Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν εμπιστεύομαι τους ψυχολόγους

Έδωσα πάρα πολλά χρήματα που δεν τα άξιζαν

Πρόσφατα είχα μια συζήτηση με μια πολύ καλή μου φίλη, η οποία θέλει να μοιραστεί την εξής ιστορία μαζί σας και προβλημάτισε και εμένα: «Δεν εμπιστεύομαι τους ψυχολόγους. Ορίστε, το είπα. Πιστεύω ότι δεν αξίζει να δώσω τόσα χρήματα, απλά για να με ακούσει κάποιος να μιλάω και να μου δώσει τις συμβουλές που θα μου έδιναν οι φίλοι ή οι γονείς μου. Έχω παει σε τρεις διαφορετικούς ιδιωτικούς ψυχολόγους, σε δυο στο πανεπιστήμιο μου και έχω μιλήσει σε τρεις διαφορετικές γραμμές υποστήριξης. Δεν με βοήθησαν καθόλου, πραγματικά. Για να σε προλάβω, θεωρώ ότι έδωσα αρκετό χρόνο στον καθένα (από ένα χρόνο στους δυο πρώτους και 3 χρόνια στον τελευταίο) για να δω έστω κάποια μικρη διάφορα, δηλαδή να θέλω να ξαναπάω ή να νιώσω κάπως καλύτερα. Δεν περιμένω εννοείται να λυθούν όλα μου τα προβλήματα, αλλά πραγματικά ήταν αυτό που λέμε πέρασε και δεν ακούμπησε. Έδωσα πάρα πολλά χρήματα σε αυτούς τους ανθρώπους, τα οποία δεν άξιζαν. Εννοείται δεν θέλω να κατακρίνω τη δουλειά κανενός, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να εμπιστευόμαστε έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει κάνει κάποιες θεωρητικές σπουδές και όχι έναν γιατρό (ψυχίατρο). Δεν το λέω σε καμία περίπτωση υποτιμητικά, αλήθεια. Απλά, πιστεύω ότι οι ψυχολόγοι είναι κάτι σαν την ομοιοπαθητική, δηλαδή εντελώς placebo. Πας εκεί και απλά νιώθεις καλά επειδή μιλάς σε έναν που θεωρείται «ειδικός», χωρίς αυτό να σε βοηθάει πραγματικά. Βλέπω ανθρώπους που γυρνάνε από τους ψυχολόγους τους μέσα στην καλή χαρα και τους διαφημίζουν παντού και εγώ εκνευρίζομαι απιστευτα. Θέλω να τους πω «Ξυπνήστε!». Εννοείται ότι μπορεί να είναι όλα λάθος δικό μου και να φταίω εγώ που η σχέση μου μαζί τους έγινε έτσι, αλλά πραγματικά δεν αντέχω άλλο». Τώρα δίκη μου σειρά που σου στέλνω την ερώτηση. Αμπα μου, με προβλημάτισε η στάση της φίλης μου, γιατί δεν το είχα σκεφτεί ποτέ από αυτήν την πλευρά. Ζητάω συγγνώμη αν θίγω εσένα, το σάιτ, τη Φαίνια και τους αναγνώστες, αλλά οντως θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας. Δεν έχω παει σε ψυχολόγο για να διαμορφώσω δίκη μου άποψη και τώρα δεν είμαι σίγουρη άμα θέλω να πάω.

No hard feelings

Δεν θίγεις κανέναν. Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να βοηθηθούν από ψυχολόγο. Δυστυχώς, δεν λύνονται όλα τα θέματα των ανθρώπων με ψυχολόγους, όσο καλοί και αν είναι οι ψυχολόγοι. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ψυχολόγοι είναι placebo, γιατί είναι βέβαιο ότι δεν είναι – αυτό δεν είναι θέμα άποψης. Δεν είναι ζήτημα γνώμης.

Αν οι τρεις ψυχολόγοι που πήγε της είπαν ακριβώς αυτά που της λένε οι φίλοι της και η μαμά της, τότε ή πήγε σε κακούς ψυχολόγους, ή αυτά που της έλεγαν όλοι αυτοί, συγγενείς, φίλοι και ψυχολόγοι, ισχύουν, και δεν της αρέσει η ιδέα. Κατά τη γνώμη μου έμεινε υπερβολικά πολύ καιρό σε ψυχολόγους που δεν της άρεσαν, και τρεις δεν είναι μεγάλος αριθμός για να έχει άποψη για όλους τους ψυχολόγους της γης.

