Αγαπητή «Α, μπα»: Να αφήσουμε την κόρη μας χωρίς χρήματα ελπίζοντας ότι θα πάρει πτυχίο και θα βρει μια δουλειά;

Βρισκόμαστε σε δίλημμα και δεν ξέρουμε πως να φερθούμε. Γενικά είμαστε καλά, δεν έχουμε προστριβές, μιλάμε στο τηλέφωνο, μια χαρά. Μας πληγώνει, όμως, που δεν αποφασίζει να κάνει ένα σημαντικό βήμα στη ζωή της

αγαπημένη μας Λένα, θέλω να πω κι εγώ τον πόνο μου. Έχω μια κόρη που ζει στο εξωτερικό με το φίλο της εδώ και μερικούς μήνες. Όλα καλά, η σχέση τους μια χαρά, ο νεαρός δουλεύει σε εταιρεία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών του. Η δική μου έχει τη διπλωματική της για να πάρει πτυχίο, έχει τελειώσει τα μαθήματά της αλλά δεν κάνει τίποτα για να τελειώσει, δουλεύει σε καφέ περιστασιακά, parttime. Που το πρόβλημα, θα μου πεις. Δεν έχω πρόβλημα ούτε με το εξωτερικό ούτε με το φίλο της, είναι μια χαρά παιδί, τη βοηθά, της συμπαραστέκεται, η ίδια όμως είναι σε μια μόνιμη νωθρότητα. Μέχρι πριν λίγους μήνες τη στηρίζαμε, όσο μπορούσαμε, τον τελευταίο καιρό, όμως, δεν είναι καλά και τα δικά μας οικονομικά. Τι κάνουμε; Την αφήνουμε χωρίς χρηματοδότηση ελπίζοντας να πάρει πτυχίο και να βρει μια δουλειά της προκοπής; (αν το πάρει, θα έχει πολύ καλές απολαβές και έχει και ζήτηση στη χώρα που βρίσκεται) Ή της στέλνουμε όσα μπορούμε μέχρι ν’ αποφασίσει τι θα κάνει στη ζωή της; Βρισκόμαστε σε δίλημμα και δεν ξέρουμε πως να φερθούμε. Γενικά είμαστε καλά, δεν έχουμε προστριβές, μιλάμε στο τηλέφωνο, μια χαρά. Μας πληγώνει, όμως, που δεν αποφασίζει να κάνει ένα σημαντικό βήμα στη ζωή της.

feel sad

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε να τη δείτε ή να της πείτε να έρθει να σας δει για να μιλήσετε, για να καταλάβετε τι είναι αυτό που την εμποδίζει να κάνει ένα σημαντικό βήμα στη ζωή της. Η νωθρότητα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, και ίσως να χρειάζεται βοήθεια, ίσως επαγγελματική, αν νιώθει ότι έχει κολλήσει. Πρέπει να μιλήσετε μαζί της με αγάπη και με προσπάθεια κατανόησης, και όχι σαν ιδιοκτήτης που του έχουν καθυστερήσει το νοίκι.

Δεν ξέρω γιατί δεν εξηγείς γιατί έχει σταματήσει στο θέμα του πτυχίου. Όταν μιλάτε, τι λέτε; Έχει τεράστια διαφορά να έχει ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να τελειώσει (οπότε θα ήταν σωστό να σταματήσετε την χρηματοδότηση) με το να θέλει, αλλά να μην μπορεί. Υπάρχουν πάρα πολλές πιθανές εξηγήσεις γι’αυτό που συμβαίνει. Ελπίζω να έχετε μια ιδέα, αλλά φοβάμαι ότι είναι λίγοι οι γονείς που ξέρουν καλά τα παιδιά τους, που θέλουν να ξέρουν τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο, και δεν τα παρακολουθούν ως άλογα κούρσας, ή επενδύσεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

79 points
Upvote Downvote

20
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
18 Συντάκτες σχολίων
Miss VanjieMarialadelbarrioΛένα ΦουτσιτζήKira K.Υπνερωτομαχία Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Henie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Περίπου δίκη μου εμπειρία, αλλά από την άλλη πλευρά. Είμαι στο εξωτερικό να κάνω το μεταπτυχιακό μου, γνώρισα τον σύντροφο μου, μένουμε μαζί μου, είμαστε μια ομάδα. Κάπου στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών μου κάτι δε πήγαινε καλά με εμένα, δε μπορούσα να ανταπεξέλθω, είχα διαφορά σωματικά συμπτώματα χωρίς να είμαι σωματικά άρρωστη, και στο καπάκι σταμάτησα την αντικαταθλιπτική μου αγωγή χωρίς λόγο (Έχω βέβαια ιστορικό κατάθλιψης). Τελικά, είχα καταθλιπτικό επεισόδιο. Έχασα το 2ο εξάμηνο, ένιωθα ενοχές για την οικογένεια μου που με στηρίζει και μια νωθρότητα και είχα μπει σ έναν κύκλο που από τη μια ήμουν χάλια και… Διαβάστε περισσότερα »

Kira K.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Πολύ καλός ο υπεύθυνος, μπράβο! Εγώ δεν είχα παρόμοια εμπειρία και διάλειμμα όταν συζήτησα τις δυσκολίες μου -αντιθέτως. Οπότε είναι σημαντικό να μάθουν οι γονείς τις ακριβώς συμβαίνει. Αν και το σχόλιο “αν το πάρει, θα έχει πολύ καλές απολαβές και έχει και ζήτηση στη χώρα που βρίσκεται” με προβληματίζει, όχι ότι δεν ισχύει, το εύχομαι, αλλά εδώ η κοπέλα δεν μπορεί να γράψει στο αντικείμενο πόσο μάλλον να δώσει συνέντευξη. Κι αν δεν δεις πολλές εταιρίες να σε ζητάνε με συμβόλαιο, δεν μπορείς να ξέρεις αν όντως όλες το σύνολο των επιλογών (πέρα από ένα πτυχίο) δένουν με πολύ… Διαβάστε περισσότερα »

ακρίδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ατάκες κόλαφος το άλογο κούρσας και ο ιδιοκτήτης που ζητάει νοικι!!!!!!!! Έχω χρειαστεί και εγώ στήριξη όπως και η κόρη σας, νιώθωντας ότι δεν ξέρω τι να κάνω και πως να προχωρήσω! Οι γονείς μου με στήριξαν και οικονομικα και συναισθηματικα όσο μπορούσαν, προσπάθησαν να κάνουν κ επαγγελματικές συζητήσεις αλλά δεν καταλάβαιναν το αντικείμενο μου. Το αποτέλεσμα είναι να βρω το δρόμο μου γιατι δεν με πίεσαν. Ναι έκανα “κοιλιά” ναι “έβγαινα απ το δρόμο μου” όμως ο χρόνος αυτό που έψαχνα και λίγο “χάθηκα” με διαμόρφωσε σαν άνθρωπο περισσότερο από όλα τα χρόνια σπουδών και “καλής” δουλειας. Εύχομαι στην… Διαβάστε περισσότερα »

Miss Vanjie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ακρίδα το σχόλιο σου με άγγιξε.. θα πω το δικό μου πόνο..εγω τελείωσα τη σχολή κομπλέ, δουλευα 2 χροναι σε μια δουλεια που μόνο ψυχοφάρμακα δεν πήρα και έφυγα από εκεί.Με ετούτα και εκέινα είμαι άνεργη (από επιλογή ) 1,5 χρονό γιατί δεν μπορω να βρω κάτι που με ικανοποιεί, να με εξιτάρει.Κάνω και ψυχθεραπεία και είμαι σε μα δύσκολη φάση της θεραπείας. Οι γονείς μου λένε πως με στηρίζουν αλλά εγώ λαμβάνω αλλά vibes και καταλήγω να αισθάνομαι άσχημα γι όλη την κατάσταση (εως και άχρηστη μερικές φορες, που είμαι νέα και “δεν βράζει το αίμα μου ” )… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Πρέπει να μιλήσετε από κοντά. Εμένα αυτή η νωθρότητα που λες με ανησυχεί. Σε συνδυασμό με το πτυχίο που καθυστέρησε.

Valia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Μήπως την αγχώνει το να βγει στην επαγγελματική αρένα; Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να περάσουν από τη μαθητική/φοιτητική ζωή στην επαγγελματική.
Πρέπει να κάνετε μία ενδελεχή συζήτηση από κοντά, και για να σας ανοιχτεί πρέπει να νιώσει ότι θα αγκαλιάσετε ό,τι κι αν ακούσετε.
Λόγια του τύπου “εμείς πληρώνουμε κι εσυ δεν κάνεις τίποτα” δε χωρούν στη συζήτηση, γιατί θα την κάνουν να κλειστεί στο καβούκι της και θα την αγχώσουν παραπάνω.

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αυτή τελευταία πρόταση ειδικά μεγάλη αλήθεια, απ’ τη ζωή βγαλμένη.

Melissa
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η τελευταια πρόταση της Λένας….ολα τα λεφτά. Αχ αμπά μας. Χρόνια Πολλα!!!!!

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Οι διπλωματικές είναι συχνά δύσκολες. Στην τριτοβάθμια, υπάρχουν πολλά άτομα που ανταποκρίνονται εξαιρετικά καλά σε ό,τι έχει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες, πχ. πειράματα ή εξετάσεις, και πελαγώνουν όταν καλούνται να γράψουν κάτι μεγαλύτερο σε έκταση ή κάτι όπου θα υπάρχει η ανάπτυξη μιας δικής τους θεωρία. Αυτό εξηγείται και με την πίεση που ασκεί συχνά η ακαδημία σε μεταπτυχιακ@ και διδακτορικ@, συχνά και σε προπτυχιακ@, όταν καλούνται να γράψουν και να στηρίξουν κάτι εντελώς δικό τους και έχω δει πολλά άτομα να πελαγώνουν, όπως η κόρη σας. Με βάση όσα λέτε, νομίζω πως την τρομάζει κατά κάποιον τρόπο η γραφή, το… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Παντως σίγουρα να μην της κόψετε απευθείας τη χρηματοδότηση και τη φέρετε προ τετελεσμένου. Καλύτερα πρώτα να αποφασίσετε μεταξύ σας τι οικονομικό περιθώριο αλλά και τι προθεσεις έχετε σχετικά με την ενίσχυση της (πχ μπορείτε να της καλύπτετε τα δίδακτρα κι ένα χ ποσό για ενα χρόνο) και να της το πείτε ώστε να έχει κι αυτή χρόνο να κάνει το πλάνο της.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έχεις κάθε δικαίωμα να διακόψεις την όποια οικονομική συνεισφορά στο παιδί σου, οποιαδήποτε στιγμή θες, είναι χρήματά σου και δεν τίθεται αμφιβολία επ’αυτού. Δεν έχεις δικαίωμα αυτό όμως να το συνδέσεις με το τι θα κάνει ή όχι στη ζωή της γενικότερα, σαν συναισθηματικό εκβιασμό. Ψάξε να βρεις γιατί η κόρη σου έχει σταματήσει, με όσο πιο ανοιχτό μυαλό μπορείς – το οποίο περιλαμβάνει ακόμα και το “τα παρατάω όλα και γίνομαι γιόγκι” πχ.

Andromeda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Να υποθέσω και σε ένα ζευγάρι που ο ένας από τους δύο δουλεύει και ο άλλος σπουδάζει ή φροντίζει το σπίτι, ο πρώτος έχει το δικαίωμα να σταματήσει να καλύπτει τα έξοδα του άλλου οπότε του καπνίσει γιατί δικά του είναι τα λεφτά κι ότι θέλει τα κάνει ε; Τυπικά μπορεί να το κάνει αλλά το λες και ανήθικο. Αυτό που γίνεται είναι μια προφορική συμφωνία μεταξύ ατόμων που υποτίθεται ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και κατανόηση: Σε στηρίζω για παντα/μέχρι να πάρεις πτυχίο /μέχρι να βρεις δουλειά /μέχρι να νιώσεις έτοιμος να προχωρησεις/μέχρι το 2025 ξέρω γω. Όταν εγώ εμπιστεύομαι την… Διαβάστε περισσότερα »

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ευθύνομαι για ό,τι γράφω, Ανδρομέδα, όχι για ό,τι διαβάζεις, ούτε για παραλληλισμούς και λογικά άλματα για διαφορετικές καταστάσεις. Η πρώτη πρόταση ήταν γραμμένη για να μην πεταχτεί κάποιος και πει “ναι, και θα την στηρίζουν και θα κάνει τη ζωή της χωρίς να καλύπτει τις υποχρεώσεις της η γαϊδούρα που είναι ήδη 25” πχ και λοιπά όμορφα. Από ‘κει και πέρα, το να γίνει συζήτηση κι όχι το να σηκωθεί μια μέρα η κοπέλα και να της έχουν αδειάσει το λογαριασμό, θεωρώ ότι είναι στοιχειώδης προϋπόθεση για να χρειαστεί να την αναφέρω κιόλας. Χώρια που αναφέρω ρητά “ψάξε να βρεις… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Νομίζω ότι η κόρη χρειάζεται να ενηλικιωθεί κάποια στιγμή και να μη βασίζεται στις πλάτες των γονιών της. Από τη στιγμή που δυσκολεύεστε κι εσείς οικονομικά πείτε της ότι δεν μπορείτε άλλο να της στέλνετε χρήματα και πρέπει να βρει μια άλλη δουλειά που θα της επιτρέπει να βιοπορίζεται.