in

Αγαπητή «Α, μπα»: Χήρεψα πολύ νέα αλλά δεν με ενδιαφέρει να ξαναβρώ σύντροφο

Όλοι γύρω μου με πιέζουν

Αγαπητή Α, μπα, Είμαι χήρα εδώ και σχεδόν δυο χρόνια. Και είμαι νέα, πάρα πολύ νέα. Τόσο νέα που όχι μόνο η χηρεία, αλλά κι ο ίδιος ο θάνατος δεν υπάρχει στο μυαλό των συνομηλίκων μου παρά μόνο σαν αόριστη έννοια. Όλο αυτό φυσικά έχει μεταμορφώσει τη ζωή μου, την καθημερινότητα μου, τις πεποιθήσεις μου. Σου γράφω για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Δεν αντέχω το γεγονός ότι οι γύρω μου θεωρούν την ηλικία μου προτέρημα, ότι ακριβώς επειδή είμαι νέα πρέπει να το ξεπεράσω τσακ μπαμ και πάμε γι’ άλλα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

10weiner superJumbo v3

Αγαπητη Α,μπα, Ειμαι χηρα εδω και σχεδον δυο χρονια. Και ειμαι νεα, παρα πολυ νεα. Τοσο νεα που οχι μονο η χηρεια, αλλα κι ο ιδιος ο θανατος δεν υπαρχει στο μυαλο των συνομηλικων μου παρα μονο σαν αοριστη εννοια. Ολο αυτο φυσικα εχει μεταμορφωσει τη ζωη μου, την καθημερινοτητα μου, τις πεποιθησεις μου. Σου γραφω για εναν πολυ συγκεκριμενο λογο. Δεν αντεχω το γεγονος οτι οι γυρω μου θεωρουν την ηλικια μου προτερημα, οτι ακριβως επειδη ειμαι νεα πρεπει να το ξεπερασω τσακ μπαμ και παμε γι’αλλα. Ομως μεσα μου τα πραγματα δεν ειναι καθολου ετσι. Η ζωη μου συνεχιζεται σε γενικες γραμμες φυσιολογικα, ομως το κομματι των σχεσεων ειναι συνειδητα κλεισμενο. Ο λογος που επελεξα να φτιαξω τη ζωη μου με αυτον τον ανθρωπο ειναι επειδη μονο μαζι του ενιωσα πραγματικα, ουσιαστικα, εμπρακτα οτι ειχα διπλα μου το αλλο μου μισο. Λιγο αυτο, λιγο και οτι σαν χαρακτηρας απο παντα ημουν κλειστη στις πολλες γνωριμιες πασης φυσεως, δεν φανταζομαι τον εαυτο μου με αλλον ανθρωπο. Και ειμαι καλα με αυτο. Ομως πως να δωσω στους γυρω μου να καταλαβουν οτι το να πετανε υπονοουμενα για ”γκομενακια” και γενικοτερα φλερτ και γνωριμιες με κανει να νιωθω παρα πολυ δυσαρεστα; Και δεν μιλαω για τον καθε ασχετο που μου ξεφουρνιζει την αποψαρα του και βαζω στη θεση του με συνοπτικες διαδικασιες: μιλαω για πολυ στενους φιλους και συγγενεις, που δεν μπορω να αποφυγω. Νιωθω σαν να εχω υποστει ακρωτηριασμο και των δυο ποδιων και να μου λενε ”σηκω χορεψε”. Κανεις δεν θα εκανε τετοια σχολια σε μια χηρα μεγαλης ηλικιας. Καταλαβαινω οτι ειναι πολυ δυσκολο για καποιον που δεν το εχει περασει να συνειδητοποιησει την πληρη εκταση μιας τετοιας απωλειας, ομως ορισμενες φορες εξοργιζομαι, μου φαινονται τρομερα επιπολαια κι αναισθητα τα σχολια τους. Πως θα μπορουσα λοιπον να τους δωσω να καταλαβουν οτι παρολο που ειμαι νεα δεν με ενδιαφερει να ψαξω για σχεση; Οτι το να μην εχεις σχεση δεν ειναι το τελος του κοσμου; (Αν ειναι δυνατον…) Τι απαντας στο ”αντε πια, τι θα γινει με σενα, τοσος καιρος περασε”; Σ’ευχαριστω για το χρονο σου και για το νεο σαιτ, ειναι μια απο τις αγαπημενες μου καθημερινες συνηθειες.

Wanderlust

 

Δεν χρειάζεται να τους δώσεις να καταλάβουν τίποτα.

Δεν χρειάζεται να εκπαιδεύσεις κανέναν για αυτό που ζεις, γιατί δεν θα καταλάβουν, δεν θέλουν να καταλάβουν. Αυτό είναι το θέμα: προσπαθούν να αποφύγουν να καταλάβουν.

Σε πιέζουν για να συνεχίσει η δική τους ζωή, όχι η δική σου. Λυπάμαι που χρειάζεται να σου το πω εγώ, αλλά αφού δεν το έχεις καταλάβει ακόμα μόνη σου, κάποιος πρέπει να σου το πει.

Αν έχεις όρεξη, ξεμπρόστιασε τους. Θα σοκαριστούν πολύ από την αλήθεια. Ίσως σε αφήσουν ήσυχη για ένα διάστημα. Δεν θα το παραδεχτούν, αλλά θα αναγκαστούν να σταματήσουν να μιλάνε. Δεν χρειάζεται, όμως. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξέρεις εσύ τι θέλεις, γιατί το θέλεις έτσι, και αν καταλαβαίνεις και τι θέλουν οι υπόλοιποι, ίσως βοηθηθείς στο να ξέρεις πώς να απαντήσεις.

Δεν σου το λέω για παρηγοριά, αλλά μη νομίζεις ότι αντιμετωπίζεις προβλήματα επειδή είσαι νέα. Αν ήσουν γυναίκα μεγάλης ηλικίας και τολμούσες να κάνεις σχέση, θα είχες όχι μόνο αντίσταση, αλλά κάτι που μοιάζει σε κατακραυγή. Η αμηχανία για μια γυναίκα χήρα σε αναπαραγωγική ηλικία προκύπτει επειδή είναι μια κατάσταση μετέωρη: δεν είναι ούτε ελεύθερη για να την χαρακτηρίσουμε, ούτε παντρεμένη, ούτε χωρισμένη- η απουσία/παρουσία άντρα στη ζωή της είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί γιατί πρέπει να κάνει παιδιά. Αν είναι χήρα σε μεγάλη ηλικία και δεν πρόκειται να κάνει παιδιά, γιατί να θέλει άντρα;

Καλή δύναμη σου εύχομαι. Νομίζω ότι στους γονείς σου και στους κολλητούς σου πρέπει να εξηγηθείς έστω και για να απαγορέψεις τις κουβέντες, αν δεν κόβονται με την ευγενική παραίνεση, αλλά εσύ ξέρεις καλύτερα τι να κάνεις. Το μόνο που δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις είναι να τους κάνεις να μπουν στη θέση σου. Αυτό είναι που προσπαθούν να αποφύγουν εδώ και δύο χρόνια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

30 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
acantholimon
acantholimon
5 χρόνια πριν

Μου έκανε φοβερή εντύπωση,που σχεδόν άμεσα άρχισαν τέτοιες κουβέντες,όταν χήρεψε ο θείος μου.Όχι κατευθείαν μπροστά του.Μεταξύ τους όμως πολύ κοντινά πρόσωπα ξεκίνησαν να το συζητούν.Και υπήρχε τέτοια ομοφωνία,το θεωρούσαν τόσο φυσιολογικό.Και φυσικά το θεωρούσαν δουλειά τους να προωθήσουν αυτό το σχέδιο.Προφανώς και τα είχα ξανακούσει αυτά για ξένους.Δεν το περίμενα όμως από ανθρώπους,που και για τους ίδιους ήταν πολύ βαριά η απώλεια.Μα καλά όλη τους η σκάση αυτή ήταν τώρα;Την ώρα που κι εκείνοι ήταν διαλυμένοι;Κι όμως.Ένα από τα βασικά ζητήματα ήταν,να του δείξουν με τον τρόπο τους,ότι εκείνοι όχι μόνο δε θα το αποδοκίμαζαν,αλλά θα τον στήριζαν.Ότι δε θα… Διαβάστε περισσότερα »

Dioni
Dioni
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  acantholimon

Είναι “ξένο” το παραμύθι!

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν

Aφ ενός ο κοσμος ειναι λίγο ηλίθιος και λεει τα πιο άκυρα πράγματα την πιο άκυρη στιγμη .Αλλά τώρα θα τον μάθουμε? Θυμάμαι πριν κάποια χρόνια ειχαμε ενα συγγενικό πρόσωπο που πέθανε υπερβολικά νέο εντελώς αναπάντεχα.Ημουν πολύ μικρος Μίλτος τότε και συναντάω μια οικογενειακή φίλη στο δρόμο.”Ναι το έμαθα ,πολυ λυπήρό” μου λέει ,”η μάνα του πως είναι ,είναι καλά τωρα?το ξεπέρασε?” .Εννοειται οτι το ξεπέρασε γλυκειά μου ,ενας μηνας πέρασε,πέρσι ψόφησε φέτος βρώμησε που λένε.Μαρη είσαι καλά???????? Λίγο σοκαρίστηκα με το ”τι είχαμε ,τι χασαμε στο λεω σε ξεχάσαμε” των γνωστών σου φίλη μας.Δηλαδη ρε παιδια και το small… Διαβάστε περισσότερα »

