in

«Α, μπα» classics: Μας ανακοίνωσαν ότι αεροβάπτισαν το παιδί μας στα κρυφά

Τώρα θέλουν να το βαπτίσουμε έτσι…

Α μπα μου, ελπίζω να είσαι καλά και χαρούμενη! Θα σας πω και εγώ τα δικά μου, καθώς θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον να διαβάσω πώς τα βλέπουν κι άλλοι άνθρωποι. Έχω 2 μωρά. Πρόσφατα το μικρό μου, 3 μηνών, αρρώστησε πολύ σοβαρά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3ff368b80f72f00c5889eab3c6ab18db

Α μπα μου, ελπίζω να είσαι καλά και χαρούμενη! Θα σας πω και εγώ τα δικά μου, καθώς θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον να διαβάσω πώς τα βλέπουν κι άλλοι άνθρωποι. Έχω 2 μωρά. Πρόσφατα το μικρό μου, 3 μηνών, αρρώστησε πολύ σοβαρά, εντελώς απροσδόκητα, χωρίς να υπάρχει διάγνωση και σε κάποια φάση μας ανακοινώθηκε η πολύ σοβαρή πιθανότητα να το χάσουμε. Τη δεδομένη στιγμή εγώ και ο άντρας μου ζούσαμε την απόλυτη φρίκη και εγώ οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν είχα πολύ καλή επαφή με οτιδήποτε συνέβαινε, έστω στο μισό μέτρο, πλην του μωρού φυσικά. Κάποια στιγμή μέσα στη δυστυχία μας οι γονείς του μας ζήτησαν να το αεροβαπτίσουν. Εμείς είπαμε όχι. Λίγο που δεν τα πάμε καλά με τέτοια, λίγο που αυτό θα συνιστούσε μια παραδοχή, λίγο που ούτε καν θα μας πέρναγε ξυστά από το μυαλό, τελοσπάντων όχι. Ενώ τα πράγματα πήγαιναν όσο πιο σκατά γινόταν, στο 90′ το μικρούλι το γυρίζει και αρχίζει να βελτιώνεται, ξεπερνά τον κίνδυνο και γίνεται καλά! Δε γράφω τι είχε όχι από κρυψίνοια, απλά δε μάθαμε, παρέμεινε αδιάγνωστο. Δε μπορώ να περιγράψω πώς αισθάνομαι, πόση χαρά ανάμικτη με φόβο εγκστεστημένο πια εις το διηνεκές. Τελοσπάντων, επιστρέψαμε σπίτι μας μετά από 4 μήνες κι αφού τελειώσανε τα πανηγύρια των πρώτων ημερών οι γονείς του μας ανακοίνωσαν ότι αεροβάπτισαν το παιδί ερήμιν μας, το έταξαν στην Παναγία, του έδωσαν το όνομά της και τώρα πρέπει να το βαπτίσουμε έτσι. Να πω ότι το όνομα του παιδιού είναι προαποφασισμένο πριν τη γέννησή του, δεν έχει σχέση με παππουδογιαγιάδες, όπως και το πρώτο, και το αποκαλούμε ήδη έτσι μήνες τώρα. Ο άντρας μου τα έχει πάρει εντελώς, τους τα έψαλλε γερά και το θεωρεί μια επιπλέον απόδειξη ότι τον γράφουν και δεν του δίνουν ποτέ σημασία, δεδομένου ότι είχαμε αρνηθεί να το κάνουν και το έκαναν κρυφά. Εγώ συμφωνώ. Αυτός θέλει να το τραβήξει και να τους τιμωρήσει με απομάκρυνση κτλ. Εγώ πιστεύω ότι, οκ, γενικώς είναι τίγκα παρεμβατικοί και το παιδί τους το έχουν ολίγον χεσμένο, όταν μιλάει, αλλά μετά από αυτή τη δυστυχία που ζήσαμε, ας μην δηλητηριαζόμαστε, στην τελική κι αυτοί είχαν τρελαθεί, αυτά καταλαβαίνουν, αυτά κάνουν. Ας βαπτίσουμε το παιδί με το όνομα που έχουμε διαλέξει και τέλος. Οι υπόλοιποι μας λένε να δώσουμε δεύτερο όνομα αυτό της Παναγίας, πράγμα που θεωρώ κουφό. Αν έχει σημασία, στο πρώτο παιδί μας είχαν κάνει ιστορία που δεν ‘τους τιμήσαμε’, όπως είπαν. Θέλω τη γνώμη σου και των σχολιαστών. Μπροστά σε αυτά που ζήσαμε, αυτά που συζητώ τώρα είναι προφανώς γελοιότητες, αλλά το παιδί μου είναι καλά 🙂 Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Χαίρομαι πάρα πολύ που η ιστορία σας είχε αίσιο τέλος. Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι περάσατε.

Η γνώμη μας όμως ρε παιδί μου δεν έχει σημασία. Είναι οικογενειακές αποφάσεις αυτές, και δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχουν επιχειρήματα και για τις δυο πλευρές, ο καθένας θα πει το μακρύ του και το κοντό του ανάλογα με τις πεθερικές εμπειρίες που έχει ο καθένας, και την κοσμοθεωρία του περί βάπτισης, αναλόγως πόσο υποχωρητικός είναι, με το πόσο τον νοιάζει τελικά η ηρεμία του. Νομίζω ότι στην δική σου περίπτωση ρωτάς χωρίς να υπάρχει καν λόγος. Ο άντρας σου διαφωνεί με τους γονείς του, εσύ διαφωνείς με τους γονείς του, εσείς μεταξύ σας συμφωνείτε, άρα τι θέλεις να συζητήσουμε;

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πώς το αεροβάπτισαν χωρίς να το ξέρετε. Δεν χρειάζεται να είναι και το παιδί παρόν για να βαπτιστεί; Πού το τσάκωσαν και δεν το ξέρατε, και έφεραν και παπά; Γίνεται και εξ’αποστάσεως;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

17 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Chaotic Jester
Chaotic Jester
5 χρόνια πριν

Το μωρό δεν είναι δικό τους για να το τάξουν οπουδήποτε, στην Παναγία, στον ΠΑΟΚ ή στο Πολεμικό Ναυτικό. Μήπως έχουν την απαίτηση να μονάσει κιόλας, επειδή το έταξαν; Μόνο τον εαυτό σου μπορείς να τάξεις, κανέναν άλλον. Γιατί άραγε δεν τους πέρασε από το μυαλό αντί να τάξουν το παιδί, να τάξουν τον εαυτό τους, να δωρίσουν την περιουσία τους στους απόρους και να πάνε να μονάσουν, αφού πιστεύουν ότι θεός και Παναγία ενδιαφέρονται για ανταλλάγματα και ταξίματα; Τέλος πάντων, μου βγήκε η δυσανεξία στον ανορθολογισμό και δη τον θρησκευτικό. Όμως, καθαρά λόγο της περίστασης, και ενώ από την… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chaotic Jester

Αν και αντιλαμβάνομαι το πνεύμα της ενόχλησής σου, λόγω του παρεμβατισμού των πεθερικών και -κυρίως- λόγω του γεγονότος ότι πρoέβησαν σ’ αυτήν την πράξη αποκρύπτοντάς την από τους γονείς, εντούτοις δεν “έταξαν” κάπου το μωρό δεν έκαναν “τάμα” δλδ, αεροβαπτισμό έκαναν: 2 διαφορετικά πράγματα (με δυνητικά το ίδιο αποτέλεσμα, αναφορικά με το ονοματολογικό σκέλος).

Chaotic Jester
Chaotic Jester
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Διαβάζω “αεροβάπτισαν το παιδί ερήμιν μας, το έταξαν στην Παναγία, του έδωσαν το όνομά της και τώρα πρέπει να το βαπτίσουμε έτσι”.

