in ,

Oι άντρες έχουν άποψη, πότε να γυρίσει η Στικούδη στη δουλειά της

Η παρουσιάστρια γέννησε πριν από μερικές ημέρες και οι άντρες του διαδικτύου την ήθελαν “στο σπίτι”

Η παρουσιάστρια γέννησε πριν από μερικές ημέρες και οι άντρες του διαδικτύου την ήθελαν “στο σπίτι” ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

j2us 768x461 1

Το ‘χουμε ξαναπεί: το γυναικείο σώμα, σε όποια ηλικία και όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται, είναι σε πόλεμο. Μια γυναίκα κρίνεται για τα κιλά της, για τα ρούχα της, για την εμφάνισή της. Επίσης, κρίνεται, χωρίς κανέναν δισταγμό και στην πιο ευαίσθητη περίοδο της ζωής της -ως ψυχή και ως σώμα- τόσο στην εγκυμοσύνη, όσο και στην περίοδο λοχείας.

Δεν έχει να κάνει με το ποια είναι, πού δουλεύει, αν προέρχεται από πλούσιο περιβάλλον ή όχι, αν είναι γυναίκα καριέρας ή αν έχει επιλέξει να αφιερωθεί στην οικογένεια. Ούτε αυτή η περίοδος γίνεται σεβαστή. Θα κριθεί για τα κιλά της εγκυμοσύνης είτε τα έχασε αμέσως είτε τα κουβαλάει και παίρνει τον χρόνο της για να βρει ξανά τα πατήματα και τα όριά της.

Θα κριθεί αν κάνει χρήση όλης της άδειας από την εργασία της, θα κριθεί κι αν αποφασίσει να επιστρέψει αμέσως. Ποτέ, κανένας πατέρας δεν λογοδότησε για κάτι από τα παραπάνω. Ωστόσο, κάθε καινούρια μητέρα, πέρα από την κόπωση, τα άγχη και τις νέες αγωνίες της, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από κλισέ.

Απαντήσεις σπανίως δίνονται φωναχτά. Συνήθως δεν προλαβαίνεις να απαντήσεις στον περίγυρο, ότι δεν είναι δουλειά του να χώνει τη μύτη του στα σπίτια, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων.

Όταν, όμως, δίνονται, είναι ιδιαίτερα απολαυστικό αυτό που συμβαίνει. Είναι σα να ακούς τον κρότο από το χαστούκι να σκάει.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση της τραγουδίστριας και παρουσιάστριας, Κατερίνας Στικούδη. Το προηγούμενο Σάββατο, όταν επέστρεψε στο πόστο της, στον μουσικό διαγωνισμό Just The Two Of Us κάτι περίεργο συνέβαινε στο Twitter. Από τη μία, οι χρήστες την αποθέωναν για τη φυσική της κατάσταση. Για το ότι το σώμα της δεν φαινόταν σώμα γυναίκας που γέννησε λίγες εβδομάδες πριν. Ας μην ασχοληθούμε τώρα με το πόσο άκομψα, τελικά, και απείρως αγχωτικά είναι αυτά τα σχόλια.

Και μετά σταδιακά, η κουβέντα ξέφευγε. Καθώς πολλοί, άντρες ως επί το πλείστον, είχαν άποψη για το αν ήταν σωστό που η παρουσιάστρια βιάστηκε να επιστρέψει στη δουλειά της. Τα σχόλια πάνω κάτω πήγαιναν όπως φαντάζεστε: τι είδους μάνα αυτή που αφήνει το παιδί της, πόσο ανεύθυνη η στάση τους και πόσο δεν τους πήρε την άδεια για να επιστρέψει στο πόστο της.

Μια γυναίκα κρίνεται για τα κιλά της, για τα ρούχα της, για την εμφάνισή της. Επίσης, κρίνεται, χωρίς κανέναν δισταγμό και στην πιο ευαίσθητη περίοδο της ζωής της -ως ψυχή και ως σώμα- τόσο στην εγκυμοσύνη, όσο και στην περίοδο λοχείας.

Η Στικούδη, προς τιμήν της, δεν άφησε τον σεξισμό πάνω στο χαλάκι της εξώπορτας. Την άνοιξε, τον άρπαξε και τον πέταξε πίσω στους ιδιοκτήτες τους, ρίχνοντας τους και ένα ταχύρρυθμο μάθημα ταξικής συνείδησης και ρεζιλεύοντας με χάρη και αξιοπρέπεια τα gossip boys (και δυστυχώς και μερικά girls) των social media.

