in

Τι να φας μ’ αυτή τη ζέστη;

Δύο προτάσεις για τον καύσωνα

Τέτοιες μέρες ακόμα και η θέα της κουζίνας προκαλεί δυσφορία. Αδύνατον να σταθείς δίπλα σε μάτι που καίει. Οι Άραβες πίνουν ζεστό τσάι για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη, και όσο και να πείθομαι από τα επιστημονικά επιχειρήματα, μου είναι αδύνατον να το κάνω. Το σημαντικότερο είναι να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό – είναι στοιχειώδες, κι όμως, δεν το κάνουμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

klassische gazpacho F6303301id1caf3c29bleckerw610cgc

«Ψελλιστί παίρνεται ο υπνάκος μέσα σ’ ένα στεντόρειο μεσημέρι, γεμάτο τζιτζίκια που μαίνονται. Ιούλιος. Α, νάρθει η ώρα που θα δαγκώνεις το περγαμόντο και που ύστερα θα πίνεις πίνεις δροσερό νερό, καφέδες, και σιγάρο ατελεύτητο σαν την Ελλάδα.»

(Εκ του πλησίον)/ Οδυσσέας Ελύτης 

 

Τέτοιες μέρες ακόμα και η θέα της κουζίνας προκαλεί δυσφορία. Αδύνατον να σταθείς δίπλα σε μάτι που καίει. Οι Άραβες πίνουν ζεστό τσάι για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη, και όσο και να πείθομαι από τα επιστημονικά επιχειρήματα, μου είναι αδύνατον να το κάνω. Το σημαντικότερο είναι να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό – είναι στοιχειώδες, κι όμως, δεν το κάνουμε. Μπορείτε να βγάλετε τη μέρα τρώγοντας καρπούζι και φέτα από το ψυγείο, αλλά αν έχετε κουράγιο για κάτι πιο περίπλοκο, σας προτείνω τα εξής: γκασπάτσο και φρουτοσαλάτα με μέντα.

Γκασπάτσο

Το γκασπάτσο είναι σαλάτα σε υγρή μορφή, εύκολο και γρήγορο φαγητό και ακόμα πιο εύκολα καταναλώνεται: δε χρειάζεται καν να μασήσετε. Η παρακάτω συνταγή είναι του José Andrés, ενός ισπανού σεφ που την παρουσίασε στο φετινό φεστιβάλ φαγητού στο Aspen. Στο τέλος προσέθεσε και ένα σφηνάκι βότκα.

Για 6-8 άτομα

  • 1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κομμάτια
  • 1.5 κιλό ώριμες κομμένες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ φλιτζάνι σέρι (προαιρετικό)
  • ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζάνι ξίδι από σέρι (ή από κόκκινο κρασί)

Περάστε όλα τα υλικά από το μπλέντερ και για απαλότερη υφή περάστε τα στη συνέχεια από σίτα ή λεπτό σουρωτήρι. Βάλτε το μίγμα σε κανάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

images 2

Φρουτοσαλάτα με μέντα – όλα από το ψυγείο 

  • 1 ματσάκι μέντα
  • Φρούτα της αρεσκείας σας, κομμένα σε κομμάτια
  • 3 κουταλάκια ζάχαρη

Λιώστε τη μέντα μαζί με τη ζάχαρη (σε γουδί ή σε μούλτι ή με πιρούνι)

Ανακατέψτε με τα φρούτα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

3 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
verve de vie
verve de vie
5 χρόνια πριν

Ευχαριστουμε, Λενα, για τις συνταγες, αλλα κυριως για τον Ελυτη!

dex_
dex_
5 χρόνια πριν

Να τις κάνουμε τρεις;
Αγοράστε τα έτοιμα βρασμένα μπατζάρια στο βακιουμ πακ. Κόψτε τα μικρά κυβάκια σε ένα μπολ. Κάντε το ίδιο με 1/4 αγγούρι και ψιλοκόψτε και λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο. Προσθέστε αρκετό ψιλοκομένο φρέσκο άνηθο. Γεμίστε το μπολ με κεφίρ (ναι καλά διαβάσατε) στάξτε λίγο ελαιόλαδο και χυμό από λεμόνι (δεν κόβει) ή ξύδι και ανακατέψτε.
Οι Λιθουανοί και οι Πολωνοί το σερβίρουν με φρεσκοβρασμένες πατάτες, προσωπικά ένα παξιμάδι μου αρκεί.

Σεξτίνα Ακουαφίνα
Σεξτίνα Ακουαφίνα
5 χρόνια πριν

Γκασπάτσο φτιάχνω συνέχεια το καλοκαίρι! Άλλα υλικά που μπορείτε να προσθέσετε: κόκκινο κρεμμύδι, μήλο για μία πιο γλυκιά γεύση, και ψίχα ψωμιού βουτηγμένη σε νερό για μία πιο πυκνή εκδοχή. Επίσης για γαρνίρισμα ψιλοκομμένο αγγουράκι και κρουτόν.