Αγαπητή «Α, μπα»: Ο πεθερός μου κάνει συνεχώς σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια μπροστά στην κόρη μου

Να απαντάω εκείνη τη στιγμή για να βλέπει η κόρη μου ότι υπάρχει κι αντίλογος ή για το καλό της στιγμής να σωπαίνω και να της εξηγώ αργότερα κάποια πράγματα;

Αγαπητή Α,μπα, Συγχαρητήρια για το σαιτ αυτό, έχει υπάρξει ένα φωτεινό μονοπάτι στην πορεία της ζωής μου το τελευταίο διάστημα. Λυπάμαι που δεν σας ανακάλυψα νωρίτερα! Αναμενω το βιβλίο σου στο σπίτι μου αυτές τις μέρες με ανυπομονησια. Η δική μου ερώτηση έχει ως εξής. Ο πεθερός μου κάνει συνεχώς σεξιστικα και ρατσιστικά σχόλια. Έχω μια κόρη σχεδόν δύο ετών. Με αφορμή το σαιτ αυτό εχω διαβάσει αρκετά κ προσπαθώ να της μιλω κ να την μεγαλώνω με όσο δυνατον λιγότερα στερεοτυπα για τα δύο φύλα κ να της μιλάω για το ρατσισμό κ τη διαφορετικοτητα. Οποτε πάμε στο σπίτι του πεθερου μου που αγαπά πολύ κ τη γιαγια της, ακούει συχνά αυτά τα σχολια κ αναρωτιεμαι, να απαντάω εκείνη τη στιγμή για να βλέπει η κόρη μου ότι υπάρχει κ αντίλογος ή για το καλό της στιγμής να σωπαίνω, όπως κ κάνω προς το παρόν, κ να της εξηγώ αργότερα,αλλά στο ξεκάρφωτο καποια πραγματα; Να σημειώσω πως όλη η οικογένεια του συζύγου μου έχουν τις ίδιες απόψεις κ φοβάμαι να μην με κακοχαρακτηρισουν γιατί ήδη κάποιες επιλογες μου έχουν χαρακτηριστει με άδικο τρόπο. Ο σύζυγος δυστυχως έχει τις ίδιες απόψεις, κ αυτό μας φέρνει συχνά σε σύγκρουση για αρκετά ζητήματα. Λυπάμαι για την επιλογή συζύγου πολύ, δεν θα επέλεγα ένα άτομο σαν αυτό σε καμία περίπτωση αν είχα τότε τον τρόπο σκεψης που έχω τώρα. Έγινε σε φάση γνωριμίας μετά από μακροχρόνια μοναξιά, κ φοβερης πίεσης από τη οικογένεια μου να παντρευτώ. Το έχω μετανιώσει, αλλά τώρα προσπαθώ να πορευτω με τα δεδομένα αυτά. Σε ευχαριστώ πολύ.

Αν και είναι ανθρώπινη η προσπάθεια σου να σπρώξεις το μεγάλο σου πρόβλημα κάτω από το χαλί, πάντα θα σηκώνει το κεφάλι και θα σε δαγκώνει. Μέχρι να σου κόψει το κεφάλι, εντελώς. Γιατί αυτή η μάχη είναι χαμένη.

Το τι θα πεις μπροστά στον πεθερό δεν έχει καμία σημασία αν ο πατέρας της και όλη η οικογένεια του πιστεύουν τα ίδια πράγματα. Είσαι μια, και είναι πολλοί. Η κόρη σου παίρνει τα μηνύματα που παίρνει από αυτούς, και από σένα παίρνει το μήνυμα ότι δεν είσαι ευτυχισμένη εκεί που είσαι. Τι συμπεράσματα θα βγάλει για τη ζωή, αυτό είναι άγνωστο, γιατί η πορεία δεν είναι ποτέ γραμμική, αλλά όπως καταλαβαίνεις, αυτό που ρωτάς, στην λίστα με τα προβλήματα που έχεις, είναι πολύ χαμηλά. Ωστόσο, θα τα κάνω ακόμα χειρότερα: αυτό που είναι σωστό, είναι αυτό που δεν μπορείς να κάνεις. Το σωστό είναι να απαντάς και εκείνη τη στιγμή, αλλά και αργότερα. Αλλά όπως φαίνεται, δεν μπορείς να σηκώσεις ανάστημα μέσα στο σπίτι του πεθερού. Άρα, ρωτάς το εξής: αν δεν μιλάω μπροστά στον πεθερό γιατί ‘πορεύομαι με τις αποφάσεις μου’, μπορώ να διορθώσω τα πράγματα όταν είμαι μόνη μου με την κόρη μου;

