και θέλω να έχεις αυτή την επιλογή για τον εαυτό σου.

Evey
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

“Το δικαίωμα θέλουμε, όχι την πλήρη συμφωνία όλων των απόψεων.”
Μου άρεσε η αφαιρετικότητα αυτής της πρότασης-ατάκας!!

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ με τίποτα να κάνω παιδί, όμως δεν έχω τίποτα εναντίον της μητρότητας, χαίρομαι με τις φίλες που έκαναν, παίζω με τα παιδιά τους και υπερασπίζομαι τα αδικαιώματα των γονέων στον εργασιακό μου χώρο. Δεν υπάρχει αντίφαση, προσωπική επιλογή.
Επίσης, δεν θα ήθελα να κάνω έκτρωση και γι’αυτό προσέχω πάρα πολύ (και ήμουν και τυχερή γιατί δεν υπάρχει 100% μέθοδος αντισύληψης).

Μέλος
Συμμετέχων

Καμία γυναίκα δε θέλει/δε θα ήθελε/δε θα χαιρόταν ποτέ να κάνει έκτρωση! Το δικαίωμα της γυναίκας, το δικό μας δηλαδή, όλων και της καθε μιας ξεχωριστά υπερασπιζόμαστε! Δε σημαίνει αυτό ότι δεν αναγνωρίζουμε τη δυσκολία λήψης μιας τέτοιας απόφασης ή τους ενδεχόμενους κινδύνους, ούτε παραγνωρίζουμε τη σημασια της αντισύλληψης. Γιατί αυτή προηγείται. Η έκτρωση έπεται….

Λουλουδι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν είναι προϋπόθεση να είσαι πρόθυμος να κάνεις προσωπικά κάτι για να υποστηρίζεις το δικαίωμα σε αυτό. Κι εγώ είμαι υπέρ των αισθητικών επεμβάσεων και δεν έχω κανένα θέμα με όσους κάνουν. Αλλά εγώ προσωπικά δεν θα έκανα για πάρα πολλούς λόγους, γιατί φοβάμαι τη διαδικασία, τη μετεγχειρητική περίοδο, το αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση όμως ότι τις θεωρώ κάτι κακό.

Δεν βρίσκω τίποτα επιλήψιμο σε αυτή τη φράση που αναφέρεις λοιπόν εκτός κι αν ακουστεί από κάποια η οποία έχει δώσει και άλλα δείγματα συντηρητισμού που σε έχουν κάνει καχύποπτη.

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αν το λένε με το ύφος “εγώ δεν θα έκανα καταδύσεις, αλλά υποστηρίζω αυτούς που θέλουν να κάνουν”, τότε μιλάνε για την προσωπική τους επιλογή, δεν χρειάζεται όλοι να επιλέγουν το ίδιο. Αλλά αν το ύφος είναι “λέω ότι είναι δικαίωμα, αλλά μόνο και μόνο γιατί πρέπει να το πω και κρίνω αυτές που το επιλέγουν”, τότε μιλάμε για κάτι πολύ διαφορετικό.

Cyberiad
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μην περνάμε στο άλλο άκρο. Είναι σαν να λες ότι είναι υποκριτής όποιος δηλώνει υπερ των δικαιωμάτων της LGBTQI κοινότητας αλλά δε θα ήθελε να δοκιμάσει ο ίδιος να κάνει σχέση με άτομο του ίδου φύλου. Η ουσία του να είναι ελέυθερη η πρόσβαση στην έκτρωση είναι να μπορεί να διαλέξει το κάθε άτομο που βρίσκεται αντιμέτωπο με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη τη λύση που του ταιριάζει και θεωρεί καλύτερη. Οι λόγοι για τους οποίους την επιλέγει είναι διαφορετικοί κάθε φορά, το ίδιο και οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θεωρήσει ότι δεν του ταιριάζει η λύση αυτή. Μακάρι να… Διαβάστε περισσότερα »

ντισκολάτα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλό θα είναι να μην συγχέουμε τις προσωπικές μας απόψεις με την καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, καλό είναι να θυμόμαστε ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που μπορούν να διαχωρίζουν την αναγκαιότητα και σημαντικότητα ενός δικαιώματος και της προσωπικής τους απόφασης επί του ζητήματος. Γενικά, καλό θα είναι να μην τσουβαλιάζουμε και πέφτουμε στην λογική του ή μαζί μου ή απέναντί μου. Γιατί κι εσύ μια προβολή της προσωπικής σου άποψης κάνεις και τους αποδίδεις μια πεποίθηση “Φαίνεται δηλαδή ότι αυτός που το λέει θεωρεί ότι πρόκειται για φόνο” που δεν την έχουν εκφράσει, και δεν ξέρεις καν αν την… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Το βλέπεις πάρα πολύ επιφανειακά. Το ότι δεν θα το έκανε η ίδια ή τουλάχιστον υποστηρίζει ότι δεν θα το έκανε δε σημαίνει ότι δεν υποστηρίζει την αυτοδιάθεση του σώματος της κάθε γυναίκας.