Απενοχοποιώντας την γυναικεία σεξουαλικότητα

Ποιος ορίζει τη σεξουαλικότητα των γυναικών; Ποιος και γιατί βάζει φραγμούς και όρια;

Aπό την Evangeli Ioannou

Η γυναικεία σεξουαλικότητα ακόμα και στις μέρες μας γνωρίζει την καταπίεση, την παραβίαση, τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις όσον αφορά την σεξουαλικότητα τους και δεν έχουν την ελευθερία να εκφράζονται, ακόμα και σήμερα, ελεύθερα για τη σεξουαλικότητα τους. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Ποιος ορίζει τη σεξουαλικότητα των γυναικών; Ποιος και γιατί βάζει φραγμούς και όρια;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή αναλύοντας όλους τους παράγοντες που υποβάθμισαν το δικαίωμα της γυναίκας στην ελεύθερη σεξουαλικότητα. Αρχικά τους πρώτους φραγμούς έθεσαν οι θρησκείες υποβιβάζοντας κατά πολύ την θέση της γυναίκας στην κοινωνία και ορίζοντας την απλώς σαν μια αναπαραγωγική μηχανή που κάθετε σπίτι να μεγαλώνει τα παιδιά και να μην έχει λόγο στην πολιτική, στα οικονομικά και σε οποιοδήποτε άλλο κομμάτι της κοινωνικής ζωής. Γιατί όμως οι θρησκείες υποβάθμισαν έτσι τις γυναίκες; Η απάντηση είναι πολύ απλή, ο στόχος ήταν ο έλεγχος των γεννήσεων (birth control). Ελέγχοντας την σεξουαλικότητα της γυναίκας υπήρχε ένας κοινωνικός έλεγχος από την μεριά της ανώτερης εξουσίας (βασιλιάς, πάπας, αυτοκράτορας) στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, με συγκεκριμένους κανόνες για το θεσμό της οικογένειας, των αριθμό των γεννήσεων καθώς και τον ρόλο των φύλλων μέσα στη κοινωνία. Με απλά λόγια η ανώτερη εξουσία ήθελε τους άντρες στον πόλεμο και τις γυναίκες στο σπίτι για να γεννάνε και άλλους μισθοφόρους για τα πεδία των μαχών, επίσης εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καμία μέθοδος αντισύλληψης. Αυτά ίσχυαν καθ’ όλα τα χρόνια πριν τη γαλλική επανάσταση και τις υπόλοιπες κοινωνικές επαναστάσεις που ακολούθησαν με αποκορύφωμα των Μάη του ’68.

Πλέον η κοινωνία έχει αλλάξει αλλά όχι και το δικαίωμα της γυναίκας στην ελεύθερη έκφραση σεξουαλικότητας. Το lgtb κίνημα απενοχοποίησε την ομοφυλοφιλία αλλά όχι το δικαίωμα της γυναίκας την ελεύθερη σεξουαλικότητα με συνέπεια πολλές γυναίκες να υφίστανται διακρίσεις για τις σεξουαλικές τους επιλογές και να δέχονται ένα απίστευτο bullying slut shaming από τους άντρες και μάλιστα να το εκφράζουν και μέσα από τη μουσική γαλουχώντας έτσι και τις νεότερες γενιές στο μισογυνισμό και το bullying κατά των γυναικών. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό σήμερα δεν είναι εξαιτίας συντηρητικών θρησκευτικών πεποιθήσεων αλλά είναι μια καθαρά στεγνή ρητορική μίσους ενάντια στις γυναίκες που μας δείχνει την ασέβεια των αντρών απέναντι μας. Αυτή η ασέβεια είναι που τροφοδοτεί τους βιασμούς, την βία ενάντια στις γυναίκες, την σεξουαλική παρενόχληση και τη γενικότερη κουλτούρα του βιασμού σήμερα. Πως θα λυθεί το πρόβλημα;

Οι τρόποι είναι πολλοί και απλοί, καταρχήν πρέπει οι γυναίκες να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και τις σεξουαλικές μας επιλογές μιλώντας ανοιχτά για αυτές και χωρίς να τις κρύβουμε, πρέπει να τους απαντήσουμε μέσω της μουσικής και μέσω ταινιών, μέσω βίντεο στο youtube καθώς και με δημόσιες διαμαρτυρίες. Η λέξη «πουτάνα» που ακούγεται κατά κόρον στην ελληνική και ξένη μουσική να εκλείψει και να καταβάλλονται πρόστιμα για ασέβεια, όπως καταβάλλεται και με τον αντιρατσιστικό νόμο σε φαινόμενα ρατσισμού, σε όποιον αποκαλεί μια γυναίκα έτσι. Οι γυναίκες είναι ελεύθερες να έχουν όποια σεξουαλικότητα θέλουν χωρίς να κατακρίνονται για αυτό.

Ένα ακόμα θέμα που θα ήθελα να θίξω είναι το ζήτημα των αμβλώσεων, όταν μια γυναίκα έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη θα έπρεπε ο νόμος να υποχρεώνει τον άντρα να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί στην άμβλωση αλλιώς να κινδυνεύει με μήνυση. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για το γυναικείο κίνημα, ας μη ξεχνάμε ότι έχουμε μόλις 100 χρόνια σχεδόν που ψηφίζουμε και τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα άλλαξαν μόλις το 1984, ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Οι άντρες συνεχίζουν να έχουν τα πιο υψηλά ποσοστά στην εγκληματικότητα παγκοσμίως και να μην σέβονται τις γυναίκες ανοιχτά και απροκάλυπτα, ο αγώνας μας όμως δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει μέχρι να είμαστε ασφαλής, να κυκλοφορούμε και να ταξιδεύουμε μόνες παντού και με ασφάλεια.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

11 points
Upvote Downvote

9
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
7 Συντάκτες σχολίων
ElementaryMyDearWatsonvaggelisLila PurpleΠαπαρουνα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
αράχνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Οι γυναίκες δεν πρέπει να ντύνονται σαν πουτ@@ αλλά ούτε και να είναι απεριποίητες χωρίς καθόλου θηλυκότητα γιατί έτσι δείχνουν παραιτημένες και ντροπιάζουν και τον άντρα τους που, δικαιολογημένα, θα της απατήσει ή θα τις παρατήσει και καλά να πάθουν γιατί δεν πρόσεχαν. Αν δεν έχουν μαλλί κομμωτηρίου και είναι ατημέλητες θεωρούνται και άπλυτες. (μπορεί να συμβαίνει βέβαια και το αντίθετο, κιουρίες με το μαλλί στην πένα πάνε κομμωτήριο μια φορά την εβδομάδα και ενδιάμεσα δεν λούζονται καθόλου). Δεν πρέπει να βάφονται έντονα σαν πουτ@@ αλλά ούτε και να κυκλοφορούν εντελώς άβαφες γιατί πάντα έχουν ατέλειες που πρέπει να καλύπτουν,… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Είναι πολύ βασικό να αναφέρουμε ότι ο έλεγχος της σεξουαλικότητας της γυναίκας ξεκίνησε από πολύ παλιά ως μέσο ελέγχου της πατρότητας. Όταν οι άνθρωποι σταμάτησαν να είναι κυνηγοί και έγιναν αγρότες και κτηνοτρόφοι και απόκτησαν περιουσία οι άντρες ξαφνικά ήθελαν να έχουν τη βεβαιότητα οτι οι απόγονοι είναι βιολογικά δικοί τους. Φυσικά αυτό ενισχύθηκε με το πέρασμα των αιώνων από την εξουσία και τις θρησκείες.

Lila Purple
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι την γεωργία την ανακάλυψαν οι γυναίκες και οι πρώτες θεότητες ήταν γυναίκες, (μητέρα γη) , τα πράγματα άλλαξαν όταν άλλαξε το οικονομικό σύστημα και η εξουσία.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Όσον αφορά το σεξ, ένα άλλο επιχείρημα υπέρ της γυναικείας σεξουαλικότητας είναι το εξής πολύ απλό: ακούμε συνεχώς τους άντρες να λένε (με περηφάνια) ότι κάνουν σεξ με γυναίκες. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι γυναίκες, εξωγήινες είναι;;; Πρέπει ο άντρας να καταλάβει ότι όπως αυτός έκανε σεξ με μια γυναίκα, έτσι και ένας άλλος άντρας μπορεί να κάνει σεξ με μια γυναίκα που θα είναι η αδερφή του.

Παπαρουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τις προάλες σε κάποιο μαγαζί γνωστού μου, κάποιοι πελάτες κουβέντιαζαν. Ένας από αυτούς..κάπου στα 50 με περιουσία, κτήματα, λεφτά σπίτια κτλ, αλλά ανύπαντρος ακόμη, είπε το εξής ” η οικογένεια χάλασε την στιγμή που η γυναίκα βγήκε από το σπίτι και βρήκε δουλειά”. Οι γύρω του.. τον άρχισαν στο δούλεμα. Όπως πληροφορήθηκα αργότερα, κυκλοφορούσε πάντα με υφακι, και αξίωνε να πάρει για γυναίκα του, κάποια κάτω των 30 ( γιατί μετά δεν γεννανε). Επίσης να είναι και κούκλα. Την καλύτερη δηλ. Ο ίδιος πως ήταν; Ένας άξεστος και δήθεν και καθόλου εμφανίσιμος ( αυτό ίσως τον έσωζε λίγο στα νιάτα… Διαβάστε περισσότερα »

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

δεν νομιζω οτι πλεον ειναι τοσο τραγικα ο σεξουαλικος τομεας των γυναικων ισα ισα που βλεπω γυναικες με απαιτησεις και γυναικες γνωστες μου κιολας να αλλαζουν τους ανδρες σαν τα πουκαμισα και καλα κανουν κιολας.Το μεγιστο των προβληματων ειναι το slut shaming κ η κουλτουρα γυρω απο αυτο,κ το οτι η γυναικα ειναι ενα κατωτερο πλασμα το οποιο μονο για μηχανη αναπαραγωγης και για σεξ χρειαζεται το κανει ακομα χειροτερο και πραγματικα δεν ξερωστο πως μπορει να αλλαξει αυτο τι στιγμη που οποιος εχει σκατα στο κεφαλι του δυσκολα αλλαζει,επισης τιμωριτικες μεθοδοι παντα θα αποτυγχανουν (θυμισου το κραξιμο στη δικη… Διαβάστε περισσότερα »

Lila Purple
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν είναι το θέμα να προσέχεται που το βάζετε αλλά να κλείνετε την μάνικα όποτε πάει να τρέξει η βρύση σας, καμιά γυναίκα δεν μπορεί από μόνη της να μείνει έγκυος αλλά φυσικά επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε εσάς χρησιμοποιούν οι γυναίκες την αντισύλληψη. Το να παίρνουμε ορμόνες επειδή είστε ανεύθυνοι δεν είναι και ότι καλύτερο να ξέρετε.

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

δεν διαφωνο, η μανικα κ να τρεξει υπαρχει το προφυλακτικο αν ο τυπας δεν φοραει φερεται κ εσεις ευθυνη εκτως εαν το φοραγε κ το βγαλε οποτε παμε σε αλλες ατραπους.Οι γυναικες ορθως χρησιμοποιουν αντισυλληψη ασχετα με το ορμονολογικο ζητημα,ποιο πολυ με ανησηχουν οσες δεν παιρνουν κ κυριως οταν σου λενε θα συμβει σε εμενα κατι?

ElementaryMyDearWatson
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν λέει αυτό η σχολιάστρια. Λέει ότι όπως εμείς είμαστε υπεύθυνες για την αντισύλληψή μας, έτσι και εσείς μπορείτε να είστε υπεύθυνοι για τη δική σας, βλ. προφυλακτικό. Μιλάμε για ενήλικες άνδρες, δε γίνεται κάθε φορά να σας παίρνει η εκάστοτε κοπέλα που θα κάνετε σεξ από το χεράκι και να σας λέει φορά προφυλακτικό. Βάλε το μυαλό σου να δουλέψει και φόρα το μόνος σου ή αλλιώς, απλά μη κάνεις σεξ. Το να υποθέτεις ότι ΚΑΘΕ γυναίκα έχει την όρεξη να γεμίζει ορμόνες τον οργανισμό της, είναι απαράδεκτο. Δεν είναι μόνο η εγκυμοσύνη, είναι και τα ΣΜΝ. Για αυτό,… Διαβάστε περισσότερα »