Αγαπητή «Α, μπα»: Ο πάτερας και το αγόρι της την κάνουν ότι θέλουν

Πρόκειται για μια κοπέλα πολύ γλυκιά, που όμως δεν έμαθε ποτέ να ειναι ανεξάρτητη

Νιώθω ότι οτι κάνουν ότι θέλουν την καλύτερη μου φίλη. Συγκεκριμένα ο πατέρας της και το αγόρι της. Πρόκειται για μια κοπέλα πολύ γλυκιά, που όμως δεν έμαθε ποτέ να ειναι ανεξάρτητη. Ακόμα, στην ηλικία των 28 ετών, προκειμένου να κάνει το οτιδήποτε, πρέπει να συμβουλευτεί ( και συμφωνήσει) ο πατέρας της, ο οποίος καταλάβαινα, ακόμα από όταν ήμασταν φοιτήτριες, ότι δεν σκόπευε ποτέ να την αφήσει να κάνει αυτό που θέλει, καθώς όταν τελείωνε θα αναλάμβανε την οικογενειακή επιχείρηση. Αυτό δεν της το είπε ποτέ ευθέως, το έδειχνε με πράξεις. Δεν την άφηνε να πιάσει καμία δουλειά γιατί « δεν είσαι εσυ για τέτοια χαμαλίκια, που έχεις δει σερβιτόρες/πωλήτριες να έχουν τελειώσει Ουρσουλινες και Πολυτεχνείο» . Τόσα χρόνια αφότου τελειώσαμε, η μόνη δουλειά που την άφησε να πάει ήταν σε ένα γραφείο γνωστών του. Και την ίδια συμπεριφορά δέχεται και από το αγόρι της. Αυτός θα αποφασίσει αν εκείνη μπορεί να πάει για μεταπτυχιακό, αυτός θα πρέπει να εγκρίνει τις καινούριες παρέες. Απεχθανομαι αυτή τη κατάσταση, πολλές φορές, από πιο μικρές έχω προσπαθήσει να της μιλησω, αλλά πως να πας κόντρα στον αλάθητο πατέρα και τον σύντροφο;

-Κ.

Αν δεν αντέχεις την κατάσταση, πρέπει να πάρεις αποστάσεις. Να αλλάξει όλη της την κοσμοθεωρία σχετικά με ποια είναι και τι κάνει επειδή δεν την εγκρίνεις εσύ, αποκλείεται, και δεν έχει καμία σημασία αν έχεις δίκιο.

Γιατί πρέπει να το γράφουμε ξανά και ξανά; Οι άλλοι δεν αλλάζουν επειδή τους το είπε κάποιος. Αλλάζουν, μερικές φορές, όταν η συμπεριφορά τους οδηγεί σε ένα αληθινά ανυπέρβλητο αδιέξοδο – όταν τους εγκαταλείψουν όλοι, ή όταν νιώσουν μεγάλη μοναξιά ίσως, όταν φτάσουν στον πάτο, ή χτυπήσουν τοίχο. Όταν δηλαδή, αναγκαστούν. Όσο επιβιώνουν, συνεχίζουν αυτό που ξέρουν, γιατί τουλάχιστον αυτό είναι οικείο. Η φίλη σου έχει τον πατέρα που την εγκρίνει, τον σύντροφο που την εγκρίνει, έχει εσένα (φαντάζομαι κι άλλους), όλα είναι υπό όρους, αλλά έχει ανθρώπους γύρω της. Πες μου, γιατί να σε ακούσει; Γιατί σου κάνει εντύπωση που δεν θέλει να σε ακούσει; Τι της υπόσχεσαι, ώστε να αναθεωρήσει; Μια αόριστη ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει; Πιστεύεις ότι είναι σε θέση να το εκτιμήσει; Ή ότι αυτή η ελευθερία που της υπόσχεσαι, είναι πραγματικά αξιοζήλευτη, χωρίς καμία απώλεια;

Και φυσικά, είσαι απολύτως σίγουρη ότι έχεις καταλάβει ακριβώς τι της συμβαίνει, εφόσον δεν σε αφήνει να το συζητήσετε; Ίσως το μόνο που περνάει ως μήνυμα είναι η αποδοκιμασία σου. Δεν μου αρέσει όταν κάποιος μιλάει μόνο για τον κολλητό του και για τα λάθη του άλλου, λες και έχει την δικαιοδοσία να βγάζει τον εαυτό του απ’ έξω. Εσύ, γιατί είσαι σε θέση να κρίνεις; Ως κάποια που δεν έχει καμία προβληματική σχέση στη ζωή της; Μπορεί όχι αυτού του είδους, αλλά με τους γονείς και τους συντρόφους είναι όλα λυμένα; Κανείς δεν μπορεί να σχολιάσει αρνητικά την στάση σου με τους κοντινούς σου ανθρώπους;

