Αγαπητή «Α, μπα»: Γενικεύει και ομαδοποιεί τους ανθρώπους

Αναρωτιέμαι πως είμαι με έναν άνθρωπο που σκέφτεται έτσι

Αγαπητή Αμπα! Σε έχω βρει εδώ και λίγο καιρό και είναι πολύ ωραίο αυτό που έχεις κάνει! Μπαίνω στο θέμα μου. Το αγόρι μου λοιπόν αγαπάει την γενίκευση, δλδ εσείς οι γυναίκες αυτό, εμείς οι άντρες το άλλο! Σήμερα λοιπόν γύρισα από την δουλειά και είχα πολλά νεύρα με έναν συνάδελφο και όπως έλεγα στο αγόρι μου την ιστορία του λέω στο τέλος του λέω “πολύ θα ήθελα να πάω να του χαράξω πάνω στο αυτοκίνητο είσαι μαλάκας” (το αγαπάει το αυτοκίνητο του 😛 φυσικά να τονίσω ότι δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο) και γυρνάει και μου λέει το αγόρι μου “αυτά τα χαζά με την χαρακές μόνο εσείς τα σκέφτεσαι και να κάνετε” και του είπα ότι μια χαρά και ένας άντρας μπορεί να τα σκεφτεί και στο θέμα εκδίκησης ο καθένας αντιδρά εντελώς διαφορετικά χωρίς να παίζει ρόλο το φύλο. Με ρώτησε γιατί δεν μου ήρθε πρώτο να σκεφτώ να τσακωθούμε πχ μπουνιές κτλ ανδρικά και του απάντησα πως είμαι 1,50 και καθόλου γυμνασμένη. Του είπα ότι είναι λάθος να γενικεύει και νευρίασε και μάλιστα δεν ήθελα καν να το συζητήσουμε. Θα ήθελα να μάθω γιατί σκέφτεται έτσι όπως σκέφτεται αλλά μου το έκοψε. και αναρωτιέμαι άμπα μπορώ να είμαι με κάποιον που πιστεύει σε τέτοιες γενικότητες και ομαδοποιεί έτσι τους ανθρώπους; πως μπορώ να του δώσω ερεθίσματα να το ψάξει περισσότερο; θα μου πεις θες να τον αλλάξεις; απλά θα ήθελα να καταλάβει γιατί δεν στέκει το να γενικεύει έτσι. Σκέφτομαι κάτι λάθος;

οι γυναίκες οι άνδρες

Υπάρχουν κοινωνικά κατασκευασμένες συμπεριφορές ανάλογα με το φύλο, αυτό ισχύει. Αλλιώς τείνουν να εκδικούνται τα δύο φύλα, αλλιώς τείνουν να εκδηλώνουν την αντίθεση τους, αλλιώς τείνουν να ζητάνε βοήθεια. Οι συμπεριφορές αυτές μαθαίνονται, διδάσκονται από τα γεννοφάσκια μας (δες πόσα παραδείγματα υπάρχουν στη στήλη «κάζουαλ σεξισμός») όχι μόνο από γονείς, από τους πάντες. Οπότε ναι, παίζει ρόλο το φύλο. Δεν θα έπρεπε να παίζει, αλλά παίζει γιατί υπάρχουν προκαθορισμένοι ρόλοι που έχουμε μάθει να ακολουθούμε.

Δεν είναι μόνο η σωματική διάπλαση που κάνει τους άντρες να σκέφτονται περισσότερο την σωματική βία ως λύση, γιατί δεν είναι όλοι οι άντρες δυνατοί, ούτε είναι όλοι οι άντρες ψηλοί, ούτε είναι όλοι οι άντρες γυμνασμένοι. Σκέφτονται έτσι γιατί έχουν μάθει ότι οι άντρες είναι δυνατοί, προστάτες και κυνηγοί, ενώ επίσης έχουν μάθει ότι οι γυναίκες είναι τροφοί και μάνες. Οι ρόλοι, όπως είναι μοιρασμένοι, έχουν μόνο έναν σκοπό και μόνο έναν: να αποκλείσουν τις γυναίκες από τις θέσεις εξουσίας. Να τις κρατήσουν περιορισμένες στις κουζίνες τους, και οι κουζίνες πλέον στην δύση μπορεί να είναι κουζίνες στην κυριολεξία. Είναι σίγουρα ένας ρόλος βοηθητικός και όχι ηγετικός. Μια γυναίκα δεν δικαιούται να ζητά ολοκλήρωση μέσα από την καριέρα της, πρέπει να αρκείται με τον ρόλο της μητέρας.

