in

Οδηγός Φοιτητριών Α,ΜΠΑ-Ζωική Παραγωγή και Υδατοκαλλιέργειες στο Μεσολόγγι

Πώς είναι η φοιτητική ζωή στην “Ιερή Πόλη” της Ελλάδας ;

Πώς είναι η φοιτητική ζωή στην “ιερή πόλη” της Ελλάδας ; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

jasmine coro 3NgnoYlNKdk unsplash
Photo by Jasmine Coro on Unsplash

Σας παρουσιάζουμε τον Οδηγό Φοιτητριών Α,ΜΠΑ, έναν καινούργιο, πρακτικό οδηγό για φοιτήτριες, ο οποίος θα παρουσιάζει κάθε βδομάδα πληροφορίες και συμβουλές για τη φοιτητική ζωή, τις σπουδές, το κόστος διαβίωσης, τη διασκέδαση και το επίπεδο ασφάλειας σε κάθε τμήμα σπουδών από όλες τις σχολές της χώρας, όπως μας το παρουσίασαν οι ίδιες οι φοιτήτριες που σπουδάζουν ήδη εκεί. 

Αυτήν την εβδομάδα μιλήσαμε με μια φοιτήτρια του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η Σχολή

Είμαι δεύτερο έτος στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Πατρών. Η σχολή είναι 5 χρόνια και έχουμε πολλά μαθήματα για πτυχίο. Από άποψης εγκαταστάσεων, υπάρχουν κάποιες δεξαμενές με ψάρια και κάποια θερμοκήπια αλλά γενικά δεν υπάρχουν πολλές χορηγίες για να αγοράσουμε υλικά και να φτιάξουμε το Πανεπιστήμιο, οπότε δεν μπορώ να πω ότι έχουμε εκμεταλλευτεί τις εγκαταστάσεις τόσο όσα θα έπρεπε. Η σχολή είναι ενδιαφέρουσα και σίγουρα οι επαγγελματικές προοπτικές πολλές, εμείς μετά από 5 χρόνια τυπικά βγαίνουμε με master οπότε το επίπεδο των σπουδών μπορώ να πω ότι είναι αρκετά υψηλό.

tourlida background mesolongi 213919855
Τουρλίδα, Μεσολόγγι

stars 4

Η Ζωή

Το σημαντικό είναι ότι δεν χαλάμε πολλά χρήματα, ζούμε με λίγα αλλά καλά και ποιοτικά, ακριβώς όσα χρειάζεται ένας φοιτητής. Υπάρχουν σπίτια για φοιτητές που μπορεί να είναι μεγάλα και φθηνά, αρκεί να ψάξει κάποιος. Σίγουρα δεν είναι ακριβή πόλη. Η σχολή είναι έξω από την πόλη, περίπου ένα τέταρτο με το αστικό λεωφορείο και όλοι οι φοιτητές ζούμε εντός πόλης. Έχουμε φοιτητικά εισιτήρια για να μετακινούμαστε πιο φθηνά στη σχολή και επειδή το Μεσολόγγι είναι ξακουστή ποδηλατούπολη, κυκλοφορούμε και πολύ με ποδήλατα.

18682 2
Esco Bar, Μεσολόγγι

stars 5

Οι παρέες

Η κοινωνία εδώ ζει από φοιτητές. Γνώρισα παιδιά από την πρώτη μέρα και η ζωή έγινε ενδιαφέρουσα από την αρχή. Το Μεσολόγγι το έχω ζήσει περισσότερο χειμώνα, και γενικά έχει περισσότερο κόσμο όταν είναι φοιτητές εκεί αλλά ιδιαίτερα την Κυριακή των Βαΐων που γιορτάζεται η μέρα μνήμης Εξόδου γίνεται χαμός, έρχεται κόσμος από όλα τα μέρη της γης για να ξαναζήσει την ιστορική στιγμή της Εξόδου και η όλη αναπαράσταση είναι αναπάντεχα συγκινητική.

Mesologgi Aitoloakarnania Greece Happy Traveller 2
Ηλιοβασίλεμα στην Τουρλίδα

stars 5

Φοιτητική δουλειά

Άνετα συνδυάζεται η φοιτητική δουλειά με τη σχολή, ας πούμε εγώ δουλεύω σε ένα μαγαζί part time. Επειδή είμαστε όλοι φοιτητές που δουλεύουμε, έχουμε μοιράσει τις μέρες και μπορούμε να τις συνδυάσουμε με εργαστήρια, οι εργοδότες είναι πολύ ανοιχτοί και ευέλικτοι στα ωράρια δουλειάς και οι ντόπιοι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι.

