Φύλο και εξουσία: Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε ηγετικές θέσεις εργασίας

Σε έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώθηκε πως η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε υψηλές διοικητικές θέσεις παραμένει με την κατάσταση να είναι χειρότερη για τις μαύρες γυναίκες

Getty Images

Οι γυναίκες εξακολουθούν να λείπουν από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στον τομέας της πολιτικής, του δικαίου, της δημόσιας διοίκησης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του επαγγελματικού και αθλητικού κλάδου του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ένα βήμα αλλαγής ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στις ανώτερες θέσεις.

Σύμφωνα με μελέτη της Fawcett Society (φιλανθρωπική εκστρατεία για την ισότητα των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών) ο αριθμός των μαύρων γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις είναι ακόμα πιο μικρός, σχεδόν ανύπαρκτος.

Επίσης:

  • Οι γυναίκες ίσως πρέπει να περιμένουν περισσότερο από 250 χρόνια μέχρι την οικονομική ισότητα των φύλων
  • Ένα στα τέσσερα μέλη διοικητικών συμβουλίων εταιριών στην Αφρική είναι γυναίκες, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο, δείχνει νέα έκθεση.
  • Επενδυτές επιβάλουν κυρώσεις σε εταιρείες που προσθέτουν γυναίκες στα συμβούλια τους.

Ο Δείκτης Σεξουαλικής Δύναμης 2020 υπογράμμισε τον εξαιρετικά αργό ρυθμό των αλλαγών από τους τομείς των επιχειρήσεων μέχρι τα γήπεδα.

«Παρά την θεωρητικές υποθέσεις και τα επιχειρήματα γύρω από την σημασία της ύπαρξης των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν πως είμαστε ακόμα γενιές μακριά από την επίτευξη της ισότητας» δήλωσε ο Sam Smethers, διευθύνων σύμβουλος της Fawcett Society.

«Σπαταλάμε τα ταλέντα και τις δεξιότητες των γυναικών».

Η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς πόσες γυναίκες βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις.

Στο νομικό τομέα το Ανώτατο Δικαστήριο έχει από 12 άτομα μόνο 2 γυναίκες δικαιοπάροχους (17%). Από την αρχής της σύστασης του δεν υπήρξε ποτέ μαύρος δικαστής.

Oι γυναίκες 1 στα 20 διευθυντικά στελέχη των εταιριών FTSE 100, ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο από το 2018. Ούτε εκεί υπάρχουν μαύρες γυναίκες. Επιπλέον οι γυναίκες αποτελούν το 39% των δευτεροβάθμιων διευθυντών, αριθμός που επίσης δεν έχει αλλάξει από το 2018 και έχει αυξηθεί κατά μόλις 6% από το 2005.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 30% των Πανεπιστημιακών αντιπροέδρων αλλά μόνο το 1% των αντιπροέδρων είναι γυναίκες. Πάνω από το ένα πέμπτο των εκδοτών εφημερίδων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γυναίκες, με μόνο 4 στις κορυφαίες θέσεις εργασίας, ενώ στον αθλητισμό οι γυναίκες αποτελούν το 21% των εθνικών διευθυντικών στελεχών των ανώτατων διοικητικών οργάνων -πτώση από το 26% από το 2018.

Μόνο το 4% των ποδοσφαιρικών συλλόγων της Premier League διευθύνονται από γυναίκες.

Στην Βουλή των Κοινοτήτων, το 34% είναι γυναίκες- μόλις 2% στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Οι μαύρες γυναίκες αποτελούν σήμερα το 17% των γυναικών βουλευτών, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με τον πληθυσμό στο σύνολο του.

Στη Βουλή των Λόρδων, το ανώτατο σώμα του Βρετανικού κοινοβουλίου, το 27% των συνομηλίκων είναι γυναίκες, σημαντικά χαμηλό ποσοστό, το οποίο έχει αυξηθεί μόλις 1% από το 2018. Μόνο το 2% όλων των μελών της Βουλής των Λόρδων είναι μαύρες γυναίκες. Δεν υπάρχουν μαύρες γυναίκες στο Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο, στην Εθνική Συνέλευση Ουαλίας ή στη Συνέλευση Βόρειας Ιρλανδίας.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε καθώς η καμπάνια της Fawcett Society εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Αμοιβή και εξέλιξη των μαύρων γυναικών» ενώνοντας τις δυνάμεις της με την Runnymede Trust, επιστημονικό επιτελείο για την ισότητα των φύλων.

