O κάζουαλ σεξισμός της ημέρας:στο δικαστήριο

Πάγωσε και η έδρα και δεν είπε τίποτα

Birthe Piontek

Ενεγράφην στην κοινότητά σας γιατί θέλω να βγάλω ένα βάρος από πάνω μου. Βίωσα πολύ άσχημο -κατά την άποψή μου- περιστατικό σεξισμού και δεν έκανα τίποτα. Έχω τύψεις.

Είμαι Δικηγόρος. Σε ακροατήριο Δικαστηρίου Μονομελούς σύνθεσης στην Αθήνα πριν από 1-2 χρόνια στην έδρα είχαν ανέβει 5 Δικαστές, ο Πρόεδρος και άλλοι 4 νεοδιόριστοι για σκοπούς εκπαίδευσης όπως  μας ανέφερε ο Πρόεδρος στην αρχή της συνεδρίασης.

Πριν την υπόθεσή μου δικάστηκε η υπόθεση άλλου συναδέλφου δικηγόρου (με σ μικρό και δ μικρό γιατί έτσι του αρμόζει) ο οποίος αφού άκουσε από τον Πρόεδρο ότι η υπόθεσή του “συζητείται” ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στους νέους Δικαστές και τους εξέφρασε πόσο χαίρεται προσωπικά για το γεγονός ότι είναι όλοι άντρες. Και αμέσως έφυγε από την αίθουσα.

Το σοκ μου δεν περιγράφεται. Πάγωσα. Πάγωσε και η έδρα και δεν είπε τίποτα. Δεν σχολίασε τίποτα. Κακώς, νομίζω, αλλά τους δικαιολογώ όμως γιατί μπορεί να ξαφνιάστηκαν όσο κι εγώ.

Εγώ δε τόσο ντράπηκα για λογαριασμό μου που δεν αντέδρασα άμεσα -να σκίσω και τα πτυχία μου!- που από τότε ορκίστηκα να μην αφήσω ούτε λέξη σεξισμού να πέσει κάτω. ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ, σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ. Είναι δύσκολο γιατί εξφενδονίζονται οι άτιμες από παντού, αλλά, σας διαβεβαιώ, προσπαθώ.

Υ.Γ. Και ένα ενδιαφέρον. Διαπιστώνω ότι από την διατύπωση του ανωτέρω ποστ δεν φαίνεται αν είμαι άντρας ή γυναίκα. Ωραίο πράγμα η γλώσσα. Είμαι όμως γυναίκα και ντρέπομαι διπλά που δεν την χρησιμοποίησα για να μιλήσω.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

-3 points
Upvote Downvote

11
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
Mrs. RochesteravisManinaninacyora Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Σε κάποιο δικαστήριο θα τον πετύχεις το συνάδελφο. Θα του την έχεις φυλαγμένη. Είμαι σίγουρη ότι θα τον θυμηθείς λόγω του άτοπου σχολίου του, και μπορείς να του το αναφέρεις κιόλας. Μου προκαλέσατε μεγάλη εντύπωση συνάδελφε σε μία δίκη στο τάδε δικαστήριο πριν από δέκα χρόνια, τόσο μεγάλη που δεν θα μπορούσα να σας είχα ξεχάσει. Αποδείξατε μπροστά σε μία ολόκληρη έδρα πόσο σεξιστής είσθε. Πραγματικά εντυπωσιακότατος.

Σεχ Πόζιτιβ
Μέλος
Συμμετέχων

Ακούγεται ό,τι θες για τις δικάστριες, για γυναίκες εισαγγελείς, ακόμη και για γυναίκες γραμματείς, που στερεοτυπικά θεωρείται γυναικείο πόστο. Έχω ακούσει δικηγόρους να κράζουν γυναίκες Προέδρους ή εισαγγελείς και να τις χαρακτηρίζουν ξυνομούρες και αχώνευτές για συμπεριφορές που στους άντρες δικαστές τις βλέπουν ως επιβλητικές ή αυτονόητες γιατί “έτσι είναι το δικαστικό λειτούργημα”. Έχω διαβάσει σε σχόλια δικηγόρους να γκρινιάζουν επειδή η πλειοψηφία των δικαστών είναι γυναίκες και μάλιστα να λένε ότι αφού οι δικάστριες είναι περισσότερες, μην κατηγορείτε τους άντρες για το γενικότερο σεξισμό των δικαστηρίων. Έχω δει τόσο σεξισμό, ελιτισμό και ομοφοβία από υπαλλήλους και λειτουργούς των δικαστηρίων… Διαβάστε περισσότερα »

Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δυστυχώς συναδέλφισσα είναι η νόρμα. Θυμάμαι πολλά περιστατικά με συναδέλφους να μου λεν σχεδόν συνωμοτικά, το αυτονόητο για αυτούς, γυναικά δικαστης , άρα καταλαβαίνεις ..(κακό, κάποιο άθλιο αστείο κλπ). Επειδή ούτε μπορώ να τα ακούω, ούτε κι έχω όρεξη τη δεδομένη στιγμή, λέω κάτι σαν “η δική μου εμπειρία διαφέρει από την δική σας” και τ΄αφήνω εκεί. Σταματούν, νομίζω λόγω του ύφους μου. Δεν θα σου πω ψέμματα, σιωπώ και πολλες φορές. Δεν είμαστε υποχρεωμένες να είμαστε πάνοπλες 24/7. Αυτό που με πληγώνει αληθινά ήταν όταν το λένε γυναίκες και δη νεαρές. Αλλά επλίζω, για πολλους λόγους κι ένας από… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εγώ πάλι πόσο χαίρομαι , που πλέον τη λέξη δικαστής την έχουμε ταυτίσει με γυναίκες. Στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, γυναίκα εισαγγελέας , γυναίκα πρόεδρος. Πλέον όταν το “γυναικείο” επάγγελμα ήταν η δασκάλα και η καθηγήτρια, τώρα παίρνουν οι γυναίκες αποφάσεις που καθορίζουν ζωές και την πορεία μιας χώρα. Όσες φορές έχω δικαστήριο, λέω στον πελάτη, “δεν ξέρουμε πως θα σκεφτεί η δικαστίνα ή η δικαστής”…. Θεωρείται σχεδόν αυτονόητο ότι οι Δικαστές είναι γυναίκες . Γι αυτό δε συγχωρώ πια όσους δικαιολογούνται . Ζούμε σε πιο δημοκρατική εποχή, που η ισότητα αρχίζει να είναι υπαρκτή

cyora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Είναι πάρα πολλές οι προσβολές που δεχόμαστε από αγνώστους και γνωστούς απλώς επειδή είμαστε γυναίκες. Προσβολές που ένας άνδρας δεν θα ακούσει ποτέ. Πλέον που κατάλαβα ότι ο λόγος δεν είναι προσωπικός αλλά σεξιστικός με παρηγορεί κατά κάποιο τρόπο. Επειδή δεν μπαίνω στην διαδικασία να αμφισβητήσω τον εαυτό μου, αν έκανα κάτι για να το προκαλέσω ή αν μπορούσα να το αποτρέψω. Δεν χρειάζεται να έχεις τύψεις που δεν αντέδρασες, αιφνιδιάστηκες, δεν γίνεται να είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή και γι’αυτό. Είμαστε σε επιφυλακή για τόσα άλλα, για την ασφάλεια μας κτλ. Την επόμενη φορά, αν έχεις διάθεση, θα απαντήσεις. Κι… Διαβάστε περισσότερα »

Maninanina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχεις δίκαιο. Όμως συζητιέται έντονα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δικαστων είναι γυναίκες. Όποτε δεν ξέρω αν το άτοπο και άστοχο σχόλιο είχε να κάνει με αυτό.

Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα είναι γυναίκες Τι αλλάζει όμως σε αυτό που είπε αυτός; Ποιο δηλαδή το κακό να είναι περισσότερες οι γυναίκες;

Maninanina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κανένα κακό. Χαρακτήρισα άτοπο και άστοχο (τουλάχιστον) το σχόλιο του. Απλά άφησα μια σκέψη (;) ότι δεν ήταν απολυτα σεξιστική η πρόθεση (γιουπι είστε άνδρες) αλλά ήταν με την εννοια της περισσοτερο ίσης ποσόστωσης ανδρών γυναικών.

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

στο δικαστικό σώμα μπαίνεις με δύσκολες εξετάσεις. Δεν γίνειται να μιλάμε για ποσόστωση σε ένα αξιοκρατικό σύστημα.