Αγαπητή «Α, μπα»: Έχω πρόβλημα με τους επιβλέποντες καθηγητές

Αποφάσισα να επιμείνω στην γνώμη μου στο επόμενο μίτινγκ

Αγαπητή μου α,μπα, έχω πρόβλημα με το διδακτορικό μου ή καλύτερα με τους επιβλέποντες μου. Με έχουν κάνει να αισθάνομαι ότι δεν έχω λόγο στο πως θα γράψω την δημοσίευση μας, βασισμένη στη δουλειά που έχω κάνει με την καθοδήγηση τους. Δηλαδή κάθε φορά που διορθώνουμε θέλουν μια το ένα μια το άλλο, μετά ξαναγυρίζουμε στο ένα. Λογικό ως ένα βαθμό έρευνα είναι… Όταν προσπαθώ να εξηγήσω ότι ίσως αυτό δεν έχει νόημα γιατί το έλεγξα ή γιατί δεν θα είναι καλό έτσι μου λεει ο ένας όχι αν το παρουσιασεις έτσι δεν θα το δεχτούν για δημοσίευση. Όταν γίνεται αυτό επιμένει τελικά και ο άλλος συνήθως. Κυρίως είναι διορθώσεις στο πως το γράφουμε ή παρουσιάζουμε. Μικρές αλλαγές για εμένα σημαίνουν πολλή δουλειά συνηθως. Εδώ κι ένα μήνα έχω αρχίσει δουλειά με σκοπό να γράψω τα τελευταία κομμάτια παράλληλα. Έχω πλέον μηδαμινά ψυχικα και πνευματικά αποθέματα. Σήμερα συνειδητοποίησα πόση δουλειά είχαν αυτά που μου ζήτησαν (χωρίς να βελτιώνεται κατά την γνώμη μου η δημοσίευση) και έκλαιγα σαν παιδάκι. Αποφάσισα να επιμείνω στην γνώμη μου στο επόμενο μίτινγκ. Είναι το σωστό ή πρέπει να κάνω ότι λένε να τελειώνω χωρίς συγκρούσεις;

Την ερώτηση αυτή απάντησε η Ελένη Χατζή, καθηγήτρια Δομοστατικής στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης, η οποία βρήκε το χρόνο να απαντήσει και την ευχαριστούμε πολύ:

Αγαπητή φίλη

Δεδομένου ότι αναφέρεις πως πρόσφατα ξεκίνησες δουλειά και παράλληλα θέλεις να γράψεις τα τελευταία κομμάτια, υποθέτω ότι είσαι πολύ κοντά στην παράδοση του διδακτορικού σου. Η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής είναι ουσιαστικό πνευματικό εγχείρημα και στις περισσότερες περιπτώσεις χρονοβόρο. Είναι λοιπόν λογικό πλησιάζοντας στο πέρας αυτής της διαδικασίας να στενεύουν τα περιθώρια της υπομονής σου. Διαβάζω τη δική σου πλευρά χωρίς όμως συγκεκριμένα παραδείγματα των απαιτούμενων αλλαγών. Συνεπώς, είναι δύσκολο να κρίνω αν οι απαιτήσεις των επιβλεπόντων σου είναι υπερβολικές.

Επειδή αναφέρεσαι συγκεκριμένα σε δημοσίευση: – Αν οι παρατηρήσεις αυτές αφορούν κυρίως σε γλωσσικές εκφράσεις ή παρουσίαση σχημάτων, τότε έχουν και αυτοί χρέος ως συγγραφείς και εκείνοι της ίδιας δημοσίευσης να σου παράσχουν συγκεκριμένες διορθώσεις/παρατηρήσεις επί του κειμένου.

– Αν ο λόγος για τον οποίο καθυστερείτε είναι και η μειωμένη συχνότητα των μίτινγκ λόγω εργασίας σου, δοκιμάστε να κάνετε ανταλλαγή μέσω email ή μέσω εργαλείων collaborative editing (π.χ. overleaf)

– Αν οι αλλαγές είναι πιο ουσιαστικές (π.χ. νέες αναλύσεις, παραγωγή επιπλέον αποτελεσμάτων) τότε θα σε συμβούλευα να κάνεις ανοιχτό διάλογο μαζί τους ως προς την αναγκαιότητα των αλλαγών και την βελτίωση ή μη του επιστημονικού περιεχομένου.

– Σε αυτόν τον διάλογο οφείλεις και εσύ να έχεις ανοιχτό μυαλό ως προς την χρησιμότητα των αλλαγών, αφού για τα περισσότερα επιστημονικά περιοδικά απαιτείται πράγματι ένας αυστηρός έλεγχος της ποιότητας – εκ των προτέρων – προκειμένου η δημοσίευση να προχωρήσει στο στάδιο της διανομής στους κριτές (reviewers).

– Αν διαφωνείτε πράγματι σε μικρολεπτομέρειες, τότε θα έλεγα πως σε αυτό το στάδιο θα μπορούσες να τους προτείνεις πως οι κριτές μπορούν να αποφανθούν αν χρειάζονται βελτιώσεις/αλλαγές. Η διδακτορική διατριβή αποτελεί σημαντικό εγχείρημα που αποτυπώνεται γραπτώς, πιθανώς επηρεάζοντας μεταγενέστερους ερευνητές. Συνεπώς, είναι σημαντικό να μην θυσιάζεται η ποιότητα προς χάριν ευκολίας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
Μακαρονοτέρας, το αληθινόδε σου λέω!Eleanor OliphantGranita LemoniΦούστα Κλαρωτή Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Είχα γνωρίσει την κα Χατζή, πριν χρόνια σε ένα συνέδριο σε μυστηριώδη χώρα της Ευρώπης. Δε λέω περισσότερα γιατί έχουμε κι ένα κρυφό όνομα εδώ μέσα! Ήθελα να πω ωστόσο ότι μου ήταν τρομερά συμπαθής καθώς και ότι θαυμάζω πολύ την καριέρα της, και χαίρομαι που βρέθηκε εδώ μαζί μας στο Α, μπα 🙂

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Επειδή βρίσκομαι στην ίδια θέση θα σου πω ότι ειναι σύνηθες.
Έχει σημασία το περιοδικό που θα στείλεις για δημοσίευση, καθένα θέλει άλλο τροπο παρουσίασης αλλά και το συμπέρασμα (discussion) που θέλετε και μπορείτε με βάση τα πειραματικά αποτελέσματα να υποστηρίξετε. Απαιτείται στιβαρή τεκμηρίωση και όχι εικασίες.
Επίσης, ειναι προφανές ότι ειναι απείρως πιο έμπειροι από σένα όποτε προτείνω να τους ακούς με περίσκεψη.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Δεν ξέρω από ακαδημαϊκό τομέα, αλλά θα πω την εμπειρία μου ως εκπαιδεύτρια-“καθηγήτρια”. Όπως έχω αναφέρει ξανά είμαι ειδική παιδαγωγός. Εντούτοις, εδώ και κάποια χρόνια κάνω στο Δήμο μου μαθήματα ξένης γλώσσας. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία ως καθηγήτρια ξένης γλώσσας, αλλά έχω ως εκπαιδευτικός γενικά και ως μαθήτρια (διπλώματα σε 3 ξένες γλώσσες, στα Αγγλικά μόνο έχω δώσει για 5 διαφορετικά διπλώματα). Έτυχε λοιπόν κάποια φορά που είχα μια μαθήτρια (ενήλικη) με πολύ καλό επίπεδο στη γλώσσα που διδάσκω. Ωραία ως εδώ. Προετοιμαζόταν για τις εξετάσεις και της έδινα κάποιες γενικές συμβουλές για την έκθεση και τα προφορικά (δεν χρησιμοποιούμε… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Δεν μπορεί κανένας διαβάζοντας ένα γραμμα σε μια ιντερνετική στήλη αν είναι σωστό ή όχι. Το θέμα είναι ότι εσύ αυτούς τους ανθρωπους τους εμπιστεύτηκες, σε επιβλέπουν και δουλεύετε μαζί εδώ και κάποια χρόνια. Φαντάζομαι ότι έχουν εμπειρία στο χώρο σας αν μη τι άλλο. Για να σου προτείνουν κάποια αλλαγή θα έχουν κάποιο δίκιο, κάποιο επιχείρημα. Δεν αποκομίζω την εντύπωση ότι στα λένε για να σου κάνουν καψόνι. Μην ξεχνάς, ότι αν η τελική εργασία σου πάσχει σε κάποια σημεία ή απορριφθεί το paper ή δεν ξέρω τι άλλο, δε θα εκτεθείς μόνο εσύ αλλά θα εκτεθούν και εκείνοι.… Διαβάστε περισσότερα »

Evelina Leivada
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evelina Leivada

Αναφέρεσαι στην δημοσίευσή σας, άρα είναι co-authors. Τρία πράγματα λοιπόν. 1. Αν δεν σου είναι ξεκάθαρος ο λόγος που προτείνονται οι αλλαγές, τότε ναι πρέπει να το αναφέρεις στο επόμενο μίτινγκ. Είσαι first/last author αν η δημοσίευση πηγάζει από το διδακτορικό σου, οπότε έχεις ευθύνη, και σε πολλά journals φαίνεται ποιος είναι ο κύριος συντελεστής της έρευνας. 2. Αν δε σου είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που πρέπει να γίνουν οι αλλαγές, τότε ζήτα να κάνουν κάποιες οι ίδιοι με tracked changes και comments, και μετά ανάλυσε το τι έκαναν. Αν σου βάζουν απλά ένα ερωτηματικό δίπλα σε μια παράγραφο, οπωσδήποτε… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Μόνο και μόνο επειδή είναι δύο θα σου έλεγα ότι είναι καλό να τους ακούσεις, έχουν μία εμπειρία παραπάνω. Παρόλα αυτά, μία καλή πρακτική είναι να στείλετε ένα πρώτο άρθρο ως δοκιμή σε ένα journal υψηλότερο των προσδοκιών στο οποίο δεν έχετε και πολλές ελπίδες δημοσίευσης. Με βάση τα σχόλια από editor/reviewers κλπ θα έχετε πολύ καλύτερη εικόνα για το τί αλλαγές χρειάζεται πραγματικά και για το αν αυτά που γράφετε τα υποστηρίζετε κιόλας με τα δεδομένα σας. Επίσης, βγάλε ένα χρονοδιάγραμμα με τα πλάνα σου, όσο πιο ακριβές γίνεται. Πρέπει να ξέρουν ακριβώς πότε πρέπει να έχεις τελειώσει/παραδώσει το… Διαβάστε περισσότερα »

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κι εγώ στην ίδια φάση, σε ένα εξάμηνο πρέπει να υποστηρίξω τη διατριβή! Είναι αλήθεια ότι έχει πολλή σημασία με ποιον τρόπο θα παρουσιάσεις τα αποτελέσματα της έρευνάς σου. Τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα (και έρευνα) μπορεί να γίνουν δεκτά ή να απορριφθούν από ένα περιοδικό ανάλογα με το πως θα τα παρουσιάσεις. Από την εμπειρία μου έχω να προτείνω δύο πράγματα: α) Να είσαι εσύ ο πιο αυστηρός κριτής της δουλειάς σου, ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες να απορριφθεί το άρθρο. Σκέψου τι ερωτήματα και σχόλια θα έκανες αν η ίδια δουλειά έρχονταν στα χέρια σου από κάποιον άλλο ερευνητή,… Διαβάστε περισσότερα »

latro
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αν είναι ψείρες και επιμένουν συνεχώς σε λεπτομέρειες, τύπου αλλάζουν μία λέξη έναντι της άλλης κλπ… Δεν έχει τόση σημασία πόσο ‘λεπτοδουλεμένη’ είναι η δημοσίευση όταν την στέλνεις κάπου πρώτη φορά, απλά στείλτε την αρχικά και διορθώνεις τις λεπτομέρειες πιο μετά. Αν θέλουν αλλαγές σε αναλύσεις/ γραφήματα (τα οποία όντως θέλουν πολλή δουλειά), τότε είναι πιο σημαντικό για την δημοσίευση. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι ανοιχτή μαζί τους. Εξήγησέ τους πόση ώρα σου παίρνει να κάνεις μία αλλαγή και ότι δεν βρίσκεις νόημα να αλλάζει κάτι ξανά κ ξανά. Ζήτα τους να βρίσκεστε μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται.… Διαβάστε περισσότερα »