Αγαπητή «Α, μπα»: Ποια είναι η γνώμη σου για την απαγόρευση της μπούρκας στη Δανία;

Ποια ειναι η γνώμη σου για την απαγόρευση της μπούρκας στις Μουσουλμάνες στη Δανία;;; Από τη μια καταλαβαίνω το θέμα της ασφαλείας 100% και μου αρέσει που μέσα στην απαγόρευση αναφέρουν ότι απαγορεύεται και καποιος να εξαναγκάσει κάποια να τη φορέσει, από την άλλη με ενοχλεί που σε μια χώρα ΤΟΣΟ μουλτι-κουλτι θέτουν περιορισμούς σε μια ομάδα ανθρώπων. Όποτε το σκέφτομαι νιώθω ότι κάτι ξεφεύγει στη συλλογιστική μου….

H Δανία μόνο μούλτι κούλτι δεν είναι. Το 86,9% του πληθυσμού είναι δανέζικης καταγωγής.

Σου κάνει εντύπωση για την Δανία ειδικά; Γιατί δεν είναι η μόνη χώρα που έχει βγάλει αυτό το νόμο.

Η γνώμη μου είναι ότι χαίρομαι πολύ που δεν είναι δική μου ευθύνη να αποφασίσω για κάτι τέτοιο. Ενώ έχω άποψη για το θέμα της μπούρκας (πρέπει να απαγορευτεί), βλέπω ότι οι πρώτες αντιδράσεις έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα (οι γυναίκες που φοράνε μπούρκα περιορίζονται στο σπίτι, ή έτσι φημολογείται καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία) και κάποιες το βλέπουν ως επίθεση στην ταυτότητα τους και το φοράνε επί τούτου. Είναι καινούριο όλο αυτό, οπότε ίσως είναι η αναμενόμενη αντίδραση πριν κάτσει κάπου η μπίλια, ίσως χρειάζεται χρόνος, ίσως χρειάζεται πάνω από μια γενιά. Χρειάζονται και περισσότερες μελέτες για το θέμα. Κάποιες γίνονται πιο φανατικές – όπως λέγεται – αλλά υπάρχουν κάποιες που νιώθουν απελευθερωμένες. Αυτές δεν θα έκαναν διαδήλωση χαράς για να τις δούμε.

Η ζύμωση που περνάμε αυτά τα χρόνια είναι ιδιαίτερα εκρηκτική. Φυσικά δεν είναι το θέμα της ασφάλειας που προέχει, και το πρόσχημα κάνει την απόφαση ακόμα πιο εκρηκτική.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

55 points
Upvote Downvote

33
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
24 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
28 Συντάκτες σχολίων
idrillogladyClockwork PersonaΚοσμική ΝεράιδαFlying Grandma Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Sailor Earth
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ είμαι υπέρ. Δεν ξέρω τι άποψη έχουν οι υπόλοιπες φεμινίστριες, η μπούρκα είναι σύμβολο καταπίεσης, σύμβολο του ότι το γυναικείο σώμα και πρόσωπο πρέπει να καλύπτονται γιατί είναι προκλητικά. Και τα επιχειρήματα περί ελευθερίας και άλλων τετοιων τεράτων είναι μαλακίες. Γιατί εγώ όταν ταξίδευα σε ισλαμικές χώρες, μου απαγορευόταν ΡΗΤΑ να φοράω αυτά που στη δική μου χώρα θεωρούνται νορμάλ. Ντυνόμουν που ντυνόμουν πέρα για πέρα συντηρητικά, δεχόμουν μονίμως και σεξουαλική παρενόχληση επειδή τις δυτικές και ειδικά αυτές που έχουν ανοιχτά χρώματα τις θεωρούν άπιστες και εύκολες πόρνες. Εμείς γιατί να στηρίζουμε την καταπιεστική τους κουλτούρα που μόνο απαξιώνει… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ Sailor Earth👍👍👍. Έτσι ειναι όπως τα λες. Αλήθεια γιατί εμείς οταν πηγαίνουμε σε αυτές τις χώρες όπως το Ιραν, να πρέπει να φοράμε οτι επιτρεπεται-νομος τους εξάλλου εκει- κι αυτοι οταν έρχονται στις δικές μας χώρες να μην ντύνονται όπως και οι υπόλοιποι κατοικοι της χώρας αυτής? Κι αυτο που λένε οτι ειναι νομος ισλαμικός η μαντήλα κλπ ειναι λίγο αβάσιμο γιατι κάνουν πολυ χειροτερα πραγματα απο το να μη φορέσει μια γυναικα μια μαντήλα. Πχ το ποσο αποδέχονται το βιασμό ακόμη και μικρών παιδιών, γυναικών και ανδρών. Είχα βρεθεί σε μια πολυ ωραία συζήτηση τις προαλλες για το… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

