in

Ζητούνται Φεμινιστές

Πληροφορίες εντός

Στην αέναη προσπάθεια να μην μας παίρνει από κάτω τα μοναχικά Σαββατόβραδα, και να τα περνάμε με κάποιον αγκαλιά, με νέτφλιξ και πίτσα ιδανικά, πολλές από εμάς μιλάμε με αγνώστους κατά καιρούς, και πλέον, τα πράγματα είναι ένα επίπεδο πιο δύσκολα. Γιατί εκτός από το να μην είναι ηλίθιος, να έχει λίγο πλάκα και να […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

deadpool feminist

Στην αέναη προσπάθεια να μην μας παίρνει από κάτω τα μοναχικά Σαββατόβραδα, και να τα περνάμε με κάποιον αγκαλιά, με νέτφλιξ και πίτσα ιδανικά, πολλές από εμάς μιλάμε με αγνώστους κατά καιρούς, και πλέον, τα πράγματα είναι ένα επίπεδο πιο δύσκολα.

Γιατί εκτός από το να μην είναι ηλίθιος, να έχει λίγο πλάκα και να μην μας πιάνει θλίψη όταν τον κοιτάμε στη φάτσα (αλλά και να μην είναι φασίστας), χρειάζεται να προσπαθούμε να καταλάβουμε από την αρχή και κάτι άλλο, που παλιότερα προσπερνούσαμε ανέμελα, γιατί είχαμε ζαλιστεί απ’ τις πεταλουδίτσες στο στομάχι που κατέκλυζαν την ύπαρξή μας κάθε φορά που ο λεγάμενος έστελνε μήνυμα.

Το αφήναμε και περνούσε απαρατήρητο γιατί είχε πλάκα και μας κοίταζε στα μάτια, αλλά μια ωραία πρωία που ξεστόμιζε κάτι ρουφώντας τον καφέ και τσεκάροντας το κινητό, ένα σχόλιο για εκείνον άκακο και καθημερινό, εμείς ξαφνικά συνειδητοποιούσαμε το πόσο λάθος κάναμε διότι ο έρωτας δεν είναι και τόσο τυφλός αλλά σίγουρα είναι κουφός, και μετά κοπανάγαμε το κεφάλι μας στον τοίχο, μια και δεν μπορούσαμε να κοπανήσουμε το δικό του και να του αλλάξουμε μυαλό, δυστυχώς.

Τουτέστιν, ένα συχνό φαινόμενο στη ζωή μου τα τελευταία χρόνια, ήταν να μένω άγρυπνη ως τα χαράματα και να συζητάω, να τσακώνομαι, να αναλύω, να επιχειρηματολογώ, προσπαθώντας μάταια να εξηγήσω σε αδιάφορους για το θέμα αγνώστους, που έτυχε και μου την έπεσαν και μετά το μετάνιωσαν πικρά, ότι η πατριαρχία είναι παντού γύρω μας και εξαιτίας της περνάμε όλοι φρικτά. Λέω το έκανα παλιά, γιατί δεν το κάνω πια. Είναι επίπονο, είναι εξουθενωτικό, σπάνια αξίζει την προσπάθεια, και πλέον θέλω να με προστατεύω, επιλέγοντας τις μάχες μου πιο σοφά.

Αλλά τότε που ακόμα είχα αντοχές, μιλούσα, ακόμα κι αν ένιωθα τη ματαιότητα, γιατί είχα μια ελπίδα. Γιατί θέλω να πιστεύω ότι όσο μιλάω, παρόλο που εκείνη την ώρα δεν το βλέπουν, κάποιοι ίσως κάτι να υποψιάζονται, έστω κι αμυδρά. Όχι ότι αλλάζουν κοσμοθεωρίες σε μια νύχτα, φυσικά, αλλά ποιος ξέρει, μπορεί να το δουν κάπου γραμμένο μετά, και μετά κάπου αλλού, χιουμοριστικά, μετά σε μια ταινία ή σε μια σειρά, και μετά να το πει κάποιος που σέβονται ή θαυμάζουν ειλικρινά, και τότε, κάπως, κάτι μπορεί να έρθει και να κάνει κλικ, και να συνέβαλε στο όλο πράγμα εκείνη η βραδιά. Ναι, είμαι ρομαντικιά.

Πριν επενδύσουμε στον εκάστοτε υποψήφιο, λοιπόν, χρειάζεται να ψυχανεμιστούμε αν θεωρεί ότι κατά βάθος οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άντρες. Ομολογώ ότι είναι σπάνιο να πετύχεις τέτοιο διαμάντι που θα στο θέσει τόσο ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, αλλά αν τον αφήσεις να εκφραστεί, θα πει «εσείς οι γυναίκες είστε…» και πρόσθεσε εδώ όποιο στερεότυπο θες: συναισθηματικές, κυκλοθυμικές, ματαιόδοξες, ακατανόητες, εγκεφαλικές, ζηλιάρες, πονηρές, εκδικητικές, ύπουλες, εμμονικές, καταναλωτικά όντα, πολύπλοκα όντα, και όλα αυτά που έχουμε βαρεθεί να ακούμε όλη μας τη ζωή.

Θα πει ότι ο προορισμός της γυναίκας είναι να γίνει μάνα, και καθήκον της να προσέχει τα παιδιά και το σπίτι της, θα πει ότι η γυναίκα οφείλει να περιποιείται τον εαυτό της για να είναι όμορφη και σέξι αλλά συγχρόνως πρέπει να ‘ναι κυρία και να μην δίνει δικαιώματα, και βέβαια θα πει ότι η γυναίκα δεν είναι σαν τον άντρα, μην τα ισοπεδώνουμε όλα, κι αν έχει κάνει σεξ με πάνω από πέντε-έξι, πάει να πει ότι δεν είναι για κάτι σοβαρό και δεν κάνει για σκέση.

Μπορεί και να αναπτύξει το θέμα από την ανάποδη πλευρά, και να σολάρει με τα «εσείς οι γυναίκες είστε ανώτερα όντα από εμάς τους άντρες, που σκεφτόμαστε πολύ απλά, και το μόνο που θέλουμε είναι…» και πρόσθεσε πάλι ένα στερεότυπο που να αντιπροσωπεύει την ουγκ ματσίλα.

Θα τα πει και πιο διακριτικά, πιο υπόγεια, αυτά που δεν είναι εμφανή με την πρώτη ματιά. Θα πει εγώ δεν πιστεύω στο φεμινισμό αλλά στο ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, θα πει ο φεμινισμός δεν χρειάζεται πια στη Δύση, θα πει δεν υπάρχει κουλτούρα του βιασμού, είναι μεμονωμένα τα περιστατικά, αλλά ντάξει, τι έκανε κι εκείνη στο σπίτι αγνώστου απ’ την πρώτη βραδιά; θα πει «ναι, αλλά για τις ψευδείς κατηγορίες βιασμών δεν λέτε», και γιατί χρησιμοποιείτε τη λέξη «γυναικοκτονία», ήταν απλά μια δολοφονία. Αυτοί είναι οι χειρότεροι, χωρίς αμφιβολία.

Πολλοί φερέλπιδες νέοι για τους οποίους είχες ψηλές προσδοκίες, έχουν χαθεί σ’ αυτό το επίπονο αλλά ανελέητο ξεσκαρτάρισμα. Μηδένα προ φεμινιστικής συζήτησης μακάριζε.

Και, αναπόφευκτα, αυτό το βουβό δράμα οδηγεί στην καχυποψία σε κάθε νέα γνωριμία, και στην ψυχοφθόρα αίσθηση ότι για πάντα οφείλεις να εξηγείς ακριβώς γιατί αυτό που λέει ο άλλος, είναι μαλακία. Μερικές φορές, το αντίο είναι εύκολο και προφανές, μερικές όμως νιώθεις ότι μπορεί να γίνεσαι λίγο άδικη, απότομη και «υπερβολική».

Φυσικά και δεν είσαι υπερβολική. Έχεις κάθε δίκιο πλέον να λες άντε γεια, θέλω να ξέρεις ήδη. Θέλω να έχεις καταλάβει. Θέλω να θέλεις ισότητα. Να θες ουσιαστική ισότητα σε κάθε πτυχή της ζωής. Θέλω να είσαι φεμινιστής. -Θέλω και να κάνεις σεξ σαν φεμινιστής.

Αλλά συγχρόνως συνειδητοποιείς ότι εκεί έξω o κόσμος δεν είναι όπως στο σάιτ που βρίσκεσαι τώρα, και ότι είναι δύσκολο όταν ο άλλος δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή ή σε τριβή με μια μη-πατριαρχική συλλογιστική, ξαφνικά να τον πυροβολείς με ιδέες και θεωρίες που του φαίνονται παράλογες, που του ανατρέπουν τα δεδομένα, και μάλιστα να τις λες θυμωμένα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπαίνουν στον κόπο να αμφισβητήσουν τις πατροπαράδοτες αξίες, τις εσωτερικεύουν σαν ακλόνητες αλήθειες, και προχωρούν στη ζωή διαιωνίζοντας ό,τι έμαθαν παιδιά, εκτός κι αν συμβεί μια κοσμογονική αλλαγή.

Αλλά υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που δεν θεωρούν ότι είναι φεμινιστές, αλλά είναι της προκοπής. Που θα καταλάβαιναν αν έβλεπαν, που θα συμφωνούσαν αν άκουγαν, που θα έκαναν το σωστό αν διάβαζαν. Αυτοί είναι το θέμα. Αυτοί, που κατά τα άλλα μπορεί και να είναι αυτό που θες (μόνο που αυτά τα άλλα είναι πολλά, γιατί η πατριαρχία διαποτίζει τα πάντα, όσο κι αν δεν το θες). Ούτε μ’ αυτούς οι συζητήσεις δεν είναι απλές.

Όταν σου γκρεμίζουν το σπίτι που μεγάλωσες, ακόμα κι αν το βλέπεις ότι ήταν σάπιο κι ετοιμόρροπο, και πάλι, αντιστέκεσαι. Είναι ανθρώπινο. Και δεν είναι άντρες, είναι άνθρωποι.

Γι’ αυτό, τι να πω. Κουράγιο. Τουλάχιστον, όταν είμαστε μόνες, περισσεύει πίτσα και για μπραντς την Κυριακή.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

20 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Τσ. Ολιβέρα
Τσ. Ολιβέρα
5 χρόνια πριν

Νομίζω ότι αυτό που περιγράφεις είναι ένας από τους λόγους που από μικρή ελκόμουν από άνδρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γινόταν υποσυνείδητα στην αρχή, τα τελευταία χρόνια βλέπω πιο καθαρά τι είναι αυτό που με ενοχλεί ή με ανακουφίζει και μπορώ πλέον να το βάλω σε λέξεις. Μη παρεξηγηθώ και κατηγορηθώ για ρατσισμό, είναι θέμα στατιστικής θα έλεγα. Άνδρες μεγαλωμένοι σε κοινωνίες λιγότερο σεξιστικές έχουν καλύτερες πιθανότητες να είναι λιγότερο ή μη σεξιστές. Η να έχουν τη διάθεση να σε ακούν κ να εξελίσσονται μαζί σου. Φυσικά πουθενά δεν είναι σκέτος παράδεισος όπως και υπάρχουν και Έλληνες με ανοιχτά μυαλά.… Διαβάστε περισσότερα »

mikro mou pioni
mikro mou pioni
5 χρόνια πριν

αυτοι οι προκομμενοι ειναι πιο sold out κι απο παρασταση της βρανα στο παλλας. Ευτυχως που η πιτσα η καλη (και) το επομενο πρωι φαινεται

Τσουμπλέκια
Τσουμπλέκια
5 χρόνια πριν

Αχ Mitsi, εκεί στο “να ψάχνεις μάγειρες” έπρεπε να του πεις ένα “αχ ρε συ δίκιο έχεις αυτό θα κάνω, είχα πάρει και παλιότερα έναν διάσημο σεφ, το καλύτερο σεξ της ζωής μου ΚΑΙ γκουρμεδιές μετά” (Αξέχαστες Ιστορίες της Mitsi) και να τον παρατήσεις σύξυλο να ψάχνει από πού του ήρθε. Τι ζώα κυκλοφορούν γμτ.

bal isra
bal isra
5 χρόνια πριν

Με συγκίνησες τόσο πολύ με αυτά που γράφεις. Γιατί αναλογίζομαι ότι για χρόνια μιλάς, γράφεις, συγκρούεσαι για να αλλάξει κάτι που πρέπει να αλλάξει. Κι αυτό με μεγάλο κόστος δικό σου. Και χωρίς να πολώνεσαι και να χάνεις την ανθρώπινη προσέγγισή σου.

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν

Ναι,ναι, όταν το Λαϊκό Παιδί βαριέται να πλύνει τα πιάτα είναι φαλλοκρατικό γουρούνι, όταν κάνει το ίδιο ο χλεχλές από τα ΒΠ, είναι απλά ο dpg7000.

Y.Γ. η πίτσα συγκεκριμένης αλυσίδας είναι καλύτερη το επόμενο πρωί, κοινό μυστικό, enjoy.

Η μπλε ώρα
Η μπλε ώρα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Θεά!

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Η μπλε ώρα

Ακόμα δεν έχω ξεκινήσει τον κύκλο εμφανίσεων στις Κούκλες, αλλά ναι, μια Θεά θα ήμουν.

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Εμ τι, μόνο στα εύκολα;; What’s the fun in that? Καλά δεν βλέπεις μπάσκετ; Χρήσιμη γνωριμία ο dpg, έχει πρόσβαση και σε ψηλά Παιδιά 😉 Προτείνω follow. Όταν νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, πάντα κάτι βρίσκει και κάνει ο μπαγάσας.

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Μείνε Άρης να γουστάρεις λοιπόν. Τι τραβάτε κι εσείς…

starfish
starfish
5 χρόνια πριν

o φενισμος στη δυση δεν εχει κανενα νοημα πλεων.το οτι υπαρχουν καποιες μειοψηφιες με αρρωστες νοοτροπιες δεν αλαζει το γεγονος πως η πατριαρχια ειναι κατι που γενικα εχει μπει στο περιθωριο .οι γυναικες ειναι ανεξαρτητες πια και σαν ανεξαρτες θα πρεπει να μαθουν να αναγνωριζουν ευθυνες. δεν φταει παντα και για τα παντα το φυλο.υπαρχουν και οι επιλογες .οσο οτο οτι οι γυναικες εινια συναισθηματικες πχ τι να κανουμε ολοι εχουν πλευρες.στους αντρες εινια πιο τονισμενη η πρακτικοτητα ,εχουν μαθει βιολογικα πως το θαρρος εινια οπλο, σκεφτονται πιο απλα .οι γυανικες εχουν κυρια πλευρα τη διπλωματια.δε σημαινει οτι δε υπαρχουν… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  starfish

“η γυναικα επιβιωσε με το θαρος και την πρακτικοτητα του αντρα και κυριολρκτικα χρωστα την επιβιωση της γιατι αλλιως θα επρεπει αυτη να σκαβει στα χωραφια”
comment imagecomment imagecomment imagecomment image
http://3.bp.blogspot.com/-rhxqEu8ynOE/VD6hvnSeJeI/AAAAAAABbKw/lb-I2ihcibk/s1600/7.jpg

Lulucat
Lulucat
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  starfish

Που να το πιάσεις και που να το αφήσεις…απλα λίγη τροφή για σκέψη, αν παίζει, δες λίγο τα στατιστικά αυτοκτονίας των αντρών.. που έχουν ‘τονισμένη την πρακτικότητα και το θάρρος’ σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν τον συναισθηματισμο.. Ναι, κάτι τέτοιες ιδέες είναι που δεν τους επιτρέπουν να εκφραστούν και η αυτοκτονία μοιάζει η μόνη επιλογή, γιατί θα έπρεπε να είναι θαρραλέοι άντρες που σκάβουν τα χαρακώματα, όχι άνθρωποι με συναισθήματα.. όσο για το ότι πρέπει να χρωστούν οι γυναίκες τη ζωή τους στους άντρες, θα έλεγα, αν μεγάλωσες με μητέρα, να σκεφτείς λίγο. Να σκεφτείς τι σημαίνει θάρρος,… Διαβάστε περισσότερα »

Aten
Aten
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  starfish

Σκάβαμε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας και της προϊστορίας και, ίσως, αν υπήρχε μεγαλύτερη ισότητα πιο παλιά και βρίσκονταν γυναίκες σε θέση να αποφασίζουν για τις τύχες λαών, να μην είχαν γίνει τόσοι πόλεμοι και χρειαζόταν να πολεμάμε και μεις στα χαρακώματα. Που, μεταξύ μας, αυτή ήταν ουσιαστικά η αρχή του τέλους, σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί άντρες στα χαρακώματα και στους βομβαρδισμούς και έτσι ανέλαβαν οι γυναίκες παραδοσιακά ανδρικούς ρόλους.

MarinaK
MarinaK
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  starfish

Έχω καλυφθεί ήδη απο όλες τις απαντησεις στο σχόλιο αυτό καθώς και απο τις φωτο που έστειλε το βλαχάκι – to the point, όπως πάντα. Απλά θέλω να ρωτήσω -χωρίς καμια διαθεση ειρωνίας- τί κανεις σε αυτό το σαιτ; Μπαίνεις για να διαβασεις κάτι που σε αφορά; Μπαίνεις για να γελάσεις; Καποια πραγματα σου αρέσουν και κάποια όχι; Εχω ειλικρινή απορία. Σου λείπει κάτι και ψαχνεις να το βρεις, τί; Υπαρχει μεγαλη αναγκη για παραπάνω διαβασμα και ενημέρωση απο την μεριά σου γιατί μερικά συμπεράσματα σου αγγίζουν τα όρια του αστείου. Ολοι καναμε καποια στιγμή τετοιές προσβλητικές και “βαθυστόχαστες ”… Διαβάστε περισσότερα »

Bishō no Teresa
Bishō no Teresa
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  starfish

Starfish, και όλοι όσοι συμμερίζονται την αποψάρα του Starfish (τα λοιπά τρόλλια που πατούν XAXA σε κάθε ποστ, ακόμα και στο θάνατο). Διαβάστε τίποτα για “φενισμό” και μετά ελάτε να μας αραδιάσετε τις σοφές σας αποψάρες. Γελοιοποιείστε πολύ που νομίζετε ότι η αδαής, αμόρφωτη και ανιστόρητη παπαριά σας είναι THE SHIT ενώ είναι απλά shit.

Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  starfish

Οι γυναίκες πρέπει να νιώθουν ευγνωμοσύνη στους άντρες, γιατί μπαίνουν αυτοί στα χαρακώματα. Το ότι άντρες είναι και οι επιτιθέμενοι, και γι’ αυτό χρειάστηκαν εξαρχής τα χαρακώματα, μας μπερδεύει λίγο την αφήγηση, οπότε δεν πάμε τόσο μακριά τη σκέψη μας. Είναι η χριστιανική λογική του “να νιώθεις ευγνωμοσύνη για το Θεό γιατί θυσιάστηκε για σένα και έτσι δεν θα πας στην κόλαση που θα σε έβαζε ο ίδιος”. Επίσης δεν κατάλαβα, αφού οι άντρες είναι πρακτικοί ενώ οι γυναίκες “εχουν κυρια πλευρα τη διπλωματια”, γιατί από τη μεταπολίτευση ως σήμερα είχαμε μόνο μία γυναίκα για υπουργό εξωτερικών; Τι στο καλό,… Διαβάστε περισσότερα »

μαύρο πρόβατο
μαύρο πρόβατο
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  starfish

Οι γυναίκες δεν έχουν λόγο τιμής και δεν δημιουργούν αληθινές φιλίες (γιατί ως γνωστόν είναι ζηλιαρες και κακιασμενες και υποκριτριες) και ασχολούνται μόνο με φρου φρου και αρώματα αλλά δεν είσαι σεξιστης και δεν χρειαζόμαστε φεμινισμο στη δύση.
Απλά γελάμε

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  starfish

Ηδη σου απαντησαν αλλοι σχολιαστες με λογια και φωτογραφιες starfish, αλλα μερικες ακομα σκεψεις: ειπε κανεις οτι ειναι σεξιστης ο αντρας που τηρει το λογο του και απεχθανεται τον καταναλωτισμο; (εντωμεταξυ τί περιεργη συλλογη ασυνδετων πραγματων αυτα που γραφεις στο τελος, σαν αχταρμας ιδεοληψιων αλλα εστω) Σεξιστης ειναι εκεινος που πιστευει οτι οι γυναικες δεν εχουν λογο τιμης, ειναι φουλ καταναλωτριες, δεν μπορουν να κανουν γερες φιλιες. Οσο για το αν η γυναικα χρωστα την επιβιωση της στον αντρα και την πρακτικοτητα του, διαβασε ενδεικτικα για τη συμμετοχη των γυναικων στον Ισπανικο Εμφυλιο. Διαβασε για τις γυναικες της Γαλλικης Αντιστασης.… Διαβάστε περισσότερα »

Φριζαρισμένο μαλλί
Φριζαρισμένο μαλλί
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  starfish

Seriously τωρα….?

χλαπατσας ς
χλαπατσας ς
4 χρόνια πριν

Αυτο που καταλαβαινω απο το αρθρο ειναι οτι μεταξυ ανδρων και γυναικων υπαρχει τεραστιο χασμα πια – Γιαυτο και πολυ δυσκολα γινονται γαμοι κτλ

Νομιζω η συγχρονη γυναικα και αντρας θα πρεπει απλα να κατανοησουν ο ενας τον αλλον πριν μπουν σε διαδικασια σοβαρης σχεσης