Αγαπητή «Α, μπα»: Ανησυχώ μήπως με το να γίνω μέλος του σωματείου ρισκάρω την καριέρα μου

Η συνάδελφος επιμένει πολύ στην επαφή μας

Photo by sour moha on Unsplash

Καλησπέρα αγαπητή Α,μπα και αναγνώστες, Ξεκινώ με λίγο context: Πρόσφατα άρχισα να εργάζομαι σε μια πολυεθνική εταιρία. Συζητώντας με μια συνάδελφο έμαθα για το σωματείο των εργαζομένων. Επειδή κατάλαβα ότι γνώριζε αρκετά την ρώτησα σχετικά ώστε να μάθω κι εγώ περισσότερα. Όσο περνούσε ο καιρός στην δουλειά, μιλούσε όλο και περισσότερο για αυτό. Αργότερα κατάλαβα ότι η ίδια είναι ενεργό μέλος και συμμετέχει στις δράσεις καθώς και ότι το γεγονός αυτό της “κόστισε” κάποιες αυξήσεις/προαγωγές. Επίσης με προέτρεπε συνεχώς να γινω κι εγώ μέλος ώστε να ενισχυθεί το σωματείο – να έχει περισσότερα μέλη. Εγώ από την άλλη, δεν είμαι ιδιαίτερα ενεργή σε πολιτικά θέματα. Συμφωνώ όμως με κάποιες από τις θέσεις και διεκδικήσεις του σωματείου γι αυτό και αποφάσισα να γραφτώ. Παρόλα αυτά, περα από την εγγραφή μου και την οικονομική ενίσχυση δεν ειμαι διατεθειμένη να διαθέσω περαιτέρω χρόνο και ενέργαια εκτός αν προκύψει κάποιο πιο σοβαρό θέμα. Επίσης, ανησυχώ μήπως αυτό έχει επιπτώσεις στον μισθό και την θέση μου (αν και δεν εχω ακούσει άλλη παρόμοια περιπτωση εκτός από την προαναφερθείσα) γιατί μαζεύω λεφτά για το μεταπτυχιακό μου. Το πρόβλημα είναι οτι νομίζω οτι η συνάδελφος έχει παρεξηγήσει το ενδιαφέρον μου ή μάλλον θεωρεί οτι είναι περισσότερο από οτι στην πραγματικότητα και με καλεί επίμονα να βγούμε να “τα πουμε”, μου στέλνει τουλάχιστον 3 – 4 φορές το μήνα να πάω σε εκδηλώσεις, συνεδριάσεις κλπ. Εγώ όμως δεν θέλω, δεν έχω όρεξη ή προτιμώ να αφιερώσω τον χρόνο σε μένα και στους φίλους μου. Γενικά την αποφεύγω όμως δεν νομίζω ότι είναι η σωστή αντίδραση. Θέλω να μαθαίνω τα νέα του σωματείου και του κλάδου μου ναι, αλλά με τους δικούς μου όρους – τους οποίους όμως δεν ξέρω πως ακριβώς να επικοινωνήσω ώστε να μην παρεξηγηθώ.
-Noobie

Ο στόχος δεν είναι «να μην παρεξηγηθείς» αλλά να εξηγηθείς όσο πιο καλύτερα μπορείς, το τι θα γίνει με το μήνυμα σου δεν είναι υπό τον δικό σου έλεγχο, ο πομπός θα αποφασίσει πώς θα το εκλάβει. Πες το όπως το λες σε εμάς εδώ: θέλεις να μαθαίνεις τα νέα του σωματείου, αλλά με τους δικούς σου όρους.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

24 points
Upvote Downvote

29
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
19 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
23 Συντάκτες σχολίων
Maroulakisalt and pepperJust MeAmat EurMirka Janic Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Αν λιγοστεύουν τα μέλη, κάποια στιγμή θα σταματήσει να υπάρχει σωματείο. Αν σταματήσει να υπάρχει σωματείο, θα σταματήσει να υπάρχει διαπραγμάτευσημ δράση και εκπροσώπηση σε επιχειρησιακό επίπεδο. Αν σταματήσει να υπάρχει διαπραγμάτευση σε επιχειρησιακό επίπεδο και λήξει η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (αν υπάρχει, γιατί αυτός είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς της συνδικαλιστικής δράσης), μπορεί να πέσουν οι μισθοί για όλους σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι σαφές ότι οι περισσότεροι εργοδότες δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνδικαλιστική δράση. Είναι επίσης σαφές ότι η συνδικαλιστική δράση προστατεύεται από τον νόμο, ακριβώς για τον λόγο αυτό. Αν παραληφθείς από προαγωγή… Διαβάστε περισσότερα »

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ένα σωματείο για να λειτουργήσει και να είναι αγωνιστικό και να καταφέρνει πράματα, θέλει ενεργή συμμετοχή όσο περισσότερων εργαζομένων γίνεται. Αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση και κάποιοι θα αναλάβουν και το να εξηγήσουν, να πείσουν, να συζητήσουν, να καλέσουν, να οργανώσουν, τόσο τις όποιες δράσεις θα κάνει το σωματείο, όσο και την ενεργή συμμετοχή των υπόλοιπων εργαζομένων, οι οποίοι, καλή ώρα, μπορεί να φοβούνται, να μην γνωρίζουν, να μην έχουν καταλάβει κτλ. Αυτό δεν είναι μπάσιμο στο ΚΚΕ, με το οποίο φαντάζομαι χρειάζεται να υπάρχει μια πολιτική συμφωνία σε άλλου είδους ζητήματα, όπως γίνεται σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Η συνδικαλιστική πυκνότητα είναι σε ιστορικά χαμηλά. Ένα σωματείο είναι, πράγματι, ένας ζωντανός οργανισμός που έχει ανάγκη τη συμμεοτοχή των μελών του, όμως δεν μπορεί να είναι η συμμετοχή όλων ίδια και δεν χρειάζεται να γίνεται με τα ίδια μέσα. Και οι συνδικαλιστές άνθρωποι είναι και κάνουν και λάθος εκτιμήσεις καμιά φορά, εν προκειμένω η συγκεκριμένη εργαζόμενη αισθάνεται πίεση και κινδυνεύει να χάσει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή. Το μπάσιμο στο ΚΚΕ, αν και έγινε, κυρίως, χάριν αστεϊσμού, δεν παύει να έχει ψήγματα αλήθειας (γι΄αυτό χρησιμοποιείται το “μάλλον”, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες): Τα φίλα προσκείμενα στο ΚΚΕ σωματεία,… Διαβάστε περισσότερα »

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Έχουν όμως κι αυτοί ένα δίκιο εδώ που τα λέμε, γιατί καλά γκρινιάζουμε αλλά περιμένουμε κάποιος άλλος να βγάλει το φίδι από την τρυπα για μας. Ε δε γίνεται από ένα σημείο κι έπειτα. Παντως μια και είπες ΠΚΣ, θυμάμαι ότι από μια κοπελιά στη σχολή έμαθα για το γυναικείο ζήτημα, που έκανε μια εργασία και κρατούσε το βιβλίο της Παπαρήγα, Για το γυναικείο ζήτημα 🙂

Chaotic Jester ο Πρόστυχος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από marketing skills σκίζει πάντως η συνάδελφος. “‘Άμα δεν ήμουν στο σωματείο θα ήμουν σήμερα διευθύντρια με διπλό μισθό, έλα κι εσύ!”

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Χαχαχα, γελάμε μεν αλλά από μια άποψη καλά κάνει και το λέει, γιατί δυστυχώς πρεπει να είμαστε αποφασισμένοι ότι ο αγώνας, δυστυχώς, έχει και κάποιο κόστος πολλες φορές. Τι να λέμε όμως τώρα, είδαμε και μεις που κάτσαμε στα αυγά μας, δε γλυτώσαμε από το “αχ τελικά δε βγαίνω” του ζαπλουτου αφεντικουλη μας. Ή εμείς ή αυτοί συνάδελφοι!

Amat Eur
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

@Mirka ✊✊✊

MadHatter
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν κυνηγήσεις τον εργοδότη για άκυρη απόλυση ή προαγωγή, θα σου κάνει το βίο αβίωτο μέχρι να παραιτηθείς.
Ολοι το ξέρουν αυτό.

Στη θεωρία όλα καλά ειναι.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Επειδή τα έχω δει στην πράξη, αν κυνηγήσεις για άκυρη απόλυση, μέχρι να κριθεί άκυρη δεν θα είσαι εκεί, αλλά αν κριθεί, θα πάρεις μισθούς υπερημεριας. Ο “βίος αβιωτος” αν επανέλθεις, ισοδυναμεί με μονομερή βλαπτική μεταβολή που σου δίνει επιπλέον δυνατότητες. Μπορεί(ς) να τον κάνεις να το μετανιώσει (πολύ ακριβά) αντί να το καταπιείς αδιαμαρτυρητα.

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ειδικά σε μεγάλους χώρους δουλειάς η συνδικαλιστική δράση πολεμάται με πολλά και διάφορα μέσα από την εργοδοσία. Και επειδή καλλιεργείται και γενικά ένα κλίμα φόβου και αδιαφορίας προς τη συλλογική δράση, είναι ανθρώπινο και να φοβάσαι και να διστάζεις.
Το ότι γράφτηκες πάντως στο σωματείο είναι, κατά τη γνώμη μου, ήδη ένα θετικό βήμα πάντως. Και από εκεί και πέρα, μπορείς να ασχολείσαι και να δραστηριοποιείσαι όσο επιθυμείς εσύ την εκάστοτε χρονική στιγμή. Δεν χρειάζεται να το αποφασίσεις από τώρα για την συνέχεια ούτε και να αποφεύγεις την επαφή. Εξήγησε την οπτική σου και πράξε όπως κρίνεις.

soukaivou
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Όσο πιο πολλά άτομα είστε στο σωματείο, τόσο λιγότερο θα επηρεάζονται οι προαγωγές κλπ. Αν είστε 2 στις 50 είναι διαφορετικό από το να είστε 40 στις 50.
Εμάς η εταιρεία μας στις εκλογές του σωματείου μας μας πήρε τηλέφωνο να μας πει ποιους να πάμε να ψηφίσουμε.

Just Me
Μέλος
Συμμετέχων

Αισχροί

Επισκέπτης
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εύχομαι να μην χρειαστεί όσο εργάζεσαι εκεί να παρέμβει το σωματείο για εργασιακά ζητήματα που σε αφορούν… Την αξία των σωματείων δυστυχώς την αναγνωρίζουμε κατόπιν εορτής… Ωστόσο ως γυναίκα που ειμαι ενεργό μέλος του σωματείου μου σε ανδρο κρατούμενο χώρο μάλιστα θα σου πρότεινα να την ενημερώσεις πως το βλέπεις το ζήτημα προκειμένου να μην σπαταλα και η ίδια χρόνο για να αποκτήσει συναδελφικη επαφή μαζί σου. Λυπάμαι από ορισμένα σχόλια… Όλ@ γνωρίζουμε ποσο σκληρά καταπατωνται τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών, αν μη τι άλλο θεωρώ πως οφείλουμε να προτρέπουμε τις γυναίκες να συνδικαλιζονται. Επίσης θεωρώ ότι το δίπολο καριέρα… Διαβάστε περισσότερα »

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Την ανάγκη ύπαρξης σωματείου την καταλαβαίνουμε πολλές φορές όταν έρχονται τα δύσκολα (σε μένα τουλάχιστον αυτή ήταν η περίπτωση, πιο πριν σφύριζα αδιάφορα). Εσύ είσαι ήδη εγγεγραμμένη και δε σε υποχρεώνει κάνεις να έχεις πιο ενεργό ρόλο. Είναι ήδη ένα βήμα, σε σχέση με την πλειοψηφία συναδέλφων υποθέτω.
Εάν τώρα θέλεις να ασχοληθείς παραπάνω, δεν ξέρω δυστυχώς να σου πω εάν θα σου στερήσει προαγωγες. Ιδανικά όχι και μάλιστα σε πολυεθνική όπου είναι πιο απρόσωπη θα μου φαινοταν δύσκολο κιόλας να υπάρχουν επιπτώσεις.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Συστήσου λοιπόν, αφού είσαι καινούργια, ευγενικά, ειλικρινά και άφοβα. Εκείνη το ξέρει ότι δε συμμετέχουν ενεργά τα μέλη κατά κανόνα. Τα άτομα που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο κάθε σωματείο, έχουν άλλη στάση από τη δική σου. Δε θα πέσει δηλαδή απ’τα σύννεφα όταν της πεις ότι θέλεις να ενημερώνεσαι αλλά έχεις πολύ περιορισμένο χρόνο και σε απασχολούν άλλα πράγματα. Αυτό είναι που θα μεταφράσει κατά το δοκούν, αλλά όπως και να το μεταφράσει δεν μπορεί να απαιτήσει να της δώσεις τον χρόνο που εκείνη θέλει. Αν είχες καταλάβει πως με το να γίνεις μέλος θα χρειαζόταν να έχεις τόση συμμετοχή,… Διαβάστε περισσότερα »