Πώς ακριβώς “το έταξαν στην Παναγία”, δεν είναι τάμα;

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chaotic Jester

Βάσει αυτής της διατύπωσης, δίκιο έχεις, υπάρχει και τάμα. Κανονικά, όμως -κι εκτός κι αν (σε αντίθεση με τη διατύπωση) το τάμα προηγήθηκε του αεροβαπτισμού- το να υποσχεθείς στο “άγιο πρόσωπο” ότι θα δώσεις στο παιδί το όνομά του, μετά από μία αεροβάπτιση είναι πλεονασμός *τουλάχιστον* αφού το όνομα το έχεις δώσει ήδη!! …Προφανώς τα πεθέρια θέλαν να είναι πανταθόθεν καλυμμένα και, φυσικά, η θετική έκβαση του γεγονότος θα ενισχύσει την πεποίθησή τους ότι πάρα πολύ καλώς έπραξαν. Ελπίζω να μην έφτασαν στο σημείο του συναισθηματικού εκβιασμού, χρησιμοποιώντας ως απειλή την (μελλοντική) υγεία του παιδιού και ελπίζω να μην είναι… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

Την θυμάμαι αυτήν την ερώτηση. Να αναφερθεί, και πάλι, ότι δεν χρειάζεται παπάς στην αεροβάφτιση και ότι αυτή είναι μία απλή και γρήγορη διαδικασία που μπορεί να τελέσει λαϊκός/ή, σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του βρέφους. Αν το βρέφος ξεπεράσει τον κίνδυνο και το πάνε στην εκκλησία για να ολοκληρωθεί η βάπτισή του, τότε πρέπει, σύμφωνα με το τυπικό, να πάρει το όνομα με το οποίο είχε αεροβαπτισθεί.

Υπαρξιακό Ερώτημα
Υπαρξιακό Ερώτημα
5 χρόνια πριν

Καταρχάς, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βρέθηκε άντρας που σήκωσε ανάστημα στους παρεμβατικούς του γονείς, μετά από όσα έχουμε διαβάσει εδώ μεσα! Βέβαια η διακοπή επικοινωνίας είναι το άλλο άκρο, δε θα’θελα. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι άθεη, έχω μέσα μου το θρησκευτικό συναίσθημα, παρόλα αυτά αν το ζευγάρι έχει πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση, κάτι θα ξέρει. Εντέλει, αφού τα πεθερικά αποφάσισαν το αεροβάφτισμα, πείτε τους ότι σε αυτό θα μείνουν και να ξεχάσουν την κανονική βάπτιση. Και το λέω εγώ που έχω γίνει και νονά. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να λαμβάνει κάποιος αποφάσεις εν αγνοία σου. Ευχές για υγεία και… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Υπαρξιακό Ερώτημα

Συμφωνώ! Κρατάμε και υπογραμμίζουμε το ότι ο άνδρας της ύψωσε ανάστημα απέναντι στους γονείς του και όλα τα υπόλοιπα είναι όπως τα λέει και η Λένα. Οκ αυτοί το αεροβάπτισαν , εσείς όμως ως γονείς θα κάνετε αυτό που θέλετε και έχετε συμφωνήσει μαζί. Κι αφού έχετε διαλέξει άλλο όνομα , θα βάλετε αυτό που θέλετε εσείς. Δικό σας είναι το παιδί δεν είναι των γονιών του. Απλά το “αεροβάπτισμα” γίνεται για να μπορεί να γίνει μετά η κηδεία. Γιαυτό. Εσάς πήγαν όλα μια χαρά, λοιπόν τα παιδάκια σας κι εσάς τους δύο θα κοιτάξετε. Οι άλλοι ας κάνουν κι… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν

Στήριξε τον άντρα σου, μην κάνεις πίσω, ειδικά εφ’όσων συμφωνείς μαζί του. Πάνω απ’όλα είναι η σχέση σας και η σχέση με τα παιδιά σας. Όλοι οι άλλοι έρχονται δεύτεροι.

Bomba
Bomba
5 χρόνια πριν

Γιατι δε βάζετε και τα δύο ονοματα να τελειώνετε; Μετά απο τέτοια περιπέτεια είναι χαζό να στεναχωριέστε για τέτοια πράγματα

Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν

Πηγαίνετε οι δυο σας στο ληξιαρχείο και κάντε ονοματοδοσία με το όνομα που θέλετε. Κάντε τη βάπτιση, πάρτε το βαπτισόχαρτο και πετάξτε το στα σκουπιδια. Το βαπτισόχαρτο δεν ορίζει το όνομα αλλά το θρήσκευμα. Αν κάνετε ονοματοδοσία το μωρό έχει το όνομα που δηλώσατε. Οι παπούδες ακούνε και τα δυο ονόματα, έτσι κι αλλιώς με το όνομα που θέλετε θα το φωνάζετε, win-win και άντε γεια.

Φριζαρισμένο μαλλί
Φριζαρισμένο μαλλί
5 χρόνια πριν

Καταρχάς, χαίρομαι παρα πολύ για την έκβαση της ιστορίας. Να το χαίρεστε το μικρούλη σας! Κανένας δεν διαφωνεί ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Επειδή όμως τα άλλα δεν είναι τόσο σημαντικά, δεν σημαίνει ότι απαγορεύουν αυτομάτως και κάποιο περιθώριο αντίδρασης. Ναι φοβήθηκαν και εκείνοι, αλλά κινήθηκαν ενάντια στην επιθυμία σας και πηραν αποφάσεις που δεν τους αφορούσαν πίσω απο την πλάτη σας. Η παρεμβατικότητα είναι απο τα πιο εκνευριστικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει κάποιος. Να είσαι σίγουρη ότι αυτό λοιπόν το χαρακτηριστικό δεν θα εξαντληθεί με την αεροβάπτιση ή με την ονοματοδοσία. Συμφωνώ με τον άντρα σου. Και… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

Θεωρητικά, επίσης, αν ένα βρέφος έχει αεροβαπτιστεί, θα έπρεπε παραλείπεται ο τριπλός εμβαπτισμός του στο νερό, καθώς προηγήθηκαν οι τρείς φορές που το σήκωσαν στον αέρα στον αεροβαπτισμό λέγοντας τα: βαπτίζεται ο/η δουλος/η του θεού χ κ.λπ..

idril
idril
5 χρόνια πριν

Μετά από τρομακτική περιπέτεια υγείας που πέρασε το 2 μηνών πιτσιρίκι μου, άκουσα εξίσου για τάματα και υποσχέσεις. Τρόμαξαν και οι δικοί μου και του συντρόφου μου, έκαναν προσευχές, ευχέλαια, κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, αεροβάπτιση πάντως δεν μου ανέφεραν. Ίσως επειδή εμείς είχαμε επιλέξει και δηλώσει ήδη το όνομα στο ληξιαρχείο όπως προβλέπεται εντός 5 εβδομάδων από τη γέννηση, εδώ στην Αγγλία που ζούμε. Ίσως επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα τους τα ψάλλουμε. Ποιος ξέρει. Το τάμα και η αεροβάπτιση ερήμην σας είναι δική τους υπόθεση και όχι δική σας, εφόσον το είχατε ήδη αρνηθεί. Εν ολίγοις… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Ίσως το έχετε πάθει κι εσείς, από τότε που γέννησα και μόνο που ακούω για άρρωστα μωρά κλαίω. Είστε τυχεροί μέσα στην ατυχία σας και πάλι καλά. Είπες κάτι που μου φαίνεται σωστό σαν στάση, με την έννοια ότι σε βοηθάει να αντιπαρέλθεις όλο αυτό που έκαναν χωρίς θτμό και χωρίς να χαλάσεις και πολύ τη ζαχαρένια σου. Ότι δηλαδή κι αυτοί είχαν πάθει σοκ, αυτά ξέρουν αυτά έκαναν. Κι έτσι είναι, θα τους αλλάξεις? Όχι. Τι θα κάνεις? Θα πορευτείς όπως μπορείς. Νομίζω είναι μια λίγο απελπισμένη προσπάθειά τους να ελέγξουν το όνομα του μωρού, αφού δε δώσατε το… Διαβάστε περισσότερα »