in

Αγία Νάπα: Ο αγώνας των γυναικών για δικαιοσύνη υπέρ της νεαρής Βρετανίδας συσπειρώνει τις Κύπριες φεμινίστριες

Επιμένοντας ότι είναι αθώα και ότι έχει πέσει θύμα ομαδικού βιασμού, η νεαρή Βρετανίδα δηλώνει: «Ο αγώνας μου συνεχίζεται».

Σε ένα νησί όπου ο «φεμινισμός» εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς βρώμικη λέξη, η περίπτωση της 19χρονης Βρετανίδας ενθάρρυνε και προκάλεσε τη συσπείρωση των ακτιβιστών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των θυμάτων βιασμού ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 22
Φωτο: Peter Summers/Getty Images

Σε ένα νησί όπου ο «φεμινισμός» εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς βρώμικη λέξη, η περίπτωση της 19χρονης Βρετανίδας ενθάρρυνε και προκάλεσε τη συσπείρωση των ακτιβιστών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των θυμάτων βιασμού. Η νεαρή κοπέλα κατήγγειλε τον περασμένο Ιούλιο ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού. Ωστόσο σύμφωνα με το δικαστήριο Αμμοχώστου οι καταθέσεις της κοπέλας ήταν ψευδείς και πρόσφατα της επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Ακτιβίστριες από την Κύπρο αλλά και 55 γυναίκες ακτιβίστριες από το Ισραήλ, όπως επίσης και μέλη του «Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών» μετέβηκαν στην Κύπρο για να συμπαρασταθούν στην 19χρονη και να καταγγείλουν αποτυχία των διωκτικών αρχών να αναγνωρίσουν και να καταστείλουν το πλαίσιο εκμετάλλευσης, βίας και κακοποίησης στο οποίο παγιδεύτηκε τόσο η νεαρή Βρετανίδα, όσο και άλλες κοπέλες  στην Αγία Νάπα.

Οι γυναίκες φώναζαν από το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης της ποινής της Βρετανίδας από τον δικαστή συνθήματα όπως «We believe you, yes we do”, “We will always stand with you”, “Cyprus Justice, shame on you” και “We want justice, we don’t want favors”.

«Ήταν μια καθοριστική στιγμή» δήλωσε η Ζέλια Γρηγορίου, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, «ήταν μία υπόθεση, ένας φάκελος που άνοιξε, όπως θα ανοίξουμε και πολλές άλλες βαλίτσες, τις οποίες έκλεισαν πολύ γρήγορα οι διωκτικές αρχές. Θέλουμε να δώσουμε φωνή στα θύματα. Θέλουμε να διεκδικήσουμε ξανά το δικαίωμα των θυμάτων να καταγγέλουν με ασφάλεια τη βία κατά των γυναικών, να στηρίζονται όταν καταγγέλλουν και ειδικά όσον αφορά το έγκλημα του βιασμού το οποίο είναι ένα έγκλημα που μπορεί πολύ εύκολα να αδειάσει τα θύματά του από τη δύναμη της μαρτυρίας. Πιστεύουμε ότι χρειάζονται πάρα πολλές προσπάθειες διότι τα στατιστικά δε λένε τίποτα».

Η μη κυβερνητική οργάνωση, ΚΙΣΑ, θεωρεί ότι οι διωκτικές αρχές για μια ακόμη φορά απέτυχαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τις πληροφορίες και καταγγελίες ενοίκων του τουριστικού συγκροτήματος που διέμενε η κοπέλα και να προχωρήσουν έγκαιρα στην αποτελεσματική καταστολή των αδικημάτων. «Επικεντρώθηκαν και πάλι στη διερεύνηση της καταγγελίας για βιασμό ως ένα ‘μεμονωμένο περιστατικό’, με αποτέλεσμα να έχει παραγνωριστεί και να αποσιωπηθεί το πλαίσιο που μεθοδικά έχει διαμορφωθεί και αναπτυχθεί με στόχο την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών ατόμων και ιδιαίτερα νεαρών γυναικών που έρχονται στην Κύπρο για διακοπές και προσωρινή απασχόληση», σημειώνει.

Η εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών έχει μεταλλαχτεί στην Ευρώπη με τους έμπορους να βρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους «εθελούσιας» συμμετοχής των θυμάτων στην εκμετάλλευση τους.

«Υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι ο τρόπος με τον οποίο δρουν τα ιδρύματα μας, τροφοδοτούν αυτό το δηλητήριο στην κοινωνία» δήλωσε η Ελιάνα Γκογκάκι, δασκάλα που βρίσκεται ανάμεσα στους υποστηρικτές του Δικτύου ενάντια στη Βία Γυναικών. «Ασχολήθηκαν με μια υπόθεση κακοποίησης και βίας με τέτοιο τρόπο ώστε να ενοχοποιείται το θύμα».

Οι γυναίκες από το Ισραήλ υπήρξαν σημαντικός παράγοντας στην κινητοποίηση των Κύπριων ακτιβιστών. «Ήταν πιο τολμηρές από ότι εμείς» ανέφερε η Γρηγορίου. «Ήταν σε θέση να πουν ”σε πιστεύουμε” όταν εμείς απλά μιλούσαμε για την άδικη έκβαση της δίκης. Είχαν μια σοφία και έναν δυναμισμό που αποδεικνύουν το πόσο σημαντικοί είναι οι διεθνικοί θεσμοί».

Λίγο πριν από την απαγγελία της ποινής η 19χρονη είχε κάνει δήλωση στην εφημερίδα Sun, λέγοντας ότι φοβόταν μια ποινή φυλάκισης γι’αυτό και δήλωσε ότι οι καταθέσεις ήταν ψευδείς, «αλλά ξέρω ότι δεν έχω κάνει κάτι κακό και είμαι αποφασισμένη να συνεχίζω να αγωνίζομαι».

Ακτιβίστριες ταξίδεψαν από την χώρα τους μόνο και μόνο για να σταθούν έξω από τα δικαστήρια και να κρατήσουν πλακατ λέγοντας «Σε πιστεύουμε».

 

Με πληροφορίες από: The Guardian, KISA

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια