Αγαπητή «Α, μπα»: Μου ζητάει βοήθεια αλλά όταν του τη δίνω με βρίζει και μου επιτίθεται

Γενικά είναι πολύ οξύθυμος

Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που ναι μεν θέλει τη βοήθειά μου αλλά μόλις την προσφέρω λέει ότι δεν το κάνω σωστά; Συγκεκριμένα μιλάω για το φίλο μου που όποτε του τύχουν αναποδιές στη ζωή (από προβλήματα υγείας μέχρι προβλήματα στη δουλειά κ.ο.κ.), προσπαθώ να τον παρηγορήσω, να είμαι εκεί, όπως κάνει κι αυτός δηλ σε μένα, αλλά εκνευρίζεται αφάνταστα γιατί πάντα κάτι “λάθος” θα πω. Τυπικό παράδειγμα που συνέβη πριν λίγες μέρες: πήρε κάποιες εξετάσεις που έδειξαν κύστη στα νεφρά και αμέσως τα έβαψε ΜΑΥΡΑ. Του είπα ότι, εάν είναι τόσο μικρή σε μέγεθος όσο έδειξε το υπερηχογράφημα, συνήθως δεν θεωρείται ανησυχητική και απλώς παρακολουθείται κάθε χρόνο για να δουν αν αλλάξει μέγεθος. Και ακόμη και να ήταν κάτι σοβαρό, εδώ είμαστε να το παλέψουμε. Με τον ουρολόγο είχε ραντεβού σε λίγες μέρες, μόνο λίγο υπομονή να έκανε. Μόνο που δε με έβρισε!! Με άσχημο τόνο μου είπε ότι δεν είμαι γιατρός και δεν ξέρω (οκ, αλλά έχω κι εγώ τέτοια κύστη στη μήτρα), ότι η δική μου κύστη δεν είναι σε σοβαρό όργανο(γιατί, λέει, χωρίς μήτρα ζεις, χωρίς νεφρό όχι!), ότι δεν τον βοηθάω καθόλου με τις ΒΛΑΚΕΙΕΣ που λέω, κτλ. Αυτό το κάνει και στη μητέρα του, της φωνάζει κάθε φορά από το τηλέφωνο όποτε πάει να τον βοηθήσει ή εμψυχώσει για κάτι. Οκ, σε μένα πιάνουν όταν η δική μου μητέρα μου λέει φράσεις όπως “δύναμη, μες στη ζωή είναι κι αυτά κτλ” αλλά αυτόν δεν ξέρω πώς να τον βοηθήσω. Μου το ζητάει, προσπαθώ και τελικά με βρίζει κι από πάνω. Εννοείται ότι είναι οξύθυμος χαρακτήρας γενικότερα, έχουμε συζητήσει εκτενώς για την επιθετικότητά του και προσπαθεί να βελτιωθεί αλλά σε περιόδους στρες με πληγώνει όλη αυτή η συμπεριφορά, είναι λες και όλοι οι υπόλοιποι τα λέμε και κάνουμε όλα στραβά και περιτριγυρίζεται από ηλίθιους ο πάνεξυπνος. Τι άλλο μπορώ να του πω για να τον βοηθήσω και να μην την πληρώνω εγώ;

-Τι άλλο πια;

Ας προσδιορίσουμε το πρόβλημα πρώτα, γιατί αν δεν κάνουμε αυτό, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε. Δεν είναι το πρόβλημα «πώς θα βοηθήσω κάποιον που θέλει τη βοήθεια μου αλλά μόλις την προσφέρω λέει ότι δεν το κάνω σωστά». Αυτό είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα της βασικής του κατασκευής, και τώρα ρωτάς για το συγκεκριμένο, γιατί πρόσφατα αυτό έκανε (και την πλήρωσες). Αν έστελνες κάτι την επόμενη εβδομάδα θα ήταν άλλη η ερώτηση γιατί κάτι άλλο θα σου είχε κάνει (και θα την είχες πληρώσει). Η βασική του κατασκευή, που προκαλεί όλα αυτά, είναι ότι είναι οξύθυμος χαρακτήρας και γίνεται και επιθετικός. Αυτό είναι το θέμα.

Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να βοηθήσεις κάποιον που είναι οξύθυμος και επιθετικός, ή οτιδήποτε άλλο είναι, αν δεν θέλει να αλλάξει ο ίδιος. Λέει ότι προσπαθεί να βελτιωθεί. Πώς το προσπαθεί; Με αυτοσυγκράτηση; Με υποσχέσεις; Αυτά δεν αλλάζουν επειδή όταν είμαστε ήρεμοι λέμε «ναι, θα προσπαθήσω». Χρειάζεται τεράστια ανάλυση για να καταλάβει γιατί λειτουργεί έτσι, και χρειάζεται μαθήματα για να καταλάβει πώς να το ελέγχει. Δεν γίνεται ούτε με καλές προθέσεις, ούτε με κουβέντα με σένα.

Πρέπει να πάει σε ψυχολόγο. Μπορώ να φανταστώ πώς θα του ακουστεί, αλλά αυτό πρέπει να κάνει. Εσύ από τη μεριά σου, αυτό μπορείς να προτείνεις για να βοηθήσεις. Για το άλλο σκέλος της ερώτησης, πώς θα γίνει να μην την πληρώνεις εσύ, η απάντηση είναι ότι όταν αρχίζει τις επιθέσεις, θα προειδοποιείς ότι αν συνεχίσει να είναι επιθετικός, θα λήξει η κουβέντα και θα φύγεις. Και αυτό θα κάνεις. Αυτό που κάνεις τώρα, με την επίκληση λογικής, με τα επιχειρήματα, είναι σα να του λες «οκ, τώρα περιμένω τη μπουνιά».

Μην κάθεσαι να τον ακούς, μην προσπαθείς να του αλλάξεις τη διάθεση. Μην γίνεσαι ο σάκος του μποξ. Δεν είσαι ούτε ο ψυχολόγος του, ούτε η μαμά του. Όταν σου ζητάει βοήθεια, πες αυτό που θέλεις να πεις, και αν αρχίσει να παραλογίζεται, δρόμο. Μέχρι να αποφασίσει να το αντιμετωπίσει. Ή όχι. Δυστυχώς -κυρίως ευτυχώς- δεν είναι δική σου δουλειά τι θα κάνει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

48 points
Upvote Downvote

10
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
Bombaπόντια ιντερνάσιοναλarkFlying Grandma Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Εκεί που είπε ότι η δική σου κύστη δεν εχει τοση σημασία γιατί δεν είναι σε σοβαρό όργανο , έπιασε επιπεδα επιθεώρησης σεφερλή.
Πόσο εγωιστής, πόσο χέστης, σε κάθε πρόβλημα ξεσπάμε στο κορίτσι μας και στη μαμά γιατί εκεί μας παίρνει. Αν θέλεις κάτσε και παρατήρησε πόσο νευριάζει όταν συμβαίνει κάτι. Υπάρχει περίπτωση αν είναι εκτός εαυτού να σηκώσει χέρι; Έχετε έρθει στα άκρα ποτέ σε μεταξύ σας διένεξη; (εννοώ να διαφωνείτε σε κάτι μεταξύ σας και όχι να τον παρηγορείς και αυτός να ξερνάει φρίκες πάνω σου)

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Πραγματικό κελεπούρι…

Souko
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

1) Aρχικά ενημέρωσε τον οτι ακόμα και εαν είναι τόσο σοβαρό και αν του αφαιρέσουν το νεφρό, θα ζήσει. Εχει ακόμα ένα. Οπως και εσύ θα ζήσεις αν σου αφαιρέσουν την μήτρα , αλλα δεν θα μπορείς να τεκνοποιήσεις. Οπότε, να μην θεωρεί το δικό σου πρόβλημα λιγότερο σοβαρό. 2) Αυτός ο άνθρωπος δεν ζητάει βοήθεια . Ζητάει να μιζεριάζεις μαζί του, και να του λες ” ναι ναι” στον τρόπο που βλέπει τα πράγματα μαύρα. Εχει στο μυαλό του οτι όλα είναι μαύρα και άραχνα, και αχ τι κακό που βρήκε αυτόν και μόνο αυτόν, και δεν του αρέσει… Διαβάστε περισσότερα »

Μπριζίτ Μπορντό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Εγω θα σου πρότεινα την επόμενη φορα να πας με τη δική του λογική, έτσι, για να δεις αντιδράσεις! Πες του ας πουμε κατι του τύπου “πωπωωωω! Έχεις δίκιο! Ειναι πολυ άσχημα τα πραγματα! Τί θα κανουμε τωρα;”

Bomba
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

soropota έδωσες ιδέα τρομερή!

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Τη λύση που προτείνει η/ο soropota παραπάνω την εφαρμόζω στον πεθερό μου, επειδή δε μ’ενδιαφέρει και τόσο να τον βοηθήσω, παρόλο που όσο το έκανα είχε θαυματουργά αποτελέσματα, αν και προσωρινά. Είναι καταπληκτικός κυματοθραύστης η τακτική αυτή, λειτουργεί όπως η σφαλιάρα σε κάποιον που έχει πάθει αμόκ. Σοκάρεται, σταματάει, το βουλώνει και ησυχάζεις. Και στο εξής ξέρει ότι δε θα βρει ανταπόκριση στο δικό σου πρόσωπο για να βγάλει την αγωνία του. Αλλάζει όταν μιλάμε για τον άνθρωπο που είναι σύντροφος σου, θέλεις να σου μιλάει για τους φόβους του, όπως και για όλα όσα τον αφορούν, θέλεις να είσαι… Διαβάστε περισσότερα »

owlgaki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που ίσως τον διαολίζει είναι τα σενάρια από μη ειδικό. το καταλαβαίνω γιατί κι εμένα με εκνευρίζουν και δεν με βοηθούν καθόλου, ενώ είμαι αρρωστοφοβική και αποζητάω στήριξη. εννοείται βέβαια πως αυτό δεν δικαιολογεί την απαράδεκτη συμπεριφορά του, επιβεβαιώνει κιόλας ότι υπάρχει πρόβλημα συμπεριφοράς. πάντως, εκτός από επιθετικός και εαυτούλης είναι και πανηλίθιος γιατί εννοείται πως μπορείς να ζήσεις και με ένα νεφρό. έχουμε δύο. χελόόόου

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Συμφωνώ. Εδώ έταιρη αρρωστοφοβική και ομολογώ οτι όταν μου συμβαίνει κάτι αυτές οι ερμηνείες από μη ειδικούς με εκνευρίζουν πολύ και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να μην αντιδράσω. Αλλά να φτάσει στο σημείο να πει οτι δε μπορείς να ζήσεις χωρίς το ένα νεφρό?? Που το νεφρό είναι από τα λίγα ζωτικά όργανα που μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς σημαντικές επιπλοκές??? Πόσο τραγικό. Πάντως “τι άλλο πια” δοκίμασε την επόμενη φορά να μην απλοποιήσεις/ερμηνεύσεις το πρόβλημά του, απλά να προσφέρεις μια αγκαλιά, και πολλή συμπαράσταση. Δε λέω οτι φταίς εσύ, σίγουρα πρέπει να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του και σ αυτό τα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ τον βρίσκω απόλυτα εξαρτημένο από τις γνώμες των άλλων και ο θυμός είναι το αποτέλεσμα, όχι η αιτία. Κάθε διαφορετική άποψη, του πυροδοτεί τη δική του “ανεπάρκεια” και την έλλειψη δίκιου για τα πιο απλά πράγματα. Αυτός νομίζω είναι ο μηχανισμός, όλων όσων φρικάρουν όταν διαφωνούν. Ο φίλος σου πρέπει να πάει σε ψυχολόγο, αλλά όσο εσύ ψάχνεις τα σωστά λόγια , που δε θα τον “εκνευρίσουν”, δεν πρόκειται να πάει, γιατί τροφοδοτείς την ανασφάλεια του και τον δικαιώνεις. Νομιμοποιείς το παράλογο. Δεν είναι ασήμαντο χαρακτηριστικό, η αντιδραστικότητα και η στριμάδα. Πολλές φορές η αγάπη είναι σκληρή. Αν τον… Διαβάστε περισσότερα »

ark
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Λοιπον,σκαλωσα οταν διαβασα την ιστορια σου γιατι μου θυμιζει τρομερα τον αντρα μου.Με την παραμικρη αναποδια φερνει την καταστροφη κ οπως κ να ανταποκριθω διαφωνει.Το παιρνω χαλαρα με λεει ανωριμη,το παιρνω σοβαρα με λεει υπερβολικη.Δε βγαζεις ακρη,εχουμε τσακωθει απειρες φορες αλλα εχει δικιο η Λενα,μονο ο ιδιος αν το θελει θα το διορθωσει Οτι κ αν πεις χαμενο θα παει.Εγω μετα απο τοσα χρονια βεβαια τον εχω μαθει καλα κ δεν αφηνω αυτες τις αντιδρασεις του να με εκνευριζουν,τον αφηνω κιολας δεν πολυασχολουμαι ωστε να μην του δινω τροφη για σχολια κ ετσι την περναμε ψιλοηρεμα.Για δοκιμασε το κ αυτο