τοστογιεφσκι
τοστογιεφσκι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

μιλτο, 👏👏👏 ετσι χυμα, ρε χειμαρρε

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν

“Όπως το λες εδώ.” Αυτό μου απαντάει η ψυχολόγος μου πάντα όταν τη ρωτάω “πώς να πω το τάδε”. Μη φοβάσαι μήπως τους στεναχωρήσεις. Συμφωνώ με τη Λένα, μην *προσπαθήσεις* να τους κάνεις να μπουν στη θέση σου. Ρώτησε τους ρητορικά όμως, αν στη θέση σου, σχεδόν δυο χρόνια μετά το θάνατο του ανθρώπου με τον οποίο ονειρεύτηκαν τη ζωή τους, θα ήθελαν ν’ακούν για γκομενάκια ή θα ήθελαν μια συνεχή υπενθύμιση του φόβου της μοναξιάς, από ανθρώπους που υποτίθεται τους αγαπούν. Μη φοβάσαι μήπως τους στεναχωρήσεις επειδή αισθάνεσαι ότι είναι ήδη σοκαρισμένοι από αυτό που συνέβη. Μη διστάζεις να… Διαβάστε περισσότερα »

varaw_myges
varaw_myges
5 χρόνια πριν

Εγώ πάντως στάθηκα και στο εξης: Ότι πιστεύεις ότι ο σύντροφος σου ήταν ο μοναδικός. Δεν πιστεύω ότι μας πρέπει μόνο ένας άνθρωπος σε αυτή τη ζωή. Προσπάθησε να επενδύσεις σε χόμπυ που σου αρέσουν , να κάνεις παρέες, να αναζητήσεις την ανθρώπινη επαφή (φιλική έστω), να ξεχαστείς. Αυτό που συνέβη είναι μια τραγική απώλεια αλλά προσπάθησε σε παρακαλώ να προσωρήσεις.

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν

Αν και συμφωνώ με τη Λένα στο 99% της απάντησης, θεωρώ ότι οι άνθρωποι που σε αγαπούν το λένε και γιατί πραγματικά νοιάζονται. Αν ο μη γένοιτο η αδελφή μου έμενε χήρα δεν θα ήθελα να μείνει μόνη της για πάντα. Όχι επειδή δεν θα σεβόμουν τα αισθήματα της, ούτε επειδή θα ήθελα να συνεχιστεί η δική μου ζωή. Ωστόσο, συμφωνώ στο ότι πρέπει να το κάνεις σαφές ότι σε ενοχλούν και σε πληγώνουν αυτά τα σχόλια και ότι πρέπει, στην ανάγκη, να τα απαγορεύσεις αν δεν καταλαβαίνουν αλλιώς. Μπορεί οι προθέσεις των ανθρώπων μερικές φορές να είναι πράγματι αγνές.… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Αλουτερο και εγω το σκέφτηκα αυτό αλλά επειδή μας μεταφέρει σχόλια σε χαζοχαρούμενο κουτσουμπολίστικο τόνο ”τι θα γινει με σένα καλέ” νομιζω οτι τις τα λένε για να την ξεφορτωθουν .Σαφως κανεις μας δεν θέλει αν περάσει τετοια απώλεια κάποιος αγαπημένος μας να μαραζώσει για μια ζωη ,αλλά να τον πάρουμε παράμερα και να του μιλήσουμε σε ενα τόνο που δείχνει σεβασμο και κατανόηση.Αν γίνόταν τέτοια κουβέντα και η κοπέλα θα είχε χώρο και χρόνο να εξηγησει τα δικά της αισθήματα ,αλλά νομίζω οτι οι περισσότεροι της κανουν απο αυτά τα θρασύτατα σχόλια που σοκαρεσαι τοσο που ο αλλος ειναι… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Για αυτό βάζω το “ωστόσο” Μίλτο.
Παρόλα αυτά, μου φαίνεται αδύνατον οι κοντινοί της άνθρωποι να θέλουν να την ξεφορτωθούν. Ίσως να μην έχουν τον τρόπο, άλλα σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ ότι το κάνουν από κακοήθεια και βαρεμάρα.
Δεν παίρνω κι όρκο βέβαια!

leas
leas
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Αλούτερο, αν πραγματικά όσοι την αγαπούν νοιάζονται, όπως λες, νομίζω πως καλό είναι να αντέξουν τη δική τους θλίψη και να την αφήσουν να πορευτεί όπως θέλει, με το δικό της χώρο και χρόνο. Η περίοδος πένθους δεν είναι συγκεκριμένη για όλους, και πρέπει να γίνεται σεβαστή για τον καθένα. Σχεδόν δύο χρόνια δεν είναι απαραίτητα πολύς καιρός για να έχει επεξεργαστεί κάποιος το πένθος του.

