Αγαπητή «Α, μπα»: Υπάρχουν άραγε σχέσεις εμπιστοσύνης;

Απογοητεύομαι

Σε διαβάζω χρόνια και γενικά έχω απογοητευτεί από αυτά που διαβάζω. Πολλές ερωτήσεις αφορούν απιστιες και μυστικά και πλέον σκέφτομαι ότι δεν πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη σε κανέναν. Σίγουρα θα μου πεις ότι αυτοι που δεν απατάνε ή δεν έχουν απατηθεί δεν στέλνουν ερώτηση άρα δεν τους “βλέπουμε”. Αλλά και από τον κοινωνικό μου περίγυρο βλέπω ότι όλοι κάθονται σε τοξικες σχέσεις και ξενοκοιτάνε, παντρεμένοι φλερτάρουν κρύβοντας ότι είναι παντρεμένοι, πάντα υπάρχει ένας πρώην που έχει μείνει απωθημένο, ψέματα, παράλληλες σχέσεις κτλ κτλ. Υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης; είμαι single και απογοητευμένη. Μήπως τελικά δεν μπορούμε ούτε για τον εαυτό μας να είμαστε σίγουροι;

Νίκη

Δεν θα ήταν κακή ιδέα. Αλλά με προσοχή κι αυτό. Πρέπει να είσαι σε θέση να υπολογίζεις τους περιορισμούς σου.

Ναι, υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν τις βλέπεις γιατί δεν έχουν λόγο να είναι ορατές. Δεν προκαλούν κουτσομπολιό. Επίσης δεν τις βλέπεις γιατί επιλέγεις να βλέπεις αυτά που σε φοβίζουν (όχι εσύ, όλοι μας). Εσύ μπορείς να κάνεις μια σχέση εμπιστοσύνης; Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις τι σημαίνει αυτό, τι κερδίζεις, και τι χάνεις σε μια τέτοια σχέση; (ναι, χάνεις. Πάντα κάτι χάνεις.) Αν ναι, δεν χρειάζεται να φοβάσαι. Αν δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς λέω, προμπλέμο.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

34 points
Upvote Downvote

5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
5 Συντάκτες σχολίων
AlouteroFelisΣμαράγδαbrightbird Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πρώτα απ όλα δε μπορείς να δημιουργήσεις μία σχέσης εμπιστοσύνης. Μπορείς να δημιουργήσεις μία σχέση που ενδεχομένως να αναχθεί σε τέτοια, πράγμα που εξαρτάται από εσένα, τι επιλογές σου, τι θέλεις, που και πως το ψάχνεις και τα ίδια για την άλλη μερια καθώς και ευνοϊκές συνθήκες. Στη ζωή όλα λειτουργούν με κάποια όρια ελαστικότητας ή συγκριτικά. Εννοώντας ότι μία σχέση εμπιστοσύνης δε σημαίνει ότι δεν έχει ψέματα ή λάθη ή στραβοπατήματα. Επίσης, η εμπιστοσύνη δεν ορίζει ένα είδος σχέσης. Για κάποιους η απιστία είναι μέρος του παιχνιδιού ή αναγκαίο κακό ή αποδεκτό μειονέκτημα. Δεν αναιρεί την εμπιστοσύνη στα μάτια… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έχεις πάθει ότι παθαίνω εγώ με τις ειδήσεις. Αν δω ειδήσεις 3 μέρες στη σειρά, νομίζω ότι ο κόσμος είναι μόνο πόλεμοι, θάνατοι, βιασμοί, κλοπές, απάτες, αυξήσεις φόρων, κουτσομπολιά. Ευτυχώς όμως δεν είναι έτσι. Γίνονται πολλά καλά κάθε μέρα στον κόσμο αλλά εννοείται ότι δεν θα σου τα δείξουν στις ειδήσεις. Δεν πουλάνε. Ανακαλύψεις θεραπειών, γεννήσεις, διασώσεις, οι άνθρωποι που αγαπιούνται, που κάνουν την υπέρβαση για να γίνουν καλύτεροι, που δουλεύουν εθελοντικά, που πληρώνουν το λογαριασμό κάποιου στο σούπερ μάρκετ επειδή δεν έχει ο ίδιος λεφτά. Εκπαίδευσε το μάτι σου και το μυαλό σου να ψάχνει και τα καλά που… Διαβάστε περισσότερα »

Σμαράγδα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η ερώτηση σου μου θυμίζει τους προβληματισμούς φίλου που αυτομαστιγώνεται συναισθηματικά αν χαιρετήσει χαλογελαστά ωραία συνάδελφο όταν η δικιά του δεν είναι μπροστά. Και μετά να λέει ότι ανησυχεί μήπως δεν είναι καλός γκομενος επειδή καμιά φορά σκέφτεται (!) ότι κάποια άλλη κοπέλα είναι πολύ ωραία και αναρωτιέται αν έχει πάρει από τον πατέρα του που είχε πάρει όποια τουρίστρια έπεφτε στο διάβα του και χάρισε στο φιλο κάμποσα αδερφάκια από όλη την Ευρώπη πριν πάρει διαζύγιο. “Δεν έχει νόημα να μένεις πιστός, όλοι απατάνε, στην επόμενη μου σχέση δεν θα πηγαίνω με το σταυρό στο χέρι” Το “όλοι απατάνε”… Διαβάστε περισσότερα »

brightbird
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το μυαλό λειτουργεί με ένα πολύ περίεργο τρόπο… ‘Στηρίζεις κατηγορία’ για όλες τις σχέσεις κρίνοντας από μια στήλη ή από μερικά παραδείγματα γύρω σου. Δηλαδή δεν υπάρχει ούτε μια σχέση σωστή γύρω σου;Καμία;Ποτέ; Αν βρεις έστω και ένα ζευγάρι τότε θα πρέπει να ελπίζεις, αν όμως δεν μπορέσεις να βρεις μήπως έχεις αποφασίσει να μην εμπιστεύεσαι κανέναν; Μήπως προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου να μην ελπίζει γιατί αν εμπιστευτείς κάποιον μπορεί να σε πληγώσει …;;;;Εσύ από την άλλη είσαι απόλυτα σίγουρη ότι ποτέ και για κανένα λόγο δε θα κάνεις λάθος;Δε θα απατήσεις; Δε θα πληγώσεις κάποιον έστω και… Διαβάστε περισσότερα »

Felis
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Να προσθέσω ότι από την μεριά μου το έχω φιλοσοφήσει κι αλλιώς: Δεν υπάρχει το “απόλυτο” σε καμία σχέση εμπιστοσύνης, έτσι όπως το θέτεις, γιατί μεταξύ άλλων, οι άνθρωποι αλλάζουμε οπτικές/στάσεις με την εμπειρία. Βλέπουμε αδυναμίες μας (και της απέναντι πλευράς) και δυνατά μας χαρακτηριστικά κτλ. όσο περνάει ο καιρός και βαθαίνει μία σχέση, κατά καιρούς επαναπροσδιορίζεται ο βαθμός (ή το ύψος) της εμπιστοσύνης. Επίσης, δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη χωρίς ύπαρξη “πίστης”, δηλαδή ρίσκου που παίρνεις “πιστεύοντας” στον άλλο, γιατί η πίστη δεν είναι μαθηματικά. Δεν υπάρχει με λίγα λόγια εγγύηση, πρέπει να επενδύσεις για να έχεις σχέσεις εμπιστοσύνης.… Διαβάστε περισσότερα »