Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν θέλουμε το παιδί μας να μεγαλώσει με προκαταλήψεις και σεξιστικές αντιλήψεις

Η διαμόρφωση του χαρακτήρα του όμως, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, καθώς είμαστε σε καθημερινή επαφή με τις οικογένειές μας. Μέχρι τώρα δεν αντιδρούσαμε μπροστά στο σόι του όταν μιλούσαν για γρουσουζιά. Τώρα όμως τι κάνουμε;

Α, μπα και σχολιαστές/σχολιάστριες καλησπέρα. Διαβάζω τη στήλη εδώ και κάποιο καιρό και έχω ανοίξει αρκετά τους ορίζοντες μου. Μπαίνω στο θέμα. Είμαι 26 ετών και με τον άντρα μου περιμένουμε το πρώτο μας παιδάκι, ένα αγοράκι. Και η ερώτησή μου αφορά την ανατροφή του. Προέρχομαι από μία οικογένεια που δεν είχε ποτέ προκαταλήψεις και δεν πίστευε ποτέ σε δεισιδαιμονίες. Ωστόσο, ο σεξισμός ήταν διάχυτος πάντα και παντού. Παρ΄όλα αυτά, οι γονείς μας πάντα μας παρότρυναν να διερευνούμε τα πάντα και να έχουμε κριτική σκέψη. Έχω καταφέρει λοιπόν από μικρή να μην πιστεύω σε δεισιδαιμονίες και να αναγνωρίζω το σεξισμό. Από την άλλη, η οικογένεια του άντρα μου είναι βαθιά θρησκευόμενη, πιστεύοντας μέχρι όσο δεν πάει ακόμα και στην πιο ακραία δεισιδαιμονία (και φυσικά στο σεξισμό). Με προειδοποιούν από τώρα, για παράδειγμα, για να με προστατεύσουν, να μην λέω πουθενά ότι θα θηλάσω γιατί θα με ματιάσουν, να μην φτιάξουμε το δωμάτιο του μωρού από τώρα γιατί είναι γρουσουζιά (μπαίνω στον 9ο) και άλλα πολλά. Ο άντρας μου δεν έχει τέτοιου είδους πεποιθήσεις, αλλά καμιά φορά πιάνει τον εαυτό του να μην μπορεί να ξεφύγει από αυτές τις βαθιά ριζωμένες στο μυαλό του απόψεις, αν και μετά το αναγνωρίζει και το συζητάμε. Έχουμε καταλήξει λοιπόν στο ότι το παιδί μας δεν θέλουμε να μεγαλώσει με τέτοιες αντιλήψεις, αλλά να εξελιχθεί σε έναν άνθρωπο ανεξάρτητο, με κριτική σκέψη και ικανότητα αμφισβήτησης. Η διαμόρφωση του χαρακτήρα του όμως, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, καθώς είμαστε σε καθημερινή επαφή με τις οικογένειές μας. Μέχρι τώρα δεν αντιδρούσαμε μπροστά στο σόι του όταν μιλούσαν για γρουσουζιά. Τώρα όμως τι κάνουμε; Απαντάμε μπροστά σε όλους; Μιλάμε μετά με το παιδί και του εξηγούμε ότι όλα αυτά δεν έχουν λογική βάση; Κάτι άλλο που δεν έχουμε σκεφτεί; Πώς θα καταφέρουμε να το γαλουχήσουμε με τον τρόπο που ανέφερα;

– Sceptic mommy

Αυτό που έχει σημασία είναι τι πιστεύετε εσείς οι δυο. Όταν λες «ο άντρας μου δεν έχει τέτοιου είδους πεποιθήσεις ΑΛΛΑ», σημαίνει ότι έχει τέτοιες πεποιθήσεις, και δεν μπορεί να τις αποβάλει, παρά μόνο όταν τις εντοπίσεις εσύ, και πάλι μετά από κουβέντα. Το συζητάτε λες, αλλά αλλαγή, βλέπεις; Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι, αλλά το κυρίως πρόβλημα με τον άντρα σου το έχεις, και όχι με τους γονείς του (ή τους δικούς σου).

Η κοινωνία μας είναι κυρίως σεξιστική, και στην πλειοψηφία, γεμάτη προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες. Αν δεν ήταν τα πεθερικά, θα ήταν μια δασκάλα στο σχολείο, ή περισσότερες, θα ήταν γονείς φίλων, θα ήταν ένας ξάδερφος, θα ήταν η νονά, θα ήταν οι διαφημίσεις, θα ήταν οι μουσικές που επιβάλλονται, και όλα μαζί, θα ήταν πολύ πιο καθοριστικά από τους παππούδες. Αν ήταν αλλιώς θα ήταν παράξενο. Οπότε θα σου έλεγα να επικεντρωθείς σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις, που είναι το τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι σου. Εσύ αναρωτιέσαι αν είναι σωστό να «απαντάτε» μπροστά σε όλους. Είσαι σίγουρη ότι μιλάς και για τους δυο σας, ή το ελπίζεις; Είναι πραγματικά μια ρεαλιστική πιθανότητα να πει ο άντρας σου στη μάνα του ότι δεν ισχύει το μάτι, μπροστά σε όλους; Γιατί αν είναι, ωραία, λύθηκε. Αν όχι, μάντεψε με ποιον έχεις το πρόβλημα. Και τότε θα είσαι μόνη εναντίον όλων.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

32 points
Upvote Downvote

12
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
The scientist_91AndromedaesteGaia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Προσωπικά θα πρότεινα το ξεμπρόστιασμα σαν έσχατη λύση. Είναι ο λόγος που έχω τσακωθεί αρκετές φορές με τον αντρα μου. Έχω μια θεία που τη βλέπουμε ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ και όταν βλέπει τα παιδιά μου τα φτύνει (κανονικά) , τα λαδώνει και λέει 45 προσευχές. Ο άντρας μου φρικάρει και μου λέει να της τη λέω στεγνά και να της το κόψω.. Εγώ απλά έχω πει στα παιδιά πως η θεία έχει γεννηθεί σε μία εποχή που κάτι τέτοια ήταν σημαντικά και συνηθισμένα, τώρα έχουν ξεπεραστεί, αλλά για τη θεία είναι λίγο δύσκολο να τα ξεμάθει! Και τέλος. Ούτε… Διαβάστε περισσότερα »

Andromeda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Τα παιδιά πως ακριβώς τα αφορούν όλα αυτά που λες; Δεν βρίσκω καμία σημασία ούτε στο ότι βρισκόσαστε μια φορά το χρόνο, ούτε στο ότι έτσι έχει μάθει η θεία. Αν λαδωνει εσένα και δεν σε ενοχλεί οκ, αλλά όχι να έχουμε άποψη και για το τι ενοχλεί τους άλλους. Μην προσπαθείτε να καλύψετε τη δικιά σας αδυναμία να γίνετε δυσάρεστοι με τη δικαιολογία ότι εντάξει δεν πάθανε και τίποτα. Σαν τι θα πάθαιναν δηλαδή;

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Ειναι υπαρκτός και σεβαστός ο προβληματισμος σου. Αλλά αυτό που δεν ειναι εχεις ακόμα συνειδητοποιήσει είναι σε πόσα πολλά ερεθίσματα θα εκτεθεί το παιδί σου μεγαλώνοντας. Η επαφή με τις γιαγιάδες που το φτύνουν να μη ματιαστεί μπορεί να είναι ελεγχόμενη και υπό επίβλεψη δική σας. Όταν θα πάει σχολείο, παιδική χαρά κλπ και θα αρχίσει να εκτίθεται σε κάθε είδους ασχήμια ρατσιστική, σεξιστική, θρησκοληπτική εκεί το μόνο που μας σώζει είναι ο καλά δουλεμένος πυρήνας του σπιτιού. Η Λένα νομίζω ότι πολύ σωστά πιάνει κάτι στον αέρα, οπότε θα σου έλεγα κι εγώ εκεί να εστιάσεις. Εσύ με τον… Διαβάστε περισσότερα »

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πάντως είμαι σχεδόν σίγουρη ότι είχες εντοπίσει αυτά τα θέματα από νωρίς. Απλά τώρα αγχώνεσαι ότι θα επηρεάσουν το παιδί σας. Φρόντισε με την ανατροφή να του δώσεις τα εχέγγυα να αναπτύξει κριτική σκέψη και να φιλτράρει τις πληροφορίες ,που θα δέχεται όχι μόνο από το σόι του συζύγου σου αλλά από παντού, μέσω της λογικής. Και φυσικά να βεβαιωθείς ότι σε αυτή την πολύχρονη προσπάθεια θα έχεις τον σύζυγό σου δίπλα σου και όχι απέναντι σου.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Θα αντιμετωπίσετε πολλά, πάρα πολλά τέτοια όταν γεννηθεί, με το καλό, το μωρό. Προσπάθησε να είσαι ξεκάθαρη απο τώρα με τον άντρα σου για όλα αυτά τα θέματα. Πες του που είσαι διαλλακτική και που όχι. Με συγκεκριμένα παραδείγματα (το παιδί θα βαφτιστεί ή όχι, θα πάτε για ευχή ή όχι, θα είσαι εσώκλειστη για 40 μέρες ή όχι και η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη). Η συμβουλή μου είναι να μην επιτρέψετε σε κανέναν ούτε καν να λέει την γνώμη του είτε για τα σημαντικά είτε για τα ασήμαντα. Ακόμα και αυτά μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά. Επίσης ισχύει απόλυτα… Διαβάστε περισσότερα »

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Όπως μεγάλωσες εσύ σε σπίτι με σεξισμο τον οποίο όμως απέρριψες.
Το παιδί πρέπει να μεγαλώσει σε πραγματικές συνθηκες, με γερή παρακολουθηση φυσικά από γονείς, αλλά όχι σε γυάλα ιδανικων πολιτών, πεφωτισμένων δασκαλων και ιδεωδών σογιων.
Εσείς φροντίζετε να έχει τα εφόδια να κρίνει.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Πολύ σημαντικό να εξασφαλίσεις πού συμφωνείτε και πού όχι, και πού θα ορθώσει ανάστημα να μιλήσει! Πριν 2 χρόνια, όταν ήταν ο σύντροφός μου με τη μητέρα μου και ούρλιαζε το 6 μηνών μωρό μας επειδή είχα φύγει για λίγο, ο σύντροφος φρίκαρε που εκείνη προσπαθούσε να το ξεματιάσει αντί να το ηρεμήσει. Μου το ανέφερε με ύφος “αν είναι ποτέ δυνατόν!” και απάντησα ότι έχουμε συζητήσει άπειρες φορές αλλά δεν θέλει να αλλάξει γνώμη. Fast forward. Πέρσι το καλοκαίρι ήμουν σε μια χαλαρή συζήτηση με τους γονείς μου, το σύντροφό μου και τη δική του μητέρα. Η μητέρα μου… Διαβάστε περισσότερα »

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Οι ιστοριες με τη μαμα σου ειναι τοσο κοινες που κατανταει σχεδον επικινδυνο. Και εγω ακουω πολυ συχνα τετοιες δοξασιες για ματια και αλλα ωραια. Ωστοσο (αληθεια δεν ξερω γιατι) δεν ειχα σκεφτει ποτε το τοσο απλο που λες: σηκωνομαι και φευγω οταν ακουω πραγματα που το λιγοτερο προσβαλλουν την νοημοσυνη μου και μπορουν ακομα και να διαμορφωσουν συνειδησεις, κυριως αν μιλαμε για μικρα παιδια. Σ ευχαριστω idril.

The scientist_91
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αχ,έχω παρόμοια εμπειρία: Οικογενειακό τραπέζι με γονείς, γαμπρό, αδερφό και ετοιμόγεννη αδερφή. Ο αδερφός μου είχε πονοκέφαλο. Εγώ να του λέω πάρε μία ασπιρίνη,πιες νερό και κοιμήσου καμιά ώρα. Ο πατέρας μου να του λέει ότι είναι μάτι και βάζει τη μάνα μου να τον ξεματιάσει. Να λέω εγώ ότι αυτά είναι βλακείες, δεν υφίστανται πρακτικά κτλ (όντας βιολόγος,δεν πιστεύω στο μάτι). Τι το ήθελα και το είπα; Αρχίζει ο πατέρας μου κήρυγμα περί ματιού (συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια) και εξιστορεί για μία γυναίκα στο χωριό που μένανε που είχε ένα παιδί 6 μηνών που το είχε πάνω της,σαν… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

σαν σκηνή απο ταινία ηταν ,αλλά ΤΕΛΕΙΟ…αυτο με τους γαλανοματηδες, ποσες φορες μου το εχει πει ο πατερας μου! Επισης , οι πιο προχωρημενοι πιστευουν λιγο-πολυ στο ματι αλλα όχι ως ματι καθαυτο αλλά κακη ενεργει που μπορει να εχει καποιος, δηλαδη οχι στο πλαισιο της δαιμονολογιας της χριστιανικης πιστης αλλα ως συμπαντικο φαινομενο

kyripapa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ταυτίστηκα με την απάντηση της Λένας..

Gaia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κατανοητό να σε αγχωνει, όμως δεν μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτονται οι υπόλοιποι. Απλά τους αγνοείς κ μεγαλώνεις το παιδί σου σωστά. Θα μάθει και το μάτι, και τη σκούπα πίσω από την πόρτα, και τα ζώδια και και και. Δεν θα τον κλείσεις σε γυάλα. Θα πάει όμως και σχολείο και θα αποκτήσει και κριτική σκέψη.