Αν την πρήζουν με το πόσο νοιάζονται και τα λένε για το καλό της και μπλα, μπλα, μπλα, τότε απλά νοιάζονται χωρίς να σέβονται. Που σημαίνει νοιάζονται;

leas
leas
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Μόνο να τροποποιήσουμε σχόλια μπορούμε. Γιατί; Έστειλα αίτηση διαγραφής για το άνω σχόλιο μου και έγραψα

Είναι πολύ προσωπικός ο λόγος. Αν έχετε την καλοσύνη να το διαγράψετε, ευχαριστώ.

Δεν διεγράφη.

Heliotropium
Heliotropium
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Η Λένα με το “για να προχωρήσουν τη ζωη τους”, ίσως να εννοούσε το πιο απλο “να μην εχω την έννοια της”.
Ίσως και κάτι χειροτερο που εννοεί κάποιος συγγενής, το “να μη μου φορτωθεί”.

Santinity
Santinity
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Αν κρίνω απο τους δικους μου τους συγγενείς, όλοι τους θέλουν πάντα το καλό των άλλων. Είναι φιλότιμοι και φιλόξενοι επί το πλείστον. Αλλά, ένας διαφορετικός τρόπος ζωής δεν είναι στα μάτια τους η απόλυτη ευτυχία. Έτσι, όπως την έχει φιλοσοφήσει ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί. Ο ένας μπορεί να θέλει να σου δώσει μια συμβουλή για να επιβεβαιώσει τον τρόπο ζωής του. Ο άλλος θέλει να σε συμβουλέψει για να μην κάνεις τα ίδια λάθη που έκανε κι εκείνος κοκ. Το κοινό που έχουν τέτοιοι άνθρωποι είναι πως δεν τους ρώτησε κανείς για την τόσο… Διαβάστε περισσότερα »

Santinity
Santinity
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Santinity

*εκλείπει ήθελα να γράψω και όχι εκλιπαρεί και δεν πρόλαβα να το διορθώσω γιατί τελευταία στιγμή έκανα κάποιες τροποποιήσεις και μετά τελείωσε ο χρόνος. Game over.

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Santinity

Κάνε δουλειά σου καλέ! Ακόμα και εμένα να εννοούσες νο προμπλεμ. Είμαι φουλ υπέρ της ελεύθερης έκφρασης ακόμα και εναντίον μου 😊

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
5 χρόνια πριν

Συλλυπητήρια. Κοίταζέ τους αμίλητη με παγωμένο βλέμμα, μέχρι να νιώσουν αμήχανα και να σταματήσουν. Μόνο έτσι έχεις ελπίδες να ησυχάσεις.

Mirka Janic
Mirka Janic
5 χρόνια πριν

Η Κατερίνα Μάτσα στο βιβλίο της το αδύνατο πένθος και η κρύπτη,θάνατος και τοξινομανια, έχει ένα εξαιρετικό κεφάλαιο για το πώς η σύγχρονη κοινωνία έχει εξοβελίσει το πένθος από τη ζωή μας και τι επιπτώσεις έχει αυτό στη ζωή των ανθρώπων. Γενικά δεν υπάρχει πιο απάνθρωπο πράγμα από το να μη σε αφήσουν να είσαι στεναχωρημένος. Εδώ χωρίζουμε και θέλουμε το χρόνο μας να το ξεπεράσουμε, μάλλον την οριστική απώλεια του αγαπημένου μας προσώπου. Γραψτους όλους και μη σου πω διέγραψε τους κιόλας. Είναι φριχτό όταν στο κάνουν αυτό οι άλλοι. Θα περάσει ο καιρός και μπορεί να τη δεις… Διαβάστε περισσότερα »

flavors
flavors
5 χρόνια πριν

Η ζωή είναι δική σου να την κάνεις ότι θες. Οι γύρω πάντα μιλούσαν και πάντα θα μιλάνε και θα λένε τις αποψάρες τους για το οτιδήποτε, και έτσι θα σου πω και εγώ τη δική μου 😉 ποτέ μη λες ποτέ και για τίποτα, εσύ βέβαια αυτό το ξέρεις από πρώτο χέρι. Λυπάμαι για την απώλεια σου, εύχομαι ότι καλύτερο

Shea
Shea
5 χρόνια πριν

Όλα αυτά. Και συλλυπητήρια.

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Τους βάζεις κανονικότατα στη θέση τους είτε με καλό τρόπο είτε με άσχημο και θα αναγκαστούν να το βουλώσουν.