Η απάντηση είναι «δεν ξέρω», και κανείς δεν μπορεί να σου πει. Επειδή το αποτέλεσμα για οτιδήποτε στη ζωή είναι πάντα πολύ αβέβαιο, ο φρονιμότερος τρόπος για να πάνε τα πράγματα προς τα εκεί που θέλεις, είναι να βελτιώσουμε τις γύρω γύρω συνθήκες όσο πιο πολύ μπορούμε. Εσύ ισχυρίζεσαι ότι αυτό δεν γίνεται. Άρα, παίρνεις το ανάλογο ρίσκο.

Θα ήθελα πολύ να μάθω για ποιο λόγο έχεις αποφασίσει να πορευτείς με αυτά τα δεδομένα για κάτι που έχεις μετανιώσει πολύ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

63 points
Upvote Downvote

29
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
20 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
24 Συντάκτες σχολίων
MarialadelbarrioOpen SXthesiniπόντια ιντερνάσιοναλ Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Arleta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Αυτή την ερώτηση μάλλον πρέπει να δει η κοπέλα της προηγούμενης ερώτησης, που θεωρεί ότι όσοι κάνουν παιδιά έχουν βρει και τον καταλληλο συντροφο.

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ένιωσα τόσο έντονα το αίσθημα του εγκλωβισμού. Λυπάμαι, ειλικρινά λυπάμαι που είσαι σε μια συνθήκη καθημερινού πνιγμού. Ελπίζω να βρεις την δύναμη να φύγεις.

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κι εμένα με στεναχώρησε πολύ ο επίλογος. Τι κρίμα.

Πρίγκιπας για μια βδομάδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Λυπάμαι για την επιλογή συζύγου πολύ, δεν θα επέλεγα ένα άτομο σαν αυτό σε καμία περίπτωση αν είχα τότε τον τρόπο σκέψης που έχω τώρα. Έγινε σε φάση γνωριμίας μετά από μακροχρόνια μοναξιά, κ φοβερής πίεσης από τη οικογένεια μου να παντρευτώ. Το έχω μετανιώσει, αλλά τώρα προσπαθώ να πορευτώ με τα δεδομένα αυτά”

Πόση θλίψη σε τόσες λίγες λέξεις.

Πραγματικά το τελευταίο που θα έπρεπε να σε απασχολεί
είναι τα σχόλια του πεθερού.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Έκανες λες μια λάθος επιλογή. Είναι πολύ σημαντικό ότι το έχεις καταλάβει και αυτό και τους λόγους που σε οδήγησαν εκεί. Δεν είσαι δέσμια όμως αυτής της επιλογής. Μπορείς να την αλλάξεις. Ναι, μπορείς. Και να θυμάσαι πάντα ότι η σχέση που έχεις με το σύζυγό σου και η ευτυχία ή η απουσία αυτής είναι το βαρόμετρο των σχέσεων με βάση το οποίο θα διαμορφώσει η κόρη σου το δικό της βαρόμετρο. Γιατί πέρα από τα ρατσιστικά η σεξιστικά σχόλια εσύ τώρα της μαθαίνεις κάτι άλλο. Ότι η προσωπική ευτυχία δεν είναι τόσο σημαντική, αρκεί να κάνεις παιδιά και ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Η απάντηση στην ερώτηση είναι «κάνε ό,τι μπορείς περισσότερο». Αν το περισσότερο που μπορεις είναι ψιθυριστά στο δωμάτιό της πριν κοιμηθεί γιατί φοβάσαι να μην σε κακοχαρακτηρίσουν ή σε κακομεταχειριστουν, κάνε αυτό. Αν μπορεις να τα λες απευθείας μπροστά σε όλους, ακόμα καλύτερα. Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα. Όμως είναι λίγο σαν να μπήκες σε ιατρικό φόρουμ και να μας λες «έχω τρεις μήνες που βήχω αίμα, αλλά αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι για μια άφθα που έχω βγάλει στο στόμα». Εύχομαι να τα ζυγιάσεις λίγο καλύτερα και τελικα να βγάλεις την κόρη σου απ’αυτο το περιβάλλον με το οποίο… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Έχω το ίδιο θέμα με τον πεθερό μου, έρχεται μια φορά τη βδομάδα να δει τη μικρή και πάντα θα πετάξει κάτι. Στην αρχή του απαντούσα, μετά αρπαζομασταν, στη συνέχεια μαλωσα με τον άντρα μου γιατί δε με υπερασπιζεται φανερά μπροστά του λέγοντας ότι τον πατέρα του τον έχει χεσμενο και ποτέ δεν ασχολείται με τις βλακειες που λέει το στόμα του (ο πατέρας του τον παράτησε όταν ήταν μικρός και αδιαφορούσε τελείως για το γιο του για δεκαετίες), συνέχισα να μαλωνω μαζί του γιατί το θέμα δεν είναι ο άντρας μου κι ο πατέρας του αλλά ο πατέρας του… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

