in

Γυναίκες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς μιλάνε πλέον ανοικτά

Τότε είχαν σιωπήσει, τώρα δεν φοβούνται να μιλήσουν

Σε συνέντευξη που έδωσαν στο CNN, γυναίκες που άνηκαν στην θρησκευτική κοινότητα του St. Jοhn και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς μίλησαν μετά από χρόνια για τις εμπειρίες τους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

marie dominique philippe 13317d07 5541 4116 b88f 66c3be5a7d4 resize 750

Σε συνέντευξη που έδωσαν στο CNN, γυναίκες που άνηκαν στην θρησκευτική κοινότητα του St. Jοhn και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς μίλησαν μετά από χρόνια για τις εμπειρίες τους.

Η Λούσι ήταν 16 ετών όταν ξεκίνησε να εμπλέκεται με την Καθολική θρησκευτική κοινότητα St John, ύστερα από τις διακοπές της σε κατασκήνωση στην Ελβετία. Εκείνη την εποχή ένιωθε «πολύ μόνη» και «είχε ανάγκη από φίλους και αγάπη». Αυτό που βίωσε αρχικά η μικρή έφηβη ήταν ένα κλίμα οικογενειακό. «Ήταν πραγματικά σαν οικογένεια» λέει. Ωστόσο αργότερα τα πράγματα άλλαξαν όταν ο ιερέας και πνευματικός της πατέρας όπως αναφέρει ξεκίνησε να την παρενοχλεί σεξουαλικά. Χρειάστηκαν 15 χρόνια για να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που βίωνε τόσο καιρό ήταν κακοποίηση. Εκείνη την εποχή «αηδιασμένη» από την σωματική οικειότητα που είχε αναπτύξει ο ιερέας απέναντι της αισθανόταν τύψεις και ενοχές που δεν μπορούσε να αντιδράσει. «Ήμουν σαν αντικείμενο. Όλα γίνονταν αυτόματα. Ήθελε να το φτάσει ως το τέλος, να εκσπερματίσει κάτι που επαναλάμβανε αρκετές φορές».

Η ιστορία της Λούσι δεν είναι μοναδική.

Πολλές ακόμα γυναίκες παραδέχονται πως έπεσαν θύματα καταστροφικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής και πνευματικής κακοποίησης, από τους ιερείς της εν λόγω θρησκευτικής κοινότητας.

Η Λιέν Μορό, κακοποιούταν από ιερέα στη Γαλλία, επί 15 ολόκληρα χρόνια. Η κακοποίηση ξεκίνησε όταν εκείνη ήταν μόλις 20 χρονών, δόκιμη μοναχή. Η Μορό παραδέχεται πως το πιο επώδυνο κομμάτι ήταν η κατάχρηση εμπιστοσύνης και πίστης. «Η ψυχολογική κακοποίηση ήταν χειρότερη από την σεξουαλική. Ήταν ο εσωτερικός μου κόσμος. Μου πήρε την αξιοπρέπεια, την θηλυκότητα, όλα αυτά που ήμουν. Ακόμα και σήμερα μου είναι τρομερά δύσκολο να αποκτήσω αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση για τον εαυτό μου» δήλωσε.

Καταγραφή 19
H Λούσι το 1994

«Πράξεις αντίθετες από την αγνότητα»

Μια ομάδα με τίτλο «Στοχαστικές Μοναχές» είχε δημιουργηθεί εκείνη την περίοδο, στην οποία άνηκαν οι γυναίκες που συμμετείχαν στην κοινότητα. Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στο St Jordan στο Λίγυρα της Γαλλίας από τον θεολόγο και φιλόσοφο Marie- Dominique-Philippe. H Λορενς Πουτζαντ, πρώην μοναχή που τώρα ηγείται μιας οργάνωσης θυμάτων, λέει ότι το δόγμα και τα εγκλήματα του Philippe έχουν πια ξεσκεπαστεί. «Πίστευε πως όλα επιτρέπονταν, ότι μπορούσε να κάνει ότι θέλει επειδή εμπλεκόταν στον μυστικισμό».

Δεν επιτρέπονται όμως όλα.

«Υπάρχουν θύματα που δεν μπόρεσαν ποτέ να ακουστούν», αναφέρει η Πουτζαντ. «Γυναίκες κλείστηκαν στο ψυχιατρείο, άλλες αυτό- ακρωτηριάστηκαν. Γνωρίζω περίπτωση, όπου οι γονείς της κοπέλας μου τηλεφώνησαν και μου είπαν πως είχε κόψει τη γλώσσα της. Τι μπορείς να πεις εκεί; Τι είχε βιώσει αυτή η κοπέλα για να κάνει κάτι τέτοιο;».

