in

Τι (δεν) έμαθα από την σχολή γονέων

Πριν από δύο χρόνια είχα συμμετάσχει, σε μια σχολή γονέων που είχε διοργανωθεί από τον δήμο της Αττικής όπου κατοικούσα, σε συνεργασία με έναν φορέα πρόληψης ναρκωτικών. Θεωρώ πολύ σημαντική πρωτοβουλία των δήμων να διοργανώνουν τέτοια μαθήματα. Όμως, γνωρίζω από φίλη, που κατά καιρούς δούλευε σε αντίστοιχες ομάδες ότι, κατά κανόνα, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

868a493ce34807cb3b1c5ef19461b634

Πριν από δύο χρόνια είχα συμμετάσχει, σε μια σχολή γονέων που είχε διοργανωθεί από τον δήμο της Αττικής όπου κατοικούσα, σε συνεργασία με έναν φορέα πρόληψης ναρκωτικών.

Θεωρώ πολύ σημαντική πρωτοβουλία των δήμων να διοργανώνουν τέτοια μαθήματα. Όμως, γνωρίζω από φίλη, που κατά καιρούς δούλευε σε αντίστοιχες ομάδες ότι, κατά κανόνα, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από τον δήμο πχ προκαθορισμένη ύλη ή έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό. Ο εκπαιδευτής, συνήθως ψυχολόγος, επιλέγει τα θέματα και τον τρόπο διαχείρισης. Άρα, είναι θέμα τύχης το περιεχόμενο και η ποιότητα των μαθημάτων. Και αυτό, δυστυχώς, είναι και η δική μου εμπειρία.

Στην πρώτη ομάδα, η κατανομή των γυναικών-ανδρών ήταν περίπου 60%-40%, δηλαδή, συμμετείχαν και αρκετοί μπαμπάδες. Στις συναντήσεις, ο ψυχολόγος εστίαζε και εξέταζε μόνο την συμπεριφορά της μητέρας, ποιος είναι ο ρόλος της, ποιοι οι κίνδυνοι κτλ. Αρκετά από αυτά που άκουσα μου φάνηκαν παρωχημένα και σεξιστικά. Δεν έχω ασχοληθεί με την ψυχολογία, αλλά, υποθέτω ότι τα περισσότερα από αυτά που μας έλεγε ο εκπαιδευτής δεν ήταν δικές του απόψεις αλλά βασίζονταν σε θεωρίες που τις είχε διαβάσει ή διδαχθεί (πχ η θεωρία για την δεσποτική μητέρα του Φρόυντ). Θεωρίες όμως, κατ’εμέ, ξεπερασμένες, επινοημένες από άνδρες επιστήμονες που αναπόφευκτα επηρεάστηκαν από το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα μέσα στο οποίο ζούσαν. Θεωρίες που δεν μπορούν να αναλυθούν στην μιάμιση ώρα που διαρκεί μια συνάντηση και έτσι αποσπασματικά όπως αναφέρθηκαν, δεν ξέρω τι συμπέρασμα έβγαλαν οι γονείς που συμμετείχαν.

Στην σχολή γονέων δεν έμαθα για το πώς να επικοινωνούν και να συνεργάζονται οι γονείς, πώς να μοιράζουν αρμοδιότητες και πώς να αντιμετωπίσουν από κοινού περιστατικά που μπορεί να πληγώσουν ένα παιδί. Δεν έμαθα πώς να επικοινωνώ καλύτερα με το παιδί μου, πώς να το προσεγγίζω που μεγαλώνει σε έναν κόσμο τόσο διαφορετικό από ότι μεγάλωσα εγώ, πώς να συζητήσω μαζί του για ευαίσθητα θέματα, όπως οι ανθρώπινες σχέσεις και το σεξ.

Συχνά, από τους γονείς ακούστηκαν σεξιστικές και ρατσιστικές απόψεις. Δεν έπεσα από τα σύννεφα, το περίμενα, γνωρίζω την κοινωνία που ζούμε. Αλλά, θα ήθελα ο εκπαιδευτής να μην τα αφήσει να αιωρούνται, αλλά, κάπως να τα διαχειριστεί.

