in

Για τον ελληνικό δημόσιο λόγο και τα κοινωνικά αντανακλαστικά μας

Προς μια νέα εποχή;

Προς μια νέα εποχή ; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

syahirah salleh 3A87yA3KteA unsplash
Photo by Syahirah Salleh on Unsplash

Η είδηση της πρώτης μήνυσης για σεξουαλική παρενόχληση κατά γνωστού σκηνοθέτη, που κατατέθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, έρχεται να επιβεβαιώσει πως η Ελλάδα φαίνεται να είναι πλέον και εκείνη έτοιμη να αναλάβει τα έμφυλα βάρη που της αναλογούν, κινώντας επιτέλους την ποινική διαδικασία που προβλέπεται εκ του νόμου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η είδηση περί πρώτης κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς από πλευράς υποψήφιου θύματος έρχεται να αποσιωπήσει τις φωνές εκείνες που ήλπιζαν ότι οι καταγγελίες είναι απλά μια μόδα των καιρών. Το πρώτο βήμα έγινε και, όπως έχουμε μάθει έμπρακτα τον τελευταίο καιρό, στρώνει το δρόμο για μια πορεία που- ανεξαρτήτως της έκβασής της- έχει ήδη εμφανή ιδεολογικά αποτελέσματα:

Για την «αυτονόητη ευαισθησία» που οφείλει να επιδεικνύει η Δημόσια Τηλεόραση, η ΕΡΤ, σε επίσημη ανακοίνωσή της, δήλωσε πως ο Πέτρος Φιλιππίδης δε θα συμμετέχει πλέον στα γυρίσματα γνωστής σειράς, μετά από τις επώνυμες καταγγελίες σε βάρος του ονόματός του.

Είναι η πρώτη φορά στην πιο πρόσφατη ιστορία του ελληνικού δημόσιου λόγου που δείχνουμε σημάδια τέτοιας θεσμικής ενηλικίωσης. Είναι η πρώτη φορά που στρεφόμαστε με τέτοια ταχύτητα στην δικαιοσύνη, που τα μέσα ενημέρωσης κατά πλειοψηφία ομονοούν υπέρ των καταγγελιών και κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, που βλέπουμε έμπρακτη την ενσάρκωση μιας κοινωνικής δικαιοσύνης και η πρώτη φορά που ο μόνος λόγος να επικαλεστείς πως “δεν ξέρεις” είναι να μην έχεις καμία απολύτως επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και ο μόνος λόγος να λες πως “δεν θες να πάρεις θέση” είναι να αποφεύγεις την ευθύνη.

Το σχόλιο του Χαϊκάλη για «άνδρες παλιάς κοπής» δεν έμεινε μετέωρο, με δημοσιογράφους και δημόσια πρόσωπα να κάνουν λόγο, γρήγορα και καταγγελτικά, για αυτονόητο σεξισμό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν νομιμοποιείται ούτε αξιωματικά, ούτε κοινωνικά να κάνει απρονόητες δηλώσεις και, αν και η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου τέθηκε στο αρχείο λόγω παραγραφής, η ίδια κατάφερε με το θάρρος της να κάνει πραγματικότητα αυτό που όλες θεωρούσαμε ουτοπικό.

Κατάφερε να σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής, μιας εποχής με ταχύτατα κοινωνικά αντανακλαστικά, μιας εποχής χωρίς άνδρες «παλιάς κοπής», με επίγνωση της συστημικότητας και των πράξεων που γεννιούνται μέσα σε αυτή, μιας εποχής που ντύνεται με συνείδηση, κοινωνική ευαισθησία και επιτέλους μοιάζει κάπως πιο κοντά σε αυτό που τόσα χρόνια πασχίζουμε να γίνουμε :πολιτισμένοι.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
J.Brian
J.Brian
3 χρόνια πριν

Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες σα να αναπνέω πιο ελεύθερα. Το γεγονός ότι άνοιξε το δρόμο η Σοφία Μπεκατώρου και ακολούθησαν δεκάδες άλλες αποκαλύψεις, που “ξεμπροστιάζουν” πρόσωπα περιωπής και δημοφιλίας, πολύ με έχει ανακουφίσει. Και το καλύτερο ότι είμαστε πολλοί. Οι αμφισβητίες της σοβαρότητας της κατάστασης, οι …..παλιάς κοπής που επιμένουν όταν ερωτεύονται (ήμαρτον), οι γυναίκες που επειδή είναι σοβαρές και δεν τα παθαίνουν αυτά (και όχι σαν τις άλλες που τα παθαίνουν γιατί δεν έχουν τον σωστό τρόπο)… οι “σιγά μωρέ τι έπαθαν”, όλοι αυτοί σιωπούν… και σιωπούν όχι γιατί έχουν πεισθεί για τη σοβαρότητα της σεξουαλικής και μη κακοποίησης,… Διαβάστε περισσότερα »

Ασκαρδαμυκτί!
Ασκαρδαμυκτί!
3 χρόνια πριν

Η Κυρία Χριστίδου, η οποία στην επαγγελματική της πορεία δεν στερείται επαναλαμβανόμενης σεξιστικής συμπεριφοράς (η οποία έχει επανειλημμένα σχολιαστεί και εδώ μέσα), επικαλείται εμμέσως το “περί δικαίου αίσθημα” για την τιμωρία του ενόχου αλλά… εκ του ασφαλού, δηλαδή ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής. Η κυρία Μπεκατώρου, από την άλλη, γνώριζε πολύ καλά ότι το αδίκημα εις βάρος της είχε παραγραφεί, άρα θα έμπαινε στο αρχείο, προέβη όμως σε μια κίνηση εξαιρετικά θαρραλέα και συνειδητή, ξεκάθαρα συμβολική, απελευθερωτική θα έλεγα, η οποία ΄άνοιξε τον δρόμο στις καταγγελίες άλλων ανθρώπων και από άλλους χώρους, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ακόμα δικονομικό περιθώριο… Διαβάστε περισσότερα »

Ασκαρδαμυκτί!
Ασκαρδαμυκτί!
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ασκαρδαμυκτί!

εκ του “ασφαλούς”, προφανώς!

Xthesini
Xthesini
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ασκαρδαμυκτί!

Τι ωραίο σχόλιο και πόσο συμφωνώ! Έψαξα και παρακολούθησα και τη συνέντευξη που πήρε από τον Χαικάλη και τράβαγα τα μαλλιά μου, ούτε μια τόση δα ένσταση στους παραλογισμούς του. Άκουγε τα τέρατα και πέταγε χαρταετό. Αυτό ακριβώς που λες, εκμετάλλευση της συγκυρίας με σκοπό την αυτοπροβολή και τίποτα παραπάνω.

Ασκαρδαμυκτί!
Ασκαρδαμυκτί!
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ασκαρδαμυκτί!

Για να είμαι απολύτως δίκαιη, κι εγώ από όσα έχουν κατά καιρούς αναρτηθεί/σχολιαστεί στη σελίδα έχω διαμορφώσει άποψη, συν από κάποια αποσπάσματα συνεντεύξεων που έβγαζαν μάτι! Αυτό, πάντως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν θεσμοθετημένες δικονομικές προθεσμίες (είτε συμφωνεί κάποιος με αυτές είτε όχι), τις οποίες η παρουσιάστρια (συνειδητά ή όχι) αγνοεί και “παραπονείται” που οι εισαγγελικές Αρχές δεν ασκούν δίωξη για παραγεγραμμένα αδικήματα. Αυτό και μόνο αποδυναμώνει τα λεγόμενά της, όσο εντυπωσιακά και “στο κλίμα” της εποχής και αν ακούγονται. Όποιος/α έχει δημόσιο λόγο, επειδή ακριβώς εκτίθεται σε πολύ κόσμο (ανάμεσα στους οποίους και σε άτομα σαφώς πιο καταρτισμένα… Διαβάστε περισσότερα »

dreammaker
dreammaker
3 χρόνια πριν

Διαφωνώ με το “έμφυλα βάρη” της πρώτης παραγράφουυ. Όπως φινεται και από τη μήνυση που αναφέρεις, δυστυχώς τα “βάρη” είναι “άφυλα” . Η δικαιοσύνη για τα σεξουαλικά αδικήματα και η μείωση αυτών , όντώς δείχνουν το μέλλον μιας πιο πολιτισμένης κοινωνίας. Ή η απάντηση μου έγινε στο νόημα …διάφυλα