IMG 0200

Το 2013, μετά το θάνατο του Philippe, μοναχοί αποκάλυψαν πως διέπραττε ανήθικες πράξεις απέναντι στις νεαρές κοπέλες και τις καλόγριες. Για χρόνια υπήρχαν επίσης φήμες και για άλλους ιερείς της κοινότητας. Πρόσφατα ο Πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε για πρώτη φορά τη σεξουαλική κακοποίηση μοναχών και άλλων γυναικών από ιερείς, ως μείζων πρόβλημα για την εκκλησία.

Είναι σαφές πως η Καθολική Εκκλησία έχει να λογοδοτήσει για το παγκόσμιο σκάνδαλο σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς.

Μετά τις δηλώσεις του Παπα η κοινότητα του St John εξέδωσε ανακοίνωση πως «οι μοναχοί και οι ιερείς που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν υποστεί ήδη κυρώσεις».

«Σκέφτηκα ότι τώρα που θίγεται το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης στις θρησκευτικές κοινότητες, τώρα που οι ιστορίες μας φτάνουν μέχρι το Βατικανό και τον Πάπα, κάτι αρχίζει να γίνεται, γιατί παλιότερα κανείς δεν θα μιλούσε» λέει η Λούσι.

Την πρώτη φορά που ο ιερέας καταχράστηκε τη θέση εξουσίας του και προσπάθησε να φιλήσει τη Λούσι, εκείνη τον έσπρωξε μακριά. Αλλά αυτό δεν τον αποθάρρυνε. «Δεν είχα καμία δύναμη μπροστά του, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Είχε όλα τα επιχειρήματα για να με πείσει ότι αυτό που κάνει είναι καλό». Ο ιερέας έβγαλε τα ρούχα του και η Λούσι ήρθε πρώτη φορά αντιμέτωπη με γυμνό σώμα. «Συνειδητοποιώ ότι τότε δεν αισθανόμουν τίποτα, σαν να μην βρισκόμουν εκεί. Ήταν η προστασία μου να μην νιώθω».

Είναι πλέον ευθύνη του Βατικανού να εξετάσει αυτές τις υποθέσεις και να κινηθεί νομικά, λένε οι μοναχοί του St John. «Εμείς θα λάβουμε όλα τα μέτρα που έχουμε ώστε να τον απομακρύνουμε από την κοινότητα».

Το πρόβλημα όμως είναι αρκετά μεγαλύτερο. Τον τελευταίο καιρό το CNN και άλλες ειδησεογραφικές οργανώσεις τονίζουν την κακομεταχείριση που υφίσταντο οι μοναχές από άντρες κληρικούς σε όλον τον κόσμο. Μια πρωτοφανής σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί αυτήν την βδομάδα στη Ρώμη, ώστε να συζητηθεί η σεξουαλική κακοποίηση. Παρόλαυτα υπάρχουν ενστάσεις διότι όπως όλα δείχνουν η σύνοδος θα ασχοληθεί κυρίως με το θέμα τις παιδικής κακοποίησης.

Καταγραφή 20
H Λιεν Μορό

Οι γυναίκες που μίλησαν στο CNN ζήτησαν να αναγνωριστεί ο αγώνας τους ώστε να αποδειχτεί ότι αυτό που βίωσαν ήταν κακοποίηση. Μετά από πολλά χρόνια απαιτούν δικαιοσύνη, πρώτα από την εκκλησία και ύστερα από τα δικαστήρια. Η Λούσι προσπάθησε να πάει τον κακοποιό στα δικαστήρια, αλλά ο Ελβετός εισαγγελέας απεφάνθη πως το έγκλημα έχει παραγραφεί. Ο δικηγόρος του ιερέα αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Η Λούσι πλέον παντρεμένη, με 5 παιδιά ζει στο Βέλγιο και εξακολουθεί να πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία. Αναφέρει πως πριν επιχειρήσει κάποια νομική ενέργεια, προσπάθησε ανεπιτυχώς να θέσει το ζήτημα στην κοινότητα του St John. «Η κοινότητα δεν έκανε τίποτα. Συνομιλούσα με άλλα θύματα και συνειδητοποίησα πως έχουν περάσει 15 χρόνια, όλοι γνωρίζουν και κανείς δεν κάνει τίποτα».

Το ίδιο συνέβη και με την υπόθεση της Μορό. Προσπάθησε να πάει τον ιερέα στα δικαστήρια αλλά συνάντησε εμπόδια. Η ίδια λέει πως «όλο αυτό διήρκησε για 15 χρόνια. Τώρα είμαι σε θέση να λέω τη λέξη κακοποίηση. Μου είναι πολύ δύσκολο να ομολογήσω ότι υπήρξα θύμα. Νιώθω υπεύθυνη γιατί με έκανε να νιώθω υπεύθυνη. Με έκανε να συγχωρήσω τις πράξεις του».

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια