Οδηγός Φοιτητριών Α,ΜΠΑ-Ιστορία και Εθνολογία Κομοτηνής

«Στην Κομοτηνή κλαις δυο φορές, μια όταν έρχεσαι και μια όταν φεύγεις»

Photo by Alexis Brown on Unsplash

Σας παρουσιάζουμε τον “Οδηγό Φοιτητριών Α,ΜΠΑ”, έναν καινούργιο, πρακτικό οδηγό για φοιτήτριες, ο οποίος θα παρουσιάζει κάθε βδομάδα πληροφορίες και συμβουλές για τη φοιτητική ζωή, τις σπουδές, το κόστος διαβίωσης, τη διασκέδαση και το επίπεδο ασφάλειας σε κάθε τμήμα σπουδών από όλες τις σχολές της χώρας, όπως μας το παρουσίασαν οι ίδιες οι φοιτήτριες που σπουδάζουν ήδη εκεί. 

Αυτήν την εβδομάδα μιλήσαμε με μια φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας στην Κομοτηνή.

Η Σχολή

Σπούδασα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, στην Κομοτηνή. Η σχολή είναι 4 χρόνια και πρέπει να επιλέξεις κατεύθυνση : Ιστορία ή Εθνολογία. Τα μαθήματα που προσφέρει η σχολή είναι μεγάλης ποικιλίας :από ανθρωπολογία, λαογραφία, ψυχολογία, μαθήματα σημειωτικής, ξένες γλώσσες εκτός των αγγλικών μέχρι και πολλά μαθήματα τέχνης. Εγώ είχα επιλέξει επίσης το μάθημα Ιστορία των Γυναικών στην Ευρώπη (18ος-20ος αιώνας), Ανθρωπολογία του φύλου, του Τουρισμού. Έχουν βάλει τώρα πολλά νέα μαθήματα π.χ Βιοαρχαιολογια και Ιατροδικαστική ανθρωπολογία, ή Σημειωτικές προσεγγίσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Γενικά υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα μαθήματα επιλογής. Υπάρχουν και διατμηματικά μαθήματα, δηλαδή μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από άλλα τμήματα, καθώς και διατμηματικά μεταπτυχιακά- σε συνεργασία ας πούμε με την Ιατρική Αλεξναδρούπολης.  Οι καθηγητές ήταν πολλοί ανοιχτοί και μπορούσαμε να πιούμε καφέ μαζί τους. Τελειώνοντας βγαίνεις φιλόλογος, επιμελητής κειμένων, εργαζόμενος σε δημόσιες υπηρεσίες, σε μουσεία, σε πινακοθήκες, καθηγητής ή ακόμα και εργαζόμενος στα ΜΜΕ.

Θέλω να σταθώ στο πόσο ενδιαφέρουσες πρακτικές είχαμε. Γενικά η πρακτική είναι προαιρετική, αλλά αν την επιλέξεις υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω ΕΣΠΑ. Θυμάμαι πρακτικές στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, σε αρχαιολογικά μουσεία, σε ανασκαφές, σε εργαστήρια λαογραφίας. Μπορείς να κάνεις και μάθημα σε παιδιά στον “Ήφαιστο”, στον έναν από τους δύο γνωστούς καταυλισμούς Ρομά στην Κομοτηνή, ως μέρος πρακτικής.

Η Ζωή

Οι απόψεις για το αν η Κομοτηνή είναι ακριβή πόλη διίστανται, οι έρευνες λένε ναι, οι ιδιοκτήτες και κάτοικοι λένε όχι, εγώ θα πω πως εξαρτάται, υπάρχουν και πολύ ψηλά ενοίκια αλλά γενικά μπορείς να βρεις ένα στούντιο με 150-250 ευρώ το μήνα και ένας φοιτητής που μένει μόνος του πληρώνει πάνω κάτω τα ίδια με την Αθήνα ή άλλες πόλεις, δηλαδή συνολικά 500-600 ευρώ. Το Ιστορικό, το Παρευξηνίων σπουδών και το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης είναι στο κέντρο, όλα τα υπόλοιπα τμήματα είναι στην πανεπιστημιούπολη, αλλά οι αποστάσεις δε είναι μεγάλες. Οι εστίες είναι γύρω στα 3 χλμ από το κέντρο και έχεις τη δυνατότητα να μείνεις μόνος σου από το δεύτερο έτος- στο πρώτο έτος μένεις με συγκάτοικο-πληρώνοντας άπαξ ένα μικρό ποσό στην αρχή της διαμονής σου.

Οι παρέες

Η Κομοτηνή έχει 7 ή 8 τμήματα, είναι εξ ’ορισμού μια πόλη φοιτητών και δεν είναι τυχαίο αυτό που λέμε : «Στην Κομοτηνή κλαις δυο φορές μια όταν πηγαίνεις και μια όταν φεύγεις». Η κοινωνικοποίηση είναι πολύ εύκολη, όλοι γνωριστήκαμε στο πανεπιστήμιο, δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου αυτό.

Μαρμελάδα-Κομοτηνή

Φοιτητική δουλειά

Part time δουλειά εφικτή γιατί η σχολή δεν έχει εργαστήρια και υποχρεωτικές παρακολουθήσεις οπότε όποιος χρειάζεται δουλειά μπορεί εύκολα να βρει. Τα εργαστήρια που υπάρχουν  μάλλον αφορούν την έρευνα και συμμετέχουν κυρίως μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες και εκεί μπορούν και τα παιδιά να κάνουν πρακτική αλλά γενικά δεν είναι υποχρεωτικό κανένα εργαστήριο.