«Είναι εκπληκτικό αν σκεφτείς τον σημαντικά μεγάλο και ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό της μαύρης εθνοτικής κοινότητας στη χώρα αυτή κι όμως να μην υπάρχει ούτε ένας μη λευκός δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο ή ένας μόνιμος γραμματέας της δημόσιας διοίκησης ή μια διευθύνων σύμβουλος των εταιριών FTSE 100» δήλωσε η Zubaida Haque, αναπληρώτρια διευθύντρια της Runnymede Trust.

«Έχουν υπάρξει θετικά βήματα και επιτεύγματα όσον αφορά την ισότητα των φύλων σε ορισμένους βασικούς τομείς του δημοσίου βίου, αλλά δεν μπορούμε να υποθέτουμε ότι οι γενικές πρωτοβουλίες και στόχοι για το φύλο θα αντιμετωπίσουν επίσης ζητήματα φυλετικών διακρίσεων για τις μαύρες γυναίκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρία Runnymede Trust είναι ενθουσιασμένη που συνεργάζεται με την Fawcett Society σε ένα νέο πρόγραμμα που επικεντρώνεται στα πρότυπα αμοιβών και επαγγελματικής εξέλιξης» συμπλήρωσε.

Στη Κυβέρνηση των Συντηρητικών, το 30% του υπουργικού συμβουλίου είναι γυναίκες, ενώ στο Εργατικό Κόμμα είναι το 47%. Περίπου το ένα τρίτο των μόνιμων γραμματέων των δημόσιων υπηρεσιών είναι γυναίκες αλλά καμία εξ’αυτών δεν είναι μαύρη.

Η Fawcett Society κάλεσε την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τους εργοδότες και το δικαστικό σώμα να λάβουν μέτρα για την αύξηση του αριθμού των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Η κοινωνία ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ποσοστώσεις, στόχοι και πολιτικές παρεμβάσεις για την άρση των εμποδίων στην πρόοδο των γυναικών.

«Είμαι αποφασισμένη να ηγηθώ του αγώνα για την αντιμετώπιση της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς με την άρση των φραγμών στην πρόοδο των γυναικών» απάντησε η πολιτικός Andrea Leadsom.

«Αυτό περιλαμβάνει σχέδια για επέκταση της προστασίας από απολύσεις στις νέες μαμάδες, αύξηση της απορρόφησης κοινής γονεικής άδειας και έκκληση για ανεπαρκή εκπροσώπηση γυναικών και εθνοτικών μειονοτήτων, όπως τονίζεται από τις αναθεωρήσεις.

«Ο επερχόμενος νόμος για την απασχόληση θα έχει ως κεντρομόλο την ακεραιότητα συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων».

 

πηγή

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-3 points
Upvote Downvote

3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

“Η κοινωνία ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ποσοστώσεις, στόχοι και πολιτικές παρεμβάσεις για την άρση των εμποδίων στην πρόοδο των γυναικών.”.
Εγώ προσωπικά νομίζω πώς είμαι υπέρ της ποσόστωσης. Εδώ και χιλιετίες οι γυναίκες αποκλείονται από ηγετικές θέσεις λόγω του φύλου τους (και δεν είδα τους άντρες να νιώθουν καμία τύχη που καταλαμβάνουν αυτοί τις συγκεκριμένες θέσεις απλά επειδή είναι άντρες) ε, λοιπόν, ας καταλάβουν και κάποιες ηγετικές θέσεις οι γυναίκες λόγω του φύλου τους για να αρχίσει να υπάρχει μια ισορροπία!

Μέλος
Συμμετέχων

Τι ποσσοστο του πλυθησμου της Σκωτιας ειναι μαυρεσ γυναικες;

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

“Επενδυτές επιβάλουν κυρώσεις σε εταιρείες που προσθέτουν γυναίκες στα συμβούλια τους.” Ποιοί είναι αυτοί οι επενδυτές; Δεν πρέπει να βγουν και να λογοδοτήσουν δημόσια για το ότι επιβάλουν αυτές τις κυρώσεις;