Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί οι άνθρωποι απλά εξαφανίζονται;

Πριν περίπου τρία χρόνια γνώρισα την Τζένη και δεθήκαμε αμέσως, γίναμε φίλες κολλητές, εμπιστευόμασταν πολλά η μία στην άλλη

Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν από τη ζωή μας, ελάχιστοι είναι αυτοί που κρατούν για πολλά πολλά χρόνια. Άλλοι φεύγουν γιατί μεγαλώσατε και δεν ταιριάζετε πιά, άλλοι γιατί αλλάζει η ζωή σας, οι προτεραιότητες σας, χάνεστε στην καθημερινότητα, άλλοι γιατί μαλωσατε…και κάποιοι εξαφανίζονται χωρίς προφανή λόγο. Για αυτή την τελευταία περίπτωση θα ‘θελα να μιλήσω. Πριν περίπου τρία χρόνια γνώρισα την Τζένη και δεθηκαμε αμέσως, γίναμε φίλες κολλητές, εμπιστευομασταν πολλά η μία στην άλλη, βρισκόμασταν σχεδόν καθημερινά. Σε αυτά τα τρία χρόνια υπήρξαν στιγμές που χανομασταν λόγω δουλειάς αλλά όταν υπήρχε ξανά ο χρόνος ήμασταν και πάλι μαζί. Μέχρι τον περασμένο Νοέμβρη που απλά εξαφανίστηκε, σταμάτησαν τα καθημερινά τηλέφωνα, σταμάτησαν και οι καφέδες. Από την πλευρά μου επικοινώνησα λίγες φορές αλλά βρήκα απέναντι μου ένα κρύο πλάσμα. Και έμεινα να αναρωτιέμαι τι έχει γίνει, τι έχει αλλάξει, αν έχω κάνει κάτι που την ενόχλησε. Η ίδια πάντα υποστήριζε ότι όταν την ενοχλεί κάτι το λέει, μα τώρα δεν βλέπω να πραγματοποιεί τα λόγια της. Γιατί το αισθάνομαι ότι κάτι την έχει ενοχλήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν τι κάνουμε;; Μιλάμε στον άλλο στα ίσια; Τον ρωτάμε τι έχει συμβεί; Ή πάμε παρακάτω; Αγαπητή Α,μπα θα ήθελα πολύ την γνώμη σου και των αναγνωστών σου. Ξέρω ότι μέχρι να απαντήσεις μπορεί και να το έχω ξεχάσει αλλά νομίζω ότι γενικά το θέμα των ανθρώπων που απλά εξαφανιζονται μας απασχολεί πάντα.

 

Δεν είναι σωστό να εξαφανίζεσαι χωρίς εξηγήσεις, αλλά δε νομίζω ότι είναι σωστό να μην ρωτάς να μάθεις τι συνέβη. Μπορεί να έχει πάθει κάτι που δεν έχει σχέση με σένα, όσο και αν αισθάνεσαι ότι κάτι την έχει ενοχλήσει. Τι σε εμποδίζει να ρωτήσεις; Για να γίνω πιο σαφής, πώς γίνεται να αναρωτιέσαι αν πρέπει να ρωτήσεις ή όχι; Μιλάμε για έναν άνθρωπο που θεωρείς φίλο σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

28 points
Upvote Downvote

12
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
Now or neveresteCalciferOcelotoςMitsi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Σου απαντάει δηλαδή; μου έχει συμβεί δύο φορές, και στις δύο μετά από πραγματική “επίθεση φιλίας” εκ μέρους τους, και μου έχουν κάνει γκοστινγκ. Έκανα μια δυο προσπάθειες και το άφησα, αλλά κι εγώ έμεινα με την απορία.

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ίσς αυτή η ‘επίθεση φιλίας’ να είναι καλό να τη βλέπουμε με λίγη επιφύλαξη. Όπως και στις ερωτικές σχέσεις, όταν ο άλλος από την αρχή είναι υπερενθουσιασμένος και μας τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα, αλλά μετά τον πρώτο μήνα ξαφνικά δε θέλει δεσμεύσεις. Γενικά, όταν οι άνθρωποι ενθουσιάζονται τρελά με την πάρτη μας χωρίς να μας γνωρίζουν οι πιθανότητες απλά να τους αρέσει να ενθουσιάζονται προσωρινά, άσχετα με το αντικείμενο του ενθουσιασμού, είναι μεγάλες.

Calcifer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτές οι “επιθέσεις φιλίας” ποτέ δεν κρατάνε πολύ, γι’αυτό και είναι τόσο έντονες. Νομίζω ότι μέσα από αυτό προσπαθούν να βρουν κάτι που τους λείπει εκείνη την περίοδο (προσοχή κυρίως) και γίνεσαι ο στόχος τους (όχι φίλη τους) μέχρι να πάνε στον επόμενο, δεν υπάρχει καμια ουσιαστική εκτίμηση από μέρους τους. Θα έκανα εκστρατεία “μακριά από τους love bombers” Όσον αφορά το γκοστινγκ, έχω την εντύπωση ότι μια μερίδα όσων το κάνουν, δε θέλουν μεν να σου απαντάνε, αλλά το ευχαριστιούνται δεόντως που τους ψάχνεις, αναρωτιέσαι και προβληματίζεσαι. Τρέφει το τεράστιο εγώ τους. Γράφουσα, αν δεν την έχεις ήδη ρωτήσει,… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν καταλαβαίνω γιατί δε ρωτάς. Ίσως η απάντηση να μη σχετίζεται καν με σένα ή να μη θέλει καν να μοιραστεί μαζί σου αυτό που της συμβαίνει. Σε κάτι τέτοιες φάσεις θυμάμαι που πριν μερικά χρόνια η γιαγιά μου γκρίνιαζε που δεν την έπαιρνε τηλέφωνο η βαφτισιμιά της. Και της έλεγα παρ’ την εσύ, όχι, έλεγε, εκείνη πρέπει να με παρει. Και έτυχε να είμαι στο σπίτι της γιαγιάς όταν η βαφτισιμιά την πήρε πράγματι 1 χρόνο και βάλε από την τελευταία φορά που μίλησαν. Είχε πεθάνει ο εγγονός της στο σκι. Τώρα λέει για μια ανιψιά της που τελευταία… Διαβάστε περισσότερα »

Πρίγκιπας για μια βδομάδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κανείς δεν εξαφανίζεται ΈΤΣΙ. Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος για τη συμπεριφορά οποιουδήποτε. Απλά στην προκειμένη περίπτωση δεν τον ξέρεις.Επίσης, όταν σ’ ενδιαφέρει ένας άνθρωπος οφείλεις να θέλεις να μάθεις τι έγινε.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Πάρε ένα τηλέφωνο και ρώτα. Ο,τι και να γίνει εσύ τουλάχιστον θα έχεις προσπαθήσει.

αστροπελέκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

αν ο άλλος ήταν σημαντικός για σένα και θέλεις να τον έχεις στη ζωή σου θα ρωτήσεις, όχι για να ζητήσεις εξηγήσεις αλλά από πραγματικό ενδιαφέρον. Αν καταλάβεις ότι δε θέλει να σου μιλήσει, θα το σεβαστείς και δε θα πιέσεις καταστάσεις. Ίσως είναι η χρονική στιγμή ή οι συνθήκες και δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Αυτό γίνεται συνήθως με τις παιδικές ή εφηβικές φιλίες, κάνουν τον κύκλο τους και όταν παύουν να ισχύουν ιστορικοί λόγοι (κοινά παιδικά βιώματα, γειτονιά, θρανίο, τάξη, ομάδα κά) τραβάς μια γραμμή και πας παρακάτω. Μπορεί, όμως, και να υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι που δεν αφορούν εσένα.… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Δυο ιστορίες εκ διαμέτρου αντίθετες: Φίλη κολλητή στα χρόνια των σπουδών έκανε ξαφνική μεταστροφή και η συμπεριφορά της ήταν στα όρια της εχθρότητας χωρίς να της έχω κάνει κάτι. Κι εγώ δεν τη ρώτησα ποτέ, είχα παγώσει τόσο πολύ από την αλλαγή της που το μυαλό που σχεδόν δε δούλευε (οπότε καταλαβαίνω λίγο τη γράφουσα). Μετά από χρόνια με προσέγγισε ξανά out of the blue, σα να μην τρέχει κάτι. Ίσως τη ρωτήσω μπας και καταλάβω τι συνέβη και να δω ποιο σενάριο από όσα έκανα τελικά ίσχυε. Στην άλλη περίπτωση έκανα εγώ το ghosting και λυπάμαι γι αυτό. Φίλη… Διαβάστε περισσότερα »

Now or never
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ας πω και εγώ την άποψη μου μιας και η ερώτηση αυτή παίζει αρκετά συχνά. Από την δική μου πλευρά θα πω ότι για να ξεκοψω με κάποιον πάει να πει ότι είδα κάτι που δεν έβλεπα πριν και αυτό το κάτι είναι αρκετά σοβαρό ώστε να μην θέλω να δώσω συνέχεια, οπότε όταν το αντιλαμβάνομαι μπορεί να μην θέλω να δώσω εξηγήσεις.

Ocelotoς
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πολύ άσχημο συναίσθημα να εξαφανίζεται ο άλλος.Αν για σένα είναι σημαντικό να ακούσεις τον λόγο ακόμα και αν σου πει πως την αδίκησες τότε κυνήγα την. Αυτές οι χλιαρές απαντήσεις που σου δίνει ενώ έχει εξαφανιστεί είναι απαράδεκτες.Όποιο λόγο κ αν έχει ,ακόμα και αν είναι οικογενειακό που λέει ο λόγος,θα μπορούσε να σου πει κάτι αν σε σέβεται ως άτομο. Μην ανησυχείς.Οι φιλίες,οι σοβαρές φιλίες δεν φαίνονται στους καφέδες και στο πόσες ώρες μιλάτε στο τηλ.Οι σοβαρές φιλίες φαίνονται στις δύσκολες καταστάσεις ,τότε που πρέπει να παραμερίσεις τον εγωισμό σου ίσως για να λύσεις μια παρεξήγηση ή που πρέπει… Διαβάστε περισσότερα »

Tsutsuki beach (πρώην Tsoutseki)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και γιατί δεν είναι σωστό να εξαφανίζεσαι χωρίς να δίνεις εξηγήσεις; Νομίζω ότι συμβαίνει όταν το άτομο που εξαφανίζεται συνειδητοποιεί ότι υπάρχει μια ασυμφωνία που είτε δεν της είχε δώσει σημασία προηγουμένως είτε το ίδιο το άτομο άλλαξε και τώρα δεν αισθάνεται συνάφεια με τα ίδια άτομα πλέον. Αν μιλάμε γι΄αυτήν την περίπτωση, δεν είναι παράξενο που δεν σου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε. Θεωρεί προφανώς ότι δεν θα τους καταλάβεις. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό για σένα και σε παρακαλώ μην το εκλάβεις έτσι. Απλά δεν μπορέιτε να είστε πλέον όπως είσαστε παλιά. Μπορεί να υπάρχει… Διαβάστε περισσότερα »

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έχω γνωρίσει ανθρώπους που όταν “στραβώνουν” εξαφανίζονται έτσι απλά. Αν η φίλη σου είναι σ’ αυτή την κατηγορία κρίμα. Υπάρχει όμως πάντα η περίπτωση να ισχύει κάτι άλλο. Πάρε τήλ και ρώτα να μάθεις. Αν δεις τοίχο, άστο να πάει..