in

Αγαπητή «Α, μπα»: Με εκνευρίζει όταν λένε ότι οι γυναίκες είμαστε πολυλογούδες

Τι θα πει δηλαδή αυτό;

Με εκνευρίζει απίστευτα όταν ακούω ότι εσείς οι γυναίκες είστε πολυλογούδες. Σοβαρά τώρα; Εγώ δεν είμαι καθόλου πολυλογού βρε Α,μπα! Τι θα πει δηλαδή πολυλογού; Έχουν στο μυαλό τους την εικόνα μιας ελαφρόμυαλης που μιλάει πολύ και λέει κούφια λόγια; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

YearofWomen2 1000
Illustration: Αudrey Lee

Με εκνευρίζει απιστευτα οταν ακούω οτι εσείς οι γυναίκες ειστε πολυλογούδες. Σοβαρά τωρα? Εγω δεν ειμαι καθόλου πολυλογού βρε Αμπα! Τι θα πει δηλαδη πολυλογου? Εχουν στο μυαλο τους την εικόνα μιας ελαφρόμυαλης που μιλάει πολυ και λεει κουφια λόγια? Ε όχι ρε συ αμπα!

-Νανά

Από όλα τα στερεότυπα φύλου, αυτό σε ενοχλεί περισσότερο; Γούστα είναι αυτά, αλλά για μένα δεν είναι καν στην πρώτη δεκάδα. Στην πεντάδα θα έβαζα όσα είναι σχετικά με την σεξουαλική επιθυμία και το ποιόν μιας γυναίκας, μετά την ικανότητα της να κατέχει διοικητικές θέσεις ή να είναι αρχηγός, και σίγουρα μέσα την σχέση γυναίκας και χιούμορ (και αυτό γιατί το χιούμορ έχει άμεση σχέση με την ευφυία).

Μετά σίγουρα μπαίνουν αυτά που λες, το στερεότυπο της ελαφρόμυαλης, της ζηλιάρας, της επιπόλαιας.

Ειδική θέση για το στερεότυπο που λέει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν φίλες γυναίκες. Μια κατηγορία από μόνο του.

Για να πω την αλήθεια μου όμως, όταν ακούω το «εσείς οι γυναίκες» (ή «εμείς οι γυναίκες») κάνω αυτόματο τσεκ άουτ και αρχίζω να σκέφτομαι τι πρέπει να πάρω από το σούπερ μάρκετ. Είμαι μεσήλικας, δεν έχω χρόνο για τέτοια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

18 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μία
Μία
5 χρόνια πριν

Το χειρότερο μου είναι όταν πάω να συζητήσω κάτι να μου το αποκαλούν “κρεβατομουρμουρα”!

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

ενοχλητικό είναι και αυτό που είδα σε ένα βιντεάκι εχθές. Ένας άντρας είδε μια ημίγυμνη βραζιλιάνα να χορεύει σε ένα street dance και μπήκε στη φάση και γελώντας άρχισε να χορεύει μαζί της. Ούτε αγγίγματα ούτε τίποτα. Ξαφνικά σκάει από το πουθενά η πληθωρική σύζυγος και τον καταχεριάζει μπροστά σε όλους. Φάπες, μπάτσες, κλωτσιές, σπρωξίματα και όλοι αρχίζουν να γελάνε. Το περιστατικό έληξε με τη γυναίκα να τραβάει και να σπρώνει κλωτσιδόν τον άντρα της ενώ όλοι γελούσαν πονηρά. Ο άνθρωπος έφαγε ξύλο και πέρασε στο ντούκου. Υπάρχει και το αχρείαστο στερεότυπο του ότι είναι αστείο να δέρνει μια γυναίκα… Διαβάστε περισσότερα »

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
5 χρόνια πριν

Αχ, το κεφάλαιο “γυναίκα και αυτοκίνητο” είναι στη λίστα των 10 πρώτων. Ίσως να μη φαίνεται τόσο σοβαρό όσο αυτά που αναφέρει η Λένα αλλά επαναλαμβάνεται με τέτοια συχνότητα και με τέτοια ποικιλία , που με βγάζει από τα ρούχα μου κάθε φορά.

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μάνα Κουράγιο

Η λύση σε αυτό είναι απλούστατη. Κάθε μα κάθε φορά που βλέπεις οδηγική καγκουρια από άντρα οδηγό (κι είναι αφθονες σαν τις κουτσουλιεσ περιστεριών στα καγκελα) αναφωνείς για να σε ακούσουν οι συνεπιβάτες “εμ άντρας δεν είναι; τι περιμένεις!”. Μετά από κάποιες φορές κόβονται μαχαίρι τα αστειάκια περί γυναικείας οδήγησης.
Δεν είναι ηθικά σωστό βέβαια, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό.

Zoi Konstantinou
Zoi Konstantinou
5 χρόνια πριν

“Είμαι μεσήλικας, δεν έχω χρόνο για τέτοια” – Σ’ αγαπάω πολύ σου λέω…

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Συνήθως σε κάτι τέτοιο απαντάω “δηλαδή ξέρεις όλες τις γυναίκες του κόσμου;”. Ο μπαμπάς του άντρα μου λέει κάτι τέτοια, αλλά όταν ο άλλος είναι 65 χρονών, το λες μία, το λες δύο, μετά δεν έχει νόημα, τ’ αφήνεις να πέφτουν κάτω. Ακόμα χειρότερα νιώθω όταν τ’ ακούω απ’ τη μάνα μου.