Μασάλι-Καφέ μπαρ

Διασκέδαση

Τη βγάζουμε στα τσιπουράδικα, στις ταβέρνες, στα ρακάδικα, τα μπουζούκια και τα ηχοδρόμια. Το καλό με τη Κομοτηνή είναι ότι συνδυάζει κάθε διασκέδαση για όλα τα γούστα. Θες κλαμπ; Θα πας στο “omnia”,  θες καφέ ; Θα πας “Μασάλι”, θες φαγητό; Θα πας “Σουλτάν Τεπέ” και “Λέσχη Κομοτηναίων” για ποτό και αν θες να ακούσεις και λίγο jazz funk θα πας “Μαρμελάδα”. Αν θες φεύγεις και από Κομοτηνή και σε μια ώρα είσαι Ξάνθη στο “My club” . Πας στο Νέστο (το ποτάμι) όπου γίνεται χαμός από φεστιβάλ, γεμίζει ο τόπος από κόσμο στις γιορτές Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη και φυσικά στα καρναβάλια γίνεται κακός χαμός. Αν είσαι του γλυκού θα πας “Πάστα Φλώρα” και “Σπίτι του Γλυκού” και θα φας σιροπιαστά να λιώσει η ψυχή σου, σουτζουκ λουκούμ, σαραγλί και παραδοσιακά, πολίτικα γλυκά.

“My Club” -Ξάνθη

Η γνώμη σας για τη συγκατοίκηση

Δεν είμαι αρνητική, ανάλογα με το ενοίκιο και τη σχέση με τον μέλλοντα συγκάτοικο.

Νέστος

Τι συμβουλές θα δίνατε σε μια νέα φοιτήτρια που μόλις πέρασε στο τμήμα σας ;

Να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες που της δίνονται και να μην αφήσει τη σχολή να ξεγλιστρήσει.

Σαραγλί

Αγαπημένο μπαρ\μαγαζί

“Μαρμελάδα” και “Λέσχη Κομοτηναίων”

“Λέσχη Κομοτηναίων”

Περί ασφάλειας : Ποιες περιοχές αποφεύγουμε ;

Θα έλεγα ότι η Κομοτηνή είναι αρκετά ασφαλής πόλη, μετά το περιστατικό με τη κοπέλα στη Ξάνθη βέβαια, άλλαξε ο τρόπος και η άνεση με την οποία κυκλοφορούσαμε. Αρχίσαμε να είμαστε πιο προσεκτικές. Γενικά είναι πολύ ασφαλής σαν πόλη, έχει κόσμο, οι αποστάσεις είναι μικρές. Προσοχή βέβαια επιβάλλεται πάντα και σχεδόν παντού. Να πω επίσης ότι η Κομοτηνή διακηρύχθηκε τον προηγούμενο μήνα μία από τις έξι πιο προσβάσιμες πόλεις για ΑΜΕΑ στην Ευρώπη.

Παιδική χαρά-Κομοτηνή

Τι μοναδικό έχει η πόλη σας που δεν έχει καμία άλλη φοιτητούπολη ;

Την πολυπολιτισμικότητα. Το πολιτισμικά έντονο μουσουλμανικό στοιχείο δεν θα το βρεις ούτε στην Αλεξανδρούπολη ούτε στη Καβάλα, το έχει η Κομοτηνή περισσότερο από όλες τις πόλεις.

 

Αν θέλετε να συμμετέχετε και εσείς στον Οδηγό Φοιτητριών Α,ΜΠΑ, στείλτε μας το email σας, το τμήμα και τη σχολή σας στο Ιnstagram, στο Facebook ή στη φόρμα υποβολής του Α,ΜΠΑ. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

28 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
Μίλτος ΠαπάραςMitsi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Πάντως τα μαθήματα που προσφέρει η σχολή μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα!

Μέλος
Συμμετέχων

Ειναι όντως! Κυρίως τα ανθρωπολογικά. Βέβαια τα μαθήματα που είχαμε πριν χρόνια άλλαξαν και τώρα είναι πιο ωραία. Ελπίζω να άλλαξαν και κάποιοι καθηγητές μαζί με τα μαθήματα βέβαια..

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Μένω στην Κομοτηνή εδω και δυο χρόνια και θέλω να πω οτι ο οδηγός ειναι αρκετά ακριβής, αν και του λείπουν μερικά στοιχεία. Κατ αρχήν το σουλτάν τεπέ θα το χαρακτήριζα tourist trap και δεν ειναι κατι το ιδιαίτερο, παρ όλη τη δημοφιλία του. Η πάστα φλώρα εχει κλείσει και άγνωστο πότε θα ξανανοίξει και ενα στοιχειο που μου αρεσει πολύ, ειναι οτι σε πολλά καφέ μπορεις να κάτσεις να διαβάσεις με τα βιβλία σου χωρις να σε στραβοκοιτάνε.Επίσης μπορεις να κάτσεις και στο προσωπικό μου αγαπημένο αναγνωστήριο,την τραπεζαρία του ξενοδοχείου Δημόκριτος, το περιβάλλον ειναι υπέροχο μετα την προσφατη ανακαίνηση,… Διαβάστε περισσότερα »