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα “BestOfYou” η παρουσιάστρια μεταξύ άλλων έγραψε τα εξής:

“Σε όλους αυτούς λοιπόν που λένε ότι “παρατάει το παιδί της”, “δεν είναι καλή μάνα”, “την νοιάζει μόνο η προβολή” και άλλα τέτοια, θα μπορούσα να ανταπαντήσω κάνοντας τη ζωή μου reality μέσω των λογαριασμών, όπως τόσοι άλλοι κάνουν, και μάλιστα έχοντας και έσοδα, δείχνοντας ότι είμαι 24 ώρες το 24ωρο με το όμορφο πλάσμα που ήρθε σε τούτο τον κόσμο. Δεν είναι του χαρακτήρα μου.

Θα μπορούσα να ξεστομίσω ότι η μητέρα μου είναι νέα και ο άντρας μου είναι μοντέρνος και έχουν τη γνώση την προσήλωση και την ικανότητα να φροντίσουν ένα παιδί για μερικές ώρες που θα λείψω. Δεν υπάρχει λόγος να μπω σε λεπτομέρειες. Θα μπορούσα επίσης να πω ότι είμαι πολύ καλά στην υγεία μου και, αφού δώσω πικάντικες λεπτομέρειες για τα τυχόν “θέματα λοχείας” που αντιμετωπίζω, να εξηγήσω πόσο καλά νιώθω. Δεν θα έπειθα κανένα. Θα μπορούσα να εξηγήσω καλύτερα και πιο εμπεριστατωμένα ότι δε ζούμε στο 1932, όταν η γυναίκα ήταν σε σαφώς πιο δύσκολη κοινωνικά και εργασιακά θέση (όχι ότι σήμερα έχει λύσει τα προβλήματά της). Δεν ανοίγεις τέτοια κουβέντα με συζητητή πίσω από το πληκτρολόγιο, δε βγαίνει άκρη. Θα μπορούσα τέλος να αδιαφορήσω και να μη μπω καν στον κόπο να γράψω αυτά τα δυο λόγια…

Όμως έχει κάποια αξία να πούμε το εξής: ότι είναι εντελώς άτοπο να ασχολούμαστε με το αν μια τηλεοπτική παρουσιάστρια επέστρεψε στο πόστο της νωρίς, ή ακόμα και αν κάποιο νέο και άμυαλο, αγενές παιδί προκαλεί τόσο πολύ στα social media, την ώρα που γυναίκες δολοφονούνται σα να μην τρέχει τίποτα, εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους δουλεύοντας υπερωρίες σε αντίξοες συνθήκες και δεν ανοίγει ρουθούνι, ντρελιβεράδες σκοτώνονται σε τροχαία καθημερινά και “είναι ακόμα μια Τετάρτη”, και τόσα άλλα ακόμα. Καιρός να δούμε τις προτεραιότητές μας, να κοιτάξουμε τα χιλιάδες προβλήματα που έχει η κοινωνία μας και πως εμείς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη. Προφανώς τα social media δεν έχουν βοηθήσει και πάρα πολύ…”.

Στον επόμενο που θα θέλει κάπως να μας δώσει την άδειά του για το “πότε” θα κάνουμε “τι”, το κείμενο της κυρίας Στικούδη θα πρέπει να φτάνει συστημένο. Και κάτι ακόμα: αν η Στικούδη δεν έκανε δουλειά μπροστά στις κάμερες, ποιος θα γνώριζε και ποιον θα ενοχλούσε το πότε επέστρεψε στη δουλειά. Ή για τη Μαρία που δουλεύει σε φούρνο και για την Κατερίνα που κάνει δουλειά γραφείου δεν υπάρχει θέμα;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Mirka Janic
Mirka Janic
2 χρόνια πριν

Για όλες όσες γυρνάνε στη δουλειά γιατί δε θα φτάνει το επίδομα να πληρώσει τους λογαριασμους, γιατί δε θέλουν να απολυθουν, για όλες όσες απολύονται μετά την εγκυμοσύνη τους, ουδείς από όλους αυτούς ασχολείται. Μπράβο στην Στικούδη που αναφέρθηκε και στον θάνατο του εργάτη στο λιμάνι. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη, που ας μην ξεχνάμε, θα έδινε στις μάνες τη δυνατότητα να βλέπουν τα παιδια τους την Παρασκευή, αφου δουλέψουν απλήρωτα δωδεκάωρα την υπόλοιπη βδομάδα.

Fanaki
Fanaki
2 χρόνια πριν

Το χειρότερο και πιο θλιβερό που παρατήρησα ήταν ότι, όχι, δεν ήταν άντρες ως επί τω πλείστον αυτοί που σχολίαζαν αρνητικά την επιστροφή της κάτω από τα άρθρα. Αλλά γυναίκες! Και μάλιστα σε συντριπτική πλειοψηφία! Τουλάχιστον στα άρθρα που πέτυχα εγώ. Κι επίτηδες μπήκα στα σχόλια να δω τι γίνεται. Πλήρης απογοήτευση!

Diapontios
Diapontios
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Fanaki

Διαβάζω αυτά τα σχόλια στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα, έχοντας ως επί το πλείστον δίπλα μου νεαρά ζευγάρια. Ακριβώς δίπλα μου είναι ενα ζευγάρι στα 20κάτι, που σχολιάζει ένα ζευγάρι «φίλων» τους, του οποίου η κοπέλα πήρε απότομα πολλά κιλά. Αν ακούγατε τη χολή που ξερνάει (ιδίως) η κοπέλα του ζευγαριού για την κοπέλα που πήρε τα κιλά, χωρίς να αναρωτιέται τουλάχιστον για ποιο λόγο μπορεί αυτό να συνέβη, θα ντρεπόσασταν.

Symbolis
Symbolis
2 χρόνια πριν

Δώσε πόνο, Κατερίνα!

tristessa
tristessa
2 χρόνια πριν

Εμένα πάλι πιο πολύ με σόκαραν στην αρχή οι γυναίκες αλλά μετά θυμήθηκα και το κυνήγι του θηλασμού (ακα δεν εργάζομαι γιατί θηλάζουμε αποκλειστικά 7 χρόνια τώρα, δοξάστε με) άλλωστε το μαμαδόμετρο είναι γυναικεία εφεύρεση.

Observer
Observer
2 χρόνια πριν

Κάποια σκόρπια σχόλια για το άρθρο: αναρωτιέμαι αν οι άντρες που την προέτρεπαν να μείνει με το παιδί της, αν είχαν επιχειρήσεις θα έδιναν χωρίς δισταγμό και γκρίνιες την άδεια που δικαιούται μια έγκυος υπάλληλός τους. Είναι ένα ζήτημα αν γυναίκες σε θέσεις με προβολή απολαμβάνουν όλη την άδεια που δικαιούνται όταν γεννούν. Η γυναίκα δεν πρέπει να κάνει κάτι για το οποίο δεν είναι έτοιμη όταν μπορεί να το αποφύγει. Από την άλλη πλευρά ίσως είναι σημαντικό οι γυναίκες σε δουλειές που φαίνονται σε πολλούς / πολλές ευχάριστες να εξαντλούν την άδεια εγκυμοσύνης ώστε να ενθαρρύνουν όλες τις γυναίκες… Διαβάστε περισσότερα »

Mirka Janic
Mirka Janic
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Observer

Είμαι σίγουρη πως ο εργάτης που διαμελιστηκε δυο λιμάνι είχε ψηφιακή κάρτα εργασίας. Το ότι μια κατάσταση δεν ήταν καλή πριν, δε σημαίνει ότι τώρα έγινε καλύτερη. Ίσα ίσα τώρα έγινε νόμος του κράτους. Συγνώμη δεν ασχολουμαι άλλο με το τραγικό επιχείρημα που προβαλεις διαρκώς. Μάλλον δεν έχεις καμια επαφή με το τι γίνεται εκεί έξω στη ζούγκλα.

Observer
Observer
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Να σας ευχαριστήσω για την απάντηση και καθώς τώρα μπορώ να απαντήσω στο υπέροχο σχόλιο σας, ας το κάνω – φαντάζομαι ότι προτιμάτε διάλογο κι όχι διαγγέλματα. Μπράβο στην επιλογή των λέξεων για να κερδίσετε τις εντυπώσεις. “εργάτης που διαμελίστηκε” κλπ Εκτός αν έχετε εμπλοκή στη διερεύνηση του περιστατικού ας μείνουμε ότι ήταν ένα εργατικό δυστύχημα – άχρηστο και δυστυχώς όχι τελευταίο. Τα εργατικά δυστυχήματα είναι δυσάρεστα πρέπει να σταματήσουν και δεν υποστήριξα ότι είναι αποδεκτά. Από οτι ειπώθηκε πάντως ο εργάτης ήταν στη βάρδια του, οπότε το αν είχε ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι επουσιώδες κι ας κρατήσουμε την ειρωνεία… Διαβάστε περισσότερα »