in

Αγαπητή «Α, μπα»: Την περιθωριοποιούν επειδή είναι ομοφυλόφιλη

Να την υπερασπιστώ;

Αγαπητή α μπα, Η αδελφή μου είναι ομοφυλόφιλη (κατά βάση με κάποιες χαριτωμένες εξαιρέσεις). Ήμουν ίσως και η πρώτη από την οικογένεια με την οποία το μοιράστηκε στα πλαίσια μιας απίθανης βραδιάς, γεμάτη εξομολογήσεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

c44348f3c7ca48c949f39e7cbffba0f8

Αγαπητή α μπα, Η αδελφή μου είναι ομοφυλόφιλη (κατά βάση με κάποιες χαριτωμένες εξαιρέσεις). Ήμουν ίσως κ η πρώτη από την οικογένεια με την οποία το μοιράστηκε στα πλαίσια μιας απίθανης βραδιάς, γεμάτη εξομολογήσεις. Από την πρώτη στιγμή, το βάρος αυτής της κουβέντας στην ουσία του, ήταν για μένα τόσο απλό, κατανοητό και φυσιολογικό, σαν να είχα ακούσει ” πίνω τον καφέ μου με γάλα”. Είμαστε κοντά, πολύ συχνά συζητάμε για τις σχέσεις μας, κάποιες από τις κοπέλες τις έχουν γνωρίσει και τα παιδιά μου. Επειδή δεν μου αρέσουν οι πάσης φύσεως ασάφειες κ υποκρισίες, πολύ συχνά θα συμβεί μέσα σε κάποιες συζητήσεις στον στενό μας κύκλο να αναφερθώ σε εκείνη η στην κοπέλα της ανοικτα κ χωρίς συστολή. Μου έχει δώσει αυτό το θάρρος η ίδια, η οποία επιμένει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου ποιος θα το ξέρει κ συζητοντας το επί τούτου, ζήτησε να μην λέω ψέματα σε κανέναν κ να μην καμουφλαρω ιστορίες για λογαριασμό της. Έχω όμως προβληματιστεί γιατί οι αντιδράσεις είναι καταλυτικές. Τα πεθερικά μου φερ ειπείν όταν καταλάβανε μετά από τόσα χρόνια γάμου, ότι συγγενεψανε με “τέτοιο άτομο” τα είδα, σοκαριστικαν. Ένας ένας από τον κύκλο κυρίως τον δικό μου, μόλις κάνει τη διαπίστωση, τους βλέπω να την περιθωριοποιουν κ να την βάζουν σιγά σιγά στην άκρη. Δεν την καλούν, δεν ρωτάνε για εκείνη, έχουν χάσει τον σεβασμό τους, το βλέπω. Έπρεπε να το είχα προβλέψει κ να κρατήσω άλλη στάση εξ αρχής; Μπορώ να το διορθώσω; Φταίω για αυτό που προβάλλουν πάνω της; Πρέπει να την υπερασπιστώ με κάποιο τρόπο μπαίνοντας στη διαδικασία να εξηγήσω γελοιοτητες, όπως το ότι ένας άνθρωπος έχει περιεχόμενο ακόμα κ αν δεν είναι παντρεμένος με παιδιά όπως εσείς οι ευυπόληπτοι, που κατά τα άλλα μισείτε τις ζωές σας γιατί ούτε κατά διάνοια δεν τις διαλέξατε μόνοι σας αλλά σας τις φορεσανε; Αισθάνομαι υπεύθυνη για την στάση τους απέναντι της.

Αδερφή Τερέζα

Πολύ κακώς. Η ευθύνη σου ξεκινάει και σταματάει στο ποιον έχεις στη ζωή σου ανάλογα με το πώς φέρεται (σε σένα, στην αδερφή σου, στους ανθρώπους). Δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη της συμπεριφοράς των άλλων όμως, αν είναι δυνατόν. Αυτό μόνο για τα παιδιά σου το κάνεις κι αυτό για λίγα χρόνια, κάποια στιγμή είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους και μόνο.

Τι να διορθώσεις; Την ομοφοβία; Αν την ξεπετάξεις, δε λύνεις και το πρόβλημα της παγκόσμιας φτώχιας και του πολέμου, ή να το αφήσουμε για το άλλο σαββατοκύριακο;

Η αδερφή σου τα έχει φιλοσοφήσει μια χαρά τα πράγματα και πολύ καλά το χειρίζεται. Παραδειγματίσου από αυτή. Αν κάποιος την κάνει πέρα για αυτό τον λόγο, μπορείς κι εσύ να τον κάνεις πέρα, για τον ίδιο λόγο. Μπορούσες να το προβλέψεις, αλλά καλά έκανες και έδωσες μια ευκαιρία. Τώρα που είσαι σίγουρη τι είναι ο καθένας, μπορείς να πάρεις καλύτερες αποφάσεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

26 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν

Άνθρωποι που χάνουν το σεβασμό για την αδερφή σου λόγω των σεξουαλικών της προτιμήσεων, είναι άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να είναι κοντά της (ούτε κοντά σου, ούτε κοντά στα παιδιά σου) εξαρχής. Οπότε μην ανησυχείς, εκείνη τουλάχιστον θα είναι πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς.

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Συμφωνώ. 👍Καλυτερα χωρίς αυτους λοιπον. Μπορεις να συνεχίσεις τη ζωη σου και χωρίς αυτους ξέροντας πλεον τι άνθρωποι ειναι.

tempeloskylos
tempeloskylos
5 χρόνια πριν

Δες το σαν μια ευκαιρία για να σταματήσεις να έχεις ομοφοβικούς ανθρώπους στον κύκλο σου.

Μαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ Αυγά
Μαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ Αυγά
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tempeloskylos

Σοφα. Αλλα να κόψει τον εαυτο της και τα παιδια της απο τους παππούδες τους ;

idril
idril
5 χρόνια πριν

Όχι, δεν μπορεί να κόψει τους παππούδες εκτός κι αν το παιδί τους (υποθέτω ο σύντροφός της) θέλει κάτι τέτοιο. Αλήθεια, ποια είναι η δική του στάση στο θέμα; Η δική μου συμβουλή θα ήταν να αψηφήσει το σοκ τους ή/και την απόρριψη (αν έχει συμβεί) και να συνεχίζει να καλεί την αδελφή της και το εκάστοτε ταίρι της μαζί με τα πεθερικά, όποτε υπάρχει περίσταση που το δικαιολογεί. Όποιος έχει τη μύγα να κάτσει σπίτι του. Μπορεί όμως να εξηγήσει στα παιδιά όταν είναι σε θέση να καταλάβουν, ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και ότι δεν είναι… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Παρέλειψα να αναφέρω, φυσικά η γράφουσα μπορεί να εξηγήσει ποια είναι η δική της άποψη, και να επιστήσει την προσοχή σε συμπεριφορές που είναι απαράδεκτες, όπως ομοφοβικά σχόλια και αποκλεισμός άλλων ανθρώπων για τέτοιους λόγους. Τεμπελόσκυλε, όσο κι αν θα ήθελα να μην έρθει σε επαφή με ομοφοβικές/ρατσιστικές/πατριαρχικές αντιλήψεις από μικρό, δεν μπορώ να απαγορεύσω ούτε στους δικούς μου γονείς ούτε στου συντρόφου μου να βλέπουν το παιδί μου. Η δουλειά μου δεν είναι να το κλείσω στη γυάλα, που πιθανότατα θα το βλάψει ούτως ή άλλως, αλλά να φροντίσω να αποκτήσει θωράκιση απέναντι σε τέτοιες απόψεις και να δέχεται… Διαβάστε περισσότερα »

tempeloskylos
tempeloskylos
5 χρόνια πριν

Αν είναι τόσο ομοφοβικοί, εννοείται πώς ναι. Εσύ θες να συναναστρέφονται το παιδί σου τέτοιοι άνθρωποι, ή ακόμα χειρότερα να συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγησή του;

Ικμάδα
Ικμάδα
5 χρόνια πριν

Μπράβο στην αδερφή σου που το χειρίζεται έτσι όμορφα!
Για τους άλλους γιατί σκας; Αυτοί χάνουν την παρέα της, τη δική σου εκτίμηση κλπ. Κανείς δεν τα πάει με όλους καλά..

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

Χάρη της κάνουν τα πεθερικά και λοιποί που δεν την καλούν, γλιτώνει η αδερφή σου απο βαρετά τραπεζώματα και γιορτές.

sktpsx
sktpsx
5 χρόνια πριν

Εχω λυση, αλλα θα κουραστεις. Εφοσων τα πεθερικα δεν την καλουν στις γιορτες, θα αναλαβεις να κανεις εσυ ΟΛΕΣ τις γιορτες και θα ειναι παντα κοντα το αδερφακι. Και αμα σου πουνε τιποτα, θα τους το πεις στα ισα “ειδα οτι δεν την καλειτε οποτε απο δω και μπρος ολες οι γιορτες θα γινονται σπιτι μου”

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν

Δεν ξέρω αλλά κάτι δε μου πάει καλά. Δεν την προστατεύεις, την εκθέτεις. Μπορείς να μιλήσεις για την ομοφυλοφιλία χωρίς να αναφερθείς στην αδερφή σου, δε σημαίνει ότι είσαι ασαφής και υποκρίτρια. Δηλαδή αν η αδερφή σου ήταν στρέιτ, δε θα υπερασπιζόσουν τους ομοφυλόφιλους; Τα δικά μου πεθερικά ρωτάνε για τις ανεψιές μου, ειδικά η μεγάλη που είναι 26, η ερώτηση “καλά είναι η Μεγάλη;” προφανώς δεν αναφέρεται στην υγεία της αλλά την κόβω λέγοντας ότι είναι μια χαρά το κορίτσι μου, μ’ένα τεράστιο χαμόγελο. Γιατί αν τους πω, ‘καλά είναι, χώρισε βέβαια αλλά καλύτερα, δεν ήταν γι’αυτήν αυτός, τι… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν

Με δυο λόγια, αν θέλεις να αντιπαρατίθεσαι με κάποιους, μη χρησιμοποιείς την άνεση και το σθένος της αδερφής σου ως ασπίδα.

Evil
Evil
5 χρόνια πριν

Ακριβως συμφωνώ απόλυτα. Κι εγώ ένιωσα πολύ άβολα. Εγώ στα πεθερικά μου και σε όσους δεν ειναι πολύ κοντά μου απαντάω “καλά μια χαρά” ακόμα και σε θέματα που αφορούν μόνο εμένα. Πόσο μάλλον στα προσωπικά της αδερφής μου.

idril
idril
5 χρόνια πριν

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι μιλά για την αδελφή της και τη ζωή της χωρίς να κρύβει το φύλο των συντρόφων της, και ότι η ίδια η αδελφή τής ζήτησε να το κάνει…. όχι για την ομοφυλοφιλία γενικότερα σαν θέμα. Το αντελήφθην ως ότι η αδελφή έχει κάνει δημόσιο coming out και δεν ενδιαφέρεται να υπάρχει πέπλο ασάφειας για λογαριασμό τρίτων. Από φίλες που έχουν κάνει το ίδιο, καταλαβαίνω ότι η κοπέλα θα προσβαλλόταν αν η αδελφή της την “κάλυπτε” στα πεθερικά της ώστε να διατηρήσει τα προσχήματα. Ίσως βέβαια κρίνω εξ’ιδίων τα αλλότρια, πάντως δεν βλέπω το λόγο να… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Δεν μπορώ να δω από πού προκύπτει ότι η αδερφή θα το έπαιρνε ως προσβολή αν η γράφουσα την κάλυπτε στα σόγια. Ισως και να έχεις δίκιο, idril, και να προκειται για κάποια πολύ μαχητική προσωπικότητα. Οσο μεγαλώνω λίγο βαριέμαι, ρε παιδιά, μου έχει φύγει η ορμή και η ξεροκεφαλίαση της νιότης. Είμαι της άποψης “choose your battles”. Δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία να πω από μόνη μου στον πατέρα μου πχ ότι ο νονός της κόρης μου είναι γκέι (μιλάμε για πραγματικά περιστατικά 🙂 . Ποιο θα είναι το όφελος να το κάνω; Αν ο πατέρας μου ποτέ… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Δεν ξέρω βρε idril, νομίζω η αδερφή ζορίζεται τελικά. Πολύ κουβέντα, πολύ έγνοια για το πώς βλεπουν την αδερφή της, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν την ενδιαφέρει. Πολύ ανησυχία για την εικόνα της αδερφής, πώς τη βλέπουν οι άλλοι, πώς να διορθώσει η γράφουσα το πώς τη βλέπουν. Νιώθει η αδερφή της περιθωριοποιημένη; Και αν την περιθωριοποιούν λόγω ομοφυλοφιλίας, πραγματικά, ποιος ο λόγος να ασχοληθεί μ’αυτούς; Η γειτόνισσα μου πιστεύει πως όπου πάει, την απορρίπτουν λόγω ηλικίας. Δεν μπορεί να αντιληφθεί φυσικά ότι η πεποίθηση της αυτή, φαίνεται. Βγαίνει. Φυσικά θα συμβαίνει κι αυτό, δεν είναι και παράλογη. Αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν

Η κοπέλα γράφει: “Επειδή δεν μου αρέσουν οι πάσης φύσεως ασάφειες κ υποκρισίες, πολύ συχνά θα συμβεί μέσα σε κάποιες συζητήσεις στον στενό μας κύκλο να αναφερθώ σε εκείνη η στην κοπέλα της ανοικτα κ χωρίς συστολή”. Δηλαδή αν για παράδειγμα μιλήσει για την αδερφή της και τη φίλη της θα αναφερθεί στο θηλυκό και δε θα το καλύψει λέγοντας πχ η σχέση της. Σε κανέναν δεν κάθεται να κάνει κύρηγμα για την ομοφυλοφιλία. Και γιατί να το κάνει άλλωστε; Δεν είναι δική της δουλειά να τους κάνει ανθρώπους ας γίνουν μόνοι τους αν θέλουν, αλλιώς μακρυά κι αγαπημένοι. Το… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Η ευθύτητα θέλει κότσια, γερά νεύρα και πολλή ενέργεια.

Προσωπικά μου φαίνεται ότι σε κάποιον απολογείται η γράφουσα αλλά δεν μου είναι ξεκάθαρο αν απολογείται στην αδερφή της για τον ομοφοβικό κύκλο της, ή στον κύκλο της για την ομοφυλόφιλη αδερφή της.

εξωγήινη
εξωγήινη
5 χρόνια πριν

Από ομοφοβικούς δυστυχώς γεμάτος ο τόπος. Αυτό που έχω διαπιστώσει πάντως είναι ότι αξίζει να το λάβεις σοβαρά υπόψη σου σαν χαρακτηριστικό γιατί σχεδόν πάντα πάει πακέτο με τον ρατσισμό και όλα τα υπόλοιπα, πατριαρχία, μισογυνισμό, ακραίες πολιτικές πεποιθήσεις. Άρα, αν εσένα δεν σου ταιριάζουν τέτοιοι άνθρωποι, καλύτερα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο στη ζωή σου, δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα καλύτερο από ένα φοντάν στις γιορτές. Ας μην γελιόμαστε πάντως, αυτοί οι άνθρωποι είναι καλοί φίλοι μόνο όσο ταιριάζεις στο κοινωνικό καλούπι. Μόλις ξεφύγεις λίγο, τέλειωσε και η στήριξη και όλα. Δεν χάνεις κάτι δηλαδή αν τους… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν

Μα με την στάση σου την υπερασπίστηκες. Φυσικά και δε θα σηκώσεις κουβέντα αλλά δεν μπορείς να την επιβάλλεις δυστυχώς. Όμως κοίτα μία τεράστια αλλαγή που έκανες. Τα παιδιά σου θα μάθουν αλλιώς και καλώς εχόντων θα κρατήσουν άλλη στάση στο μέλλον και δε θα έχουν την ίδια αντίδραση μ’αυτούς που τώρα την απορρίπτουν.

Μανδάμ Φρου Φρου
Μανδάμ Φρου Φρου
5 χρόνια πριν

Μιλάει η υπερπροστατευτικοτητα σου νομίζω σε αυτή την ερώτηση. Τα λες μια χαρά παντως και μόνη σου.Μην κάνεις τίποτα, η αδερφή σου σίγουρα δεν αξιώνει κάτι τετοιο, ξόδεψε την ενέργεια σου σε κατι που σε ευχαριστεί και θα αξίζει και τον κόπο.

Sailor Earth
Sailor Earth
5 χρόνια πριν

Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι προβληματικοί και ηλίθιοι. Έκαναν πέρα την αδερφή σου για ομοφοβικούς και επιφανειακούς λόγους. Είναι τώρα σειρά σου να τους κάνεις εσύ πέρα και έχεις χίλιους παραπάνω λόγους από ότι έχουν αυτοί. Φαντάσου να ήσουν εσύ το ”μαύρο πρόβατο” κι ας ήσουν ο ίδιος και απαράλλαχτος χαρακτήρας. Η σκέψη και μόνο ότι δεν θα σε ήθελαν επειδή δεν ταιριάζεις με το πρότυπο γυναίκας που έχουν στο μυαλό τους πρέπει να σε προβληματίσει.