Λένα, Προσφάτως συνειδητοποίησα, ότι η κλειτοριδεκτομή γίνεται από τις γυναίκες της φυλής στα κορίτσια. Δεν εμπλέκονται άμεσα, δηλαδή, άντρες. Κι ενώ πάντα το ήξερα, δεν είχα συλλάβει το μέγεθος της φρίκης. Πώς εξηγείται αυτό; Τόσο πολύ έχει εσωτερικευτεί η πατριαρχία; Είναι θέμα αμορφωσιας; Παράδοσης; Γιατί μια γυναίκα που έχει υποφέρει από αυτό, να το επιτρέπει/θέλει για την κόρη της;
-🙄🙄🙄
Αμορφωσιάς και παράδοσης; Για βάλε μέσα και το «έλλειψη άλλης επιλογής» που είναι η ουσία.
Το κάνουν γιατί οι άντρες τις βάζουν να το κάνουν. Οι γυναίκες κάνουν την δύσκολη δουλειά, οι άντρες επιβλέπουν από μακριά. Αν δεν το κάνουν θα έχουν όλες μαζί συνέπειες, και ο πατέρας επίσης.
Νομίζεις ότι είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχεις συνηθίσει στις δικές μας κοινωνίες; Αυτό που αλλάζει είναι το επίπεδο βασανιστηρίου. Οι άντρες είναι που λένε ότι οι κόρες τους πρέπει να είναι παρθένες, οι γυναίκες το εξασφαλίζουν όμως. Οι μανάδες κάνουν το μάνατζμεντ της καταπίεσης. οι άντρες είναι τα αφεντικά, οι γυναίκες είναι οι δεσμοφύλακες. Οι γυναίκες υπακούν γιατί έτσι προσπαθούν να επιβιώσουν, και το ίδιο μαθαίνουν στις κόρες τους. Μη μιλάς, μη χωρίζεις, μην κάνεις την έξυπνη, μην δουλεύεις πολύ, μην τρως, φάε, μην φοράς αυτό, βάλε το άλλο, μην έχεις πολλά σούρτα φέρτα, κοίτα το σπίτι σου, άσε τις σπουδές, παντρέψου τώρα το καλό παιδί, κάνε παιδί γιατί περνάνε τα χρόνια, πάλι θα βγεις, τα παιδιά θέλουν τη μάνα τους, τι είναι όλα αυτά νομίζεις; Συμβουλές για ευτυχισμένη ζωή; Ή αμορφωσιά και παράδοση;
Οι δεσμοφύλακές μας είναι που έχουν αναλάβει τις λεπτομέρειες της καταπίεσης, τους όρους με τα ψιλά γράμματα. Η πατριαρχία είναι, που χρειάζεται και την αμορφωσιά, και την παράδοση, αλλά δεν βασίζεται εκεί. Βασίζεται στους αιώνες που κρατάει και έχει διαποτίσει όλη μας τη σκέψη, που σε κάνει να αναρωτιέσαι για το πόσο πολύ έχει εσωτερικευτεί η πατριαρχία. Τόσο πολύ, ναι. Τόσο πολύ. Τόσο πολύ που σου λένε «αν γίνεις μάνα θα καταλάβεις». Τότε θα καταλάβεις αν θα γίνεις δεσμοφύλακας μετά βαΐων και κλάδων ή αν θα τολμήσεις να προτείνεις στην κόρη σου να κολυμπήσει ανάποδα και να υποστεί τις συνέπειες, μαζί κι εσύ και ο πατέρας της.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Θυμάμαι στο βιβλίο “Αγριόκυκνοι” της Jung Chang που περιέγραφε την πρακτική των ποδιών του λωτού, την οποία είχε υποστεί η γιαγιά της συγγραφέως (έπειτα καταργήθηκε σταδιακά). Συνέθλιβαν τα οστά του πέλματος των κοριτσιών όταν ήταν ηλικίας λίγων εβδομάδων (ή ίσως μηνών), τα δίπλωναν εσωτερικά (ώστε τα δάχτυλα να κολλάνε στην πατούσα) και τα πλάκωναν με μια κοτρώνα για μέρες ώστε να παγιωθεί αυτό, να κολλήσει έτσι το κόκκαλο ξανά. Συλλαμβάνεις το επίπεδο της φρίκης. Το ένστικτό μας μας λέει ότι κανονικά ένας γονιός (που αγαπάει το παιδί του) προτιμά να του κόψουν το χέρι από το να κάνει αυτό στο… Διαβάστε περισσότερα »
Νομίζω ότι αυτές οι μανάδες όντως τα κάνουν αυτά γιατί ειναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η κόρη τους, δηλαδή να βρει γαμπρό. Είναι θέμα επιβίωσης καθαρά.
