Αγαπητή «Α, μπα»: Υπάρχουν γυναίκες που η πατριαρχία τις έχει ευνοήσει

Η πλειοψηφία των γυναικών που τα κατάφεραν σε συγκεκριμένους τομείς το οφείλουν στη ΜΗ αξιοκρατική εύνοια ενός άντρα

Γεια σου, Α μπα μου! Σ’ ευχαριστώ για όσα μου έχεις μάθει τόσα χρόνια. Σου στέλνω τελικά για να κάνω μια αμφιλεγόμενη ερώτηση, που ίσως σε κάνει να σκεφτείς ότι έμαθα και τόσα τελικά, αλλά δεν θα ‘ναι αλήθεια: πότε θα μιλήσουμε για τις γυναίκες που έχει ευνοήσει η πατριαρχία και θα πούμε ότι αυτό είναι εξίσου κακό με τον αποκλεισμό που υφίσταται η πλειοψηφία των γυναικών; Μάλιστα ίσως είναι ακόμη πιο κακό, γιατί θολώνει τα νερά. Τι ενοοώ. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ακαδημαϊκό χώρο. Έχουν γίνει κατά καιρούς συζητήσεις στη σελίδα για τον ελάχιστο αριθμό γυναικών καθηγητριών, σε σχέση με τον αντίστοιχο των αντρών, ακόμη και σε σχολές που οι απόφοιτες είναι συντρίπτικα περισσότερες από τους απόφοιτους, όπως είναι η Φιλοσοφική. Μου κάνει εντύπωση που αυτή η συζητήση σταματάει πάντα εκεί, στη σύγκριση των δυο ποσοστών και δεν προχωράει παραπέρα: να αφαιρέσει από τον αριθμό των γυναικών όσες είναι κόρες, σύζυγοι, ανιψιές, συχνά και κόρες και συζυγοι και ανιψιές μαζί των αντρών καθηγητών. Πίστεψέ με είναι η πλειονότητα. Στη Φιλοσοφική Αθηνών συγκεκριμένα για την οποία έχει γίνει λόγος εδώ, αλλά και στις υπόλοιπες. Μάλιστα, το ίδιο συμβαίνει και με τις εκκολαπτόμενες. Εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να συγκρίνουμε δυο διαφορετικά ποσοστά: αυτό των αντρών καθηγητών και των γυναικών συγγενών τους, από τη μία, και των γυναικών που δεν είχαν συγγενική ή άλλη σχέση με άντρα που ήταν ήδη καθηγητής, από την άλλη. Συμφωνείς με αυτό; Περιμένω από κάποιους τον αντίλογο ότι είναι πατριαρχικό να θεωρούμε ότι η γυναίκα κατάφερε να ανελιχθεί λόγω της σχέσης της με τον ανώτερο άντρα. Όχι, δεν είναι. Είναι ρεαλιστικό, είν’ αυτό που συμβαίνει κι όποιος δεν το βλέπει δεν έχει εμπειρία από τέτοια περιβάλλοντα ή ευνοείται ο ίδιος/η ίδια από αυτή την πραγματικότητα κι έτσι εθελοτυφλεί. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των γυναικών που τα κατάφεραν σε συγκεκριμένους τομείς το οφείλουν στη ΜΗ αξιοκρατική εύνοια ενός άντρα. Γιατί είναι ταμπού να το παραδεχτούμε; Γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να πολεμάμε την αδικία κατά του φύλου μας με λάθος δεδομένα; Είναι λάθος δεδομένο να λέμε ότι η πελιοψηφία των καθηγητών και ερευνητών με προοπτικές στην Ελλάδα είναι άντρες και να σταματάμε εκεί. Πρέπει να συμπληρώσουμε ότι και οι περισσότερες γυναίκες είναι εκεί χάρη στην πατριαρχία. Επειδή κάποιος αναγνώρισε την εξουσία των αντρών που τις στήριζε. Θα ‘θελα τη γνώμη σου. Θα ήθελα να μου πεις αν θεωρείς ότι ασχολούμαι με κάτι δευτερεύον και γιατί. Θεωρώ αυτή την τάση να αγνοούμε τέτοια φαινόμενα επικίνδυνη. Σαν να δρούμε υπέρ της αδικίας εις βάρος μας εν αγνοία μας και κάποιος να χαμογελά σαρδόνια και να τρίβει τα χέρια του, που ήταν τελικά τόσο εύκολο να μας πείσει ότι να, καλέ, δίνονται ευκαιρίες στις γυναίκες. Τι μας λες καλέ.

Ναι, είμαι θυμωμένη.