σε έναν πιο ιδανικό και ισορροπημένο κόσμο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όποιες/όποιοι επιλέγουν μια άλλη χώρα για να ζήσουν το κάνουν και γιατί τους γοητεύει / αρέσει ο πολιτισμός της και αποδέχονται, αν δεν ασπάζονται, τα ήθη της. Δυστυχώς, όπως ξέρεις, τα πράγματα δεν είναι έτσι, οι επιλογές πολλές φορές είναι αναγκαστικές αν θέλεις να επιβιώσεις και, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής ή η επιστροφή ισοδυναμεί με καταδίκη. Κι εγώ είμαι υπέρ της απαγόρευσης, με πολλές επιφυλάξεις όμως ως προς τις πιθανές συνέπειες, -όπως και η Λένα χαίρομαι που δεν πρέπει εγώ να αποφασίσω- και σίγουρα μια… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Έκανε πάρα πολύ καλά η Δανία και το απαγόρευσε. Ζουν σε ένα κοσμικό κράτος και οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανόνες του. Αν δεν τους αρέσει, είναι ελεύθεροι να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Οι φονταμενταλιστές δεν έχουν θέση στην Ευρώπη.

alpha
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η πολυπολιτισμικότητα μπορεί να δουλέψει όταν αναφέρεται σε μουσικές, και φαγητά, και γενικώς άκακα έθιμα. Δεν δουλεύει όμως όταν απαιτείς να υπάρχει ένα παράλληλο νομικό και εκπαιδευτικό σύστημα για μία ομάδα του πληθυσμού, και σίγουρα δεν δουλεύει όταν δέχεσαι εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και το να αποδέχεσαι την μπούρκα είναι έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα, και γίνεται ακόμα χειρότερο όταν χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι χωρίς μπούρκα οι γυναίκες αυτές θα περιοριστούν στο σπίτι. Από ποιον; Το να μην απαγορεύεις την μπούρκα για να μην έχεις αυτή την αντίδραση δεν είναι σαν να την δικαιολογείς – αποδέχεσαι σε κάποιο βαθμό; Το επιχείρημα… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Θα περιοριστουν στο σπίτι από τον άντρα τους προφανώς που δε θα τις αφήσει να βγουν χωρίς μαντήλα, η θα περιορίσουν οι ίδιες τον εαυτό τους καθώς έχουν αφομοιώσει ότι η μαντήλα είναι ενδειξη σοβαρής γυναίκας που δεν προκαλεί. Η μόνη λύση για μένα είναι η παιδεία. Να μορφωσουμε αυτές τις γυναίκες ώστε να μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα αυτό που θα κάνουν, δε νομίζω ότι με απαγορεύσεις θα λυθεί το πρόβλημα .

alpha
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά πηγαίνουν σε θρησκευτικά σχολεία, και δεν έχεις καμία πρόσβαση σε αυτά και την εκπαίδευση τους;

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Έχεις δίκιο σε αυτό, εγώ ο προσωπικά είμαι κατά των θρησκευτικών σχολείων, είτε είναι ισλαμικά είτε είναι οι καθολικές καλόγριες. Παιδεία μέσα από θρησκευτικά σχολεία δεν υπάρχει και έτσι καταλήγουμε ότι καμία λύση δεν είναι είτε αρκετή είτε σωστά εφαρμόσιμη.

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Η μπούρκα είναι το ίδιο,που ήταν και χτες και προχτές.Αυτό όμως που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι,ότι δοκιμάζεται η ανεκτικότητα της Ευρώπης.Ναι στην ανεξιθρησκεία,ναι στην πολιτιστική διαφορετικότητα,αλλά τι γίνεται,όταν έχεις απέναντι σου ανθρώπους,που δεν είναι το ίδιο ανεκτικοί;Που θέλουν την Ευρώπη για τις οικονομικές ευκαιρίες,που προσφέρει,και για το κοινωνικό κράτος,αλλά δε δελεάζονται από το πνεύμα,τα ιδεώδη και τον πολιτισμό της Ευρώπης;Που δεν ξέρουν άλλη πατρίδα από την Ευρώπη,αλλά παρόλα αυτά παραμένουν ένα ξεχωριστό κομμάτι μέσα σ’αυτή;Κι ένα κομμάτι,που μπορεί να γίνει απειλητικό.Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό και βίαιο τρόπο,ότι δε ζούμε σε έναν κόσμο… Διαβάστε περισσότερα »

Haifischnet
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ας εστιάσουμε κατ’ αρχάς στο θέμα της ασφάλειας, γιατί κάθε τρελάρας καμικάζι ντύνεται μια μπούρκα και ανατινάζει ένα εμπορικό κέντρο.