ωπα ωπα ποιες τοπικές φεμινιστικές οργανώσεις υπερασπίζονται την πρακτική; Εδώ δε μπορώ να χωνέψω δυτικές φεμινιστικές οργανώσεις που θεωρούν τη μαντήλα ζήτημα επιλογής outfit και τώρα πρέπει να διαχειριστώ ότι υπάρχουν αυτοαποκαλούμενες φεμινίστριες που υπερασπίζονται την κλειτοριδεκτομή;
Το σιδέρωμα του στήθους το έχετε ακούσει; Που όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία και ξεκινάει να αναπτύσεται το στήθος η μάνα το σιδερώνει για να μη μεγαλώσει, για να καθυεστερήσει. Για να κερδίσει λίγο χρόνο η κόρη της και να φαίνεται παιδί και όχι γυναίκα, ώστε να μη την παντρέψουν και σταματήσει το σχολείο.
Κι όμως, θυμάμαι πριν όχι πολύ καιρό σχολιάστρια εδώ που έγραφε ακριβώς αυτό, ότι έχει ακούσει με τ’αυτιά τις φεμινιστικές οργανώσεις, σε χώρα της Αφρικής, νομίζω να το υπερασπίζονται. Είχε ζήσει εκεί απ’όσο θυμάμαι.
Το σιδέρωμα το ξέρω και είχα δει ντοκιμαντέρ που έλεγε ότι υπάρχουν ακόμα περιστατικά ακόμα και στην Αγγλία . Ο λόγος ήταν να προστατέψουν τα κορίτσια από το να κακοποιηθουν σεξουαλικά . Έκρυβαν ότι έχουν γίνει ” γυναίκες ” για να μην βιαστούν . Αυτό βρήκαν για να προστατευθούν . Βέβαια είναι το γνωστό αντί να τιμωρηθεί ο βιαστής τιμωρείται το υποψήφιο θύμα .
Iris έχω διαβάσει πάρα πολλά σχετικά με αυτό, κι έχω δει και συγκλονιστικές φωτογραφίες! 😳😳😢😢
Καταπληκτικο βιβλιο. Θυμαμαι επιπλεον που εγραφε οτι τα νυχια μεγαλωναν μεσα στο πελμα και ολο το ακρο ηταν σαπιο και βρωμουσε. Και πως να τολμησεις να σωσεις την κορη σου απ αυτο καταδικαζοντας την να ζει ως παριας? Θα ηθελα ειλικρινα να μαθω πως ξεκινησαν αυτες οι παραδοσεις? Ποιος κ πως τις σκεφτηκε πρωτη φορα? (Λεω ποιΟΣ συγκεκριμενα γιατι δυσκολο γυναικα να ειπε α, για να σπασω το ποδι μου και να πετσοκοψω το πραμα μου)
Η μάνα, η μαία, η πεθερά, η γιαγιά, σε ένα πατριαρχικό καθεστώς δεν είναι άτομο, είναι ρόλος. Και είναι εκπρόσωπος της πατριαρχίας, όχι του φεμινισμού. Και οι μαύροι επιστάτες στις φυτείες δούλοι ήταν (δούλοι με πρόσταγμα) αλλά εκπροσωπούσαν τα αφεντικά και το σύστημα, όχι το κίνημα για την ελευθερία των δούλων. Είναι αφελές να παραξενευόμαστε όποτε διαπιστώνουμε ότι μια γυναίκα δεν είναι αυτομάτως φεμινίστρια και σύμμαχος με τις άλλες γυναίκες. Λες και οι άντρες είναι όλοι αδελφωμένοι κι αγαπημένοι και δεν καταπιέζει ποτέ ο ένας τον άλλο. Κάθε ανθρψπιστικό κίνημα βέβαια ονειρεύεται μια ευτυχέστερη και πιο δίκαιη κοινωνία, το να… Διαβάστε περισσότερα »
Γνωρίζετε κι άλλη μία τραγωδία, καθιερωμένη σε πολλές αφρικανικές χώρες; Λέγεται “dry sex”: οι γυναίκες προσπαθούν με διάφορους φρικτούς και επικίνδυνους τρόπους να εξαφανίσουν τη λίπανση του κόλπου τους πριν τη διείσδυση, επειδή έτσι αυξάνεται η αίσθηση της τριβής και της στενότητας για τον άντρα! Ο οποίος ευχαριστιέται περισσότερο και νιώθει σαν να μπαίνει σε κόλπο αμεταχείριστο! 😳😳😳 Βάζουν μέσα στον κόλπο τους φύλλα, άμμο, χαρτί, καυστικά υγρά, χλωρίνη… και φυσικά πονάνε φρικτά, εκτός του ότι καταστρέφουν την υγεία τους! Δεν τους τα βάζει αυτά με τα χέρια της η μάνα τους, ούτε ο πατέρας τους, ούτε ο άντρας τους,… Διαβάστε περισσότερα »
Και εγώ είχα δει ένα ντοκιμαντέρ, αλλά λίγο διαφορετικό. Ήταν γαλλικής παραγωγής και είχαν πάει σε ένα χωριό της Αιθιοπίας μαζί με την Αντριάνα Σκλεναρίκοβα. Εκεί, στη μέση του πουθενά, κάποιος, ίσως κάποια δυτική οργάνωση, είχε στείλει μερικά βιβλία, τυχαία τελείως. Κάποιο από αυτά τα βιβλία καταδίκαζε την πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Ο πατέρας μιας από τις οικογένειες του χωριού ήξερε να διαβάζει (γαλλικά ίσως?). Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος είχε αποφασίσει να μην το κάνει στις κόρες του. Από μια τελείως τυχαία κίνηση, είχαν σωθεί 2 γυναίκες. Ακόμα θυμάμαι την σκηνή που η Σκλεναρίκοβα απομακρύνεται από την κάμερα και βάζει τα… Διαβάστε περισσότερα »
Το ότι δεν παίρνει ο άντρας το κουζινομάχαιρο να ακρωτηριάσει τη κόρη του, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ηθικός αυτουργός. Άλλωστε δεν είναι οι άντρες αυτοί που κάνουν προσπάθειες να σταματήσει αυτή η παράδοση. Και ναι, γυναίκες το συνεχίζουν, γιατί όταν σε μεγαλώνουν με μοναδικό προορισμό να γίνεις η τίμια γυναίκα κάποιου, αυτό ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις, αυτό κάνεις και για τα παιδιά σου. Η εναλλακτική (στην καλύτερη) είναι να μην σε θέλουν για συζυγο οι άντρες, να μην παντρευτείς και να μην έχεις κανέναν να σε συντηρεί, οπότε να πεθάνεις από τη φτώχεια. Και λέω καλύτερη γιατί ολ@… Διαβάστε περισσότερα »
Αμορφωσιά; Από που και ως που; Μια χαρά ξέρουν τι κάνει η κλειτορίδα, για αυτό και την κόβουν.
