Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς είναι δυνατόν να καλοδέχεσαι σπίτι σου τον δυνάστη της αδερφής σου;

Ξέρει ότι τη χτυπάει

Αγαπητή Α, μπα, Συγχαρητήρια για το νέο αυτό βήμα! Η ερώτηση που θέλω να κάνω βασίζεται στην εξής ιστορία: μένω σε πολυκατοικία, τη λεγόμενη οικογενειακή. Ξέρεις, γιαγιάδες-παππούδες (3 αδέρφια) στη μέση και πάνω-κάτω τα παιδιά του καθενός. Εγώ είμαι ένα από τα εγγόνια της υπόθεσης. Στο διπλανό διαμέρισμα μένει ένας θείος μου με την γυναίκα του. Αυτή η γυναίκα λοιπόν, μεγάλωσε σε περιβάλλον με οικογενειακή βία από την πλευρά του πατέρα της απέναντι στη μητέρα και τις 3 αδερφές. Η εξ’ αγχιστείας θεία μου ασκεί πλέον η ίδια λεκτική (τουλάχιστον) βία στον θείο μου-άντρα της (απ’ ό,τι ακούμε, δηλ., γιατί παθαίνει υστερικές κρίσεις και ωρύεται, οπότε είναι αδύνατον να μην ακούσεις τί του φωνάζει). Εγώ με αυτήν δεν έχουμε σχέσεις τα τελευταία 2 έτη, ούτε την τυπική καλημέρα, γιατί έχει ξεσπάσει και σε εμένα με χυδαίο τρόπο με ασήμαντες αφορμές, όπως πχ το να έχω μουσική, όχι τέρμα αλλά αρκετά δυνατά κι αυτή να επιστρέφει από τους γονείς/εγγόνια/βόλτα…δεν ξέρω… και να βγαίνει στο μπαλκόνι για να την ακούσω και να με βρίζει/στέλνει ξέρετε πού, επειδή “ήταν κουρασμένη και κανείς δεν τη σέβεται”. Η ώρα ήταν 13:00, όχι ώρα κοινής ησυχίας. Αντί να μου χτυπήσει την πόρτα και να μου ζητήσει ευγενικά να χαμηλώσω την ένταση, πράγμα που ευχαρίστως θα έκανα, προτίμησε αυτή την αντίδραση. Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα περιστατικά των τελευταίων 4 ετών. Αυτό για να έχεις μια εικόνα του ατόμου. Για να επιστρέψω στο θέμα μου, η μεγάλη της αδελφή, που μένει μακριά, παντρεύτηκε έναν τύπο που της ασκεί σωματική βία, όπως και ο πατέρας τους. Ενώ λοιπόν όλοι γνωρίζουν (φαντάσου ότι το ξέρουμε εμείς εδώ και 20 χρόνια που μας το είχε αναφέρει αυτή η θεία μου), σε γιορτές, γάμους, Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ είναι όλοι μαζεμένοι και αγαπημένοι. Και θα μου πεις, εμένα τί με νοιάζει… Δεν ρωτώ επειδή με νοιάζει, αλλά κοινωνικά δε γίνεται να μην αναρωτιέμαι… Ξέρεις ότι ο Χ ρίχνει ξύλο στην αδερφή σου. Είναι δυνατόν να τον υποδέχεσαι, να τον ταΐζεις και να τον ποτίζεις σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Όσο τα γράφω αυτά βέβαια, έχω σκεφτεί ένα σωρό περιπτώσεις που θα μπορούσαν να ισχύουν, πχ. η άλλη γυναίκα είναι μια απλή νοικοκυρά που έχει τελειώσει μόνο το δημοτικό, όπως και η θεία μου, χωρίς προσωπικό εισόδημα επομένως σίγουρα εξαρτάται από τον άντρα της. Κυρίως βέβαια δε μπορώ να ξέρω τη δυναμική όλης της οικογένειας, αλλά επειδή τους έχω ζήσει επί σχεδόν 30 χρόνια και δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, σκέφτομαι… πώς είναι δυνατόν να καλοδέχεσαι σπίτι σου τον δυνάστη της αδερφής σου;

Η ανιψιά

Ενώ τι θα μπορούσες να κάνεις; Να τον αποκλείσεις από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ώστε να μην βλέπεις ούτε αυτόν, ούτε την αδερφή σου, βάζοντας την ενδεχομένως σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο;

Αυτό που ρωτάς είναι εξίσου με το αφελές «γιατί δεν φεύγει αφού τρώει ξύλο». Δεν ξέρεις τη δυναμική της συγκεκριμένης οικογένειας, αυτές οι ιστορίες όμως έχουν πολλά κοινά, όπως κοινά έχουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Αν ενδιαφέρεσαι κοινωνικά και αναρωτιέσαι, υπάρχουν πολλές πηγές για να ενημερωθείς. Προτείνω αυτό, αυτό, αυτό, αυτό κι αυτό, για αρχή, και αν έχεις κι άλλες απορίες, συνέχισε το διάβασμα.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

22 points
Upvote Downvote

10
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
zero-gravityMitsiEvilEleanor Oliphant Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Bakaliaros
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως καλό είναι να γνωρίζεις ότι θύματα οικογενειακής βίας δεν πέφτουν μόνο “απλές νοικοκυρές που έχουν βγάλει μόνο το Δημοτικό”.. Η επιπλέον υποτίμηση και επαναθυματοποίηση των ανθρώπων που έχουν ήδη τραυματιστεί πολλαπλά, σωματικά και ψυχικά, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά συντελεί στον επιπλέον αποκλεισμό τους, ενώ αυτό που χρειάζονται είναι υποστήριξη και πλαισίωση. Καταλαβαίνω την ανάγκη σου να εξηγήσεις στον εαυτό σου πράγματα που σου είναι ξένα και καταλαβαίνω και τον θυμό σου. Αν θες να καταλάβεις ομως (ή και να βοηθήσεις), να ξέρεις ότι κρατώντας το άτομο σε απόσταση δεν βοηθά. Βασικό στοιχείο της συνέχισης του φαινομένου είναι η… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Επίσης υπάρχουν “νοικοκυρές” με πτυχία, γυναίκες με μεταπτυχιακά και διδακτορικά που είναι βούρλα, γυναίκες που έχουν βγάλει μόνο το δημοτικό με επιτυχημένες καριέρες, καθώς και έξυπνες ή/και υπερμορφωμένες γυναίκες που παγιδεύονται σε τέτοιες καταστάσεις για χίλιους δύο λόγους (έλλειψη αυτοπεποίθησης, συναισθηματικός εκβιασμός, κοινωνικός περίγυρος, οικονομική εξάρτηση, παιδιά σκυλιά κλπ)
Έλεος πια με αυτήν την ελεεινή φράση “νοικοκυρές που έχουν βγάλει μόνο δημοτικό” και άλλες παρόμοιες.

Evil
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Evil

Νομίζω ότι το αναφέρει έτσι για να επισημάνει ότι δεν έχει και πολλές επιλογές. Άλλες διεξόδους έχει μια γυναίκα μορφωμένη με δουλειά και άλλες μια γυναίκα που δεν έχει σπουδάσει και δεν έχει εισόδημα.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Νομίζω πως η διαπίστωση νοικοκυρά που έχει βγάλει το δημοτικό πήγαινε στο να εξηγήσει την οικονομική πλευρά του θέματος,ότι εξαρτάται οικονομικά από αυτόν και ότι ενδεχομενως δύσκολα θα έβρισκε δουλειά. Γενικά συμφωνώ με όσα λες,και τι αν έχεις πτυχίο η όχι δε σε προφυλάσσει από την βία, όπως και το αν δουλεύεις ή είσαι νοικοκυρά. Στην προκειμένη περίπτωση όμως πιστεύω πως αυτή η πληροφορία δόθηκε για την μη ύπαρξη οικονομικής ανεξαρτησίας και όχι για άλλο λόγο

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η εξ αγχιστείας θεία έχει μεγαλώσει σε βίαιο περιβάλλον (ο πατέρας), το οποίο αναπαράγει πλέον στο σύζυγο και επίσης ουδόλως την απασχολεί αν η αδελφή της τρώει ξύλο από τον άνδρα της, όχι από κακία αλλά γιατί έτσι έχει μάθει, έτσι έχει ανατραφεί, το βρίσκει φυσιολογικό !! Το γιατί δέχεται να κάνει παρέα με τον βίαιο γαμπρό νομίζω απαντήθηκε. Μπορεί μεταξύ τους να το συζητούν, να της λέει, αχ τι άτυχη που είσαι Μαρία μου, αλλά ως εκεί. Εκείνο που πραγματικά θέλω να πω, παίρνοντας σαν αφορμή την ερώτησή σου, είναι το εξής. Έχω εγώ μια αδελφή που κακοποιείται από… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Νομίζω πως δεν εννοεί την αδελφή της , αλλά την αδελφή μιας θείας της ; Δεν έχει σημασία. Το μόνο που έχω να πω είναι, πως όσο δεν αποκόβεις το δράστη, από τον κοινωνικό περίγυρό και τον αφήνεις να τρώει και να πίνει μαζί σου είσαι συνένοχος. Αυτός είναι ο ορισμός κατά το Ποινικό δίκαιο. Όλες αυτές οι οικογένειες, που σφάζονται και μετά τρώνε και πίνουνε μαζί, λένε με καμάρι ότι είναι οικογένειες, αλλά ευχαρίστως θα πλάκωναν στο ξύλο ο ένας τον άλλο, γιατί είναι αγοραφοβικές και δεν τολμούν να ανοιχτούν στον έξω κόσμο, μόνο νοσηρές χαρακτηρίζονται. Δεν επικρίνω την… Διαβάστε περισσότερα »

eyesneverliechico
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επειδη δεν ανηκεις στο αμεσο περιβαλλον της συγκεκριμενης οικογενειας δεν μπορεις να το συζητησεις ουτα καν με την αδερφη της αοφυ δεν εχετε παρε-δωσε. Εφοσον βλεπεις ομως οτι η αλλη γυναικα εχει προβλημα παρε την καταστση στ χερια σου και κανε μια ανωνυμη καταγγελια. Τετοιες καταστάσεις εχουν απροβλεπτες εξελιξεις.

zero-gravity
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Εικόνων
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν γίνεται τίποτα δυστυχώς γιατί σε μεγάλο ακόμη βαθμό θεωρείται ταμπού το να καταγγείλεις την ενδοοικογενειακή βία -ίδιως όταν είναι σε βάρος μιας γυναίκας- αλλά όχι να την ασκείς. Κανείς τους δεν το θεωρεί αρκετα απαράδεκτο για να μπει στη μέση. ‘Οσο υπάρχουν τα σκεπτηκά οτι αυτό ειναι κάτι που αφορά μόνο το ζευγάρι ή “ποιός ξέρει τι του έκανε και αυτή” ή οι γυναίκες τα χρειάζονται που και που τα χαστουκάκια τους δύσκολα βρίσκεις άκρη. Βάλε μέσα και το στερεότυπο της Αγίας Ελληνικής οικογένειας που ποτέ μα ποτέ δε πρέπει να παραδεχτείς οτι έχεις προβλήματα (και να γυρίσουν όλοι… Διαβάστε περισσότερα »

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Όσο η αδερφή σου δεν παίρνει την απόφαση ή δεν καταφέρνει να τον αφήσει, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι εκεί για αυτή και να ανέχεσαι τον άντρα της: και για να μην απομακρυνθείς από εκείνη και για να τον έχεις από κοντά και να βλέπεις τι γίνεται.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

η εξ αγχιστείας θεία πολύ πιθανόν να θεωρεί “φυσιολογική” αυτήν την συμπεριφορά, δεν ξέρω αν είναι θέμα: “έχω την αδερφή και τον γαμπρό μου από κοντά,” όσο: “σιγά μωρέ το πρόβλημα, όλοι έτσι κάνουν”, άλλωστε η ίδια εκφράζει κακοποιητικές συμπεριφορές ως προς τον θείο της κοπέλας και προέρχεται από οικογενειακό περιβάλλον κακοποίησης.