Με μπέρδεψες λίγο. Τα ποσοστά, αν είμαστε τόσο λεπτολόγοι, είναι μεταξύ των αντρών που ευνοήθηκαν λόγω συγγενικής σχέσης (με άντρα) και των γυναικών που ευνοήθηκαν λόγω συγγενικής σχέσης (με άντρα). Δεν είναι κάποιο μυστικό ότι τα επαγγέλματα δίνονται κληρονομικά σε πολλούς κλάδους, είτε με νόμιμους τρόπους είτε με παράνομους. Μου φαίνεται ότι στον συλλογισμό σου δεν υπολογίζεις καθόλου τους άντρες που παίρνουν τη θέση λόγω συγγενικής σχέσης με κάποιον ανώτερο, και κατηγορείς μόνο τις γυναίκες για το θέμα.

Τέλος πάντων, αν θεωρήσουμε ότι ακόμα και οι γυναίκες που παίρνουν ακαδημαϊκές θέσεις (στην Ελλάδα, δεν υπάρχει τόσος νεποτισμός στο ακαδημαϊκό περιβάλλον σε όλες τις χώρες) είναι κυρίως συγγενείς (αντρών) καθηγητών, τότε ναι, και πάλι λόγω της πατριαρχίας γίνεται. Μια γυναίκα για να αναδειχθεί, πρέπει να την υποστηρίξει ένας άντρας. Αγνή, παραδοσιακή πατριαρχία. Εκεί που λες «όχι δεν είναι η πατριαρχία, είναι ρεαλισμός», ή έχασες τελείως το νόημα, ή δεν κατάλαβα τι λες. Το να αναγνωρίζεις την πατριαρχία ΕΙΝΑΙ ρεαλισμός.

Αν καταλαβαίνω καλά, σου έφαγε τη θέση κάποια που είχε μέσο, ή κάποια παραγκωνίστηκε από άλλη που είχε μέσο; Έχεις κάθε λόγο να θυμώνεις, αλλά τώρα θυμώνεις για εντελώς λάθος λόγο.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

38 points
Upvote Downvote

34
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
24 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
29 Συντάκτες σχολίων
Μίλτος ΠαπάραςGranita LemoniΗ μπλε ώραPo the PandaΕντελβάις Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Οποιος η οποία έβγαλε κάποιο νόημα από την ερώτηση, κερδίζει σαββατοκύριακο διαμονή για ένα ατομο αρχές Οκτωβρίου στην Ίμβρο.
Θα έκανα δώρο μια φριτέζα να φτιάχνετε ωραία τηγανητά κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες, λαλάγκια και να κάνετε τα κοιλιοδουλα αίσχη σας αλλά φοβάμαι μην μου πείτε ότι σας χώνω στην κουζίνα.

Sia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Sia

Αχ τι είναι τα λαλαγκια;; είναι οι τηγανητές που πετάς το χυλό μες στο καυτό λάδι και γίνονται έτσι με διαφορά σχέδια και πασπαλιζεις ζάχαρη από πάνω; λαγγυτες που λενε και στο χωριό μου;

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Όχι ζάχαρη Sia μου, μέλι μη μας το χαλάς! 😁

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Sia εμείς λαλάγκια λέμε αυτά που είναι σαν τηγανητες με κολοκύθι (και τα λουλούδια) τριμμένο, αυγά αλεύρι κάνα μυρωδικο και ίσως φέτα, τα κάνεις μείγμα και τα τηγανιζεις σαν πιτάκια. Τρωγονται πάνω από το τηγάνι μόλις βγουν σε όρθια θέση, όποιος προλάβει !

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Αχχχ τι μας έκανες βραδιάτικα… Ανυπομονώ να φύγω για διακοπές για να πάρω να φάω λαλαγγια απο το φούρνο της γειτονιάς. Sia είναι τηγανητά μακρυναρια (δεν μου έρχεται καλύτερη λέξη) σαν κριτσινια.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ναι po έτσι τα κάνουν στην Πελοπόννησο. Εμείς στη βόρεια Ελλάδα εννοούμε αυτό που έγραψα παραπάνω στη sia και μια φορά που μια φίλη μου από την Καλαμάτα μου λέει καλά έφερα από το φούρνο στη γειτονιά μου στην Καλαμάτα λαλάγκια είναι τέλεια κατσε να σου βγάλω, σκέφτηκα καλα 3 μέρες κράτησε τα λαλάγκια, αυτά τα τρως εκείνη την ώρα!

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Όπα το ρουσφέτι είναι ρουσφέτι, είτε σου φάει τη θέση γυναίκα είτε άντρας.
Nομιζεις ότι γίνονται ρουσφέτια μόνο υπέρ γυναικών? #not

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ή ότι όλοι οι άντρες αξίζουν τις θέσεις τους? Ακόμα πιο #not

κασελάκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επειδή προέρχομαι από φιλοσοφική μπορώ να σου πω για αναρίθμητες περιπτώσεις ΓΙΩΝ των καθηγητών που πήραν τίτλους και θέσεις.

Το ερμηνεύεις λάθος, οικογενειοκρατία λέγεται.

Η μπλε ώρα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πολύ σωστά ! Ή πιο επιστημονικά λέγεται “νεποτισμός “!