Έκανε εμετό ο εμετός μου με αυτό το σχόλιο…
@Κατερινιώ δεν μπορώ να φανταστώ τι σε ενόχλησε και θα ήθελα να μου το εξηγήσεις. Προσωπικά θα μπορούσα να χρεώσω στην «αμορφωσιά» (μεταφράζοντάς την λέξη σαν επιστημονική άγνοια) ταμπού όπως αυτό για την γυναικεία περίοδο, αλλά την κλειτορίδα θεωρώ ότι την κόβουν ακριβώς γιατί ξέρουν ότι προκαλεί τον γυναικείο οργασμό και δεν βοηθάει κάπου άλλου. Την κόβουν για να στερήσουν την απόλαυση από τις γυναίκες. Φαντάσου πόσο διαφορετική εξέλιξη θα είχε η ανθρώπινη ιστορία αν ένας από τους πρώτους πολιτισμούς θεωρούσε ότι ο γυναικείος οργασμός είναι απαραίτητος για την τεκνοποίηση. Τότε όχι μόνο δεν θα είχε σκεφτεί κάποιος την κλειτοριδεκτομή… Διαβάστε περισσότερα »
Θα μπορούσες να κάνεις αυτό το σχόλιο. Το προηγούμενο δεν προσέφερε τιποτα στην συζήτηση, παρά μια καθάρή υποτίμηση των γυναικών που υποχρεώνονται να εξασκήσουν την πρακτική.
Ενώ το «έκανε εμετό ο εμετός μου» προώθησε την συζήτηση; Μετά το σχόλιο της Αμπά θεώρησα ότι όλοι έχουμε καταλάβει ότι δεν είναι «οι γυναίκες» αλλά η κοινωνία συνολικά. Και ναι οι κοινωνίες που εκτελούν κλειτοριδοτομές ξέρουν τι προκαλούν, ξέρουν τι στερούν από τα κορίτσια τους.
Δεν το κατάλαβα έτσι. Η λέξη “αμόρφωτες” στην ερώτηση ήταν για τις γυναίκες. Οταν χρησιμοποίησες την λέξη αμορφωσιά, με τις γυναίκες το συνέδεσα. Και νομίζω ότι ναι, προώθησα τη συζήτηση, γιατί οι διευκρινίσεις σου ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσες.
Κατερινιώ, πολύ επιθετικό το σχόλιο σου, ενώ αντίθετα το σχόλιο της mm νομίζω ήταν αρκετά φανερό ότι δεν κατηγορούσε τις γυναίκες. Φυσικά η καθεμιά έχει δικαίωμα να σχολιάζει όπως θέλει (εντός ορίων εννοείται, τα οποία παρεμπιπτόντως προσωπικά θεωρώ ότι εσύ ξεπέρασες με την επιθετικότητα σου, αλλά προφανώς η αμπα θεωρεί πως όχι), απλά να επισημάνω ότι οι άνθρωποι που συγκεντρώνονται εδώ πέρα είναι στην ίδια μεριά, υποστηρίζουν την ίδια πλευρά, είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για τις γυναίκες (χάρη στον έλεγχο σχολίων από την αμπά πριν τη δημοσίευση τους), ειναι πολύ δύσκολο να γραφτεί κάτι τραγικό κ παράλογο εναντίων γυναικών όπως… Διαβάστε περισσότερα »
Θα παραδεχθώ ότι έκανα λάθος. Σίγουρα κατάλαβα λάθος το σχόλιο της mm, και ήταν και υπερβολικός, ίσως εκτός ορίων ο σχολιασμός μου.
Δεν θα σκεφτόμουν ότι εδώ είναι ένα ασφαλές περιβάλλον, δεν θα λειτουργούσα με τέτοιο σκεπτικό. Περνάνε κάθε είδους σχόλια, από γυναίκες με εσωτερικευμένο μισογυνισμό, ακόμα και καθαρά μισογύνηδες άνδρες. ‘Είχε περάσει σχόλιο του pussy wagon για παράδειγμα, και σβήστηκε μετά.