Το αν ψήνονται οι μουσουλμάνες να την φορέσουν ή να την πετάξουν τα ακούω τσάμπα και βερεσέ γιατί σπανίως είναι οι δικές τους φωνές, ούτε θα θυσίαζα ένα χωριό για να ικανοποιήσω την θρησκευτική ευλάβεια (???) μιας μερίδας ανθρώπων.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η μπούρκα καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα και είναι ενδυμασία που καλύπτει τα πάντα . Όσες φοράνε μπούρκα έχουν ολόκληρο το πρόσωπό τους καλυμμένο, με ένα πλέγμα αραιό ώστε να επιτρέπει σε όποια φοράει μπούρκα να βλέπει αλλά να μην φαίνονται ούτε τα μάτια.Δεν έχει σχέση με μαντίλα, νικάμπ, χιτζαμπ, τσαντορ τα οποία δίνουν την δυνατότητα ταυτοποίησης του ατόμου που τα φοράει καθώς και μια καλύτερη οπτική στο σώμα ώστε να γίνεται δυσκολότερη(όχι αδύνατη) η μεταφορά επικίνδυνων υλικών. Αν απαγόρευσαν μόνο την μπούργκα, τότε καλώς έπραξαν.Όσο γιάυτές που είναι πολύ πιστές και κάποιος έγραψε πως δε θα κοινωνικοποιηθούν,… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βασικά διάβασα το άρθρο για την απαγόρευση και είδα πως απαγόρευσαν την μπούργκα και το νικάμπ(αφήνει να φαίνονται τα μάτια) , όλα τα άλλα που γίνεται πλήρης ταυτοποίηση είναι δεκτά. Η μαντήλα που έχω δει στα σχόλια φυσικά και επιτρέπεται.

Melissa
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η Δανία και η κάθε Δανία δεν απορρίπτει κάποια κοινωνική μειονότητα.Απλώς εχει προχωρήσει μπροστά γρηγορότερα απο ότι κάποιοι άλλοι πολιτισμοί.Εφόσον ανέκαθεν ανήκαμε σε κράτη και εθνικότητες κάπως αυτό το φαινόμενο της μπούρκας δημιουργεί πρόβλημα.Για μένα καλώς το αποφάσισαν και πρέπει να τηρηθεί.Είναι σκληρό για τις γυναίκες αυτές που τις θεωρούν ανθρώπους β’ διαλογής στις πατρίδες τους.Αλλά αν κάποια μέτρα σαν αυτά δεν παρθούν, θα αφήσουμε να εξαπλωθούν διάφορα έθιμα άλλων πολιτισμών ανεξέλεγκτα.Και η μπούρκα κάποτε θα είναι το πιο ανώδυνο. Τωρα, και απο άποψη ασφάλειας ναί, θεωρω οτι δεν είναι αμελητέος ο κίνδυνος.

Tokyo
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ και εγώ με τη Λένα! Ζω στην Κοπεγχάγη και δεν είναι Λονδίνο στο μούλτι κούλτι θέμα. Όμως, τα τελευταία χρόνια υπαρχει μεγάλο κύμα μετανάστευσης αλλά απέχει πολύ ακόμα από το μούλτι κούλτι. Δεν βάζω καν μέσα τις υπόλοιπες περιοχές τις χώρας.
Επίσης, μιλάμε για μια χώρα με ένα προηγμένο κοινωνικό μοντέλο, που η έννοια της θρησκείας δεν αφορά κανέναν (καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό) και η ισότητα των φίλων, σε όλα τα επιπεδα, είναι κύριο μέλημα της χώρας.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ειδικά με την μπούργκα που είναι ένα ολόσωμο μαύρο ένδυμα και δεν φαίνονται ούτε τα μάτια, πολύ αμφιβάλω στο εάν πράγματι μια γυναίκα που αναγκαστικά ή μη την φοράει έχει κάποια ελπίδα να ενσωματωθεί στη χώρα που την φιλοξενεί. Βρίσκω λοιπόν λογική την απόφαση της Δανίας, για λόγους ασφαλείας, να την απαγορεύσει. Δε ζω στη δανική κοινωνία όμως και πολύ θάθελα να μάθω, αν κάποιος μένει εκεί και ξέρει, αν πριν την απαγόρευση, έβλεπε πολλές γυναίκες να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους, ακόμη και φορώντας τη μπούργκα, ή να δουλεύουν ή να σπουδάζουν. Εννοώ, η απαγόρευση της μπούργκας πράγματι έκλεισε στο… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Συμφωνώ με τη Λένα γιατί όντως είναι μια δύσκολη απόφαση. Αν και προσωπικά είμαι κατά της μπούργκας και θα την απαγόρευα καταλαβαίνω οτι πολλές γυναίκες μπορεί να μένουν κλεισμένες στο σπίτι είτε γιατί ειναι φανατικές είτε γιατί τους το απαγορεύει ο άντρας ή πατέρας τους. Κι αυτό δημιουργεί προβλήματα στην μόρφωση, κοινωνικοποίηση και ανεξαρτησία αυτών των γυναικών. Ομως καταλαβαίνω και την κυβέρνηση της Δανίας. Οι γυναίκες που φοράνε μπούργκα είναι ένα μικρό ποσοστό στον πλυθησμό και ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης αρκετά πιθανός. Η μπούργκα είναι κάνει την μεταφορά εκρηκτικών εύκολη και την ταυτοποίηση του δράστη δύσκολη. Κι αν και οι… Διαβάστε περισσότερα »