ο κήπος των ηρωων
“Ο Κήπος των Ηρώων”, Μεσολόγγι

stars 5

Διασκέδαση

Από μπαρ\κλαμπ, θα πρότεινα «Ανάκαρα» και «Esco bar». Υπάρχουν και κάποια άλλα, αλλά είναι πολύ μικρά και δεν μαζεύουν πολύ κόσμο. Έχουμε πολλά κρασάδικα που μπορεί να κλείσουν και να γίνουν ορθάδικα για να συνδυαστούν πολλά είδη διασκέδασης, όπως «Το Παλιομάγαζο». «Όλα χύμα» για κρασί, ρακόμελο και φαγητό. «Το Φοιτητικό» αν θέλετε να πιείτε μόνο κρασί χωρίς φαγητό. Στο λιμάνι υπάρχει η περίφημη «Αλατιέρα» για πιο ιδιαίτερα βράδια, κάποιες βραδιές παίζει τζαζ ή λάουντζ μουσική για όποιον προτιμάει τέτοιου είδους διασκέδαση. Υπάρχει και το «Πλάζα», επίσης στο λιμάνι. Στην Τουρλίδα, μια εντυπωσιακή νησίδα στη μέση μιας λιμνοθάλασσας, δοκιμάστε ψάρι. Ψητό χέλι, πετάρι στα κάρβουνα, παστό ψάρι, τρομερές γεύσεις. Αν έρθετε πρέπει να δοκιμάσετε και το ξακουστό μας αυγοτάραχο. Στο «Ζαχαροπλαστείο του Λύρου» θα γευτείτε την καλύτερη σοκολατόπιτα που είναι και απίστευτα οικονομική. Ρίξτε μια ματιά και στο «Messolonghi by locals», μια ομάδα νέων παιδιών που έχουν σκοπό να αναδείξουν τη πόλη και κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Και βέβαια στην Έξοδο του Μεσολογγίου γίνεται μια πολύ συγκινητική εκδήλωση, γεμάτη χορευτικά και φιλαρμονικές κάθε Κυριακή των Βαΐων, με στολές και σε πλήρη αναπαράσταση. Στον κεντρικό πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη είναι οι καφετέριες και στη Λόρδου Βύρωνος θα βρείτε καταστήματα να ψωνίσετε. Καθόμαστε και στο λιμάνι με τους ντόπιους και διασκεδάζουμε και στις πλατείες. Είναι μικρή πόλη αλλά πολύ ξεχωριστή.

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου
alatiera 2 1
Αλατιέρα, Μεσολόγγι

stars 4

 

Η γνώμη σας για τη συγκατοίκηση

Εγώ δε θα πρότεινα συγκατοίκηση. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχεις τον χώρο σου.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε μια νέα φοιτήτρια που μόλις πέρασε στο τμήμα σας ;

Να είναι υπομονετική με τη σχολή, στην αρχή ίσως θα της φαίνονται όλα πιο δύσκολα από ό,τι είναι ειδικά τώρα με τον κορονοϊό. Επίσης θα πρότεινα να είναι ανοιχτή και να βρει παρέα, δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθεί όπου και να είναι αν έχει παρέα. Σημαντικό να αφήσει χρόνο να αγαπήσει και τη σχολή και την πόλη γιατί και το ένα και το άλλο προσφέρουν τρομερές ευκαιρίες διασκέδασης και σπουδών. Εγώ πλέον δεν έχω αγαπήσει περισσότερο άλλο μέρος μετά από μόλις 2 χρόνια, ενώ στην αρχή δεν ήξερα τι θα συναντήσω.

Αγαπημένο μπαρ\μαγαζί

«Όλα χύμα»

ολα χυμα
Όλα Χύμα, Μεσολόγγι

Περί ασφάλειας : Ποιες περιοχές αποφεύγουμε ;

Όπως όλες οι πόλεις, έχουμε περιοχές που αποφεύγουμε. Οι περισσότεροι αποφεύγουν τις περιοχές εκτός πόλης που συνήθως μένουν αλλοδαποί αλλά εγώ δεν βρίσκω το λόγο, δηλαδή ποτέ δεν σκέφτηκα να τις αποφύγω. Είναι ασφαλής πόλη. Τώρα στο Μεσολόγγι στεγάζονται πολλοί πρόσφυγες σε δυο κεντρικά ξενοδοχεία και από το καλοκαίρι και μετά ο κόσμος εδώ έχει αρχίσει να είναι πιο προσεκτικός αλλά στ’ αλήθεια δεν υπάρχει λόγος, δεν έχω νιώσει ποτέ απειλή.

normal Μεσολογγίτικες αλυκές
Αλυκές, Μεσολόγγι. Η πόλη φημίζεται για την παραγωγή αλατιού.

stars 5

Τι μοναδικό έχει η πόλη σας που δεν έχει καμία άλλη φοιτητούπολη ;

Εκτός του ότι είναι μια πόλη πολύ ήρεμη, καθαρή, γεμάτη ποδήλατα και χωρίς ίχνος τσιμέντου, έχει τρομερή φυσική ομορφιά και το Μεσολόγγι είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που θεωρείται “ιερή πόλη”. Το ιστορικό υπόβαθρο είναι μεγάλο, έχουμε το σπίτι του Τρικούπη, την Παλαμαϊκή σχολή, το σπίτι του λόρδου Βύρωνα που τώρα στεγάζει βιβλιοθήκη, πολλές εκκλησίες, τον Κήπο των Ηρώων, την πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, λαογραφικά μουσεία. Έχουμε ακόμα και Μουσείο άλατος λόγω των Αλυκών. Και μόνο από επισκέψεις σε μουσεία και παρακολούθηση εκδηλώσεων, το Μεσολόγγι είναι η μόνη πόλη που συνδυάζει φυσική ομορφιά, ιστορία και ζωή ταυτόχρονα.

trikoypi
“Χώρος Μουσείου Οικογένειας Τρικούπη”

Αν θέλετε να συμμετέχετε και εσείς στον Οδηγό Φοιτητριών Α,ΜΠΑ, στείλτε μας το email σας, το τμήμα και τη σχολή σας στο Ιnstagram, στο Facebook ή στη φόρμα υποβολής του Α,ΜΠΑ. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
μιμόζα
μιμόζα
3 χρόνια πριν

Κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς. Δεν ήξερα πως έχει τόσα καλά το Μεσολόγγι. Επίσης το κείμενο είναι πολύ ωραίος τρόπος ταξιδιωτικής ονειροπόλησης για όσους έχουμε να κουνηθούμε από τον τόπο που μένουμε έναν αιώνα λόγω κόβιντ. Εύχομαι να χαρείς τη φοιτητική σου ζωή!!

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
3 χρόνια πριν

Δεν σπούδασα στο Μεσολόγγι αλλά υπάρχει σύνδεση με την πόλη λόγω οικογένειας. Επιβεβαιώνω ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει τρομερό ενδιαφέρον· υπέροχα κτίρια κατά μήκος του δρόμου, μόλις μία ανάσα απ’ την παλιά πόλη με το σπίτι του Τρικούπη, το σπίτι του Λόρδου Βύρωνα και άλλα ιστορικά κτίρια, όπως είπε η γράφουσα 😊 Το Μεσολόγγι είναι λες και συναντιούνται δύο εποχές πάνω σε ήσυχο δρόμο… Αν βρεθείτε στα μικρά δρομάκια του κέντρου με τα ουζερί και τις καφετέριες, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ποτοπωλείο του Τρικενέ. Η οικογένεια Τρικενέ έχει διατηρήσει το υπέροχο αποστακτήριο ούζου τους απείραχτο από το 1900 αν… Διαβάστε περισσότερα »

Corry Karav O'Keerie
Corry Karav O'Keerie
3 χρόνια πριν

Παρεμπιπτόντως είναι “πετάλι” στα κάρβουνα.
Καλό είναι να προμηθευτείτε αντικουνουπικά σε βιομηχανικές ποσότητες. Εκτός και αν είστε από Έβρο, οπότε θα δείτε πως ο τόπος εκεί έχει μερικά κουνουπάκια.

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Corry Karav O'Keerie

3 πράγματα βγάζει το Μισολόγγι…

krix
krix
3 χρόνια πριν

Για την περιοχή δεν ξέρω, ξέρω όμως έναν καθηγητή αυτής της σχολής. Περηφανεύεται ότι κάθε χρόνο αποθαρρύνει τα πρωτοετη κορίτσια να ξεκινήσουν τη συγκεκριμένη σχολή γιατί είναι δύσκολη η μετέπειτα εργασία για γυναίκες…

Depon
Depon
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  krix

ναι μονο για τις γυναικες, φανταζομαι ολοι οι αποφοιτοι ιχθυοκαλλιεργειας Μεσολογιου θα εχουν τρομερη αποκατασταση, πολυ χοτ τοπικ.

krix
krix
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Depon

γενικά ναι, αλλά ο συγκεκριμένος σχολίαζε το πόσο ακατάλληλες είναι οι γυναίκες για το συγκεκριμένο επάγγελμα σε σχέση με τους άνδρες, δε σχολίαζε τη ζήτηση εργασίας

Tropique
Tropique
3 χρόνια πριν

Πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρουσα σχολή και με πολύ μέλλον. Στο Μεσολόγγι έχω πάει περαστική δυο τρεις φορές, μου έχει κάνει εντυπωση η φοβερή ησυχία της πόλης, το άνετο της κίνησης, η καθαριότητα, και τα εκπληκτικά σκηνικά για φωτογραφίες παντού γύρω απο την πόλη.

Άγγελος εκπτωτ(ικ)ος
Άγγελος εκπτωτ(ικ)ος
3 χρόνια πριν

Αν δεν ήμουν από Μεσολόγγι θα ήθελα να πάω το συντομότερο έτσι που μας τας λες. Πολύ ωραίος οδηγός, ίσως αυτό που χρειάζεται μια πρωτοετής φοιτήτρια για να ξεκινήσει την φοιτητική της ζωή. Αν έγραφα εγώ τον οδηγό δυστυχώς δεν θα ήταν τόσο ευχάριστος και μάλλον γεμάτος με μέρη και ανθρώπους προς αποφυγή. Πριν έρθεις πάντως προετοιμάσου για μια συντηρητική κοινωνία που την χαρακτηρίζει η προγονοπληξια και η πρώτη φράση που θα ακούσεις από διπλανούς περαστικούς είναι “αχχχ το Μεσολόγγι (αλωνάκι) που έφυγε”. Στην είσοδο της πόλης αναγράφεται σε μια πέτρα ” Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου” αλλά σύντομα… Διαβάστε περισσότερα »