Επίσης, αν νιώθει έτσι, και οι ψυχολόγοι είναι τσαρλατάνοι ενώ οι ψυχίατροι είναι οι αληθινοί επιστήμονες, γιατί δεν πήγε σε ψυχίατρο;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

57 points
Upvote Downvote

53
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
39 Θέματα σχολίων
14 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
43 Συντάκτες σχολίων
userEvatakousamekiaftoΣτεφανία Γεωργίου Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
seagull
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Από την δίκη μου εμπειρία πάντως υπάρχουν κάποια άτομα που αρνούνται να δουν τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο όσο και αν προσπαθεί ο ψυχολόγος. Άλλωστε δεν είναι κανένας μάγος να σε ακουμπήσει με το ραβδάκι του και να περάσουν όλα. Πολλοί ζητάνε λύσεις εδώ και τώρα αρνούμενοι πεισματικά να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους. Πιο θέμα την έστειλε στον ψυχολόγο; Είναι δυσλειτουργική; Είναι γενικό όλο αυτό που γράφεις αλλα σε κάθε περίπτωση το μόνο κοινό που είχαν όλοι αυτοί οι ψυχολόγοι ήταν η φίλη σου.

Queen of spades
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πολλες αντιστοιχες ερωτησεις σημερα! Κατι μου λεει πως η φιλη σου δεν ηθελε να βοηθηθει και πολυ. Και το ‘ξυπνηστε’ ειναι τυπου ‘ΔΙΕΔΩΣΤΕ!!1’;
Η ψυχοθεραπεια βοηθαει και ειναι επιστημονικα τεκμηριωμενη.

eraki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν έχω προσωπική άποψη επί του θέματος. Πολύ κοντινό μου πρόσωπο όμως, μετά από θητεία σε διάφορους ψυχολόγους, βρήκε ουσιαστική βοήθεια σε ψυχίατρο. Και δεν είναι θέμα βαρύτητας περιστατικού, ούτε φάρμακα πήρε – το λέω γιατί συνήθως αυτό έχουμε στο μυαλό μας, ψυχολόγος για τα ελαφριά, ψυχίατρος για τα χοντρά.
Εννοείται δεν απαξιώνω το επάγγελμα του ψυχολόγου, γνωρίζω ανθρώπους που έχουν βοηθηθεί.
Μιας και όμως ζητήθηκε η γνώμη μας, αν ποτέ μου χρειαζόταν κάτι, κι εγώ σε ψυχίατρο θα απευθυνόμουν.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ο ψυχΙΑΤΡΟΣ είναι γιατρός. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Άλλο πράγμα ο ψυχίατρος, άλλο ο ψυχολόγος, άλλο ο ψυχοθεραπευτής. Από κει και ύστερα ενδεχομένως ο ψυχίατρος να ήταν και ψυχοθεραπευτής (γνωρίζω αρκετούς με διπλή ειδίκευση) ή να είχε εμπειρία σε περιστατικά σαν της φίλης σου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όλοι οι ψυχίατροι μπορούν να δουλέψουν και ψυχοθεραπευτικά. Μπορεί π.χ. ένας ψυχίατρος να έχει εμπειρία σε ασθενείς με βαριά ψυχιατρικά θέματα (π.χ. διαταραχές προσωπικότητας). Αυτός ο ψυχίατρος δεν μπορεί να βοηθήσει κάποιον που π.χ. έχει εργασιακό άγχος (γιατί πολύ απλά δεν είναι ο τομέας του αυτός). Η αναζήτηση θεραπευτή είναι σύνθετη… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Οι ψυχίατροι μαθαίνουν να κάνουν ψυχοθεραπεία στην ειδικότητα . Οι ψυχολόγοι δε μαθαινουν στη σχολή και πρέπει να πάνε σε έξτρα σχολή ψυχοθεραπείας. Δεν υπάρχει σκέτο ψυχοθεραπευτης.
Βαρύ ψυχιατρικο θέμα δεν είναι μια διαταραχή προσωπικοτητας. Σου προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινοτητα αλλά δεν είναι απ τα Βαριά ψυχιατρικά περιστατικα σε καμία περίπτωση.
Και φυσικά μπορεί να αντιμετωπισει και μια διαταραχή προσωπικοτητας και ένα άγχος που είναι η πιο απλή και συνηθισμενη περίπτωση που θα κληθείς σαν γιατρός να αντιμετωπίσεις .

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Από τη δική μου εμπειρία, ο ψυχίατρος ήταν πιο ευθύβολος. Πήγα ενδιάμεσα στις συνεδρίες με την ψυχολόγο. Προτίμησα να συνεχίσω με την ψυχολόγο επειδή εκείνη την περίοδο δεν είχα καθόλου κουράγιο να ξαναπώ όσα της είχα ήδη πει κι επιπλέον και κυριότερο, η ψυχολόγος μου έδινε κάτι που τότε είχα τεράστια ανάγκη: Χρόνο. Ο ψυχίατρος ήταν πιο οριοθετημένος στους χρόνους, πιο στοχευμένος, πράγμα που στην κατάσταση που ήμουν με πίεζε και λειτουργούσε ανασταλτικά. Ούτε ο ψυχολόγος ούτε ο ψυχίατρος όμως μπορούν να μας κάνουν καλά, με τον τρόπο που το κάνει π.χ. ένας οδοντίατρος, που σφραγίζει το δόντι και τρως… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

για να συνεχίσω την παρομοίωση-προσομοίωση με τον οδοντίατρο: πριν 1-2 χρόνια ξεκίνησα μια διαδικασία με ένα δόντι στο οποίο έπρεπε να κανω καθαρισμό, απονευρωση, μετά να βάλω θήκες, ιστορίες για αγρίους. Πολλά λεφτά, πολύς χρόνος, πρόγραμμα και ευθύνη από τη μεριά μου να τηρήσω οδηγίες και ραντεβού. Και πολύς πόνος. Και από μεριάς μου άρνηση. Για όλους αυτούς τους λόγους το άφησα το δόντι μου να χαλάσει. Ο οδοντίατρός μου είναι εξαιρετικός, αλλά εγώ η ίδια μαλ##κα και δεν έκανα όσα έπρεπε, δεν επέμεινα και το άφησα στην τύχη του. Δε μου φταίνε οι γιατροί, πρέπει να αναγνωρίσω ότι εγώ… Διαβάστε περισσότερα »

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πηγες τοσο ετοιμη πόντια ιντερνάσιοναλ… Ήξερες ακριβώς τι ήθελες, είχες ήδη κάνει την μισή δουλειά μόνη σου!

are_you_talking_to_me
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μετά από 5 χρόνια σε ψυχολόγους, η φίλη σου κατέληξε στο ότι η ψυχολογία δεν είναι επιστήμη (αλλά placebo) και οι ψυχολόγοι κάτι τσαρλατάνοι που μας παίρνουν τα λεφτά , ενώ την ίδια δουλειά κάνουν και οι φίλοι και οι γονείς μας, και μάλιστα τσάμπα. Αν πας δηλαδή σε ένα γιατρό και δεν βρεις λύση στο πρόβλημά σου, θα βγεις και θα γράφεις στα σάιτ ότι η ιατρική δεν είναι επιστήμη και όσοι πάνε στους γιατρούς, κοιμούνται όρθιοι και πρέπει να “ξυπνήσουν”. Επίσης αδυνατώ να καταλάβω “τι δεν αντέχει άλλο” η φίλη σου. Με το ζόρι πήγαινε στον ψυχολόγο; Και… Διαβάστε περισσότερα »

Sarmaspower
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Συγνώμη που θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου,αλλά αφού δε της άρεσαν γιατί άφησε να περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να τους αλλάξει; Μήπως θίχτηκε κάποιο θέμα που αρνήθηκε να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει ή περίμενε οι ίδιοι να της έδιναν λύσεις για τα προβλήματά της; Εμένα πάντως μου άρεσαν οι ψυχολόγοι της σχολής μου με βοήθησαν να δω τα πράγματα διαφορετικά και να βρω μόνη μου τις ιδανικές λύσεις για μένα..

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

῾Δεν έχω παει σε ψυχολόγο για να διαμορφώσω δίκη μου άποψη και τώρα δεν είμαι σίγουρη άμα θέλω να πάω.῾
Μάλιστα.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ο ψυχολόγος, όπως και ο ψυχίατρος, μπορούν να κάνουν σχετικά λίγα πράγματα (με εξαίρεση την φαρμακευτική αγωγή), αν δεν κάνει και ο θεραπευόμενος τη δική του, προσωπική δουλειά. Επίσης, το “κακό” με την ψυχοθεραπεία είναι ότι δεν είναι κιλά, να τσεκάρεις πόσο χάνεις, σε τι διάστημα, και με τι τρόπο. Δεν είναι μετρήσιμο αποτέλεσμα. Στόχος τους είναι να εντοπίζουν πράγματα και να σε βοηθήσουν να κάνεις το ίδιο. Πρακτικά σου προσφέρουν τα εργαλεία. Το να τα αξιοποιήσεις όμως έγκειται σε ‘σένα. Αν εγώ σου δώσω ένα φακό, σου δείξω πώς ανάβει, αλλά εσύ απλά τον κρατάς και τον κοιτάς, δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Γιατί τότε “θα την έλεγαν τρελή” βρε Λένα κι εσύ!

Εσύ φίλη που στέλνεις την ερώτηση, σου φαίνεται λογικό να “φταίνε” όλοι οι άλλοι εκτός από τη φίλη σου και να επηρεάζεται / σαι από τη γνώμη ενός ανθρώπου και όχι από τη γνώμη πολλών άλλων “ανθρώπων που γυρνάνε από τους ψυχολόγους τους μέσα στην καλή χαρα και τους διαφημίζουν παντού”;

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Έλεος πια με τη δύναμη της άποψης.