Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι η ομοφυλοφιλία επιλογή ή όχι;

Δεν είναι επικίνδυνο να στηρίζουμε ότι είναι επιλογή; Εκεί δεν πατάνε όλοι οι ομοφοβικοί, όταν κάνουν θεραπείες μεταστροφής

Έχω μπερδευτεί με το ζήτημα ομοφυλοφιλία και αν είναι επιλογή ή όχι. Τα κινήματα πλέον λένε, απ’ότι καταλαβαίνω, ότι είναι επιλογή και είναι βλακεία να μιλάμε με ουσιοκρατικούς όρους και “γκει” γονίδια και αυτό είναι επικίνδυνο. Ναι, αλλά εγώ ρωτώ: Δεν είναι επικίνδυνο να στηρίζουμε ότι είναι επιλογή; Εκεί δεν πατάνε όλοι οι ομοφοβικοί, όταν κάνουν θεραπείες μεταστροφής (που γίνονται μέχρι σήμερα), εκεί πατάνε οι γονείς όταν λένε “θα αλλάξει, είναι μια φάση”, εκεί πατάνε όταν λένε για πρότυπα που θα κάνουν τα παιδιά γκει κτλ. Επίσης εγώ δε θυμάμαι να επιλέγω την ομοφυλοφιλιά. Βοήθα με Α,ΜΠΑ γιατί έχω μπερδευτεί.

Ομοφυλόφιλη κουκουβάγια

Όσο υπάρχει ομοφοβία, και οι δύο εξηγήσεις προβλήματα δημιουργούν. Αν δεν είναι επιλογή και είναι γονίδιο, τότε ναι μεν δεν «φταίει» ο ίδιο το άτομο αλλά τότε έχει γεννηθεί «με πρόβλημα» και μεν το λυπόμαστε, αλλά αξίζει την διάκριση εις βάρος του.

Είναι πολλά που δεν ξέρουμε ακριβώς, αλλά στο συγκεκριμένο η απάντηση θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των γκέι έτσι κι αλλιώς. Να ψάξουμε να μάθουμε ως ανθρωπότητα, όπως ψάχνουμε και μαθαίνουμε το οτιδήποτε, αλλά σε αυτό το θέμα είναι τελικά, πολιτική. Να μην πατάει πουθενά κανένας για να δικαιολογήσει τον ρατσισμό, αυτό χρειάζεται. Αν έχεις μπερδευτεί, καμία από τις δυο απαντήσεις δεν δικαιολογεί την καταπίεση που δέχονται όσοι δεν δηλώνουν και δεν δείχνουν στρέιτ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

58 points
Upvote Downvote

36
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
29 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
30 Συντάκτες σχολίων
lesnaeimailesFelisdreammakerluckystrikekalis petra Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Cryodragon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε όποιον λέει ότι είναι επιλογή, ας μου θυμίσει πότε επέλεξα να είμαι γκει; Και ας μου θυμίσει και το λόγο. Ας μου θυμίσει τι πλεονέκτημα μου προσφέρει και ειπα μια ωραία πρωία α ας γίνω γκει. Γιατί να επιλέξει κάποιος να τον κοροϊδεύει η μισή και βάλε κοινωνία, να έχει λιγότερα δικαιώματα, να πρέπει να κρύβεται, να φοβάται μην φάει ξύλο αν δείξει ποιος είναι αν τύχει και είναι μπροστά το λάθος άτομο, να μην μπορεις ακόμα και εκτος δουλειάς να συμπεριφερθείς όπως θέλεις μη και σε δει κανένας και μαθευτεί και μετά τρέχεις και δεν φτάνεις, να πρέπει… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Κι αυτό στη δυτική κοινωνία. Τώρα. Πριν πολλά χρόνια θεωρούνταν θανάσιμο αμάρτημα και πριν λίγα χρόνια δεν υπήεχε περίπτωση να μιλήσεις χωρίς να σε κράξει όλη η κοινωνία. Και φυσικά υπάρχουν κοινωνίες στις οποίες σε σκοτώνουν ακόμη και τώρα.

Sourikata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Δεν έχω ακούσει ποτέ από κανένα κίνημα να υποστηρίζει ότι η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή. Ίσα ίσα το αντίθετο. Μήπως έχεις ακούσει την έννοια της επιλογής σε φάση “είναι επιλογή μου να ζήσω όπως θέλω” και μπερδεύτηκες;;; Άλλο το να επιλέγω πώς θα ζήσω και άλλο η επιλογή της ομοφυλοφιλίας. Εκτός αν έχω χάσει κάτι και έχω μείνει πίσω… 😐

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλησπέρα φίλη
Στον περιορισμένο κύκλο μου queer και straight ατόμων δεν έχω γνωρίσει ποτέ κάποι@ που να εχει επιλέξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Μπορεί και να γίνεται απλά εγώ δεν το γνωρίζω. Η ερώτηση είναι σημαντική γιατι πάντα κολλάει στο να εξηγήσει την ομοφυλοφιλία ως μη κανονική. Για μένα η απάντηση ήρθε μετά από χρόνια θεραπείας και ήταν ότι δεν έχει σημασία αν γεννήθηκα ή έγινα, είναι αυτό που είμαι και είναι οκ.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Συγγνώμη ρε παιδιά, αλλά ποιος από το κίνημα ότι είναι επιλογή; Εγώ που είμαι στρέιτ πάντως δε θυμάμαι πότε να επέλεξα να είμαι. Απλά ήξερα ότι ήμουν. Και εκεί έρχεται το τέλος. Ούτε επιλογές ούτε γονίδια. Απλά είναι.

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί να απασχολεί κάποιον αυτό το θέμα. Από ανθρώπινη περιέργεια ας πούμε; Συνήθως αυτοί που δίνουν βαρύτητα στο θέμα αυτό ψάχνουν τρόπο να βασίσουν ομοφοβικούς ισχυρισμούς, πολλές φορές και με “καλή προαίρεση”. Γιατί είναι σα να αντιμετωπίζουν την ομοφυλοφιλία ως πρόβλημα, άρα πρέπει να βρούμε και τι την “προκαλεί”. Όπως δεν αναρωτιέσαι γιατί κάποιος είναι στρέιτ, κατ’αυτόν τον τρόπο δεν αναρωτιέσαι γιατί κάποιος είναι γκέι. Είναι γιατί είναι και όλα καλά και ωραία.

Felis
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω και είναι νομίζω μία απάντηση σε όλα αυτά τα επιχειρήματα είναι ότι, επιλογή ή μη τελικά, είτε υπάρχει όντως κάποια γενετική εξήγηση είτε είναι θέμα “γούστων” ο σεξουαλικός προσανατολισμός του καθένα μας, θα πρέπει να αφορά μόνο εμάς τους ίδιους. Το θέμα είναι εκεί νομίζω. Έχει δικαίωμα ο άλλος να σε κρίνει με βάση ποιον επιλέγεις να βάλεις στο κρεβάτι σου (μιλώντας πάντα για επιλογή μεταξύ ενηλίκων); Η απάντηση είναι ΔΕΝ ΕΧΕΙ. Από εκεί και πέρα, για τα ανήλικα άτομα, αυτά που θα πρέπει να τους μάθουμε όλοι, είτε γκει είτε στρειτ γονείς, είναι ότι το… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μια ένσταση μόνο και συγνώμη. Δράττομαι της ευκαιρίας για να τονίσω κάτι. Καταλαβαίνω ότι προσπαθείς να βοηθήσεις αλλά η φράση “επιλέγεις να βάλεις στο κρεβάτι σου” έχει χρησιμοποιηθεί από πάρα πολλούς με πολύ λάθος τρόπο. Τύπου κάνε ότι θέλεις αλλά κρυφά στο σπίτι σου.
Η σεξουαλικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ποιον θα βάλω στο κρεβάτι μου…. τραπέζι … πάτωμα ή όπου αλλού θέλει ο καθένας. Έχει να κάνει με έλξη, συναισθήματα, κοινωνικοποίηση. Έχει να κάνει με το ποιοι είμαστε συνολικά όχι μόνο με το σεξ.

Felis
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Sunscreen_boy συμφωνώ και σε καμία περίπτωση δεν είχα την πρόθεση να πω αυτό που λες “κάντο στα κρυφά”. Αυτό που εννοούσα είναι ότι η σεξουαλικότητα δεν θα έπρεπε να είναι προϊόν προς κρίση τρίτων. Εσύ το πήγες ευρύτερα, στο ότι είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας που εκφράζεται και προς τα έξω πέρα από το ίδιο το σεξ. Σαφώς και μαζί σου!

