in

Αγαπητή «Α, μπα»: Τι πιστεύεις για τον περιορισμό των γεννήσεων;

Γίνεται για το γενικότερο καλό;

Πιστεύεις ότι σε μια ενδεχόμενη εξαφάνιση του ανθρώπινου γένους η επιβολή απόκτησης παιδιών θα ήταν θεμιτή; Σε παρόμοια λογική τι πιστεύεις για τον περιορισμό των γεννήσεων πχ. Κίνα; βασικά, είναι παρόμοια η λογική ή όχι; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

07ff19bead8e5fe55e8dc34ec927800b

πιστεύεις οτι σε μια ενδεχόμενη εξαφάνιση του ανθρώπινου γένους η επιβολή απόκτησης παιδιών θα ήταν θεμιτή; σε παρόμοια λογική τι πιστεύεις για τον περιορισμό των γεννήσεων πχ. Κίνα; βασικά, είναι παρόμοια η λογική ή όχι (περιορισμός δικαιωμάτων για το ΅γενικότερο καλό¨΄;)

– κουτσουλια

Εχμ, η λογική των μέτρων για το γενικότερο καλό είναι για αυτούς που ζουν ήδη. Για την επιβίωση όσων είναι εδώ, τώρα. Αυτό που λες δεν είναι καθόλου παρόμοια λογική με τον περιορισμό των γεννήσεων. Eίναι εξαιρετικά φρικαλέο. Φυσικά και δεν θα ήταν θεμιτή η επιβολή απόκτησης παιδιών, για κανέναν απολύτως λόγο, η επιβίωση του είδους είναι από τους χειρότερους λόγους που μπορώ να φανταστώ. Το Handmaids Tale βλέπεις και ρωτάς; Αν το βλέπεις, πώς είναι δυνατόν να το ρωτάς; Αν δεν το βλέπεις, δες το (ή διάβασε το).

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν

Μην κοιτάς την Κίνα, εκεί έχουν άλλη αντίληψη για τα δικαιώματα. Εμείς οι Δυτικοί ξέρουμε ότι τις μύγες τις πιάνεις με το μέλι, όχι με το ξύδι. Ποιος ο λόγος για το κράτος να καταφύγει σε κάτι τόσο ακραίο; Αν το κράτος θέλει να κάνεις παιδιά, δεν χρειάζεται να στο επιβάλλει, απλά το ανταμείβει, π.χ. με φοροαπαλλαγές για κάθε παιδί, παροχές (δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς) κλπ. Αν δε θέλει, το φορολογεί.

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοντράριος

Δεν διαφωνώ για τα οικονομικά κίνητρα.

Θεωρείς όμως ότι το νέο παράδειγμα της Κίνας δεν θα ακολουθήσουν άλλα κράτη; Χμμμμμ…. νομίζω ότι πολλοί κοιτούν άπληστα για την έκβαση του πειράματος:

http://mobile.abc.net.au/news/2018-09-18/china-social-credit-a-model-citizen-in-a-digital-dictatorship/10200278?pfmredir=sm&sf197889940=1

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Στην Κίνα ελέγχονταν οι γεννήσεις (τώρα νομίζω επιτρέπουν δύο παιδιά) γιατί είχαν υπερπληθυσμό και οι φτωχότερες κυρίως τάξεις δεν μπορούσαν να ταίσουν τα παιδιά τους. Ομως στην Κίνα αν ήθελες δεύτερο παιδί πλήρωνες έναν φόρο και το είχες, δεν είναι οτι σκότωναν τα παιδιά πχ. Δεν σχολιάζω το ορθό της πρακτικής απλά το αναφέρω για να σου πω οτι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον εξαναγκασμό του να κάνεις παιδιά. Το handmaid’s tale είναι ένα ακραίο παράδειγμα όμως δεν νομίζω οτι θα διέφερε πολύ απ αυτό που λες. Αν οι γυναίκες αναγκάζονται να γεννάνε αυτόματα παύουν να είναι ελεύθερα… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Ναι αυτό είναι δυστυχώς πραγματικότητα όμως δεν νομίζω να ήταν σκοπός της κυβέρνησης, αν υπήρχαν άσπλαχνοι γονείς που σκότωναν τα ίδια τους παιδιά αυτό είναι καθαρά ευθύνη δική τους. Αρα η κυβέρνηση δεν σκότωνε τα παιδιά. ‘Ηταν η πολιτική αυτή σωστή; Κατά την γνώμη μου όχι. Εφταιγαν οι γονείς που εγκατέλειπαν τα παιδιά τους; Ναι. Βέβαια πρέπει να έχουμε υπ όψιν μας αυτό που λες για τα εργατικά χέρια που δεν το δικαιολογεί όμως αν αναλογιστούμε ότι κάποιοι άνθρωποι ήταν πολυ φτωχοί, αμόρφωτοι και βασιζονταν σε αυτά τα δυο παραπάνω χέρια για να έχουν σοδιά μπορώ να καταλάβω ως έναν… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν

Χμ… Ας πούμε ότι γίνεται αυτό. Ότι νομιμοποιείται με κάποιο τρόπο η επιβολή της τεκνοποίησης. Τι θα γινόταν με αυτούς που είναι δεν μπορούν να κάνουν παιδιά; Θα ρίχνονταν σε κάποιο κοινωνικό Καιάδα; Σε κάποιον κυριολεκτικό Καιάδα;
Με αυτούς που θα έκαναν παιδιά αλλά δεν θα τα ήθελαν τι θα γινόταν; Θα επιβίωνε το ανθρώπινο είδος και θα μετατρέπονταν σε ένα τεράστιο ψυχιατρείο;
Η επιβίωση του ανθρώπινου είδους με οποιοδήποτε κόστος σου φαίνεται ερώτηση που πρέπει να την απαντήσει κάποιος άλλος; Δεν απαντιέται αυτόματα στο μυαλό σου;

brightbird
brightbird
5 χρόνια πριν

Πάντα υπάρχει μια ωραιοποιημένη δικαιολογία για να καλύψεις μια παρεμβατική συμπεριφορά… Θέλουμε τα προσωπικά σας δεδομένα για να σας προστατέψουμε ή”παρεμβαίνουμε” σε ένα πόλεμο για να τον σταματήσουμε αλλά τελικά απλά θέλαμε να βρούμε ευκαιρία να ελέγξουμε το εμπόριο ναρκωτικών ή απαγορεύεται το εμπόριο των σπόρων αναμεταξύ σας γιατί δεν είναι “ελεγμένοι” και μπορείτε να ψωνίζεται από την εταιρεία που έχει το μονοπώλιο. Έχω κι άλλα πολλά παραδείγματα αλλά το νόημα είναι το ίδιο.

IrisPrismatica
IrisPrismatica
5 χρόνια πριν

Η επιβίωση ούτως ή άλλως δεν είναι το ανώτατο αγαθό για τον νοήμονα άνθρωπο. Αν πχ. ο μόνος τρόπος να επιβιώσω σε κάποια ειδική περίσταση ήταν να σκοτώσω και να φάω τους γονείς και τους φίλους μου, δε νομίζω ότι θα συνέχιζε να με ενδιαφέρει η επιβίωση. Πόσω μάλλον όταν, όπως λέει η Λένα, μιλάμε για την επιβίωση ανθρώπων που δεν υπάρχουν καν, και την τοποθετούμε ψηλότερα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των ζωντανών. Ένα είδος που θα οπισθοδρομήσει στο κατώτερο επίπεδο για να επιβιώσει είναι ένα είδος που δεν πειράζει κιόλας αν δεν επιβιώσει – σε ποιον θα λήψει; Πρακτικά… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

H επιβολή απόκτησης παιδιών είναι κάτι που με τρόπους λιγότερο ή περισσότερο άμεσους EXEI εφαρμοστεί και δεν είναι καθόλου σενάριο επιστημονικής φαντασίας, π.χ. Ρουμανία επί Τσαουσέσκου, Decretul nr. 770 https://en.wikipedia.org/wiki/Decree_770, όπου -ανάμεσα σε άλλα πράγματα- οι εργαζόμενες μέχρι 45 ετών υποχρεούνταν να παρακολουθούνται από γυναικολόγους σε μηνιαία βάση, για να διαπιστώνεται αν υπάρχει εγκυμοσύνη!. Στη ναζιστική Γερμανία, εκτός από την απαγόρευση των αντισυλληπτικών και των εκτρώσεων στους “υγιείς” και μη “αντικοινωνικούς” “άριους”, έδιναν από χρυσούς αγκυλωτούς σταυρούς στις γυναίκες που έκαναν από 8 παιδιά και πάνω (υπήρχαν και οι ασημένιοι και χάλκινοι σταυροί επίσης) και με τις πολιτικές τους ενεθάρρυναν… Διαβάστε περισσότερα »

Felis
Felis
5 χρόνια πριν

Θεούλη μου! Τι φρικιαστικό σενάριο, να πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να διαιωνίσεις τα γονίδιά σου! Και μάλιστα να είναι και επιβαλλόμενη υποχρέωση! Άντε και αφήνουμε κατά μέρος την τρελά προβληματική θεώρηση του είδους ως μηχανές παραγωγής απογόνων που απορρέει από αυτή τη συλλογιστική: οι άνθρωποι που για λόγους υγείας (κάποια εγχείρηση μήτρας πχ, ένας καρκίνος, αδύναμο σπέρμα, κάτι) έχασαν την δυνατότητα αυτή, τι τους κάνουμε; Τους βάζουμε πρόστιμό γιατί “κοστίζουν χωρίς να προσφέρουν”; Τους κάνουμε πέρα; Τους βάζουμε να δουλεύουν πιο πολύ για να κάνουν οι άλλοι τους γονείς; Του πετάμε στον Καίαδα; Και αν δεν θέλουμε όλα τα γονίδια, αλλά μόνο… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν

Οπωσδήποτε δες ή διάβασε το Handmaid’s Tale, είναι μια δυστοπία που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία και δυστυχώς δεν βρίσκω ότι είναι και τόσο εξαιρετικά απίθανη. Ο τρόπος που εξαναγκάζονται οι γόνιμες γυναίκες να υπηρετήσουν το γενικότερο καλό και τις ελέγχουν οι υπόλοιποι αντηχεί τον κοινωνικό έλεγχο και την πίεση που ασκείται σε όλες μας να κάνουμε παιδιά. Σκληρότερα δε ασκούν έλεγχο εκείνες που θεωρούνται μη γόνιμες (ενώ μπορεί να είναι θέμα του άντρα ή του συνδυασμού τους, δεν το ψάχνουν στην ιστορία) και επιτυγχάνουν να εκβιάζουν τις γόνιμες με χίλιους δυο τρόπους. Παγώνει την καρδιά μου κάθε επεισόδιο αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

nanakomsi komsi
nanakomsi komsi
5 χρόνια πριν

Νομίζω είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα. Σχετικά με το πρώτο ερώτημα, η απάντηση έχει ήδη δοθεί, βλ. το baby boom μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Οι άνθρωποι από μόνοι τους θέλησαν να κάνουν παιδιά, πολλά παιδιά. Βοήθησε και η εξέλιξη της ιατρικής, βλ. αντιβιοτικά, εμβόλια, μια χαρά αυτά τα παιδιά και επέζησαν και πέρασαν και καλά. Στο δεύτερο ερώτημα, με τη Κίνα, ΕΠΡΕΠΕ να παρθεί μια τέτοια απόφαση από την τότε ηγεσία. Οι Κινέζοι γενικά έκαναν πολλά παιδιά. Πώς στο καλό όλα αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να τραφούν ? Εκτός αν σου αρέσει να βλέπεις παιδάκια να πεθαίνουν από… Διαβάστε περισσότερα »

acantholimon
acantholimon
5 χρόνια πριν

Δεν ξέρουμε τι θα γινόταν τότε.Μπορεί να μη χρειαζόταν επιβολή.Με την έννοια να μας κόβουν πρόστιμα ή να μας μπουζουριάζουν σε εργαστήρια,ώστε να τεκνοποιήσουμε με το ζόρι.Μην υποτιμάς την ευφυΐα των ανθρώπων,την προσαρμοστικότητα τους και την ανάγκη τους για επιβίωση και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.Μην προδικάζεις και την ηθική μιας άλλης,υποθετικής εποχής.Με τα σημερινά δεδομένα και στη δική μας κοινωνία,φαίνεται απαράδεκτο.Για πολλά,για πάρα πολλά που συμβαίνουν σήμερα,θα κουνούσαν με αποδοκιμασία το κεφάλι τους άνθρωποι του 1800 πχ.Κι εμείς το ίδιο για εκείνους.Και κάποιοι ηλικιωμένοι σήμερα,όπως και το 1800 και μάλλον διαχρονικά,αναφωνούν “τα ύστερα του κόσμου” απέναντι σε αλλαγές,που προωθούν οι… Διαβάστε περισσότερα »