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Πότε θα σταματήσουμε να αναγάγουμε την αποψάρα μας σε πανανθρώπινη αλήθεια; Γνωρίζω γυναίκες που (θεωρώ ότι) έχουν αναδειχθεί λόγω της εύνοιας κάποιων ανδρών > ΑΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ που έχουν αναδειχθεί σε οποιοδήποτε τομέα ΔΕΝ βρέθηκαν εκεί με την αξία τους. Δεν συμφωνείς με την άποψη μου; ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΕΙΣ.
Σωστή και νηφάλια συλλογιστική.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Πράγματι, ενώ το είπε κι η Λένα, δεν αντέχω να μην το ξαναπώ: πώς είναι δυνατόν να απουσιάζουν από “εξίσωσή” οι ευνοημένοι άνδρες; Νομίζεις ότι οι ακαδημαϊκοί δεν κάνουν γιους και ανηψιούς; Στο κομμάτι των συντρόφων μόνο είναι λογικό να υπερέχουν ως ποσοστό οι γυναίκες (αν και υπάρχουν και ομοφυλόφιλοι στον κόσμο), όταν τα βύσματα είναι άνδρες.
Σε εκλογή πάντως για την οποία έτυχε να γνωρίζω τα ντεσού, σε μια κόρη αναπληρώτριας (που’χε σίγουρη την θέση, νόμιζε) της βγήκε από αριστερά ανιψιός καθηγητή.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Εγώ πάντως σε εχασα κάπου. Ή εσύ βγήκες εκτός θέματος,δεν ξέρω.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έχεις πολύ εσωτερικευμένο μισογυνισμό.
Στον ακαδημαϊκό χώρο προωθούνται γενικά τα παιδιά των καθηγητάδων, ισχύει. Ανεξαρτήτως φύλου. Αλλά εσύ βλέπεις μόνο τις γυναίκες.
Αυτό ισχύει βέβαια και σε άλλα επαγγέλματα. Θα μπορούσα να βάλω σε δουλειά το παιδί μου και δεν θα το έκανα; Αρκεί βέβαια να έχει τα τυπικά προσόντα. Αυτά δεν τα αναφέρεις. Τα έχουν;
Μην ξεχνάμε και κάτι άλλο, μας κερνάν και τα ποτά.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Στην δουλειά σου, εφόσον είναι ιδιωτική εννοείται και μπορείς να βάλεις όποιον θέλεις. Σε Δημόσια θέση όμως, ακόμη κι αν ο υποψήφιος έχει τα τυπικά προσόντα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον προτιμήσουν έναντι άλλου που διαθέτει περισσότερα προσόντα επειδή ειναι γιος/κορη/μπατζανάκης/ συννυφάδα του/της τάδε.

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Οι γυναίκες των καθηγητων πανεπιστημίων μάλλον παρέλειψαν να πάρουν σερνικοβότανο, δεν θα κυκλοφορουσε σε αυτούς τους ελίτ κύκλους μάλλον και οι καθηγηταδες έκαναν μόνο κόρες τις οποίες και προώθησαν μετά.
Δεν εξηγείται αλλιώς.
Σε άλλα νεα, αν όντως έκαναν και γιους, αυτούς δεν τους προώθησαν; Σιγά μη δεν τους προώθησαν, αλλά άντε πες ότι δεν ήταν τόσο μεγάλη “ανάγκη” και δεν είναι τόσο έντονο το φαινόμενο. Υποθετικά .Αυτό από μόνο του δεν είναι καργα πατριαρχικό;

Γενικώς χαοτική ερώτηση, με πολλές παραδοχές, γενικεύσεις και άλματα λογικής.

Christie Monteiro
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ότι δηλαδή όλοι οι άντρες που γίνονται καθηγητές στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν επίθετα τελείως πρωτότυπα που δεν έχουν ακουστεί ξανά στο χώρο 😀

Frida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν μπορώ να καταλάβω τον συνειρμό. Βύσματα -κάθε φύλου- ύπαρχουν παντού. Είναι τσουβάλιασμα βέβαια να θεωρούμε ότι όλοι όσοι έχουν γονείς ακαδημαϊκούς παίρνουν τις θέσεις λόγω των γονιών τους. Το πολιτισμικο και το κοινωνικό τους κεφάλαιο τους ευνοεί, τι να κάνουμε τώρα; Άλλες ευκαιρίες μπορεί να έχει ένας/μια που μεγαλώνει σε αυτό το περιβάλλον. Αλλά και καθαρά βύσματα να είναι, πως μας βοηθά αυτό στην συζήτηση για τη πατριαρχία; Γιατί την θέση σου στο πανεπιστήμιο θα στην έπαιρνε είτε άνδρας ήταν ειτε γυναίκα, αν είχε την δύναμη να στην πάρει. Δεν λέω ότι είναι σωστό, αλλά είναι άλλη συζήτηση.