Εντάξει, όλοι κρίνουμε από μέσα μας τους άλλους. Δεν γίνεται αλλιώς, έτσι καταλαβαίνουμε, μεταξύ άλλων, την θέση μας στον κόσμο. Από αυτό, μέχρι να στείλεις ερώτηση που επικεντρώνεται σε κάποιον άλλον, χωρίς να εμφανίζεσαι εσύ πουθενά, μου φαίνεται ως απόσταση, που λέει κάτι για το πώς αισθάνεσαι για την φίλη σου, που την λες υποχείριο, αλλά κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι πολύ προστατευμένη. Δεν θα σου κάνω ψυχανάλυση της δεκάρας, όμως πιο χρήσιμο θα σου ήταν να καταλάβεις τι ακριβώς απεχθάνεσαι, παρά να προσπαθείς να την αλλάξεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

29 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
Μυρτώ ΖάραesteFuchsiaΜαύρος Γάτος Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Alethiometer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κοινώς, αυτό που σου είπε η Λένα είναι να κοιτάς τη δουλειά σου αφού η φίλη σου δεν έχει πρόβλημα. (Ξέρεις πόσο βολικό είναι να έχουν οι άλλοι την ευθύνη των δικών σου πράξεων; Πσσσ…αν δεν είσαι ο τύπος που κλωτσάνε τα μέσα σου, ζωάρα!)

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εντάξει προφανώς αν μια φίλη δεν μας ικανοποιεί μπορούμε απλά να σταματήσουμε τις συναναστροφές. Αλλά γιατί είναι κακό να δει κάποιος μια συμπεριφορά που τον προβληματίζει και να θέλει να βοηθήσει; Τα σχόλια μου φάνηκαν κάπως υπερβολικά.. Δεν κατάλαβα από την ιστορία να είναι πολύ παρεμβατική η φίλη που έστειλε το γράμμα αλλά ούτε και να θέλει να προβάλει την δική της ανεξαρτησία και τον δικό της χαρακτήρα (σε αντιδιαστολή με αυτόν της φίλης της). Απλά αναφέρει κάποια γεγονότα. Τέλοσπάντων, φίλη συμφωνώ και εγώ είναι όντως δύσκολο να αλλάξεις κάποιον ειδικά σε τόσο δομικά χαρακτηριστικά. Έχω και εγώ ένα ας… Διαβάστε περισσότερα »

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Boomerang της γύρισε η ερώτηση. Περίμενε κάποια απάντηση και σχόλια περί πατριαρχίας και καταπίεσης μιας γυναίκας από τα αρσενικά μέλη του περιβάλλοντός της, αντ’ αυτού έλαβε απαντήσεις για την δική της στάση. Και ορθώς. Διότι με εξαίρεση ιστορίες όπου υπάρχουν δεδομένα πέρι κακοποίησης οπότε απαιτείται επέμβαση, το να στέλνεις μια ερώτηση ανησυχώντας για την φίλη σου που θα δουλέψει στην επιχείρηση του πατέρα της και δεν θα βγει στην αγορά εργασίας και δη στον χώρο της εστίασης και της ένδυσης όπου η παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων είναι ο θλιβερός κανόνας, ε ναι συγνώμη κιόλας αλλά δεν είναι πρόβλημα. Άλλο σε… Διαβάστε περισσότερα »

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πιθανολογώ πως την ενοχλεί που και η ίδια δεν έχει έτοιμη θέση εργασίας απο τον πατέρα της.

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

“ναι συγνώμη κιόλας αλλά δεν είναι πρόβλημα. ” Πέρα από το γεγονός της άκομψης επέμβασης στη ζωή της φίλης της χωρίς να της ζητηθεί, πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμα και από την πλέον συμβατική πλευρά του ζητήματος. Καθώς θα αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση και οι γονείς έχουν συνήθως σχετικά κοντινή “ημερομηνία λήξης” (αν όχι όσον αφορά το τέλος της ζωής, τουλάχιστον την ικανότητά τους να κατανοούν την αγορά στην οποία κινούνταν και να δίνουν σωστές συμβουλές), μια άβουλη και άπειρη επιχειρηματίας που έχει μάθει να εξαρτάται από άλλους θα ρίξει την επιχείρηση στα βράχια. Επίσης, και οι σύντροφοι/σύζυγοι έχουν συχνότατα… Διαβάστε περισσότερα »

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Καλα τον βατραχο λεει τον βραζουν ζωντανό σε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά που ζεσταινεται σιγα-σιγα , και δεν κανει καμια αποπειρα να φυγει. Από εκεί και πέρα εσύ θα κανεις στη ζωη ΣΟΥ αυτό που σε ικανοποιεί. Θες τη φίλη, κράτα την. Δεν τη θες , μην την κρατάς. Αλλά να ξέρεις τι έχεις απέναντυ σου, όχι τι φανταζεσαι ότι έχεις, τι νόμιζες πως είχες ή τι θα ήταν το ιδανικό να έχεις…

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

γιατί το κάνουν αυτό στο βάτραχο…και στους αστακούς και στα χταπόδια, τι φρίκη……κλαψ

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ο αστακός μαγειρεύεται ζωντανός για λόγους καθαρά υγιεινής. Όπως όλα τα οστρακοιδή περιε΄χει πολλά βακτήρια που έστω και λίγη ώρα να περάσει απο το θάνατο του μέχρι να τον μαγειρέψεις είναι επικίνδυνο. Για τα βατράχια δεν ξέρω, και τα χταπόδια νομίζω δεν μαγειρευόνται ζωντανά.

salt and pepper
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τώρα εδώ που τα λέμε κι εμένα αν είχε ο πατέρας μου οικογενειακή επιχείρηση, κορόιδο θα ήμουν να δουλέψω σερβιτόρα; Εφόσον γενικά καλά τα πάει με τον πατέρα της. Κι εσύ, τι θες να κάνει; Μου μοιάζει ίδια ζήλεια με την άλλη που ζηλεύει επειδή της πληρώνουν το μεταπτυχιακό οι γονείς της φίλης της και “δεν στέκεται στα πόδια της”.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν είναι όλοι έτοιμοι να δεχτούν τις συνέπειες της αανεξαρτησίας. Για την ακρίβεια πολλοί δεν είναι. Και είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο να τους πιέσεις να βρεθούν στο άγνωστο χωρίς εφόδια. Ίσως να μη γίνουν ποτέ ενδιαφέροντες αλλά ίσως και ουδόλως τους απασχολεί. Τώρα εσύ για να τη θεωρείς φίλη σου κάτι θα βρίσκεις πάνω της ενδιαφέρον. Αν όχι δε θα είναι για πολύ φίλη σου. Live and let live εν ολίγοις. Το είδομεν το φως το αληθινό και πρέπει να το μεταδώσω άστο στους ιεραπόστολους

Wolfcry
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Γιατί πρέπει να το γράφουμε ξανά και ξανά; Οι άλλοι δεν αλλάζουν επειδή τους το είπε κάποιος. Αλλάζουν, μερικές φορές, όταν η συμπεριφορά τους οδηγεί σε ένα αληθινά ανυπέρβλητο αδιέξοδο – όταν τους εγκαταλείψουν όλοι, ή όταν νιώσουν μεγάλη μοναξιά ίσως, όταν φτάσουν στον πάτο, ή χτυπήσουν τοίχο. Όταν δηλαδή, αναγκαστούν.”. Έχει ειπωθεί και σε άλλα μηνύματα και συμφωνώ απόλυτα. “Βασανιζόμαστε” για κάτι που κάνει ή δεν κάνει ο άλλος. Για κάτι για το οποίο ο άλλος νιώθει άνετα και το οποίο δε μας επηρεάζει πρακτικά κάπου. Δε θα σε επηρεάσει κάπου αν δουλέψει στην οικογενειακή επιχείρηση ή αν θα… Διαβάστε περισσότερα »

Zουζουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν καταλαβαίνω προς τι τόσος εκνευρισμός στα σχόλια. Το ότι η Λένα γράφει με αυτό τον τρόπο ειναι, εικάζω, για να δώσει στη γράφουσα να καταλάβει καλύτερα τον εαυτο της. Δεν είπε κανενας οτι η κοπέλα ειναι εγωίστρια, κουτσομπόλα ή τιποτα τετοιο για να το υπαινισσεστε στα σχόλια. Αν εσείς δεν έχετε τέτοιες σκέψεις για άτομα του περιβάλλοντος σας, εμενα πολυ παράξενο μου φαίνεται, εγω εχω παρα πολλές.

Valia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Υπάρχουν άνθρωποι, πάντως, που νιώθουν ασφάλεια με το να αποφασίζουν άλλοι για αυτούς κι από μόνοι τους δεν ξέρουν πώς να λειτουργήσουν. Άλλοι από άγχος, άλλοι από ανασφάλεια…
Σίγουρα, όμως, άλλα κίνητρα έχει ο πατέρας κι άλλα ο σύντροφος.

Fuchsia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Fuchsia

Εξαιρετική η απάντηση -ωδή για όσους έμμεσα επικρίνουν άλλους και προβληματίζονται με ξένα θέματα χωρίς το ίδιο το πρόσωπο να εχει ποτέ εκφράσει προβληματισμό.
Βάζουν και την ταμπέλα ‘φίλος ‘ στην ερώτηση για να σώσουν κάπως την κατάσταση.
Χαίρομαι και για εσένα αγαπητη ερωτώσα που η ζωή σου πιθανότατα ειναι ξέγνοιαστη και ξόδεψες μια ερώτηση ρωτώντας για τη ζωή άλλου αντί για την δική αου.