Και γιατί τα γράφω αυτά; Επειδή πιστεύω ότι κάθε εμπειρία πρέπει να την βλέπουμε κριτικά, επειδή είμαι περίεργη αν οι σχολιαστές είχατε παρόμοιες εμπειρίες και επειδή αναρωτιέμαι, αν ήμουν νέα μαμά και δεν είχα την ευκαιρία να βρίσκομαι σε διαφορετικά περιβάλλοντα λόγω σπουδών, δουλειάς, συγκυριών και δεν είχα την τύχη να ανακαλύψω το Α,μπα, πώς θα είχα επηρεαστεί από τέτοια μαθήματα;

Παρακάτω, σας περιγράφω κάποια χαρακτηριστικά περιστατικά όπως τα θυμάμαι.

6be21f35af369987eb77e2c0e5712d2f

Η μαμά, η μαμά και μόνο η μαμά

Ο εκπαιδευτής κατά κανόνα αναφερόταν μόνο στο ρόλο της μητέρας για την ανάπτυξη του παιδιού και πόσο σημαντικός είναι αυτός. Μια φορά, μας είχε πει κάτι τέτοιο: το παιδί, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, έχει απόλυτη ανάγκη την αμέριστη προσοχή και την συνεχή φροντίδα της μητέρας του, διαφορετικά θα του δημιουργηθούν ψυχολογικά τραύματα πχ θα αισθάνεται εγκαταλελειμμένο. Ο ρόλος του πατέρα δεν είναι να φροντίσει το παιδί αλλά να διευκολύνει την μάνα πχ να ασχολείται με το σπίτι και το φαγητό».

Μάλιστα, σκέφτηκα από μέσα μου, δηλαδή, έχω μόλις γυρίσει από το μαιευτήριο μετά από καισαρική και αν κατά την διάρκεια της νύχτας το μωρό ξυπνήσει 10 φορές, μόνο εγώ πρέπει να σηκωθώ, ο πατέρας το πολύ-πολύ να μου ανάψει το φως στο δωμάτιο.

Απ’έξω μου διαμαρτυρήθηκα, ότι, τί γίνεται με τις μητέρες που αναγκαστικά πρέπει να γυρίσουν στην δουλειά τους πχ μετά από 20 μέρες; Είναι καταδικασμένες να έχουν τύψεις ότι προκάλεσαν ψυχολογικά τραύματα στο παιδί τους; Απάντηση δεν πήρα, γιατί οι περισσότεροι γονείς έσπευσαν να μου απαντήσουν ότι καμιά μητέρα δεν θα «αφήσει» το παιδί της τόσο γρήγορα και ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, πλέον, η εξάμηνη άδεια είναι δεδομένη.

Η μαμά κροκόδειλος

Σε μια άλλη περίπτωση, και αφού μας είχε αναλύσει πάμπολλες φορές πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μητέρας για την ανάπτυξη του παιδιού και στην ουσία εμπεδώσαμε ότι όταν γίνεις μαμά δεν πρέπει να κάνεις τίποτα άλλο, μας ανέπτυξε το θέμα πως μια μητέρα μπορεί να «πνίξει» το παιδί με την αγάπη και την αφοσίωση της. Μάλιστα, δανείστηκε τα λεγόμενα ενός σημαντικού ψυχολόγου, όπως μας είπε, (δεν θυμάμαι το όνομα) ο οποίος είχε παρομοιάσει την μητέρα σαν έναν κροκόδειλο που έχει ανοιχτό το τεράστιο στόμα του έτοιμο να κατασπαράξει το παιδί, ενώ, τον πατέρα σαν ένα κομμάτι ξύλο τοποθετημένο στο στόμα του κροκόδειλου, κάθετα, ώστε να το κρατάει ανοιχτό!

Παρακαλώ; σκέφτηκα από μέσα μου. Πάλι η μάνα μπορεί να κάνει κακό στο παιδί; Και ο πατέρας τι; Είναι ο ήρωας που θα προστατεύσει το παιδί; Αντίστοιχη παρομοίωση με τον πατέρα ιπποπόταμο δεν έχει;

Η δυναμική μαμά απαπαπαπα!

Σε ένα άλλο μάθημα, ο εκπαιδευτής είχε αναφέρει ότι αν ένα παιδί παρουσιάσει σε μικρή ηλικία ομοφυλοφυλικές τάσεις, τότε με έγκαιρη παρέμβαση από ψυχολόγο μπορεί να τις ξεπεράσει. Συνεχίζοντας, είπε ότι στην περίπτωση που η μητέρα είναι πολύ δυναμική, αναλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες και «ευνουχίσει» τον πατέρα, τότε, το αγόρι, υπάρχει πιθανότητα, να εμφανίσει ομοφυλοφυλικές τάσεις. Επειδή, θα ταυτιστεί και θα θαυμάσει το γυναικείο πρότυπο και όχι το ανδρικό.

Ειλικρινής απορία: με το σκεπτικό αυτό, όλα τα κορίτσια που ανά τους αιώνες βλέπουν τους πατέρες τους ως δυνατές και δυναμικές φιγούρες και τις μητέρες τους ως άβουλες και καταπιεσμένες δεν θα έπρεπε ως γυναίκες κατά πλειοψηφία να είναι λεσβίες;

Στο σημείο αυτό, μια συμμετέχουσα για να δείξει ότι συμφωνεί με τον ψυχολόγο, μας περιέγραψε το εξής -εντελώς σοκαριστικό- περιστατικό που συνέβη στον παιδικό σταθμό που πήγαινε ο γιος μια φίλης της. Ο γιος της φίλης έπαιζε μόνο με κορίτσια και ασχολούνταν με «κοριτσίστικα» παιχνίδια. Εξαιτίας αυτού, οι παιδαγωγοί του σταθμού ανησύχησαν και έκαναν σύσταση στην μαμά του (που ήταν μηχανικός και ντυνόταν μόνο με σακάκια-παντελόνια) να ντύνεται πιο θηλυκά και να βάφεται πιο πολύ, για να μην επηρεάζεται το παιδί της!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

15 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
5 χρόνια πριν

Τα διάβασα και κουράστηκα. Τα ίδια και τα ίδια. Η μάνα υπεύθυνη για όλα. Ο πατέρας κομπάρσος. Η εμπεριστατωμένη, τεκμηριωμένη και ρεαλιστική επιστημονική άποψη, απούσα. Δε βλέπω φως.

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν

Μα τί διαβάζουμε πάλι. Από πού να το πιάσω δεν ξέρω. Αυτή η καημένη μάνα στο τέλος τους έριξε κανα βρισίδι τουλάχιστον ή άρχισε να φοράει φούστες και τακούνια;

Zonkey
Zonkey
5 χρόνια πριν

… “είστε σίγουρα ψυχολόγος;” Πάντως σοβαρά, αναρωτιέμαι αν είναι όντως ψυχολόγος αυτός ο άνθρωπος.

Chaotic Jester
Chaotic Jester
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zonkey

Τι ψυχολόγος, εγώ χλωμό το κόβω να μην είναι πλαστό το απολυτήριο Δημοτικού του.

bella ciao
bella ciao
5 χρόνια πριν

Πωπω… μου άναψαν τα λαμπάκια κυριακάτικα! Χθες βγήκα και με ενα ζευγάρι με ανάλογες απόψεις και εχω αποκαρδιωθει!! Πωπω.. τουλάχιστον τα παιδιά μας θα ζήσουν σε εναν καλύτερο κόσμο;;

verve de vie
verve de vie
5 χρόνια πριν

Πάντως για να δοθεί και μία άλλη οπτική στα πραγματα θα αναφέρω και τη δική μου εμπειρία ως μαθήτρια της σχολής γονέων ενός Δήμου στο Βόρειο Τομέα Αττικής, στον παιδικό σταθμό του οποίου στέλνω τα παιδιά μoυ: η εισηγήτρια είναι ψυχολόγος και το περιεχόμενο είναι ως επί το πλείστον βιωματικό: δηλαδή δεν περιορίζεται σε διαλέξεις και θεωρία αλλά οι μαθητές – γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας παίρνουν ρόλους ανάλογα με τις οδηγίες της και στη συνέχεια εξάγονται συμπεράσματα, ακούγονται σκέψεις και γενικώς η δαδικασία είναι διαδραστική και όχι στείρα και βαρετή. Κυρίως είναι μαμάδες οι συμμετέχουσες με πολύ λίγες φωτεινές εξαιρέσεις… Διαβάστε περισσότερα »

Påskeegg
Påskeegg
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  verve de vie

Εγώ έχω εμπειρία από τέτοιες ομάδες οργανωμένες επίσης από το δημο σε συνεργασία με κέντρο πρόληψης ουσιών και ως συμμετέχουσα και ως παρατηρητής και ως εισηγήτρια. Τα όσα διάβασα σε αυτήν την ιστορία μου φαίνονται πραγματικά αδιανόητα. Πλέον τα επιστημονικά κείμενα όχι απλά δεν αναφέρονται μόνο στην μητέρα (αυτό έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες) αλλά πλέον πολλοί δεν χρησιμοποιούν καν τον όρο γονείς. Χρησιμοποιούν το caregiver ως πιο γενικό και ουδετερο μιας και υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που δεν μεγαλώνουν με τους γονείς τους. Ο συγκεκριμένος εισηγητής φαίνεται να είναι της ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης, η οποία όντως εστιάζει στη σχέση μητέρας-παιδιού,… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

Δυστυχώς αυτές οι απόψεις είναι που κυκλοφορούν ευρέως εκεί έξω. Είναι άπειροι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που έχουν μείνει σε παλαιολιθικές απόψεις, αλλά αν πας να πεις κάτι, έρχεσαι αντιμέτωπ@ με τους υπόλοιπους γονεις που τα πιστεύουν. Η ακόμα και να μην τα πίστευαν, είναι απόψεις που βολεύουν. Δε θα ξεχάσω μια φίλη μου, που είναι δκηγόρος και είχε πάει να παρακολουθήσει κάτι αντίστοιχο μετά τη γέννα του πρώτου της παιδιού. Μου είπε ότι ήταν η μοναδική στην ομάδα που εργαζόταν και έφαγε άγριο κράξιμο για αυτή της την επιλογή. Και από τον ψυχολόγο και από τις υπόλοιπες μανουλίτσες που… Διαβάστε περισσότερα »

Femme Farfalle
Femme Farfalle
5 χρόνια πριν

Ευτυχώς που έχω πλούσιο μαλλί γιατί η τελευταία παράγραφος είχε πολύ δυνατές αποτριχωτικες ικανότητες.
Πω έχω και πονοκέφαλο… Με αποτελειωσε!
Χαρά στην υπομονή σου με όλα αυτά που άκουσες Cyora!

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Πτυχίο ψυχολογίας πανεπιστημίου αποκλείεται να πήρε αυτός ο άνθρωπος. Επίσης αποκλείω το να έβγαλε οποιαδήποτε σχολή μεταδευτεροβάθμιας κατάρτισης. Το πιο πιθανό είναι ότι πήγε σε 2-3 σεμινάρια και δηλώνει ψυχολόγος και απλά είχε κάναν γνωστό στο δήμο.

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
5 χρόνια πριν

Αυτό που θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα και λέγονται τέτοιες ασυναρτησίες εν έτει 2020 με ξεπερνάει.Με τέτοιες κοτσανες έχουν πάρει φωτιά τα πτυχία όλων των (σοβαρών) ψυχολόγων

Here Comes the Flood
Here Comes the Flood
5 χρόνια πριν

Ω, θεοί, ειδικά στο κομμάτι με τις ομοφυλοφιλικές τάσεις μου ήρθε να τραβήξω τα μαλλιά μου! Από πού να το πιάσει κανείς! Το ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου δεν είναι δύο διακριτά πράγματα, αλλά το ένα και το αυτό; Ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι σαν αρρώστια που πρέπει να σπεύσουμε να τη θεραπεύσουμε όσο το παιδί είναι μικρό; Και ότι αφού βαφτίσαμε πρόβλημα κάτι που φυσικά δεν είναι, ας βρούμε και τον ένοχο να τον στήσουμε στον τοίχο, ο οποίος δεν είναι άλλος κανείς πέρα απ’ τη μητέρα! Πώς είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα ακόμα, και… Διαβάστε περισσότερα »