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν

Αυτό η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω ακούσει παρά μόνο από τη γιαγιά μου που με έλεγε γλωσσού, επειδή τολμούσα να αντιμιλήσω.

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

“γλωσσου” ρε φιλε… που το θυμηθηκες; ετσι με ειχε πει το πρωτο μου αφεντικο που θεωρουσε οτι ως νεα γυναικα, η βασικη μου δουλεια ηταν να κανω καφεδες στους πελατες του γραφειου, παρολο που ημουν εκει για πολυ εξειδικευμενη δουλεια που θελει πτυχια κλπ. ετσι αποκαλουσαν τις γυναικες που εκφραζονταν και ειχαν αποψη, γιατι υπηρχε(υπαρχει;) η αποψη οτι η γυναικα πρεπει να κραταει την γνωμη της για τον εαυτο της, και για τους αλλους να ειναι ανωδυνη, μουγγη και περιποιητικη. να χαζογελαει συχνα και να ειναι “γλυκια”.. η μανα μου μου ειχε πει και το αλλο αμιμητο οσο ημουν ελευθερη… Διαβάστε περισσότερα »

Κασσάνδρα
Κασσάνδρα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

Όλη αυτή η κουβέντα μου θύμισε τον Αστερίξ στην Κορσική! :p

https://asterixonline.info/comics/index.php?manga=Asterix_Comics&chapter=20&page=15

(ο διάλογος στις δυο πρώτες εικόνες)

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

Όλα όσα είπες ακριβώς εννοούσε και η γιαγιά μου 🙂

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

Κασσανδρα, τελειο! Νομιζω μαλιστα οτι στην Ελληνικη μεταφραση το ονομα της ειναι Μιλασιγόμπα.

Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Έτσι, γιατί γλωσσοκοπάνος δεν υπάρχει καν σαν λέξη.

J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν

Αν όλες οι γυναίκες, κάναμε αυτό, που λέει η Αμπα, είμαι σίγουρη ότι θα κοβόταν το σπορ. Κι εγώ πια, όταν ακούω τέτοια, αν μπορώ να φύγω, φεύγω αλλιώς, αν είμαι σε μπαρ, πάω τουαλέτα ή χασμουριέμαι. Είναι νεύρωση, η κατηγοριοποίηση σε τέτοιο βαθμό. Οι άντρες – οι γυναίκες, οι βόρειοι – οι νότιοι, οι ηλικίες είναι από μόνο του μια κατηγορία γιατί πάει ανά χρόνο (ναι έχω ακούσει χιλιάδες φορές, να εξηγούν συμπεριφορές με βάση την ηλικία κάποιου…. δυο χρόνια μικρότερου/μεγαλύτερου! ) Όλα αυτά έχουν σχέση, με το πάθος για έλεγχο. Αυτοί, που τα λένε, νομίζουν ότι σκέφτονται και… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

…Λοιπόν, είχα την σκέψη ότι η εκφορά του λόγου -εν γένει- των γυναικών, ενδέχεται να ακούγεται πιο “ενοχλητική”, λόγω υψηλότερου pitch. Δείτε τι λένε και στον κάτωθι σύνδεσμο και αναρωτηθείτε, “θα με ενοχλούσε το ίδιο αν αντί της “καρακαηδόνας” δίπλα, άκουγα τα ίδια πράγματα να μου τα λέει κάποιος ανήρ (αλλά και γυναίκα) άνευ “squeaky” φωνής κ.λπ.;

“Female voices can be annoying, and the reason why is totally unfair”

https://www.google.gr/amp/s/amp.businessinsider.com/why-critical-of-female-voices-annoying-npr-2015-3

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
5 χρόνια πριν

Τιποτα δεν θα πει το “οι γυναικες ειναι πολυλογουδες”. Μια κουφια, κενη νοηματος αποψη ειναι, την οποια καποιοι παπαγαλιζουν χωρις καν να εχουν σκεφτει το περιεχομενο της. Εντωμεταξυ πολυλογουδες + πολυλογαδες (και για αντρες ισχυει αυτος ο χαρακτηρισμος) ποτε; Ολες τις ωρες ανεξαιρετως; Στη δουλεια; Στις προσωπικες σχεσεις; Που και ποτε; Γινεται ισως μια συνδεση του τυπου πολλα λογια = αυθαδεια πιθανον, απο καιρους που οι γυναικες δεν επρεπε να “αντιμιλανε” στο συζυγο. Υπαρχουν ομως και αντρες και γυναικες που στη δουλεια πχ δεν ξερουν πως να σταματησουν να μιλανε για προσωπικα τους θεματα ή δεν εννοουν να το κλεισουν… Διαβάστε περισσότερα »

brightbird
brightbird
5 χρόνια πριν

Όντως γιατί σε πειράζει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό;; Υπάρχουν χιλιάδες στερεότυπα όπως ανέφεραν και οι προηγούμενοι αλλά εσένα αυτό σε ενοχλεί πολύ !Μήπως κάπου χτυπάει φλέβα;; Αν σου αρέσει να μιλάς πολύ ,μίλα, να θέλεις να εκφράζεσαι κάνε το . Από πότε η ευφράδεια και η ευγλωττία είναι μειονεκτήματα;; Αν κάποιος θεωρεί την πολυλογία αρνητικό και χαρακτηριστικό μόνο των γυναικών πρόβλημά του σημασία έχει να νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου.