Αγαπητή «Α, μπα»: Ο αδερφός της φίλης μου είναι ένας μισογύνης, φαλλοκράτης

Η φίλη μου συνεισφέρει στο να συντηρεί μια νοσηρή κατάσταση ενός άντρα που κάνει τη ζωή δύσκολη σε όλες τις γυναίκες γύρω του

Illustration: TRASHRIOT

Γεια σου Α,μπα μου! Έχω μια πολύ στενή φίλη από τη σχολή η οποία έχει ένα εμετικό φαλοκρατικό γουρούνι για αδερφό. Έχει φωνάξει μπροστά μου στη μάνα τους λέγοντάς την άχρηστη που κάθεται όλη μέρα (την απέλυσαν) και δεν του κάνει ένα φαΐ της προκοπής (είχαν φακές) που αυτός δουλεύει και κουράζεται (4ωρο γραμματέας) και φέρνει  λεφτά στο σπίτι. Με έχει δει μόνη μου βράδυ να περιμένω σε στάση λεωφορείου και αφού με χαιρέτησε μου είπε ότι άμα δε με ήξερε θα με “πείραζε” γιατί θα με περνούσε για πτνα. Άλλη φορά άρχισε να κατακρίνει μια από τις φίλες μας γιατί το μίνι της είναι πολύ κοντό ενώ το αγόρι της δεν είναι μπροστά. (Ήταν μαζί μας γιατί δεν άφηνε τη φίλη μου να έρθει αν δεν τη συνόδευε  – 23 αυτή 24 αυτός). Μια άλλη φίλη μου από άλλη πόλη έκλαιγε μέρες για το γκόμενο που κάναν σεξ στο πρωτο ραντεβού και μετά έφυγε μες στη νύχτα λέγοντας ότι δεν μπλέκει με εύκολες και την παράτησε, και μάντεψε ποιος έτυχε να είναι αυτός. (Δεν το χω πει στην αδερφή του εννοείται). Υπό άλλες συνθήκες δε θα με ενδιέφερε καθόλου η ύπαρξη του αλλά η φίλη μου κυριολεκτικά κλαίει στον ώμο μου για αυτό το ζήτημα 3-5 φορές το χρόνο. Φέτος μου πέταξε ότι το παίρνει πιο χαλαρά επειδή κατάλαβε λέει ότι έτσι είναι όλα τα αγόρια σε αυτή την ηλικία. Δεν ξέρω πως το βγαλε αυτό το συμπέρασμα, πάντως της είπα ότι ΌΧΙ, δεν είναι όλα τα αγόρια εμετικά φαλοκρατικά γουρούνια, ο αδερφός της είναι από τα χειρότερα με τον οποίο μάλιστα μοιράζονται και την ίδια στέγη, και της ανέφερα και μια ατελείωτη λίστα με όλους τους γνωστούς μας που δεν είναι έτσι. Μου λέει δεν ξέρεις μες στο σπίτι τους πώς φέρονται όμως. Της λέω δεκτό, αλλά σου εγγυώμαι ότι ο αδερφός μου πχ δε θα έλεγε ποτέ τίποτα από αυτά (και αυτός κοντά στην ηλικία μας). Μου λέει “ε εννοείται ο αδερφός σου δεν θα τα έλεγε επειδή είναι γκέι, αυτό έλειπε, είσαι τυχερή σε αυτό το θέμα”. Άφησα τη συζήτηση εκεί γιατί όσο πήγαινε και χειροτερευε. Δηλαδή θεωρεί ότι αν οι γκέι άντρες ήταν στρειτ θα ήταν φαλοκράτες; Οτι ο άντρας που φέρεται ανθρώπινα στις γυναίκες είναι ο γκέι άντρας;; Τι λογικό άλμα είναι αυτό;; Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι η ομοφοβία πάει πακέτο με το σεξισμό και την πατριαρχία, βασικά είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, οπότε αντιλαμβάνομαι ότι κάποιος άντρας που έχει βιώσει ομοφοβία μπορεί να έχει πιο μεγάλη κατανόηση σε ζητήματα σεξισμού, αλλά είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν γκει άντρες που είναι μισογύνηδες όπως και στρεητ άντρες που δεν είναι. Δεν ξέρω καν πως να καταλήξω σε μια ερώτηση. Βασικά αυτά που λέει η φίλη μου τα πιστεύει; Να προσπαθήσω να επιχειρηματολογήσω; Η γεννάει απλά δικαιολογίες για το βλαστάρι τους και προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της; Και ξέρω ότι δε θα έπρεπε να με νοιάζει τι γίνεται στα ξένα σπίτια αλλά η φίλη μου με τη συμπεριφορά της συνεισφέρει στο να συντηρεί μια νοσηρή κατάσταση ενός άντρα που κάνει τη ζωή δύσκολη σε όλες τις γυναίκες γύρω του. Δεν ξέρω ποια είναι η θέση μου ή αν έχω θέση. Αυτά. Σε ευχαριστώ πολύ και θα εκτιμήσω μια γνώμη από σένα και τους σχολιαστές.

Βάλια

Το μόνο που μου έρχεται είναι η απάντηση «ναι αλλά στο σπίτι τους δεν ξέρεις πώς φέρονται». Ο αδερφός της δεν φέρεται διαφορετικά εντός και εκτός σπιτιού. Δεν φιλτράρει τη συμπεριφορά του, αφού την θεωρεί σωστή, γιατί να την αλλάξει όταν βγαίνει στην κοινωνία. Ξέρουμε πώς φέρονται εκτός σπιτιού, και αυτό για την ώρα μας αρκεί, είναι ήδη καλύτεροι από τον αδερφό της που δεν έχει πουθενά όρια και αναστολές.

Δεν είμαι σίγουρη πώς συνεισφέρει η φίλη σου στο θέμα. Τι θα μπορούσε δηλαδή να κάνει για να μην έχει μισογύνη αδερφό; Φταίει που δεν μπορεί να τον αλλάξει; Δεν συμφωνώ με αυτό. Τα μυαλά του είναι δική του και μόνο δική του ευθύνη. Μόνο στους γονείς μπορείς να αποδώσεις ευθύνες, όχι στα αδέρφια. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι να συνεχίσετε να μιλάτε για το θέμα, γιατί ακόμα δεν τα έχει ξεμπερδέψει στο κεφάλι της, αν νομίζει ότι όλοι είναι έτσι και ότι ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός είναι εμβόλιο κατά του μισογυνισμού. Εσύ φαίνεται να τα έχεις σκεφτεί καλύτερα, οπότε συνέχισε να της μιλάς, όσο αντέχεις, αφού τη θεωρείς φίλη σου. Δώσε της και να διαβάσει, για να έχετε κάτι να συζητάτε μετά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

44 points
Upvote Downvote

23
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
21 Συντάκτες σχολίων
PåskeeggAlex RainersMafalda Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
bluesea
Επισκέπτης
Συμμετέχων
bluesea

Όλοι οι άντρες είναι έτσι…θα δεχόταν δηλαδή να βάλει στη ζωή της έναν άντρα με τη συμπεριφορά του αδερφού της; Θα ήταν το πρώτο που θα τη ρωτούσα.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δυστυχώς πιθανότατα τέτοιον θα βάλει στη ζωή της. Γιατί τα μοτίβα επαναλαμβάνονται και γιατί έτσι έχει μάθει ότι ειναι ο «άντρας»

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ου, αμέ, εξαιρετικά πιθανό να το δεχόταν. Εδώ γυναίκες που δεν είχαμε τέτοια ακραία πρότυπα μέσα στη στενή μας οικογένεια και μπλέξαμε ενίοτε με τέτοιους ανθρώπους, ειδικά σε ηλικίες και εποχές αφέλειας, πριν ξυπνήσουμε. (Guilty as charged, θα αυτομουτζώνομαι μέχρι το νεκροκρέββατο κι ας νιώθω ότι όλα αυτά τα έκανε μια άλλη γυναίκα με την οποία λίγα πλέον μας συνδέουν.) Κι εκεί υπάρχουν και έξτρα δικαιολογίες, αφενός επειδή ο έρωτας συχνά τυφλώνει, αφετέρου επειδή μας έχουν μάθει όχι απλώς να αποδεχόμαστε, αλλά να ρομαντικοποιούμε κιόλας την καταπίεση και τον έλεγχο (“αχ με λατρεύει! τρέμει μη με χάσει! το τρελό πάθος… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Εγώ πάντως θα είχα ασκήσει βέτο εναντίον του. Δε λέω ότι είναι το σωστό ,αλλά εγώ προσωπικά δε θα άντεχα να τον συναναστρέφομαι.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Δεν έχει εκμηδενιστεί ο μισογυνισμός και η φαλλοκρατία επειδή μέσα σ’ αυτό το σάιτ μπορούμε και μιλάμε και για άλλες οπτικές με άνεση και ελευθερία . Εξακολουθούμε να ζούμε στη χώρα με τη Χ.Α. στο κοινοβούλιο, με την ποσόστωση στις εκλογές ως επιφανειακό μέτρο εξίσωσης των δύο φύλων πολιτικά , με τις καθημερινές γυναικοκτονίες και βιαιοπραγίες εναντίον των γυναικών. Αυτά δεν συμβαίνουν κάπου αλλού , σε άλλες εποχές, συμβαίνουν εδώ και τώρα ανάμεσά μας. Δεν με εκπλήσσει τίποτα, παρά μόνο η απορία σου Βάλια. Βιβλία, ταινίες, αγάπη, κατανόηση , αποδοχή και επικοδομητικές συζητήσεις με τη φίλη σου θα τη βοηθήσουν… Διαβάστε περισσότερα »

Påskeegg
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Έτσι ακριβώς. Υπάρχει ακόμα πολύ έντονα παντού. Η κολλητή μου έπρεπε να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού τη μαμά της (απολύτως λογικό) αλλά μόνο αυτή, ο αδερφός της δεν έπιανε ούτε το ποτήρι να το πάει στην κουζίνα γιατί είναι αγόρι και όσες φορές κι αν της είχα πει ότι η ίδια επιτρέπει να γίνεται αυτή η αδικία εις βάρος της, η απάντηση ήταν ναι αλλά είναι αγόρι. Άλλη παιδική μου φίλη δεν μπορούσε να βγει για βόλτα τα μεσημέρια από όταν ήταν στο γυμνάσιο μέχρι που έφυγε από το σπίτι γιατί έπρεπε να μείνει σπίτι μέχρι να γυρίσει ο… Διαβάστε περισσότερα »

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Κατ αρχας μολις προσεβαλλε τον αδερφο σου οποτε απο εκει θα ξεκινουσα τον εξαψαλμο. Κατά δεύτερον όχι μόνο τον δικαιολογεί τον περηφανεύεται κιολας. Τι άντρας στρέιτ.
Ο άνδρας ο στρέιτ φωνάζει στη μάνα του γιατί δε μαγείρευει μπιφτέκια αντι για φακες;

Xthesini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Γιατί τον προσέβαλε? Της είπε ότι ως γκέι αποκλείεται να είναι μισογύνης, το οποίο είναι άκυρο τελείως αλλά προσβλητικό γιατί?

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Γιατί με τον τρόπο που το λεει μου φαίνεται να λέει ότι “Ναι ο αδερφός σου είναι το υποείδος άντρα δεν μετράει σαν αντρας” γιατι το απαντησε αυτο οταν της ειπε “δεν ειναι ολοι οι αντρες ετσι.”

Αν αυτή θεωρεί μόνο τους στρέιτ αντρες άντρες μου φαίνεται προσβλητικό προς της ατομικοτητα του.
Τελοσπαντων εγώ μυγιαζομαι ως συνήθως.

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Θα γράψω παλι για τον αδερφό μου… Την περίοδο που επαιρνε διαζύγιο,πραγματικά ειχε παθει παροξυσμό μισογυνισμου!! Ότι και να έλεγα που δεν του άρεσε απαντούσε “ε γυναίκα δεν εισαι;;τι θα έλεγες;” “γυναίκες, τι να πεις;” κλπ… Αν εξαιρέσουμε τους πορωμενους μισογυνιδες,ειναι και οι κατα περισταση μισογυνιδες.ειναι οι ανωριμοι και πικραμένοι απ τις χυλοπιτες!!! ( οχι οτι ειναι καλυτεροι οι μεν απο τους δε,απλα ειναι αλλη κατηγορία)

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

…μερικές φορές φτιάχνεις (παραποιείς) την πραγματικότητα έτσι στο κεφάλι σου, ούτως ώστε να μην πάρεις φόρα για να πηδήξεις από το μπαλκόνι.

Βάλια, συνιστώ ψυχραιμία και υπομονή. Η φίλη σου έχει φάει αρκετό σκατό απ’ ότι φαίνεται, προσπάθησε να μην την σπρώξεις ακόμη πιο μέσα στην ΑΜΥΝΤΙΚΗ της παραποιημένη πραγματικότητα.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μια αδελφή δύσκολα είναι υπεύθυνη για το χαρακτήρα του αδελφού, εκτός αν τον έχει μεγαλώσει. Από ό,τι καταλαβαίνω, πατέρας δεν υπάρχει, έτσι ο αδελφός έχει πάρει το ρόλο του και τη θέση του και είναι και βασιλικότερος του βασιλέως. Βάζω στοίχημα ότι η μαμά θα του έχει αδυναμία και θα αναγκάζει και την κόρη της να υπηρετεί τον αγά-προστάτη της οικογένειας-αρσενικό. Οι νέοι αυτοί θα μεγαλώσουν, θα κάνουν δικές τους οικογένειες, θα πάρει ο καθένας το δρόμο του. Το πρόβλημα της φίλης σου θα το λύσει η ροή της ζωής. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια, ανησυχητική. Ήδη η φίλη σου θεωρεί… Διαβάστε περισσότερα »

BiggerOnTheInside
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Είναι απίστευτα στενάχωρες τέτοιες ιστορίες. Προφανώς, και τα δύο παιδιά μεγάλωσαν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, εξ ου και οι τραγικές απόψεις του αδερφού και η αδυναμία της αδερφής να αποδεχτεί ότι, όχι, δε συμπεριφέρονται όλοι έτσι. Δεν ξέρω, προσωπικά πάντα δείχνω κατανόηση σε παράγοντες όπως το οικογενειακό ή το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον ενός ατόμου. Ωστόσο, κάπου, μετά τα 18, αρχίζει λίγο κι η προσωπική ευθύνη. Κάτσε, διάβασε, ξεστραβώσου, μίλα με άλλους ανθρώπους, δοκίμασε τις απόψεις σου σε συζήτηση. Δεν ξέρω αν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να σωθεί η κατάσταση με τον αδερφό. Τα πολυσυζητημένα (από μένα 😛 ) Άτομα Υψηλού Μορφωτικού… Διαβάστε περισσότερα »

Pianist
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πόσο λυπηρό να βλέπεις νέους ανθρώπους με τέτοια μυαλά και αντιλήψεις..
Δε νομίζω ότι μπορείς να κάνεις πολλά, κανένας δεν αλλάζει αν δε θέλει και η φίλη σου φαίνεται ότι έχει μπει σε άμυνα γιατί νιώθει απολογούμενη για τον αδερφό της ενώ δε θα έπρεπε. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να της μιλάς όσο μπορείς περισσότερο για το θέμα και μέσα από παραδείγματα άλλων (για να μη νιώθει την απειλή).

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Δεν τη συντηρεί την κατάσταση. Δεν νομίζω ότι είναι καν στο χέρι της να τη συντηρήσει. Απλά κάνει ό,τι μπορεί να μη τα βλέπει για να την παλέψει με το γουρούνι που μένει στο διπλανό δωμάτιο. Τώρα το πόσο θα επηρεαστεί η ίδια αλλά και η φιλία σας με αυτά είναι άλλο θέμα.