Χαίρομαι που έκανα λάθος.
Ο φόβος από τόσους αιώνες καταπίεσης και βίας έχει διαποτίσει το dna μας. Δες τι συμβαίνει τώρα στο Αφγανιστάν. Νομίζεις ότι οι γυναίκες θα σταματήσουν να φοβούνται άμεσα αν φύγουν οι Ταλιμπάν; Όχι. Ούτε οι κόρες τους, ίσως ούτε και οι εγγονές τους. Εξ ου και όλες δέχονται τη μαντίλα. Από καθαρό φόβο. Αλλά ας μην πάμε μακριά. Εδώ που ζούμε πόσες γυναίκες βλέπουμε να καταπιέζονται από τις μανάδες τους και την κατακραυγή της κοινωνίας και δεν εγκαταλείπουν κακοποιητικους συντρόφους; Πόσο συχνά στο Α μπα διαβάζουμε το “είναι καλό παιδί αλλά …”, από κορίτσια/γυναίκες που είναι μαθημένα να φοβούνται να… Διαβάστε περισσότερα »
Πολύ διορατική απάντηση. Σκεψου πόσες οικογένειες ξέρεις που ο πατέρας είναι «στην κοσμάρα του». Σε μια κοσμάρα χωρίς ευθύνες, χωρίς υποχρεώσεις.
Αν το δούμε πιο μακροσκοπικά σε κάνενα καταπιεστικό σύστημα δεν είναι ο καταπιεστής αυτός που λερώνει τα χέρια του.
θα βοηθούσε πολύ Φωτεινή αν στους λόγους που κάνουν εμπάργκο σε μία χώρα (όπως Κούβα ή Ρωσία) προσθέσει ο δυτικός κόσμος και τα δικαιώματα των γυναικών και να περιλάβει χώρες όπως Σαουδική Αραβία, αλλά είναι πολλά τα λεφτά και η πατριαρχία ακόμα καθεστώς στον δυτικό πολιτισμό
Avis ωραία τα λες αλλά Σαουδικη Αραβία = πετρέλαια, Ρωσία = φυσικό αέριο και πάει λέγοντας…
Οι λόγοι που οι δυτικές χώρες (ΗΠΑ και Ε.Ε.) κανουν εμπάργκο σε μια χώρα όπως Κούβα ή Συρία δεν έχουν καμία μα καμία σχέση (δυστυχώς) με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά ειναι απλά μια βιτρίνα. Βασικά το ίδιο το εμπάργκο είναι αυτό που πλήττει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εκάστοτε χώρα. Ο λαός βυθίζεται στην εξαθλίωση αλλά οι κυβερνήσεις (που υποτίθεται αυτές θέλει να πλήξει το εμπάργκο γιατι και καλά καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα) είναι μια χαρά και ανθούν. Το εμπάργκο στη πραγματικότητα μπαίνει καθαρά για πολιτικο-οικονομικούς λόγους, συμμαχίες κλπ. Αν ήταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολύ σωστά όπως λες έπρεπε… Διαβάστε περισσότερα »
διάβασα ενα άρθρο σχετικά με την κλειτοριδεκτομή με αφορμή τη συγκεκριμένη ερώτηση, είδα και 1-2 φωτογραφίες και ήμουν έτοιμη να αρχίσω να κλαίω…
πόσα ποιά τραβάει η δύστυχη γυναίκα ρε γαμώτο??
Δεν πολύ καταλαβαίνω το πόιντ σου, Φωτεινή. Νομίζω ότι και τώρα είναι πολλοί οι μπαμπάδες και θείοι που λένε τέτοια, θα ‘αναγκαστουν’ νομίζεις να πάρουν αυτό το ρόλο και θα ντραπουν μην εκτεθούν;
Νομίζω ότι εννοεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκαλυφθεί ο πραγματικός εχθρός