Ένα Μπλούμπερι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν ξέρω αν είναι ζήτημα επιλογής ή φύσης ή και των δύο. Ξέρω όμως ότι δεν είναι δουλειά κανενός να αστυνομευει τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα των άλλων. Συνήθως έτσι απαντάω σε τέτοιες συζητήσεις, οτι δε με αφορά η άποψη του ετεροφυλοφιλου Βρασιδα και της παρέας του για την ομοφυλοφιλια γιατί η προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας προκύπτει σε θεσμικό επίπεδο, είτε κατανοεί ο συγκεκριμένος τους λόγους είτε όχι. Με ενδιαφέρει μόνο τι κάνει πρακτικά για να προασπισει τα υπάρχοντα (είτε του αρέσει είτε όχι) δικαιώματα των συνανθρώπων του, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια, την περιουσία, την ελευθερία… Διαβάστε περισσότερα »

Tsutsuki beach (πρώην Tsoutseki)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ένα δύσκολο ερώτημα που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Κατά τη γνώμη μου, τα περί γκέι γονιδίου είναι κουραφέξαλα. Όμως, βλέπουμε παιδιά να δείχνουν τάσεις από πολύ νεαρή ηλικία, εμείς οι ίδιοι οι περισσότεροι ξέραμε ότι είμαστε γκέι από πολύ μικροί. Άρα δεν μπορεί να είναι επιλογή όπως ειναι επιλογή τι θα φάω σήμερα και αν δεν θα φάω το τάδε γιατί ενώ μ’ αρέσει, με πειράζει. Το κίνημα που μιλάει για επιλογή τονίζει το γεγονός ότι η ανθρώπινη συμπεριφόρά δεν είναι αυτοματοποιημένη, και ότι το να έχεις μία προδιάθεση δεν σημαίνει ούτε ότι θα την εκφράσεις οπωσδήποτε ούτε ότι θα… Διαβάστε περισσότερα »

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Έχουμε μάθει να έχουμε δεδομένα στη ζωή μας. Το να μην βγάζεις συμπεράσματα για τον άνθρωπο που μόλις έχεις γνωρίσει (ακόμη και για αυτούς που τους ξέρεις χρόνια) είναι μεγάλη διαδικασία. Φαντάσου το κόσμο μας χωρις στερεοτυπικά δεδομένα ότι ο απενατι πιστεύει σε θεούς, ότι έχει γονείς, ότι είναι στρέιτ. Πάντως ούτε εγώ θυμάμαι να επέλεξα να μου αρέσουν τα κορίτσια. Θυμάμαι να σκέφτομαι την Ελενίτσα, να προσπαθήσω να ελεγξω τον εαυτό μου ώστε να μη την σκέφτομαι, να προσπαθώ να επιλέξω ένα αγοράκι να μου αρέσει αλλα …αδίκως κόπος. Και ξέρεις τι κατάλαβα; Αρεσα και γω στα κορίτσια που… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Καταλαβαίνω το επιχείρημά σου αλλά κι εσύ πρέπει να καταλάβεις πως οι ομοφοβικοί, οι ρατσιστές, οι σεξιστές, οι μισαλλόδοξοι άνθρωποι πάντα θα έχουν ένα αντεπιχείρημα να αντιτάξουν όταν τεθεί θέμα ισότητας δικαιωμάτων. Όποτε, εγώ, ακούω το ερώτημα αυτό θέλω να ουρλιάξω. Γιατί δεν μας αρκεί που ο άλλος, ο απέναντί μας είναι διαφορετικός από εμάς; έτσι είναι απλά. Το δέχεσαι, το σέβεσαι κι αν σου ταιριάζουν σαν άνθρωποι επιδιώκεις να σχετιστείς. Αν όχι ζεις τη ζωή σου κι αυτοί τη δική τους. Δεν με αφορά αν γεννήθηκε ο ομοφυλόφιλος έτσι από γονίδιο ή οι προτιμήσεις του διαμορφώθηκαν μετά σε κάποιο… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μια φορά παλιότερα η Λένα είχε πει πως οι ομοφυλόφιλοι δεν ΕΙΝΑΙ διαφορετικοί από εμάς τους στρέιτ, είναι ίδιοι με εμάς, απλά με διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα. Το κράτησα ως πάρα πολύ σωστό και εύστοχο, που δεν το είχα σκεφτεί έτσι μέχρι τότε.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πολύ σωστά κι έγραψα κι έσβησα πολλές φορές το σχόλιο σ’αυτό το σημείο. Το άφησα τελικά σαν διαφορετικό μάλλον για να δείξω πως όταν βλέπεις τον σεξουαλικό προσανατολισμό σαν διαφορετικό δεν έχει σημασία. Όμως το σχόλιό σου είναι και σωστό και ευπρόσδεκτο

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

luckystrike, ένας από τους λόγους που διαβάζω Αμπα είναι πως με εξελίσσει και γίνομαι καλύτερη, ακόμα και στις λεπτές αποχρώσεις που κάποιες φορές είναι πιο θεμελιώδεις από τις γενικές, νομίζω 😊

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ναι, νομίζω όλοι μας. 🙂