Όμως μιλάμε για συμπεριφορές που μαθαίνονται, όχι για τις φυσικές και ψυχικές ικανότητες. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να ηγηθούν, από πουθενά δεν προκύπτει ότι θέλουν όλες να κάνουν παιδιά, ή ότι όλες θέλουν να φροντίσουν αρρώστους και γέρους. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι δεν μπορούν να κάνουν φιλίες με άλλες γυναίκες, ή ότι δεν έχουν ικανότητες στα μαθηματικά ή στη φυσική. Αυτά είναι «συμπεράσματα» που έχουν προκύψει από τους κατασκευασμένους ρόλους. Δεν υπάρχουν γυναίκες ηγέτες επειδή αυτές δεν θέλουν, δεν τις εμποδίζει κανείς. Οπότε το σύστημα συντηρείται.

Το χάραγμα του αυτοκινήτου μου φαίνεται εξίσου αντρικός και γυναικείος τρόπος σκέψης, αν και τείνω να πιστεύω ότι περισσότερο άντρας θα έκανε όντως κάτι τέτοιο, οι γυναίκες θα έμεναν περισσότερο στη σκέψη, γιατί φοβούνται περισσότερο τις συνέπειες αν τις πιάσουν στα πράσα.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

32 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
7 Συντάκτες σχολίων
δε σου λέω!Mitsiloglady Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Αν γενικεύει χαρακτηρίζοντας τις γυναίκες έτσι και τους άντρες αλλιώς, δεν λέγεται “γενίκευση” το πρόβλημά του, αλλά κάπως αλλιώς.

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

“Εμείς οι γυναίκες χαράζουμε αυτοκίνητα για να εκδικηθούμε, εσείς οι άνδρες δολοφονείτε γυναίκες.”
Διαμαρτυρίες για μισανδρισμό και #NotAllMen σε 1, 2…

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μα πώς σας ήρθε τώρα αυτό το άσχετο, πραγματικά απορώ. Δηλαδή οι άντρες για εκδίκηση δολοφονούν, ένω οι γυναίκες το πολύ πολύ να χαράξουν το αυτοκίνητο;
Τι σχεση έχει το ένα με το άλλο, και πώς τα βάζετε έτσι στη ζυγαριά;

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Μου φαίνεται ότι προσπερναμε το ουσιαστικό θέμα, οποιαδήποτε πρόταση ξεκινάει με το εσείς οι γυναίκες έτσι και εμείς οι άντρες γιουβετσι δεν είναι ομαδοποίηση, είναι αγνός ξεκάθαρος σεξισμός

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Πιστεύω όταν κάποιος μας λέει ότι τα δύο φύλα διαφέρουν στο τάδε σημείο, μία πολύ καλή ερώτηση είναι: “Αυτή η διαφορά πιστεύεις ότι είναι βιολογική ή κοινωνική;”. Γιατί αν είναι μία κοινωνική διαφορά (πχ. ότι λιγότερες γυγυναίκες σπουδάζουν μαθηματικά από ότι άντρες) τότε αυτή η διαφορά μπορεί σιγά – σιγά να εξαλειφθεί. Αν όμως είναι μία βιολογική διαφορά (πχ. ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερο ηλικιακό περιθώριο για να κάνουν παιδί από τους άντρες) τότε όντως είναι μία διαφορά που δεν μπορεί να αλλάξει.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Δηλαδή τι το αντρικό και βαρβάτο έχει η έκφραση “θα τον γαμ…..” ή πέστε μου πόσες φορές δε λένε και οι γυναίκες θα σε γαμ…., Προσωπικά έχω πει άπειρες φορές “θα φάει μπουνιές” κτλ κτλ κτλ…. Όχι δεν σχέση ο τρόπος που μεγαλώνουμε, η έλλειψη διάθεσης για εξέλιξη έχει σχέση. Αλίμονο αν τρώμε αμάσητα ότι ακούμε από μωρά…. Ο φίλος σου είναι τεμπέλης πνευματικά. Βαριέται να εξερευνήσει και υπακούει σε αυτό που του έμαθαν, γιατί νομίζει ότι έτσι είναι ασφαλής και δεν θα την πατήσει. Εμείς που να ξέρουμε, τι τύπος είσαι εσύ, για να σου πούμε αν πρέπει να… Διαβάστε περισσότερα »

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Προσπερνάω το σεξισμο, αλλά θα συμφωνήσω με τη Λενα ότι ήταν άτοπο ότι οι γυναίκες χαράζουν αυτοκίνητα. Θα εφαρμόσω και αρχή λενφου: ξέρω by fact δύο άτομα που χάραξαν αυτοκίνητο, ήταν και οι δύο άντρες.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κανεις δεν πρεπει να εφαρμόζει τη σωματική βία ως λύση. Ούτε την αυτοδικία γενικά. Τούτου δεδομένου, παρόλο που πραγματι οι περισσότεροι άνδρες είναι πιο δυνατοί από τις γυναίκες, είναι σαφες ότι οι γυναίκες δεν ύστερουν σε τίποτα και είναι ισάξιες και υπεραξίες για κάθε πόστο, ηγετικό, ή μη, αρκεί να μην απαιτεί υπερβολική μυική δύναμη.
Το ξέρω ότι είναι κοινοτοπία, αλλά ίσως να μην είναι τελικά και τόσο κοινός τόπος.