δεν πιστευω οτι το να αγνοησεις αυτον και τις ΗΛΙΘΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ειναι ο σωστος τροπος να παρει το σωστο το μηνυμα, ειδικα οταν ειναι η ιδια μπροστα σε τετοιες συζητησεις

Open S
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Αυτό που μαθαίνεις σήμερα στην κόρη σου είναι ότι μια γυναίκα που παντρεύτηκε τον λάθος άνθρωπο δεν μπορεί το 2020 να αλλάξει την πραγματικότητά της. Δεν μπορεί να διαχειριστεί την μοναχικότητά της ή να διεκδικήσει μια οικονομική ανεξαρτησία, δεν μπορεί να διεκδικήσει μια καινούργια υγιή σχέση. Ότι ως μητέρα και σύζυγος οφείλει να βάλει στην άκρη τις ανάγκες της και την προσωπικότητά της. Αυτά που λέει ο παππούς πόσο χειρότερα μπορεί να είναι; Για την ενδυνάμωση των παιδιών χρειάζεται πρώτα η δική μας ενδυνάμωση. Ζήτησε την βοήθεια κάποιου ειδικού, ψυχοθεραπευτή, να βρεις μαζί του τους τρόπους να ενδυναμωθείς πρώτα η… Διαβάστε περισσότερα »

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Πραγματικά δεν μπορώ να ακούω για 2020, 2100 και 2500. Το 2020 υπάρχουν πάρα πολλές φορές που μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Η ουσία είναι ότι ανεξάρτητα από τις συνθήκες, ανεξάρτητα από το 2020, το 2100 και το 2500, πρέπει να προσπαθεί, να καταστρώνει ένα σχέδιο όσο μπορεί και να μην εγκαταλείπει παρά τις δυσκολίες, όπως οι γυναίκες που μάθαιναν το 1900 ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Open S
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ με την ουσία, να μην εγκαταλείπει κανείς παρά τις δυσκολίες, αλλά το 2020 ναι έχει σημασία. Έχουν κατακτηθεί κάποια σημαντικά δικαιώματα στην εργασία, στο διαζύγιο, στο να μπορεί μια γυναίκα στην Ελλάδα να ζει και να κυκλοφορεί μόνη της. Μπορεί μια γυναίκα ή ένας άντρας να μην μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αλλά να πει “θέλω να συνεχίσω να είμαι σε αυτόν τον γάμο ή όχι” είναι κάτι που έχει κατακτηθεί. Το 2020 είναι σημαντικό γιατί κάποιοι άλλοι τα προηγούμενα χρόνια δώσανε μάχες για εμάς, ώστε να είναι σημαντικό.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Δυστυχώς, η πραγματικότητα του 2020 στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας, για να μπορεί να ζει και να κυκλοφορεί μόνη της ή να πει “θέλω να συνεχίσω να είμαι σε αυτόν τον γάμο ή όχι”. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται αναγκαστικά στους γονείς τους για να έχουν κάπου να μείνουν, καθώς ακόμα και όταν εργάζονται δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, για ποια ανεξαρτησία μιλάμε; Πόσοι ξενώνες υπάρχουν για γυναίκες που νιώθουν απειλή στο περιβάλλον τους; Τι συζητάμε για διαζύγιο, όταν οι δίκες ολοκληρώνονται με καθυστερήσεις μηνών ή χρόνων; Ποια δικαιώματα στην εργασία, όταν οι εργοδότες… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Γιατί η ερώτηση είναι αν πρέπει να απαντάς στον πεθερό; Μόνο από ΄κει παίρνει μηνύματα το παιδί; Τα μηνύματα έρχονται από το σχολείο, τους φίλους, την κοινωνία, τους παππούδες, τους περαστικούς, τη σήμανση στους δρόμους (ευχαριστούμε για το άρθρο για την αλλαγή πινακίδων στη Γενεύη 😊). Κάποια από αυτά μπορείς να τα ελένξεις και κάποια όχι. Γιατί φέρεσαι σαν να ανήκουν στην πρώτη κατηγορία οι άμεσοι συγγενείς σου; Λες ότι λυπάσαι για την επιλογή συζύγου και ότι το έχεις μετανιώσει. Δε θα πάψω ποτέ να θεωρώ θλιβερό το πώς η οικογένεια που επιλέγουμε για κάποιους καταλήγει καταδίκη, οπότε θα το… Διαβάστε περισσότερα »

Graphene
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Graphene

Έλα ρε κορίτσι πόσο κρίμα 🙁
πρόσεχε πάρα πολύ γιατί πρέπει κυρίως να προστατέψεις την κόρη σου. Θες να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που θεωρούν τα κορίτσια κατώτερα όντα; Θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή της. Για να προστατέψεις όμως την κόρη σου, προέχει να προσέξεις τον εαυτό σου. Εικάζω ότι για να σε πίεσε η οικογένεια σου σε γάμο, δε θα είναι πολύ υποστηρικτικοί με το διαζύγιο, οπότε δεν ξέρω αν παίζει ως λύση (και από οικονομική άποψη).Πάντως, το ότι ο άλλος είναι μισογύνης/ρατσιστής/φασίστας κλπ, είναι ένας πολύ καλός λόγος να την κάνεις από εκεί.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

“Λυπάμαι για την επιλογή συζύγου πολύ, δεν θα επέλεγα ένα άτομο σαν αυτό σε καμία περίπτωση αν είχα τότε τον τρόπο σκεψης που έχω τώρα. Έγινε σε φάση γνωριμίας μετά από μακροχρόνια μοναξιά, κ φοβερης πίεσης από τη οικογένεια μου να παντρευτώ. Το έχω μετανιώσει, αλλά τώρα προσπαθώ να πορευτω με τα δεδομένα αυτά.”. Κοίτα να δεις, πατέρα στο παιιδί σου δεν μπορείς να αλλάξεις, και αυτό είναι το μόνο δεδομένο που θα πρέπει να πορευτείς. Σύζυγο όμως μπορείς να αλλάξεις.

Xthesini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ε, πού να ξεβολεύεται τώρα…

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Όπως ειπώθηκε ήδη ίσως χρειάζεται σχέδιο απόδρασης. Με τα δεδομένα που γνωρίζουμε (μισογύνης σύζυγος, πίεση από την οικογένεια της), βρίσκω την απάντηση πολύ σκληρή.

Xthesini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κοίταξε, ήταν σκληρή πράγματι. Στεναχωρήθηκα πολύ με αυτό που διάβασα αλλά και θύμωσα διαβάζοντας με πόση μοιρολατρία αντιμετωπίζει την ίδια της ζωή. Παντρεύτηκε επειδή την πίεσαν, σωπαίνει μπροστά στον πεθερό (γιατί αλήθεια?), ούτε σαν σκέψη δεν αναφέρει το ενδεχόμενο χωρισμού αν και με μεγάλη διαύγεια αναγνωρίζει την λανθασμένη επιλογή (και μπράβο της). Ναι, αυτή την εντύπωση μου δίνει, ότι φοβάται το ξεβόλεμα και είναι τόσο κρίμα, σαν φυλακή μου ακούγεται όλο αυτό.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Η φυγή με παιδί χωρίς υποστηρικτικό δίκτυο από ένα μισογύνη δεν είναι ξεβόλεμα. Αντικειμενικά είναι κάτι το πολύ επικίνδυνο.