Las Chica
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ξέρεις, αν δεν θέλεις αυτή την πίεση από τη συνάδελφο, δεν χρειάζεται να την έχεις. Τα θέματα/αποφάσεις του σωματείου ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του εργατικού κέντρου της περιοχής, ή και σε σελίδα του ίδιου του σωματείου. Η συνάδελφος κατά πάσα πιθανότητα δεν θέλει να σε ενημερώνει μόνο, κόσμο ψάχνει, γιατί συνήθως τα σωματεία έχουν φθίνουσα πορεία στην εποχή μας. Προσωπικά,όταν συνάδελφος με έπρηζε να γραφτώ στο σωματείο σερβιτόρων/μαγείρων (δούλευα και ως σερβιτόρα επί 11 χρόνια), της εξήγησα ότι δεν πρόκειται να γραφτώ σε ένα σωματείο που,όταν το χρειάστηκα και απευθύνθηκα σε αυτό δεν με στήριξε (true story), καθώς δεν θέλω πελατειακές… Διαβάστε περισσότερα »

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Όσοι ασχολουνται με σωματεία, έχουν ακουσει άπειρες φορές αυτό που λες εδώ τώρα, είναι τόσο κοινό, που εν μέρει εξηγεί και τις αναντιστοιχες της επιθεσης που δέχονται, απαντήσεις των εργαζομένων. Επομένως, μπορείς να πεις στη συναδελφισσα ακριβώς ο, τι λες εδώ. Θα καταλάβει, δεν θα είσαι η πρώτη που θα το έχει πει.

Just Me
Μέλος
Συμμετέχων

Το σωματείο σε μία πολυεθνική δεν είναι καθόλου πολιτική. Νομίζω έχεις στο μυαλό σου φοιτητικές παρατάξεις, αλλά δεν έχει καμία σχέση. Πρέπει να αισθάνεσαι πολύ τυχερή που υπάρχει σωματείο στην πολυεθνική που δουλεύεις. Ξέρεις, δεν είναι και πολύ συχνό φαινόμενο. Εγώ δουλεύω σε αυτό που λέμε ορισμό της πολυεθνικής (1000+ εργαζόμενοι στην Ελλάδα μόνο, 30.000 παγκοσμίως) και δεν υπάρχει υποψία σωματείου. Προφανώς δεν είσαι αναγκασμένη να κάνεις κάτι που δεν θέλεις, αλλά μη διστάσεις ούτε στιγμή να διεκδικήσεις καλύτερες συνθήκες/αποδοχές στην εργασία σου. Βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου, τώρα και πόνεσα… Ξέρεις πόσα βράδια μετά από 12ωρα+ δουλειάς, εύχομαι να… Διαβάστε περισσότερα »

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Noobie μου, νομίζω πως το έθεσες εσύ η ίδια πολύ καλά: επιθυμείς να μαθαίνεις τα νέα του σωματείου και του κλάδου, αλλά με τους δικούς σου όρους. Στη θέση σου θα το ξεκαθάριζα αυτό στη συναδέλφισσα· αν θεωρούσα ότι θα με ενδιέφερε κάποια εκδήλωση, θα της έλεγα να μου τις επικοινωνεί αλλά ότι θα πηγαίνω μονάχα όταν και αν μπορέσω, και ως εκεί. Σταδιακά, θα διαπιστώσεις κι εσύ η ίδια πώς λειτουργείς μέσα στο σωματείο, θα δεις πώς θέλεις να λειτουργείς στο μέλλον, και θα λάβεις τις αποφάσεις σου. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να στηρίζουμε τα σωματεία μας, είναι… Διαβάστε περισσότερα »